Подир сенките на три непознати досега стихотворения на Яворов

Факсимиле от едно от новооткритите стихотворения

© Издателство

Факсимиле от едно от новооткритите стихотворенияПисма и документи на Пейо Яворов, сред които три непознати досега стихотворения, се появиха отново на бял свят 106 години след неговата трагична смърт. Според критиката тяхната литературна стойност е изключително голяма. Те са от 1912 г. и според експерти е възможно това да са последните стихове, написани от поета, съобщи БТА.


Когато колекционерът Христо Павлов се свързва с българския историк и архивист доц. Милкана Бошнакова с молбата да направи експертиза дали документите са оригинални, тя е скептична. "Аз лично не вярвах такова чудо да се случи", каза тя пред БТА. Но в момента, в който те се озовават в ръцете йq и тя вижда почерка, хартията и подписа, тя разбира, че чудото се е случило и наистина става дума за оригинали.


Бошнакова е специалист по история на освободителното движение на българите в Македония и Одринска Тракия, а дисертацията, с която става доктор на историческите науки през 2013 г., е на тема "Яворов и Македония 1895 - 1914 г.). "Всички документи са свързани с революционната дейност на Пейо Крачолов Яворов като участник в освободителното движение в Македония и Одринска Тракия, като пръв кмет на град Неврокоп (бел. ред. - днес Гоце Делчев) през октомври 1912 г. и като командир на отряд в македоно-одринското опълчение", категорична е тя.
Снимките на Яворов и Лора Каравелова от къщата музей "Пейо Яворов".

© Анелия Николова

Снимките на Яворов и Лора Каравелова от къщата музей "Пейо Яворов".


За нея най-интересната находка са трите непознати досега стихотворения. "Те също са свързани с войната. Две от тези стихотворения са част от негови писма до съратници в освободителното движение, а едно е озаглавено "На незнайния войн", обяснява тя. Друг забележителен документ е къс от турско знаме, сложено в рамка. То има два надписа - отпред е този на собственика Георги Белокапов, а отзад - дарителският надпис на Яворов.


Според литературния критик и основател на издателство "Персей" Пламен Тотев находката опровергава твърденията на някои изследователи, които смятат, че след смъртта на Мина Яворов се отказва от поезията. "Истината е, че поетът е поет до смъртта си", каза той. Тотев обяви, че издателска къща "Персей" ще публикува документите и стихотворенията в книгата "Непознатият Яворов", която ще бъде представена на 13 януари в Чирпан по време на Яворовите януарски дни.


И паднах сякаш поразен от гръм –
зарових плачещо лице в земята
и чух със сетни сили чуден звън –
звънът на бойната тръба и на войната...


(бел. ред. - куплет от едно от стихотворенията)

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK