Отстрелване на умното село

Отстрелване на умното село

© Българска национална телевизия"Дневник" препубликува текста на Георги Каприев от Портал "Култура" за падането на поредицата за изкуство и култура "Умно село" от ефира на Българската национална телевизия.


От 1998 г. досега "Умно село" показа около 200 филма. Защо опитът за неговото унищожаване е особено тревожен? Не е ли той пореден епизод от лова на гонка срещу носителите на ума и духа през сезон 2019?


Общо погледнато, да. През 2019 г. уж обществената държавна телевизия с ударни темпове съкрати дистанцията между себе си и масовите частни телевизии. В тях място за висока култура няма "по дефиниция": интересът към нея е набеден за "статистически безинтересен". На теория БНТ няма право на подобни сметки, на практика обаче тя следва вече съзнателно избистрената правителствена програма по неутрализиране на тази култура.
В действителност това става от една страна чрез "обезвреждането" на малкото останали предавания в сектор "Култура" чрез агресивното им "актуализиране", тоест вкарване на всички културни нива в един общ текущ хоризонт. От друга страна, то се прави чрез пряко премахване на ефирните пространства, в които високата култура би могла да се изказва на собствен език. Така се неутрализира нейното настояще и бъдеще. Ударът срещу "Умно село" е с особен характер: той е покушение срещу паметта ѝ.


Формулата му предполага представяне на личности, доказали се чрез дълъг ред от силни постижения, носители на дълготрайна творческа биография. Жизненият им път е възможен единствено чрез вписване в глобална традиция, отвъд географските граници и конкретните исторически времена. Те са "роднини" от особен тип. Родството в духа е различно от даденото по родова история, от която следват локални фиксирания, поколенчески профилирания, разните утежнявания или привилегии, унаследените социални стратифицирания. Става дума за фамилия от "разночинци".


От самото си начало европейската култура разгръща и поддържа механизми, благодарение на които интелектуалното формира самостоятелен социален ред, различен от този на политическото, клерикалното, военното, механично производственото и т.н. Този ред гарантира автономия на знанието и творчеството. Общественото признание, утвърждаващо авторитета и ценността на "пазителите на смисъла", е една от основите на трайно успешните общества.


Сегашното българско общество доказуемо не е сред тях. Доскоро хаотичният огън срещу духа и ума днес е канализиран в официална държавна програма. Способен съм да обоснова твърдението си чрез продължителни анализи на тактическите действия, прокарвани от министерствата на културата и образованието. Дали обаче тази програма има и стратегически характер?


Вместо подробни аргументи, ще предложа само един – знаменателен – цитат. Пред заседанието на Министерския съвет на 27 декември 2019 г. министър-председателят произнася ключово: "Висшето образование бълва пиари, политолози и социолози, а няма хора в производството". Оставям без коментар до какво са сведени в главата му хуманитарните и социалните науки, заедно с изкуствата. По-важно е друго. "В масовото разбиране на управляващите политиката е битово опредметяване на текущи предимства", отбеляза наскоро Тони Николов. За това става дума.


Тоталното свръхнадценяване на "производството" (директното "опредметяване на текущи предимства") е директива за организирано устройване на разпад на високата култура в България. Нарочно не казвам "на високата българска култура". Нивата на талант и ум, за които говоря, не се затварят в национални или държавни граници. Тяхното осъществяване в днешните условия на комуникация вече никак не зависи (или зависи в много по-малка степен) от правителствени прищевки. Пораженията са въпреки това сериозни.


В едно интервю от декември 1993 г., разговор на Димитър Вацов с Цочо Бояджиев и мен, се появи въпросът какво даваме на студентите си. "Кураж", отговори веднага Цочо Бояджиев ("За думите и мълчанието", в "Литературен вестник", 20-27.12.1993). Кураж, че може да се живее и така – с ценностите и постиженията на високата култура, да се живее достойно, осъществявайки ги и осъществявайки се чрез тях. Този кураж е и привличане в дългата традиция на високата култура, причастяване към нейната памет.


Разпарчетосването на културната памет е доказано успешно оръжие за нарушаване на културния континуитет. То е ефективен разрушител на културната нормалност. Българската история през последните 140 години познава няколко "революционни" сривания на тази нормалност. Особено травматично бе предпоследното, започналото от средата на 40-те години на ХХ век.


В България все още работят креативни хора от няколко поколения, изпитали на гърба си резултатите от разкъсването на приемствеността – фундамента на всяка висока култура. Те все още носят белези от усилията, положени по обратното свързване на разкъсаното. Сегашната политическа машина осъществява поредното покушение срещу културната традиция в България.


Вземат се мерки за унищожаване на европейския код. Негов съществен елемент е разколебаването на моментно наличното, проблематизирането на неговото представяне като неизменно, "абсолютно", едва ли не "природно". Един код, основан върху историята, свободата и знанието. Не ще и дума, той е генератор на продуктивно безпокойство. Българите обаче могат да бъдат спокойни – в местните ловни полета отстрелването на умното село продължава.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Авторът твърди, че има няколко " революционни" сривания на културната памет за последните 140 години. Като особено травматичното е предпоследното започнало от средата на 40-те.
  Така и не разбрах, кога е завършил този срив и кога е започнал ПОСЛЕДНИЯ СРИВ?

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Чалга директор с чалга идеи е поставен начело на обществена телевизия.
  Ще очакваме чалга резултат.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  На ГЕРБ култура не им трябва. Те за това си назначиха и чалга директора Кошлуков.
  Както и да е.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 4. 4 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 750 Неутрално

  чекай,чекай,чекай.........
  кат искаш висока култура, вадиш ени високи пари, плащаш и продължават да си плещат небивалиците по телевизионът.
  Високата култура щи прави помен с чужда пита?
  НО ПАСАРАН!
  ВЪНЪ! СТИГА НИ ПЪЛНИЛИ ГЛАВИТЕ С БРЪМБАРЕС

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  Като лоялни ПОДАНИЦИ, от нас се очаква да се равняваме по простотията на ГЛАВАТАРЯ на племето: так-так-так, фъш-фъш-фъш, пунта Мара.

  Който се прави на много умен, Кошлуков/Гешев/Недялко ще го постави на мястото му.

  Айде умната, и после да няма "Ама що не ни предупредиха?"

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Може би наистина е време семейство Люцканови да си намери нов финансов източник. Когато т.нар.Бате Влади "забавляваше" децата по БНТ в младите си години, благодарение на връзките на баща си, а после пак със същата протекция завъртя външна продукция, 20 г. БНТ им беше ок. И като избраха Кошлуков, пак им беше ок.

 7. 7 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  "Джинс" е в пъти по-добро предаване. Без да е външна продукция.

 8. 8 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Каква висока култура, какви 5 лева?

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Само не разбрах защо трябва да е външна продукция. Нито е тясно специализирано предаване, нито нищо.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Да погребеш умишлено духовното е страшно . Но когато нямаш и вътрешна потребност за него жалко.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Като лоялни ПОДАНИЦИ, от нас се очаква да се равняваме по простотията на ГЛАВАТАРЯ на племето: так-так-так, фъш-фъш-фъш, пунта Мара.Който се прави на много умен, Кошлуков/Гешев/Недялко ще го постави на мястото му.Айде умната, и после да няма "Ама що не ни предупредиха?"
  —цитат от коментар 5 на Norman Granz


  От 09.09.44 винаги сме се сравнявали с ГЛАВАТАРЯ.
  По времето на РСО много умните ги поставяха на мястото Иван Славков/Васил Мръчков/, Йордан Йотов.
  Въпросът е, че ние не искаме да сменим СИСТЕМАТА, а сме срещу ЛИЧНОСТИТЕ В СИСТЕМАТА.
  Точно това устройва ГЛАВАТАРЯ. Независимо дали е Живков или Борисов.

 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Аман от тарикати, които смятат, че това което правят е толкова висококултурни, че всички сме длъжни да ги позлатяваме, независимо как го оценяваме!

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#10] от "К2":

  "Да погребеш умишлено духовното е страшно . Но когато нямаш и вътрешна потребност за него жалко."

  Колега, животът на съвременния българин е една катадневна демонстрация на бездуховни простаци, селски тарикати и откровени дебили, издигнали се до най-високите стъпала на социалната стълбица и най-отговорните постове в държавното управление.

  Т.е. някак си му се губи връзката между начетеност/духовност и успех/просперитет.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Аман от тарикати, които смятат, че това което правят е толкова висококултурни, че всички сме длъжни да ги позлатяваме, независимо как го оценяваме!
  —цитат от коментар 12 на svoboden


  Никой не те кара да харесваш нещо към което нямаш вътрешна потребност. Обаче има хора с други от твоите вкусове. И даже да са малко защо искаш да им отнемеш удоволствието?

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 424 Неутрално

  чекай,чекай,чекай.........кат искаш висока култура, вадиш ени високи пари, плащаш и продължават да си плещат небивалиците по телевизионът.Високата култура щи прави помен с чужда пита?НО ПАСАРАН!ВЪНЪ! СТИГА НИ ПЪЛНИЛИ ГЛАВИТЕ С БРЪМБАРЕС
  —цитат от коментар 4 на scott


  Ха така, типичното мнение на скот-овете. На тях култура не им трябва.

 16. 16 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 550 Разстроено

  По-добре да има предавания като "Домът на вярата" , "Вяра и общество" , и онова другото за окултните неща.На нас култура и знания не ни трябват , имаме си ги в повече.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#10] от "К2":"Да погребеш умишлено духовното е страшно . Но когато нямаш и вътрешна потребност за него жалко."Колега, животът на съвременния българин е една катадневна демонстрация на бездуховни простаци, селски тарикати и откровени дебили, издигнали се до най-високите стъпала на социалната стълбица и най-отговорните постове в държавното управление.Т.е. някак си му се губи връзката между начетеност/духовност и успех/просперитет.
  —цитат от коментар 13 на Norman Granz


  Орисия.

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#16] от "Tru Soulja":

  "По-добре да има предавания като "Домът на вярата" , "Вяра и общество" , и онова другото за окултните неща.На нас култура и знания не ни трябват , имаме си ги в повече."

  Ахаа, значи Бойкикиев, Рада, Томата и Атанас не са вярващи християни...добре е да се знае.

 19. 19 Профил на kutlovchanin
  kutlovchanin
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#4] от "scott":

  Бръмбарите се завъждат само в празни глави!!!

 20. 20 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#18] от "voodoo_child":

  Какво общо имат те с мен?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 21. 21 Профил на kutlovchanin
  kutlovchanin
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Съдейки по голяма част от коментарите и по оценките, стратегията на управляващите действа.

 22. 22 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Съдейки по голяма част от коментарите и по оценките, стратегията на управляващите действа.
  —цитат от коментар 21 на kutlovchanin


  +

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Весело

  Комунизма си отива , вдявайте номенклатурни деца. Трогателно е как местни питомци с речник заключен между "ушанка-росиянец-каскет" страдали по отнетата им култура.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#20] от "Tru Soulja":

  А, само сте в единния ОФ заедно. Срещу класовия враг.

 25. 25 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  Комунизма си отива , вдявайте номенклатурни деца. Трогателно е как местни питомци с речник заключен между "ушанка-росиянец-каскет" страдали по отнетата им култура.
  —цитат от коментар 23 на дерибеев


  Сверична перспектива! Да направим наново онова шоу "Нашата милиция ни пази". Като наблегнем на НАШАТА

  SHADOWS of SOFIA
 26. 26 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#24] от "voodoo_child":

  Ти луд ли си , бе?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 27. 27 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#21] от "kutlovchanin":

  Действа яко , даже почти си е изпълнила целта.Само слепите не го виждат.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 28. 28 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#14] от "К2":

  Нищо не искам да отнемам на никой, просто не искам аз да му плащам.

 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тиква загубена":

  Като чуя за култура ,се хващам за кобура Р.Ралин

 30. 30 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#15] от "sweeper":

  а, що бе. отдругаде си я набавям.
  И нещем нещо "псевдокултурно" само да смуче парес от бюджетът.
  Вън!

 31. 31 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Разстроено

  Веждю и Кошлука заедно съсипаха сутрешното предаване за култура , защото там имаше много изявени демократи и културни хора , в ярък контраст с еднокнижниците.

 32. 32 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#31] от "hodounski":

  Много себеобявили се за демократи - те съсипват БГ култура.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Накрая ще остане само Кошлуков...да загаси лампата.

 34. 34 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1668 Весело

  "В тях място за висока култура няма "по дефиниция"

  По какъв критерий "Умно село" е определено като образец на висока култура? Признавам, не съм го гледал, защото въобще не гледам телевизия, но все пак трябва да има някякъв показател- висок рейтинг, голям интерес, или нещо от този род.
  Питам, щото съм наясно с адекватността, почтеността и обективността на "Дневник", а също и с безпристрастния характер на материалите в него...

 35. 35 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 434 Любопитно

  И колко струва, че никой не написа?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 36. 36 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  При толкова шуробаджанащина и кръвосмешение в т.нар. висока култура изобщо не е чудно, че пайнера ги разби за нула време.

 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Съдейки по голяма част от коментарите и по оценките, стратегията на управляващите действа.
  —цитат от коментар 21 на kutlovchanin  До коментар [#21] от "kutlovchanin":


  До коментар [#27] от "Tru Soulja":

  След като днес не могат да вкарат в концлагери висококултурните българи,управляващите ги прокуждат в чужбина. Тази е тяхната стратегия. Тя е и единствено възможната в момента. (Вижте как прогониха висококултурните коментиращи от форума на Дневник.)

 38. 38 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 535 Разстроено

  Така и не разбрах, кога е завършил този срив и кога е започнал ПОСЛЕДНИЯ СРИВ?
  —цитат от коментар 1 на 4ort

  Ти пък кога ли си разбирал каквото и да било?!

 39. 39 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 535 Неутрално

  По какъв критерий "Умно село" е определено като образец на висока култура? Признавам, не съм го гледал, защото въобще не гледам телевизия, но все пак трябва да има някякъв показател- висок рейтинг, голям интерес, или нещо от този род.
  —цитат от коментар 34 на Дон Кихот

  Високата култура няма нищо общо нито с "широките маси", нито с "масовата култура".
  Критерият "висок рейтинг" / "голям интерес" (то е едно и също) е търговски и може да се прилага за чалгата, но не и за операта.
  Взел си псевдонима "Дон Кихот", но хич не си наясно, че това не е еротичен роман, който се преиздава непрекъснато във високи тиражи!

 40. 40 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#37] от "deaf":

  Аз споделям мнението Ви, с дребната корекция, че не говорим дори за "висококултурните българи", а за обикновените интелигентни хора. Стратегията им е да сведат и тях до минимум. Защо им са на настоящите управляващи образовани и мислещи граждани... Реторичен въпрос. НЕграмотността - и базова, и функционална, завзема нови територии.
  За членовете на УС на БНТ, гласували това решение, ще изразя мнение, цитирайки премиера - "Главанаци!"

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 41. 41 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  До коментар [#39] от "uporit":

  Крайно време е високата култура да се научите да си маркетирате продуктите по научен метод. Не става дума станете дисни, но такава некомпетентност вече е катастрофа

 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  От друга страна, то се прави чрез пряко премахване на ефирните пространства, в които високата култура би могла да се изказва на собствен език.
  —цитат от коментар 0 на статията


  С други думи, отстрелват се предавания, които те учат да мислиш, да правиш заключения на база съществуващи факти.
  Искат всички зрители да са като жабите в блатото.
  Каквото квакне една, това да повтарят и другите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#39] от "uporit":Крайно време е високата култура да се научите да си маркетирате продуктите по научен метод. Не става дума станете дисни, но такава некомпетентност вече е катастрофа
  —цитат от коментар 41 на karatista


  Високата култура не се продава на Халите глупако.
  Я обясни какво означава този толкова сложен термин "маркетиране"?
  Доживяхме и разни борчета акъл да дват!
  Боже!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Какво по-нормално да спреш предаване,което е с почти нулева гледаемост.

 45. 45 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 332 Весело

  какво умно село -, какви пет лева ! Чалга му трябва на народа и умна тиква ....

 46. 46 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  До коментар [#43] от "Храбър":

  Извинявай ако съм уплашил дългата опашка от меценати пред ателието ти!

 47. 47 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Трябва да е ясно нещо, гледаемостта няма абсолютно никакво отношение към финансовото състояние на БНТ. Помните ли Под прикритие. Дори и в този хитов сериал рекламните паузи основно бяха запълнени с реклами на самото БНТ. Същата работа и със Стани богат. Според работещите по рекламните и маркетинг агенции Телевизията няма никаква рекламна политика и не предлага такъв продукт. Ако ще утре да вкарат Вип Брадър пак ще е същото. Накрая пак ще се пиши, че са на загуба и държавата да дава. Така, че Кошлуков да почне от там, а не с опошляването на предаванията. Само дето под сурдинка се казва, че от години рекламата на БНТ е предоставена на един известен бизнесмен, любимец на всички власти, за смешна цена. И той печели без необходимост да се напряга.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK