Владимир Люцканов: "Умно село" е нито едно и също, нито лесно заменимо

Владимир Люцканов

© Гергана Дамянова

Владимир Люцканов"Дневник" препубликува от "Площад Славейков" отговора на Владимир Люцканов - директор на Младежки театър "Николай Бинев" и съавтор на "Умно село", на отвореното писмо на члена на управителния съвет на БНТ Антон Андонов, което е част от дебата, провокиран от свалянето на предаването от ефира на обществената медиа. Заглавието е на редакцията.


За първи и последен път се включвам в дебата по казуса "Умно село". Подчертавам: дебат, а не конфронтация. Просто няма как да бъда вкаран в конфликт с БНТ. Тази, на която бях (и съм) едно от всичките "55 лица от вашия живот". С "БНТ на 60" години, на която съм дал 40 от своите. От чийто екран съм "отгледал" поколения деца от 80-те и 90-те – днес възрастни непознати, които ме спират и благодарят "за смисленото си детство".


Правил съм културната ѝ политика "отвътре" като главен редактор на редакция "Култура и образование", участвал съм в програмната ѝ политика като член на Програмния съвет и като силно медиен човек съм напълно наясно с "фините настройки, съставляващи обществената мисия на БНТ".
В последните 20 години името ми стои като съавтор на знаковата за националния ефир художествено-документална поредица "Умно село", която някои наричат новия Златен фонд на българската култура. Междувременно бях в екипа с колеги от БНТ, с които заснехме първите театрални постановки от така шумно прокламираната днес, а всъщност – отдавнашна концепция и идея за нов архив на телевизионния театър. С това незабравимата трилогия по Чехов на Крикор Азарян на сцената на три столични театъра е запазена за поколенията във Фонда на БНТ, заснета и монтирана високотехнологично, с брилянтна визия и звук.


Бил съм "вътрешен", бил съм "външен" продуцент. Отдавна съм открил, че не от мен започва всичко и отказвам да откривам топлата вода. Затова съм просто длъжен да дам някои пояснения по казуса със спирането на поредицата "Умно село". Спиране, надявам се все пак, като бъдещо производство, а не "спиране на излъчването", според писмото на младия член на УС г-н Андонов до медиите. Впрочем, за първи път научихме аргументите на УС, с които не се продължава договорът на поредицата "Умно село", тъкмо от това писмо. Ако аз и моят екип ги бяхме узнали в директен контакт с ръководството (не е длъжно, но пък мислим, че с труда си сме го заслужили), щяхме да спестим на обществото този дебат с разменени отворени писма. Но начинът, по който настоящото ръководство на БНТ се раздели с нас след 20-годишно ползотворно партньорство, беше чрез кратко писмо от програмния директор, което ни уведомява за решението на УС в едно изречение: "Не приема предложението за продължаване на договора". Протоколните благодарности бяха лични, от колегата, когото не познаваме. Както и не разбирам нищо от преамбюла на писмото, в което се уличават в некоректност спрямо БНТ интелектуалци, подписали се под апела на проф. Емил Попов за продължаване на поредицата. Недомлъвки, намеци и разчистване на сметки по частни дела на БНТ с отделни лица от този списък изобщо нямат място в дебата за "Умно село", което е било в коректни отношения с БНТ от създаването си.


И така – от всички изявления в медии и ефири се разбира, че проблем на националната телевизия с "Умно село" се оказва: от програмирането му веднъж месечно, през финансирането му и възможността БНТ да си произведе евтино и сама "подобно нещо", до отстъпване път на Новото.


Длъжен съм да направя някои пояснения, защото по някакъв начин част от аргументите и определенията засягат доброто ми име.


От 15 години ръководя, менажирам и администрирам престижен столичен културен институт с много стара история. Основните ми усилия са насочени към отваряне път най-вече на младите и като резултат Младежки театър "Николай Бинев" има една от най-младите трупи и от най-свежите програмни политики. Самият аз не съм спрял да се развивам – иначе щях да си остана просто "любимецът на децата". Така че не мога да приема снизходителния извод, че 20 години правя с екипа си "едно и също", което е лесно заменимо. Уважаеми колеги – нито е "едно и също", нито е така лесно заменимо. Нека не хвърляме думите така лесно в пространството, хората все пак имат глави на раменете си. "Умно село" беше поръчано и реализирано като външна продукция именно като специфичен творчески продукт. Във вида, в който бе осъществен и в който остава в ефира, той никога не е бил по силите на "всеки". "Умно село" е силно авторска концепция, разработена специфична жанрова ниша, непозната дотогава в тв ефира и неповторена от никого. Осъществява се от хора, самите те с потомствена и професионална принадлежност към културния пласт на обществото. Затова и пред тях се отвориха заключени врати; и пред камерата ѝ застанаха лица, които винаги са отказвали ефирна изява. Нещо повече – в правенето на поредицата в последните години се включиха екипи от млади режисьори и оператори от "голямото кино". В момента те са сред най-награждаваните съсловни имена по наши и международни кинофестивали.


Нито съм "абониран", нито съм смятал да се "пенсионирам" с "Умно село". Имам достатъчно работа на полето на културата, където е преминал целият ми живот. Както и ръководството на БНТ има своето право за решенията си за програмната политика, поемайки заедно с това своята отговорност за вида, мярата и вкуса в нея.


Притеснява ме само както неглижирането на 20-годишния ни труд с квалификации на ръба с обидата, така също и неяснотата около употребата на този своеобразен съвременен Златен фонд на българската култура. Споменатото по-горе "спиране на излъчването" е придружено и от внушения, че повторните излъчвания на архива костват средства на телевизията. Но заплащането на авторски права е част от задълженията на БНТ, както и договорените проценти при повторения на архива. В случая с "Умно село" (чийто бюджет е един и същ от 2000 година – и да се коментира той на фона на цифрите в представените неотдавна пред СЕМ договори с външни продукции е смешно) сумата за повторения, цитирана в писмото на члена на УС е силно подвеждаща. Тя е далеч по-ниска от минималната работна заплата, камо ли да е равна на възнагражденията на щатни служители на БНТ, както се твърди вътре, вероятно с цел да ни противопостави на хората, работещи там. Пак ще повторя, че никакви инсинуации не могат да ме противопоставят на колегите от БНТ, с повечето от които работим заедно през въпросните 40 години и с които съм в прекрасни професионални и приятелски отношения.


Дано телевизията не се поскъпи на дребно и да продължи да намира място в програмите си за този архив, вървящ с настоящето си и затова уловил навреме и запечатал лица и биографии, които липсват дори в пребогатия 60-годишен архив на БНТ. Все пак българският човек – както го нарича в писмото си професор Емил Попов – има право на това познание, което ни дава паметта. Защото дълбоко в себе си всички сме наясно, че това, което е било, ни е направило това, което сме.


С уважение: Владимир Люцканов, актьор, режисьор, директор на Младежки театър "Николай Бинев"

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  "Умно село" е СЪБИТИЕ в културният живот и памет на Отечеството, което не може да бъде усетено, почувствано, разбрано и адекватно оценено от хора, като кошлука/ с извинение/!!!

 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 579 Разстроено

  Приемам залагания за следващо спряно публицистично предаване. Съвсем се разгащиха.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  Достоен отговор на Кош Лук ТВ . Лошото е ,че чалагата победи.

 4. 4 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3068 Неутрално

  До коментар [#3] от "hodounski":

  Чалгата победи, защото никой друг не предложи продукт.

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Очевидно Кошлуков и тези които стоят зад него, считат за недостатъчно това което правятв с кадрите на БНТ, но вече се борят и с "вънпни" врагове.
  В същото време хора като Драго чая се лигавят от екарна и дори имат претенции по някакъв начин да са част от телевизията и културата.
  Да не споменавам заместника на Драго в играта на много симпатичните и компетентни участници-ученици в състезанието по история в предаването "Итория.бг" и наличието на компетентно жури. Самия Драго по никакъв начин не беше за там, но заместника му, този зализан и видимо глупав човек в тази компания е меко казано неуместно, а ако трябва да му пуснем края, ще кажа че 'изкърти мивките".

 6. 6 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ако не бяха спряли Умно село, никой в България нямаше да знае, че в БНТ е имало такова предаване цели 21г.
  И пак тези, които най-много искат реформи в обществената телевизия са единствените, които протестират срещу реформите в БНТ.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  До коментар [#5] от "tsvetko_51":

  Драго чая , Любенов ...все отбор кошлуци

 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1394 Разстроено

  "Умно село" - неразбран разкош в света на тъпаците.
  Ядно е, когато халтурата на управата прави излишна културата на можещите.
  Като зрител - 200 пъти браво на умните за сътвореното!
  Сбогом на кош лук офф и свирачите му.

 9. 9 Профил на dnevnikekomsomol
  dnevnikekomsomol
  Рейтинг: 587 Весело

  Ако не бяха спряли Умно село, никой в България нямаше да знае, че в БНТ е имало такова предаване цели 21г..
  —цитат от коментар 6 на tosho_toto


  Сериозно ли?
  Много неловко се получава, когато троловете на мутро-милиционерщината съдят за останалите по себе си.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  кошлука/ малката буква не е правописна грешка, а резултат на отношение/ е ПОЗОР за БНТ, която ТРЯБВАШЕ да е ОБЩЕСТВЕНА медия...!!!

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3072 Любопитно

  До коментар [#4] от "karatista":

  Защото никой друг не предложи нещо без пари ?

 12. 12 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Люцканов имаше и една много яка поредица "Пътеводител на историческия стопаджия". Пускал съм епизоди от нея на детето като един вид видео уроци по история.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на kirile
  kirile
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Аз си го гледах редовно. По-често онлайн (за щастие го има). Някои епизоди съм ги гледал по 3, 4 пъти. Последно гледах за Александър Иванов предаването. На мен “Умно село” ще ми липсва.

 15. 15 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3068 Неутрално

  До коментар [#11] от "hodounski":

  От Youtube никой не ти пречи да изкарваш пари.

 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Умно село не беше ли епизод от Тримата глупаци.

 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Когато присадиха Кошлука за директор, стана ясно, че това е разсипване,премахване на всяко смислено предаване в БНТ. Удобен като ръкавица, готов на всякаква услуга, натрупал управленски опит в Атака.
  Никога не е имал морал в излишък, но е способен да покаже един кукиш. Винаги е гъвкав за да си смени позицията. Гл-ст!!!
  Това беше нужно на онези, които няма да видим отпред.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Кошлуков иска да контролира и да харчи той(и тези зад него). Така:
  - ще увеличи възможностите за кражби
  - ще увеличи бюджета
  - ще свали външния контрол - за качество, за бюджет, за теми
  - ще сложи свой дневен ред за дискутираните теми и Фокус
  Това е рафиниран метод на цензура, защото очевидно бюджетът не е проблем (останал непроменен от 20 години). Вие спомняте ли си вашите приходи преди 20 години в сравнение със сегашните? Да оставим своите, погледнете бюджета на телевизията преди 20 години и сега.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на marianaivanova76
  marianaivanova76
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Колко от вас гледаха Умно село , че така го браните? Отдавна всички обществени медии трябваше да се освободят от източващите ги "незаменими" външни продукции, които единствени претендират за висока култура. Много се радвам на Кошлуков, че прави това , което поредица от директори ги е страх .

 20. 20 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 526 Весело

  другарко *марианаиванова76*,бъди по-еркек,кажи си коя си,а кошлукчето ще те защити на чаша уиски.Дьонмета и гьопферени винаги е имало - питай емчо,той ги знае тия неща от панделата,където са го кадрували за техен човек.

 21. 21 Профил на marianaivanova76
  marianaivanova76
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#20] от "tedif":

  Предлагам да съберете пари да го финансирате това предаване- нали сте висококултурен?

 22. 22 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#20] от "tedif":Предлагам да съберете пари да го финансирате това предаване- нали сте висококултурен?
  —цитат от коментар 21 на marianaivanova76


  Продължавай да му се радваш!
  Като тръгнеш след торен бръмбър, къде мислиш ще те заведе?
  На торището!!!

 23. 23 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  не е савсем така - савсем праилно са расбрали че туй придаване раоти против тех... :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK