БНТ се отказа и от предаването за изкуство и култура "Умно село"

Шапката на "Умно село".

© Българска национална телевизия

Шапката на "Умно село".Документалното предаване "Умно село" няма да се излъчва по БНТ от тази година, след като договорът с неговите автори Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов не беше подновен. След 21 години в ефира на обществената медия последният епизод на предаването, което представяше в различен стил портрети на значими хора от сферата на изкуството и културата в България, беше излъчен на 28 декември. Днес до медиите беше разпратено отворено писмо на проф. Емил Попов, подписано от повече от 40 интелектуалци, сред които Анри Кулев, Георги Господинов, Станислав Памукчиев, Ярослава Бубнова, Деян Енев.


"Не мога да повярвам, че от януари в ефира на БНТ няма да продължи поредицата "Умно село". За 20 години десетки документални филма, посветени на големи личности с безспорни заслуги за духовното издигане на обществото ни, отразиха българската култура "отвътре". Културата отвъд ширпотребата, отвъд имитацията", пише Попов в писмото.


"Ето защо не мога да повярвам, че ръководството на Българската национална телевизия е избрало да наложи вето върху производството на жив, пълнокръвен архив, съставляващ безценен фонд на българската култура. Това решение е възмутително, необяснимо, стряскащо. И тъй като съм още жив, а много от тези личности междувременно си отидоха, няма да спра да задавам въпроса: в кой точно момент БНТ реши, че трупането на този архив трябва да бъде преустановено?! Как без следи от духовна памет да знаем кои сме, ако не знаем откъде идваме? Как да окуражим в търсене на смисъла тези след нас, ако не можем да им посочим примерите преди тях? Усещането, че са част от нещо по-голямо, което се нарича традиция?
Отговорът на тези въпроси всъщност трябва да е мисията на обществената телевизия,


продължава той.


Пред "Дневник" Антоанета Бачурова коментира, че екипът на предаването първо е бил подканен от БНТ да изпрати писмо за подновяване на договора, а след това е получил писмо от програмния директор на обществената медия, което препредава решение на Управителния съвет, според което договорът няма да бъде подновен. "От него не получихме никаква аргументация. Това беше цинично ", обясни тя.


Бачурова изтъкна, че един от мотивите за създаването на "Умно село" е бил липсата на съвременен архив в областта на културата и изкуството. Така за последните 20 години поредицата е произвела над 200 художествено-документални епизода, в които е съхранена паметта както за хората, така и за времето, в което са творили. "Така "Умно село" на практика създаде един нов "Златен фонд" на българската култура в едно много добро сътрудничество с Българска национална телевизия. Затова този вид "раздяла" не е адекватен и напълно незаслужен", отбеляза тя.


"Бурните реакции на общественото мнение по отношение на тази раздяла с "Умно село", както от страна на най-видни представители на българската култура, така и на все по-разширяващата се аудитория на предаването, са показателни. Тези филми се показват в академиите по изкуствата – знаете ли, че в НАТФИЗ има млади хора, които не знаят как е изглеждал Апостол Карамитев, защото в България почти не съществува подобна документалистика", каза още Бачурова.


Тя изтъкна, че основната функция на БНТ като обществена телевизия, която я отличава от останалите комерсиални телевизии, е да осигури програми за култура и образование. "С отпадането на ефирно време за художествена документалистика, за висока култура и изкуство,


БНТ всъщност сериозно ограничава съдържанието, заради което съществува,


каза Бачурова. Тя изрично подчерта, че бюджетът на поредицата е един и същ от 2000 година насам. Така че, особено в последните години, той е бил "неадекватно нисък" за качеството, което е получавала БНТ под формата на един 54-минутен документален филм с висока художествена стойност и HD качество.


Бачурова припомни и как неотдавна бе спряно предаването "Нощни птици" – вътрешна продукция на БНТ с изключително нисък бюджет, бидейки обявено за скъпо и с тиражиране на грешката, че е външна продукция. Тя очаква да види коректив в лицето на Съвета за електронни медии или Парламентарната комисия по култура и медии, в случай че в ефира на БНТ не се завърне културата и образователните предавания.


"Малко преди да спре "Умно село", г-н Кошлуков заяви в интервю, че паметта е негов приоритет", изрази недоумението си Антоанета Бачурова. "Трябва да се прави разлика между родова памет и подреждане на архив за българската култура".


Кошлуков: БНТ ще прави нещо подобно сама


Пред "Дневник" генералният директор Емил Кошлуков заяви, че предаването не е спряно, а договорът не е подновен поради "скъпата цена" на външната продукция на фона на финансовата криза в БНТ. "При нас има достатъчно качествени кадри. Не си струва в тази криза да наемаме още хора", каза той.


"Предаването ще бъде заменено с нещо подобно, просто БНТ ще бъде продуцент и то ще се прави от щатни служители. Няма нужда да се купуват външни продукции, за които телевизията има капацитет", допълни Кошлуков. По негови думи в БНТ има кадри, които "познават културата", както и достатъчно архиви. "Ако някой може да прави такива филми, това е именно БНТ".


Пълен текст на отвореното писмо до ръководството на БНТ, СЕМ и парламентарната комисия по култура и медии и подписалите го


Защо?!...
Не мога да повярвам, че от януари в ефира на БНТ няма да продължи поредицата "Умно село". За 20 години десетки документални филма, посветени на големи личности с безспорни заслуги за духовното издигане на обществото ни, отразиха българската култура "отвътре". Културата отвъд ширпотребата, отвъд имитацията. Духовността, извисена над комплексите за малоценност, нанасящи опустошителни белези в съзнанието на съвременния човек.


Нима вече не стана ясно на всички, че единствения позитивен багаж, който един народ може да пренесе във времето, са образците на неговото изкуство и култура?! И че ако самочувствието на една нация се гради на нейните минали и настоящи духовни постижения, то не друго, а паметта за тях осигурява живот на това самочувствие? Масовото отношение към духовното наследство у нас отдавна е катастрофално. Борбата за оцеляване допълнително го обрича на забрава. В този мъчителен процес на българина не му помагат особено нито институциите, нито медиите, в чиито функции влизат грижата за образованието и духовната хигиена на нацията. Един след друг си отиват от този свят хора, чийто живот и творчество са чертали спиралата на собственото ни развитие, но паметта за тях остава единствено у техните близки. Младите българи не познават собствената си история, а дори за тези, които се интересуват, знакови имена в българската култура са познати само от учебниците


Следва риторичният въпрос: колко на брой са предаванията в националния ефир, които не само информират, а утвърждават и съхраняват памет?


И ето че поредицата "Умно село" се оказа истинско съ-преживяване: едно уж лично творческо битие се оказа споделяно от създателите й с широка аудитория, при това с най-висока мяра разбиране, информация, вкус, съпричастност. Качеството и постоянството, с което авторите на поредицата го съхраняваха, я направи уникална, безусловно необходима. Представянето на героите, внимателното вглеждане в контекста, свързан с тяхното дело и живот, са важен за нацията обществен и културен пласт. А лентата, която ги съхрани така живо и компетентно – паметта за нея.


Ето защо не мога да повярвам, че ръководството на Българската национална телевизия е избрало да наложи вето върху производството на жив, пълнокръвен архив, съставляващ безценен фонд на българската култура. Това решение е възмутително, необяснимо, стряскащо. И тъй като съм още жив, а много от тези личности междувременно си отидоха, няма да спра да задавам въпроса: в кой точно момент БНТ реши, че трупането на този архив трябва да бъде преустановено?! Как без следи от духовна памет да знаем кои сме, ако не знаем откъде идваме? Как да окуражим в търсене на смисъла тези след нас, ако не можем да им посочим примерите преди тях? Усещането, че са част от нещо по-голямо, което се нарича традиция? Отговорът на тези въпроси всъщност трябва да е мисията на обществената телевизия.


Затова се обръщам към нейното ръководство.
Защо лишавате българите от това, което "Умно село" им дава?
То им принадлежи изначално.


Към писмото на проф. Емил Попов се присъединяваме единодушно:
Иван Русев, скулптор
Милко Божков, художник
Проф. Станислав Памукчиев, художник
Павел Койчев, скулптор
Ангел Станев, скулптор
Любен Генов, председател на СБХ
Проф Аксиния Джурова, изкуствовед
Проф. Ивайло Мирчев, художник
Проф. Десислава Минчева, художник
Джена Славова, издател
Ярослава Бубнова, художествен критик
Проф. Валентин Старчев, скулптор
Проф. Иван Славов, скулптор
Камен Старчев, художник
Антон Стайков, журналист, художник
Доц. Цветослав Христов, скулптор
Нина Русева, художник
Проф. Греди Асса, художник
Мариана Русева, художник
Елена Панайотова, художник
Стоил Мирчев, художник
Долорес Дилова, художник
Проф. Анри Кулев, аниматор, режисьор
Светла Ганева, оператор
Проф. Минчо Минчев, цигулар
Проф. Владимир Игнатовски, филмов критик
Рада Москова, писател
Борис Луканов, актьор
Проф. Георги Каприев, философ
Деян Енев, писател
Георги Господинов, писател
Проф. Боян Биолчев, писател
Нешка Робева, майстор на спорта
Анна Петкова, кинорежисьор
Проф. Александър Шурбанов, писател, преводач
Мариана Мелнишка, преводач
Александър Геров, математик
Николай Трейман, фотограф
Д-р Тони Николов, философ, журналист
Проф. Калин Янакиева, философ, богослов
Проф. Владимир Градев, философ, дипломат
Божана Апостолова, издател
Манол Пейков, издател

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 159 Неутрално
 2. 2 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Да очакваме скоро време предаване за ГАлена и Преслава, а?

  Като гледам какво направиха с "България от край до край", по-добре, че не са се съгласили с подобна кретения.

 3. 3 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Това решение е възмутително, необяснимо, стряскащо. "

  На тикви и главанаци не им трябва култура.
  "Високата култура"(по Каприев) е изключително отблъскваща за калинки, управници, политици .... и трябва да бъде наритана в някой затънтен ъгъл като непотребна вещ.

 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 480 Неутрално

  "Умно село", народна приказка.
  1. Селото е нападнато от змии. Умните старейшини на селото решават да внесат в селото таралежи, та да изядат змиите. Речено сторено.
  2. Змии вече няма. Но таралежите почват да боцкат народа наред. Старейшините решават да донесат лисици да изядат таралежите.
  3. Няма вече таралежи. И лисиците погват курниците. Умниците викат ловци на помощ.
  4. Ловците избиват лисиците и почват това, което е останало от тях-ядене и пиене на корем.
  5. Как да изгонят от селото ловците, се чудят хората от Умно село. Ами да!-ловците ги е страх от змии...

 5. 5 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 504 Гневно

  Не виждам #КОЙ в БНТ може да произвежда подобно предаване с високо качество!
  Там е пълно с некадърници, хрантутени от соца досега - на сравнително ниски заплати, но с евтин стол, почивни станции и други облаги. По цял ден пият кафета, пушат цигари и чакат да им изтече работното време. Нямат нито един изявен оператор, монтажист или режисьор, който може да свърши работа дори на ниво кабеларка.

 6. 6 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Все пак трябва да се види какво БНТ ще предложи като алтернатива. Едва тогава е коректно да се критикува.

 7. 7 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  В youtube са им доста прашасали видеата на умното село.

 8. 8 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 724 Любопитно

  Никъъде не пише солко струва един епизод?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 9. 9 Профил на kritikar
  kritikar
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Чувал съм за това предаване, но никога не съм го гледал. Ако е толкова добро и качествено и с ниска цена, както твърдят неговите продуценти, едва ли ще им е проблем да му намерят нов ефир. Медии колкото искаш. А може и канал в ютюб да си направят. Е, да, не е като от 20 години да са на държавната трапеза, ама всеки трябва да се приспособява.

 10. 10 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Кошлуков е радост

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 11. 11 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ако БНТ спре да излъчва за ден, месец, година??? Колко извън тези, дето надничат от екрана ще забележат? Тоз проф. Попов, сигурно ще си остане в неведение... Доста етиличен вид има? А тути кванти, "ентелектоалци", баси...

  roo
 12. 12 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Значи БНТ няма пари и с това оправдава спирането на сума предавания. Ама да му се не види откъде намира пари за разни чуждестранни филми?!

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 13. 13 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 963 Неутрално

  В списъка на подкрепящите се намират и соцченгета...

 14. 14 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2046 Любопитно

  Аз съм последната, която ще защитава Кошлуков, но "Умно село" беше скучно, щом е и външно и скъпо, нека го финансират тези, които го подкрепят. Аз гледам само История.бг, Панорама и Библиотеката.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 15. 15 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 266 Неутрално

  "Да живее герб, за да живее кошлукът"
  No comment!

 16. 16 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Кой не разбра, че Кошлука е сложен там за да превърне БНТ в "София ден и нощ"? Иначе няма кой да гласува за герб и бсп.

 17. 17 Профил на marianaivanova76
  marianaivanova76
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Много точно решение. Аман от източващи бюджета медийни договори.

 18. 18 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 242 Неутрално

  За първи път научавам за съществуването на това предаване...

 19. 19 Профил на milenmihailov
  milenmihailov
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#18] от "hahohehi":

  Еми, дано поне можеш да четеш...

  https://bnt1.bnt.bg/bg/s/issue/umno-selo

 20. 20 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Гледах в ютуб два епизода, жалко че го спират.

  Ей, другарю Кошлуов, не може да се правят предавания за "млади хора с активен начин на живот".

  preklara rara
 21. 21 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#5] от "uporit":

  Верно е пълно с некадърници и връзкари с голямо самочувствие, нищо държавно не е читаво, само кражби и далавери. Само им виж първобитните шапки и кашове, тва верно кабеларките са по-добри.

 22. 22 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Трийсет години след т.н. промени в България на ключови места продължават да се подвизават с пълна сила изтривалки на комунистическия режим и неговата ДС като Кошулков. КомунизЪмът изобщо не си отиде.

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  МОЧА имени В.И.Лелина

  Така културни средища като Правец, Банкя и др. дискриминирани
  са шунтирани off съревноваването за Еврокултурна Столица.

  Чия частна плячка играчка стана бившата предостойна
  Българска Национална Телевизия?

  Уловете Националиста телевизионен грабител!
  Комплексар в уж Наше дело vs в кавички "умно"

  "БНТ се отказа и от предаването за изкуство и култура
  "Умно село""

 24. 24 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Трийсет години след т.н. промени в България на ключови места продължават да се подвизават с пълна сила изтривалки на комунистическия режим и неговата ДС като Кошулков. КомунизЪмът изобщо не си отиде.
  —цитат от коментар 22 на antonio_vivaldi


  Уви, само "парите" излезнаха "наяве" и полу-легални .

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 25. 25 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Кошлука е и бранд и капацитет... Кошлука е Радост

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 26. 26 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  С Кошлука толкова. Излезте на протест, като БНР. Ние ще ви подкрепим

 27. 27 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  До коментар [#26] от "arcanum":
  "Излезте на протест, като БНР. Ние ще ви подкрепим."
  А на колене пред артелчика от с.Славяново ще падате ли пак?

 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#2] от "Paolo Di Canio":

  "България от край до край " е мнпго добро предаване.

 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  Кмунешка Робева и тя защитник....Пак лилявците се пказахте в един отбор с червените...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK