Юлия Кръстева ще стане Велик офицер на Почетния легион

Юлия Кръстева

© Анелия Николова

Юлия КръстеваФренската интелектуалка от български произход Юлия Кръстева ще бъде повишена в степен "Велик офицер на Почетния легион" на Франция, пише вестник "Фигаро". 78-годишната авторка на над 40 художествени книги и научни трудове - по философия, семиотика, психоанализа, литературна теория, влиза в списъка с 487 души, които ще бъдат удостоени с отличието тази година.


Кръстева, която е философ, лингвист, психоаналитик, писател и феминист, вече е награждавана с по-ниски степени на ордена - "Кавалер на Почетния легион" (1998 г.) и "Офицер на почетния легион" (2008 г.). Тази година лауреатите са от сферите на културата, науката, спорта, технологичното развитие, журналистиката и икономиката. Сред тях попадат носителят на Нобелова награда за физика за 2018 г. Жерар Муру, актрисите Жеан Балибар и Марина Андс и бившият треньор на футболния отбор "Арсенал" Арсен Венгер.


Орденът на Почетния легион е създаден от Наполеон Бонапарт през 1820 г. по подобие на рицарските ордени. Той е най-високото отличие във Франция и знак за отличие, почит и официално признание за особени заслуги към страната. Приемането на негови членове се осъществява от президента на Франция, който се явява Велик магистър на ордена.
До най-голямата степен "Кавалер на големия кръст" ще бъдат издигнати двама членове на Френската съпротива - Едгар Тюпе-Томе и Пиер Симоне. "Офицер на Почетния легион" е втората степен и освен Кръстева с нея ще бъдат удостоени писателят Исмаил Кадаре, социологът Клаудин Ерцлих и египтологът Кристиан Циглер.


В края на март 2018 г. Комисията по досиетата разкри, че Кръстева е била агент и секретен сътрудник на Държавна сигурност. Тя беше проверена, защото е била член на редакционния екип на "Литературен вестник". Според документите Кръстева е била вербувана през 1971 г., 5 години след пристигането й във Франция, и никога не е била свалена от отчет. Според комисията по досиетата е струдничила на III и IV отдел ("Европейски страни" и "САЩ, Англия и Канада") под псевдонима Сабина. Кръстева оспори информацията пред френското издание "Нувел обсерватьор", окачествявайки я като клеветническа, "не само гротескна и невярна", но и "атака срещу нейната чест". Интелектуалката обяви още, че тя е била наблюдавана от тайните служби.


Разкритието предизвика бурни дебати. В архива на Комисията по досиетата обаче няма собственоръчно написани документи от Кръстева, а единствено донесения от оперативни работници.


Юлия Кръстева е родена в Сливен през 1941 г. и завършва френска филология в Софийския университет. Благодарение на научна стипендия от френското правителство през 1966 г. тя емигрира в Париж, където живее и до днес. Там тя става част от кръга около влиятелното литературно-философско списание "Тел Кел", в което публикуват най-големите автори на структуралистката и постструктуралистката мисъл, и заедно с тях става част от големия обрат в континенталната философия през втората половина на XX век. Работата й има особен принос към литературната теория и феминизма.


Тя е почетен професор в Университета "Париж 7 - Дидро" и пълноправен член на Парижкото психоаналитично общество. През 2004 г. става първата носителка на наградата "Холберг" (създадена от правителството на Норвегия, за да попълни липсата на хуманитарните науки в предвидените области на Нобеловата награда). Получава наградата на името на Хана Аренд през декември 2006 г. и на името на Вацлав Хавел през 2008 г. Автор е на трийсет книги, сред които "Революцията в поетичния език", "Истории на любовта", "Сили на ужаса", "Черно слънце. Депресия и меланхолия" (преведена на български), "Сетивното време. Пруст и литературният опит", трилогията "Женският гений: Хана Аренд, Мелани Клайн и Колет", "Омраза и прошка", "Тази невероятна нужда да вярваме", "Нагони на времето", както и на романите "Самураите", "Убийство във Византия" (преведен на български) и др. Нейното творчество е преведено на десетки езици и изцяло на английски език.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  Толкова години агент и няма заплащане, награди или ордени? Някой ДС чиновник е отчитал дейност с отразена светлина от твореца. То и ДС чиновника Таско Ерменков е пишел секретните си доклади по публикации в пресата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 2. 2 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Това си е признание, въпреки изприказваните в Бълагрия простотии по неин адрес. Просташкото заиграване с т.н. досиета се използва и до ден днешен за разчистване на някакви сметки. А дали човекът е имал някакво картонче някъде и какво някой си е вписал в него това е за тълпата.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Дори този орден не може да изтрие позорният факт, че един безспорно блестящ ум се е поставил в услуга на комунистическата ДС- машина за премазване на хора и съдби!!!!

 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  И най-умният си е малко продажен.

 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  Кръстева се е доказала и пред Франция, и пред света. Тя е личност с интелекта на която можем да се гордеем.
  ПП
  А приказките за сътрудничеството и с комунистите - чудя се как с толкова чисти и активни "антикомунисти" останахме толкова дълго под "комунистическо управление и ДС", че и днес, над 30 години след като сменихме строя все тях обвиняваме за бъркотията в страната. Май не се оглеждаме за да поемем нашата отговорност.

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3072 Любопитно

  Злоупотребата с името и само показва гузната съвест на родните чекисти!Факт е че НИКОЙ в България даже не споменава постиженията и.Резидентът раздава тенекиики на верните ДС ченгета но за ум като Ю.Кръстева -нито звук...

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Дори този орден не може да изтрие позорният факт, че един безспорно блестящ ум се е поставил в услуга на комунистическата ДС- машина за премазване на хора и съдби!!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Блестящ , блестящ ! Колко да е "блестящ "! Практичен и с РЕФЛЕКС ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ- да ! И Владимир Костов има пръст ! Ще го почерпи , сигурно !

 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Бахахааа тоя легион се раздава на кого ли не, за какво ли не. Мисля че Габриел има такъв за заслуги по въвеждане.на единно.зарядно за телефон

 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3934 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Блестящ ум?! Може би си прав. Само един "блестящ ум" може да напише такава отврат от левичарски буламачи за размътване мозъците на младите хора. Юлия Кръстева е била много по-вредна със своята дейност като "философ, лингвист, психоаналитик, писател и феминист" , отколкото като сътрудник на ДС.
  Франция , развъдник на деспоти като Хо Ши Мин , Пол Пот и Хомейни може да раздава всякакви награди. Интелигенцията на тази страна е непоправимо увредена от писанията на "блестящи умове" като Кръстева.

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4744 Неутрално

  Дори този орден не може да изтрие позорният факт, че един безспорно блестящ ум се е поставил в услуга на комунистическата ДС- машина за премазване на хора и съдби!!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Глупаво сравнение! Ако действително Кръстева бе агент на комунистическите служби с някакви заслуги към комунистическия режи, дали Франция би я наградила с един от най-високите си ордени!? Безспорно се е водела агент, но така е опитала да минимализира вредите над близките си в България за това, че е избягала във Франция! Не всичко е само бяло или само черно!

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#2] от "citoyen":

  Проблемът не е че тя е служила на комунистическата ДС,а че отказва да го признае.

  И друго - преди време казах тук в Дневник,че този който е против изгарянето на досиетата е комунист. Интересно обаче,тези които уж са анти-комунисти,бяха за запазването на досиетата!

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4744 Неутрално

  Бахахааа тоя легион се раздава на кого ли не, за какво ли не. Мисля че Габриел има такъв за заслуги по въвеждане.на единно.зарядно за телефон
  —цитат от коментар 8 на uq


  Мисленето не Ви се отдава! Опитайте нещо друго!

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#7] от "doroteus":

  Владимир Костов избяга във Франция и след това ДС се опита да го убие.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7613 Неутрално

  Всеки казва, времената бяха такива. За всички бяха, но само някои...

 15. 15 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Кръстева се е доказала и пред Франция, и пред света. Тя е личност с интелекта на която можем да се гордеем.ППА приказките за сътрудничеството и с комунистите - чудя се как с толкова чисти и активни "антикомунисти" останахме толкова дълго под "комунистическо управление и ДС", че и днес, над 30 години след като сменихме строя все тях обвиняваме за бъркотията в страната. Май не се оглеждаме за да поемем нашата отговорност.
  —цитат от коментар 5 на daskal1


  За първото си прав, "Сабина" е интелектуалка.

  А за второто ти май си в позицията да обясниш това. Само не ми казвай че не си бил антикомунист преди 89. Активен, пасивен, таен, инертен...все някакъв антикомунист си бил, нали? Или не си бил антикомунист...демек си бил комунист? Пасивен, активен, инертен или по сметка?

  П.С. Същия въпрос имам и към Тулсата, и всъщност към ВСЕКИ роден преди 62-3-4 г'.
  До коментар [#5] от "daskal1":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 16. 16 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":

  Аз съм убеден, че мнозина от най-яростните антикомунисти/антикомуняги във Форума имат някакви угризения, които предизвикват защитна реакция. Било, че те имат минало с петънца или някои тяхни роднини/близки. Риториката им често е на първично равнище и повторение на клишета.

 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#7] от "doroteus":Владимир Костов избяга във Франция и след това ДС се опита да го убие.
  —цитат от коментар 13 на deaf


  Ха , ха , ха се изсмяха на развален френски от ДС!!!

 18. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Така са преценили, да правят каквото решат. А левичарската тематика, по която тя е писала, ми е противна.

 19. 19 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  А за второто ти май си в позицията да обясниш това
  —цитат от коментар 15 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  След дълги години робство, 40 годишен период в пустинята е необходимост, за да се просветли общественото съзнание.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#17] от "doroteus":

  Възможно е разбира се,Владимир Костов да е бил двоен агент преструващ се на дезертьор от ДС...

 21. 21 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#9] от "tacheaux":

  Франция преди това е развъдила и оня
  ленин. сталин е четял за пропагандата
  една френска книжка. абе...
  юлия кръстева съм се мъчил точно два пъти да я
  чета, ама все до 20та страница. интелектуален
  тюрлюгювеч, поне да беше последователна в
  лявата пропаганда, като ноам чомски. то Дерида да четеш
  е истински ад, но пооне виждаш есенция, а при нея е малко
  разредена ракия.

 22. 22 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Орденът на Почетния легион е създаден от Наполеон Бонапарт през 1820 г. по подобие на рицарските ордени.
  ..............
  Наполеон през 1820г е на Св. Елена и му остава оЩе една година живот.
  Орденът е създаден през 1802 г, от гражданинът Бонапарт - първи консул на Франция.
  Ако другарката Кръстеваимаше малко чест, нямаше да го вземе, било то поради изказването на Макрон за българите, че с ниЩо не допринясали за развититето на Франция, докато арабите били супер полезни.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3934 Неутрално

  До коментар [#17] от "doroteus":Възможно е разбира се,Владимир Костов да е бил двоен агент преструващ се на дезертьор от ДС...
  —цитат от коментар 20 на deaf


  "Опитът за убийство" на Владимир Костов със същата по вид съчма , с която ДС убиха писателя Георги Марков не успя, но се вдигна голяма врява за това. При Георги Марков съчмата си е пуснала отровата , а при Костов не. Целта беше постигната. Костов беше утвърден като дезертьор от ДС на работа в "Свободна Европа". След десети ноември 1989г. се върна в България и не взе никакво участие в демократичните промени, както би следвало да се очаква като виден дисидент, избягал на запад. Съвсем в началото имаше едно интервю с него , което го водеше Тома Томов. Направи ми впечатление приятелския разговор между двамата , единият уж дезертьор , предател , а другия верен докрай войник на Партията на журналистическото поприще. После се покри и повече нищо не чухме за него. Двоен агент. Каква полза са имали от него , ДС си знае.

 24. 24 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 715 Весело

  За да напуснеш НРБ дори до държава в СИВ,трябваше подпис от партийният секретар по месторабота или местоживеене.Знам го от личен опит.Да отидеш във Франция да учиш задължително си подписал декларация в ДС че си вербуван.Другото са подробности

  Ръй! Ръй!
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  ще бъде повишена в степен "Велик офицер на Почетния легион"
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Др Кунева каква степен има да премериме коя от двете е по - яка?

 27. 27 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1635 Весело

  Ха , ха , ха се изсмяха на развален френски от ДС!!!
  —цитат от коментар 17 на doroteus


  Хахахахха!!!!! Върна ме в детството! Когато тарашех тавани и чопках...бая неща, между тях и книги (и книжлета) издадени преди 9/9. До сега помня една тъпотия от едно книжле:

  "...Хахаха...разсмя се графа на развален испански..."

  Май и ти си чел същото книжле, и помниш израза, щото подобен ЪПЦУрд трудно може човек да съчини:)

  П.С. Сега попитах чичко Гугъл за този израз. Да, така са се майтапили гимназистите през 80те-90те, 'ма мен тогава отдавна ме нямаше, а изразът го помня и преди това. 'Остави, и синът ми го знае, барабар с 2-3 цветисти многоетажни..."благословии" на български, които научи от мен:)


  До коментар [#17] от "doroteus":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  До коментар [#15] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  "Мойше", имах възможността да напусна България за да следвам в Полша на 18 години. Учих и на Запад, благодарение на щедростта на достъпните в Полша американски стипендии. Не останах заради последствията за близките ми. Като се върнах, заради изказванията ми по различни въпроси ме обвиниха, че съм от "Солидарност". По време на докторантурата ми в единствено възможната за момента тогава страна, СССР, имах възможността да се убедя в крайния характер на този експеримент по икономически и демографски причини благодарение и на еврейските си ментори (27 от 28 професори :-) ) и общото състояние на нещата. Но, имам и много свестни руски приятели и до днес, мнозинството от тях успешно реализирани, просто институцияата в която бяхме беше една от двете елитни програми за страната и подборът беше за ръководни позиции на академичното поприще). 1987 бях поканен от университет в САЩ и останах. Ти сега ми кажи какъв съм, все пак и ти си стар емигрант? Да ти подскажа, най-много ценя независимостта, не какво се опитват да ми кажат да мисля.

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Весело

  До коментар [#9] от "tacheaux":

  Малко завист ли прозира зад дитирамбите? Ами тя е световно известна, Вие и мнозина от нас от форума - не. Нормално е.

 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Весело

  До коментар [#15] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  "Мойше", да те попитам щом сме на темата: Знаеш ли кой е достоен за званието "дважди евреин на Съветския Съюз"?

 31. 31 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1635 Весело

  До коментар [#15] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":"Мойше", имах възможността да напусна България за да следвам в Полша на 18 години. Учих и на Запад, благодарение на щедростта на достъпните в Полша американски стипендии. Не останах заради последствията за близките ми. Като се върнах, заради изказванията ми по различни въпроси ме обвиниха, че съм от "Солидарност". По време на докторантурата ми в единствено възможната за момента тогава страна, СССР, имах възможността да се убедя в крайния характер на този експеримент по икономически и демографски причини благодарение и на еврейските си ментори (27 от 28 професори :-) ) и общото състояние на нещата. Но, имам и много свестни руски приятели и до днес, мнозинството от тях успешно реализирани, просто институцияата в която бяхме беше една от двете елитни програми за страната и подборът беше за ръководни позиции на академичното поприще). 1987 бях поканен от университет в САЩ и останах. Ти сега ми кажи какъв съм, все пак и ти си стар емигрант? Да ти подскажа, най-много ценя независимостта, не какво се опитват да ми кажат да мисля.
  —цитат от коментар 28 на daskal1


  Грешиш, аз НЕ СЪМ БИЛ "стар емигрант". Бях ИР (Изменник на Родината") като "невъзвръщенник". "Пуснаха" ме до соц'а през Югославия, от там духнах до Италия (нелегално преминавайки границата). И съм "репресиран" задочно-имах задочна присъда от 3 г' (щото не бях служил в славната БНА, служилите там получаваха повече). И "амнистиран" през 89/90.

  Има малка разлика, нали?

  Дали си бил активен/пасивен (ПАСИВЕН?!? ХАХАХА)/инертен или по сметка комунист/антикомунист ТИ кАжи. Ти си знаЙш най добре.

  П.С. Не знам кой е дважти евреЙ СССР'а, казвай вица!

  Един от мен, по тематиката:

  След дълги години чакане най сетне пускат Аврам Давидович от ссср до Израел. След година две Аврам се абонирва за Правда.

  Викат го службите и го питат-Аврам, к'о т'ва ва?!? Изкопчисе от ссср, сега се абонирваш за Правда?!?

  Аврам обяснява: Вие знаете че в Израел жиотът не е лек-бачкаш яко, парите никога не стигат, та ми е приятно от време на време да чета как евреЙте всички били богати, и се къпели в пари...
  До коментар [#30] от "daskal1":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#23] от "tacheaux":

  ДС са извратеняци! По-точно техните шефове от Партията. Едно от възможните обяснения е,че инсценираното убийство на Костов е целяло да подсили зловещият ефект на убийството на Марков. Ако ДС беше убило направо Марков е било възможно лекарите да не разберат,че е бил убит,(отровен),а е починал от някаква неизвестна заразна болест. Съпругата на Марков Анабел Маркова казва в интервю,че изведнъж някакви хора демонстративно и явно почнали да следят Георги в Лондон,а българи от България посещаващи Англия и представящи се пред него за "загрижени приятели",го предупреждавали че ДС се готви да го убие. В началото и почти до края Марков не вярвал на тези предупреждения и ги приемал на шега. Не вярвал,че е чак толкова значим,че комунистическият режим е решил да го убие. Едва накрая повярвал,че ДС не се шегува и съобщил за тази заплаха на английската полиция и служби. Но защо ДС са предупреждавали Георги,че ще го убият? Защото ако го бяха убили направо е нямало да постигнат желаният ефект. Марков не е бил чак толкова известен в България,в Англия - още по-малко. какво толкова,някакъв си там писател емигрант. С тези предупреждения обаче са насочили светлината към него така,че целият свят да го види,когато по-късно го убият.

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2634 Весело

  До коментар [#28] от "daskal1":

  Ти си опортюнист.

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Весело

  До коментар [#31] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Вица за абонамента го зная в политически аспект. Аврам казал, че като чете еврейската преса вижда само проблеми и заплахи, а в "Правда" Израел е могъщата тайна сила която управлява света.
  За "дважди евреите": званието се давало на тези емигрирали за Израел и върнали се обратно в Русия да я управляват като олигарси :-)
  А за бюста на Ленин донесен от СССР, за който Изя казал на митниюаря, че ще го заплюва сутрин и вечер? (реално бил златен и третиран като пенсионен фонд).
  ПП
  За "изменника на родината" имам интересни семейни спомени. Братът-инженер избяга 1971 с жена си по време на екскурзия и остана в ГФР. С време стана един от ръководителите на научните изследвания в голям немски концерн със световна мрежа, с който българските власти се опитваха да се конкурират. В началото на 1980-те този "изменник на родината", немски поданик, беше канен на най-високо ниво в Министерския Съвет на България като консултант, но сестра му, като сестра на "изменник", не беше пусната на работа дори в Куба. Истории...

 35. 35 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Весело

  До коментар [#33] от "deaf":

  Така е, но се квалифицирам като "прагматик". :-)

 36. 36 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#17] от "doroteus":Възможно е разбира се,Владимир Костов да е бил двоен агент преструващ се на дезертьор от ДС...
  —цитат от коментар 20 на deaf


  Точно така ! Прав си и ако се поровиш малко в документи и предавания от 1977 г ще се увериш !

 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3934 Неутрално

  До коментар [#9] от "tacheaux":Малко завист ли прозира зад дитирамбите? Ами тя е световно известна, Вие и мнозина от нас от форума - не. Нормално е.
  —цитат от коментар 29 на daskal1


  Даскале , не ме надценявай. Моята специалност като професия е далеч от тази на Кръстева , за да и завиждам. Не съм нито философ , нито лингвист, нито психоаналитик, нито писател.
  По-скоро ти би могъл да и завиждаш , защото имаш сходна с нея биография. Двамата по комунистическо време отивате в гнилия запад с разрешение на комунистическите власти и оставате там. Тя става световно известна с писанията си , а ти известен само във форума на Дневник, въпреки , че имате сходна дейност като преподаватели интелектуалци.

 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3934 Неутрално

  До коментар [#32] от "deaf":
  "ДС са извратеняци! "

  И до сега са такива. Въпреки , че тогава афишират това убийство, сега го отричат и обвиняват за него английските служби. Официално все още не са признали злодеянието. А нещата са пределно ясни. В "Убийте скитник" Христо Христов подробно описва кой е физическия убиец на Марков , как са го вербували българските служби. Има признания на избягали на Запад бивши служители на КГБ , като Олег Калугин ,които разказват за подготовката на това убийство с помощта на КГБ.

 39. 39 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#38] от "tacheaux":

  и BBC имат един филм по въпроса,
  в който откриват оня италианчето,
  физическия изпълнител и той ги гледа
  с една ехидно иронична усмивчица-няма
  да ме фанете, даже и да знаете.
  беше доста гадно.

 40. 40 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#33] от "deaf":Така е, но се квалифицирам като "прагматик". :-)
  —цитат от коментар 35 на daskal1  До коментар [#35] от "daskal1":

  Тцъ,баш прагматик си. Такъв е бил дядо ми по бащина линия. Работил е като обикновен пощальон и през Царска България,и през комунистическа България. И е бил награден с часовник за отличната си работа,и от царската власт,и от комунистическата. Нагаждал се е към всеки. Обаче в действителност опортюнистите са ограничен брой хора. Голямото мнозинство хора колкото и да са послушни пред управляващите,се борят повече или по-малко за власт.

 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3934 Неутрално

  До коментар [#39] от "mihail_p":

  ББС имат филм и за физическият убиец на Литвиненко, сега депутат в руската Дума. Филмът представяше убиецът в положителна светлина.
  Беше отвратително да се гледа.

 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Весело

  До коментар [#37] от "tacheaux":

  И защо така болезнено настъпваш моето самочувствие като ми показваш колко под Кръстева съм се похарчил? Все пак благодаря за признанието за моята известност в "Дневник", отдавна мечтая за това :-)

 43. 43 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Голямо признание

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 44. 44 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#10] от "vassilun":

  Айде стига с глупостите,бре!Френските интелектуалци,левичари разбира сеьса били пленени от Сталин през 30-те годининна миналия век!За френски възпитаници като Пол Пот вече споменаха!Нормално е лявбща преса като Дневник да рекламира ляв интелектуалец като Сабина.Ненормалното е още да се самозалъгвате,че не сте левичари!

 45. 45 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#42] от "daskal1":

  даскале, бързам да ти честитя новата година и да ти отправя най-добри пожелания! а кату пручитеме статиата и кументарити и на тех ще ти утгувориме :) ти завърна ли се от воаяжа?

 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  До коментар [#45] от "betona":

  Благодаря, взаимно с пожеланията, приятелю.
  За работата - да, от 2 януари съм зад струга. Беше интересно, а и гроздовата им е добра.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK