Eвропейската столица на културата за 2019-а Пловдив предаде щафетата на Риека и Голуей

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Градският Дом на културата "Борис Христов" посрещаше гостите на събитието в сини отблясъци и под звуците на музиката на Камий Сен-Санс.Със скромна, но стилна церемония, Градът на тепетата закри своя мандат като официално средище на изкуствата. Работата на общинската фондация обаче продължава


"Заедно" - това бе думата на Пловдив, който бе Европейска столица на културата през 2019 година заедно с италианския град Матера. С нея предаде и щафетата на следващите два града, които ще изпълняват същата роля през 2020 година - Риека, Хърватия, и Голуей, Ирландия. Това стана на скромна церемония на 12 януари в градския дом на културата "Борис Христов". Кметът Здравко Димитров и заместникът му, отговарящ за културата в общината - Пламен Панов, предадоха на зам. кметовете на Риека - Никола Ивануш, и на Голуей - Доналд Лайънс пластика на пловдивския художник Атанас Хранов. Тя представлява паве, изработено от гранита на 7-мото сринато местно тепе, оформено като разтворена книга с надпис "Let's Stay Together" (Нека останем заедно) - вероятно с намигване и тревога към надвисналия над Стария континент Брекзит.


Камерният оркестър на Пловдивската опера изпълнява "Четирите годишни времена" на Вивалди пред изображение от хитовия спектакъл "Одисей" на Пловдивския театър. Солисти - Лиа Петрова и малкият Виктор Василев от музикалното училище "Добрин Петков", лауреат на международни конкурси.

Камерният оркестър на Пловдивската опера изпълнява "Четирите годишни времена" на Вивалди пред изображение от хитовия спектакъл "Одисей" на Пловдивския театър. Солисти - Лиа Петрова и малкият Виктор Василев от музикалното училище "Добрин Петков", лауреат на международни конкурси.
Пловдив се раздели с ролята си на европейска столица на културата след 900 събития и над 1 милион участници и зрители в тях. След обявяването на титлата туризмът в града е нараснал с 40%, похвалиха се организаторите на церемонията. Събитията бяха разделени в 4 направления, като четирите сезона - пролетното "Възраждане", лятното "Релаксиране", есенното "Трансформиране" и зимното "Сливане". Затова и церемонията по предаването на щафетата бе доминирано от "Четирите годишни времена" на Вивалди, изпълнени от Камерния оркестър на пловдивската опера с диригент Диан Чобанов и солисти Лия Петрова и деца-лауреати на международни конкурси от местното музикално училище "Добрин Петков". Изпълнението се случи на фона на мулдимедийна презентация с кадри от Пловдив и събитията по време на мандата на града като европейска културна столица. За разлика от грандиозното събитие по откриването на програмата през януари 2019, което се проведе на най-големия затворен пловдивски булевард "Цар Борис III" с внушителна светлинна кула, Теодосий Спасов, Валя Балканска, удивителни фойерверки в нощното небе и стотици доброволци, закриването мина скромно и стилно. То разчиташе на талантите на местните музиканти, барокова музика, обрани балетни включвания на Петя Колева и Стефан Вучков. А последното изпълнение бе запазено за дамския фолклорен хор на пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство.


"Жива скулптура" приветстваше гостите на събитието.

"Жива скулптура" приветстваше гостите на събитието.


Общинска фондация "Пловдив 2019" не спира работа, след като предаде титлата "културна столица" на Риека и Голуей. С бюджет от 4,2 млн. лв. тя продължава да работи за утвърждаването на Пловдив като национален център на изкуствата и културна туристическа дестинация. Предстоят и интересни събития в близка Хърватия и по-далечна Ирландия, на които всички пловдивчани бяха поканени. Зам. кметът на Голуей дори бе довел двама доброволци от града си, които помагаха в организацията на събитието по закриването в Пловдив. Той съобщи, че мотото на техния мандат ще бъде "Език, пейзаж, миграция" и ще почете древното келтско наследство. Събитията в Риека ще бъдат организирани под надслов "Вода,работа, миграция", а градът ще бъде обявен за "Пристанище на многообразието".


Кметът на Пловдив Здравко Димитров предава пластика от местен гранит от 7-мото тепе на зам. кметът на Риека Никола Ивануш.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров предава пластика от местен гранит от 7-мото тепе на зам. кметът на Риека Никола Ивануш.


Гости на събитието освен ръководителите на Пловдивската община и местните културни институции бяха министърът на културата Боил Банов, областният управител Дани Каназирева, дипломати и депутати. А местният чешит Стефчо Автографа, прочут в цялата страна ловец на знаменитости, за първи път в живота си бе облякъл костюм, за да изпрати годината на града си като културна столица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK