Цветан Тодоров, за когото четенето беше живот

Фрагмент от корицата на "Четене и живот".

Фрагмент от корицата на "Четене и живот".Последната книга на френския интелектуалец от български произход Цветан Тодоров в превод на Валентина Бояджиева предлага на вниманието на читателите издателство "Сиела". В сборника "Четене и живот", публикуван във Франция на 1 февруари 2018 г. от издателство Robert Laffont, е поместена пъстра палитра от текстове на видния философ, литературовед, антрополог и есеист, който си отиде от този свят през 2017 г. Статии и рецензии в периодичните издания, текстове за програми на постановки и изложби, негови речи, изказвания на конференции, в които той се занимава с теми като геополитиката, паметта, религията, хуманитарните науки, но също посвещава страници на личности като Ромен Гари, Милан Кундера и Сюзан Зонтаг.


В 350 страници "Четене и живот" обхваща 30 години от богатото творческо наследство на Тодоров, който е известен най-много с трудовете си по литературна теория и есетата си върху проблема за Другия и тоталитарния опит и е смятан за един от най-влиятелните интелектуалци на своето време.


"За разлика от мнозина други, по-известни от него, Цветан не беше нито дърдорко, нито фокусник. Той беше кротко непримирим, прозорлив интелектуалец, скромен учен, изследовател енциклопедист и педагог ("превеждач", казваше той), хуманист без илюзии, гражданин на света, умерен и взискателен", пише за книгата френският философ Андре Конт-Спонвил.
"Затова е толкова важно да го четем: това ни прави по-умни, по-скромни, по-нюансирани, по-точни – по-осъзнаващи сложността на света и трагичността на нашата участ. Настоящият сборник няма да утеши за загубата онези, които го обичаха, но ще помогне на всички ни да живеем малко по-добре или поне не толкова зле, а това е всичко, което можем да искаме от една книга", завършва той.


Цветан Тодоров по време на гостуването си в България през 2014 г.

© Надежда Чипева

Цветан Тодоров по време на гостуването си в България през 2014 г.


Тодоров е роден през 1939 г. в София, емигрира във Франция, когато е на 24 г. и е от студентите на известния семиотик и философ Ролан Барт. Заедно с колегата си структуралист Жерар Женет основава журнала Poetique, а преводите му допринасят за популяризирането на руския формализъм на Запад. Първоначално интересите на Тодоров са насочени към областта на литературната теория, като сборникът "Поетика на прозата" от 1971 г. се явява връхната точка в този негов най-ранен период. След това той се захваща с теми като като колонизацията и отношението към Другия, морала в концентрационните лагери и тоталитарния опит, Просвещението и демокрацията.


Тодоров за последно посети България през 2014 г. Повод за това беше представянето на книгата му "Несъвършената градина". "Мисля, че враговете на съвременните демокрации са вътре в тях", каза той тогава по време на кръгла маса на тема "Бъдещето на демокрацията в Европа" във Френския културен институт в София.


Сред най-важните книги на Тодоров са "Поетика на прозата", "Завладяването на Америка", "Памет за злото, изкушение за доброто" и "Живот с другите".

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Пишеше изключително увлекателно и разбираемо, за всички които се интересуват от тънката материя за комунизма и въздействието на тоталитарните режими върху психиката на масите, препоръчвам "Памет за злото, изкушение за доброто".
  Четивото не е за напреднали милиционери...

 2. 2 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Поетика на прозата" е забележително произведение на структурализма.

 3. 3 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  "Тодоров е роден през 1939 г. в София, емигрира във Франция, когато е на 24 г. и е от студентите на известния семиотик и философ Ролан Барт."

  Барт изглежда много се е влияел от този свой студент, защото и в "Увод в структурния анализ на разказа", и в "Структурният анализ на разказа" го цитира.

  И ако правилно се ориентирам, поставя неговия модел на наратива наравно с този на Гремас. И между другото - и в "Структурният анализ на разказа" , и в "S/Z" изтъква, че в основата на целия му анализ на кодовете на културата стои основополагащата и за късния структурализъм, и за постмодернизма идея на Юлия Кръстева за интертекстуалността.

  А "Поетика"-та на Цветан Тодоров е... великолепна.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Без съмнение българин, който е световен интелектуалец, с разбираем и неснобски език, с човешки идеи, дори когато не можеш да се съгласиш с тях, имал щастието да се развива в свободна културна среда. Непременно ще си я купя, включително защото ме интересува мнението му за Ромен Гари и за Кундера. А корицата е отлична.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  Просвещенито и демокрацията , едното предпоставя другото . Не се чудете защо у нас не върви ...

 6. 6 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1649 Разстроено

  Просветител! Така рядко срещано тук.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 7. 7 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Не е бил вездесъщ като Кръстев явнося

 8. 8 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Задължително четиво.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 9. 9 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#5] от "hodounski":
  викаш че
  "Просвещенито и демокрацията , едното предпоставя другото " - има нешто верно...
  "Не се чудете защо у нас не върви ..." - то и на запат от нас не върви особено . особено напоследак. но не се чудете зашто. и не че оште от сукратова гърция не си е била пародиа отвсекаде.

 10. 10 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#6] от "etty1":

  Просветител! Така рядко срещано тук.
  —цитат от коментар 6 на etty1


  голема глупуст си написъла. ети, бегай да лапаш спагети.

 11. 11 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#8] от "Пипера е много лют":
  ало, подправката, нема такъво нешто като "задължителни" четива. поне за френдовете на цецо.

 12. 12 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#3] от "gr52":

  за много години!
  така е. ама искаж ли да си исброя дваесетина пишман софиански интилектуялци които сметат цецо за пувърнустен и че ако те са имали негувиа шанц и касмет да са у франциата...тогаз ехехехехе ....щеха поне с едно илядулетие да тласнат напрет расвитието на уманитаристиката и человечеството като цело. пък незнайните интилектуялци с такъво мнение са оште поече. дубре че нема друг жиот, че подобни гъсове щеха другиа път да идат некаде на исток за да са научът на поече скромнос.

 13. 13 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 942 Неутрално

  а то сига.... нали е отворено... глеам бая нахакани младолики булгури са по наи пристижните страни и ониверситети и среди... пък нешто за бг уманитарни пустежения от ранга на цецовите или юлините не чуам...що така, а? ако не знаищш отгувара мога да ти го кажа. а съшто и секи дето оди на фитнес можи да ти го кажи. посдрави.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK