Гео Милев - иконата, която не спи

Гео Милев - иконата, която не спи

© УикипедияНа днешната дата преди 125 години в Радне махле (бел. ред. - днес гр. Раднево) се ражда Георги (Гео) Милев Касабов, който остава в историята на българската литература както като една от най-ренесансовите личности, така и с трагичната си смърт едва на 30 години. Той е не само поет и критик, но и издател, преводач, театрал, както и известен последовател на символизма и експресионизма. По повод на годишнината му Столична библиотека представя изложбата "Човекът преди всичко", която може да бъде видяна до края на месеца.


Гео Милев е роден в учителско семейство, но през 1907 г. баща му се отказва от професията и отваря книжарница в Стара Загора. Докато учи в Старозагорската гимназия, бъдещият поет пише първите си стихове, издава вестници, съставя сборници, които сам илюстрира. Превежда от руски произведения на поети като А. С. Пушкин, М. Ю. Лермонтов, Н. А. Некрасов, а за свой личен учител в поезията счита Пенчо Славейков.


Между 1911 и 1912 г. следва романска филология в Софийския университет, след което решава да продължи образованието си в Лайпциг. Там посещава лекции по философия и театрално изкуство и пише дисертация за най-известния представител на германския литературен символизъм Рихард Демел. Първите му публикации "Художествени писма от Германия" излизат през декември 1913 г. в списание "Листопад". През следващата година Гео Милев вече е в Лондон, където учи английски език и се запознава с английската литература. По това време се среща с емигриралия белгийски поет Емил Верхарн.
Връща се в Германия, но има проблеми с немските власти, които подозират, че е английски шпионин, и през 1915 г. вече е отново в България. Налага се да поеме книжарницата на баща си, който е мобилизиран в Първата световна война. Не спира да се интересува от театър и с Н. Икономов организира театрална трупа, която осъществява няколко постановки. През 1916 г. като старши подофицер е изпратен в 34-и троянски полк, разположен при Дойран. На 29 април 1917 г. по време на тежък артилерийски огън Гео Милев е тежко ранен в черепа и загубва дясното си око.


Леонид Йовчев в ролята на Гео Милев в постановката "Гео" на Иван Добчев по романа "Една и съща нощ" на Христо Карастоянов

© Яна Лозева, Народен театър

Леонид Йовчев в ролята на Гео Милев в постановката "Гео" на Иван Добчев по романа "Една и съща нощ" на Христо Карастоянов


От февруари 1918 до март 1919 г. е в Берлин, където претърпява няколко операции, но това не успява да му попречи да посещава библиотеки, музеи, изложби, театри. Там се докосва до новите явления в немската литература и когато се връща в България, започва да издава списание "Везни" (1919-1922 г.), което разпространява идеите на символизма и експресионизма.


През януари 1924 г. излиза първият брой на списание "Пламък", в което публикува статии, "Грозни прози", поемата "Септември", началото на поемата "Ад". Именно заради поемата "Септември" книжка 7-8 на списанието е конфискувана. Гео Милев е даден под съд и през януари 1925 г. списанието е забранено. На 14 май 1925 г. е осъден на 1 година тъмничен затвор, глоба от 20 хил. лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години. Има намерение да обжалва делото пред Апелативния съд, но така и не успява да го направи. На 15 май е извикан от полицията за справка и изчезва безследно - това е в периода на репресиите след атентата в църквата "Света Неделя" на 16 април 1925 г., извършен от военния отдел на Комунистическата партия. За репресиите повлиява и приетият в началото на 1924 г. от второто правителство на Александър Цанков Закон за защита на държавата, последвал Септемврийското въстание от 1923 г. Самият Гео Милев никога не е членувал в политическа партия, нито е подкрепял въоръжената борба срещу властта.


Сравнително слабо известно е, че Гео Милев продължава да се занимава с театър и в зрелия си период, извън ролята си на критик. Той режисира "Мъртвешки танц" на Стриндберг в Народния театър. Спектакълът се играе от 11 януари 1920 г. до края на сезона общо 11 пъти. През 1923 г. работи върху "Електра" на Хофманстал и стига до генерална репетиция през януари 1924 г. Артистическият съвет на театъра (включващ Владимир Василев, Ст. Л. Костов, Андрей Протич, Сирак Скитник) обаче решава спектакълът да бъде "изключен от репертоара" още преди премиерата.


Изложбата "Човекът преди всичко" в Столичната библиотека представя първите издания на двете приживе издадени стихосбирки на поета - "Жестокият пръстен" (1920 г.) и "Иконите спят" (1922 г.), първото самостоятелно издание на поемата "Септември" от 1944 г. под редакцията на Марко Марчевски, книги на български и чуждестранни писатели, публикувани от издателство "Везни", повечето в превод на Гео Милев. В изложбата са включени и броевете на списание "Славейче" (1906 г.), където са поместени първите публикации на малкия Георги Милев Касабов, както и книга 7-8 на сп. "Пламък", в която излиза поемата "Септември".

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Поклон пред паметта му.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  ''На 15 май е арестуван от полицията и изчезва безследно...''
  Не е изчезнал , не се е дематериализирал безследно...
  -----------
  Що не напишете простичко :''Гео Милев, български поет и публицист, е убит от полицията , защото е симпатизирал на левицата и е писал за страданията на българския народ ''........???

  [email protected]
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Останките му са открити през 50-те години на 20 век в масов гроб край София (Илиенци). Разпознат е по изкуственото око, поставено му по време на операциите в Германия. Белезите от насилие, както и показанията на ген. Иван Вълков пред съда през 1954 г., доказват, че Гео Милев е бил брутално удушен с тел.

  [email protected]
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  На 15 май е арестуван от полицията и изчезва безследно - нещо често срещано в онези размирни години.
  _______________
  Мдаааа за вековната злоба на роба и днес не е модерно да се говори!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Живял е кратко, за да има време да прозре истинската същност на комунистите — с нищо не по-различна от тази на убийците му.

 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Разстроено

  Подобна личност би била гордост за всяка нация, а е убит по зверски начин и то от офицери които като него са се клели да служат на България!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гешев(не "радост", другият Гешев) казал на комунистите: "Ще ви обера кадърните хора, и ще ви оставя кондурджиите. Да видите как се управлява с кондурджии!". И действително-убива интелигенцията- Г. Милев, Христо Ясенов, Йосиф Хребст, Вапцаров...

 9. 9 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Текстът е дословно преписан от Уикипедия.

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  "... През следващата година Гео Милев вече е в Лондон, където учи английски език и се запознава с английската литература. По това време се среща с емигриралия белгийски поет Емил Верхарн. Връща се в Германия, но има проблеми с немските власти, които подозират, че е английски шпионин, и през 1915 г. вече е отново в България..."!

  Не знаех, че е подозиран в шпионаж. Дали и заради това, да "изчезва безследно"?

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  що не се напише, че червените терористи
  взривяват църквата Св. Неделя на 16 април 1925 г.

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  " най-ренесансовите личности"
  ===========
  По -ренесансов, най-ренесансов....
  Това степенуване нещо не ми харесва.
  И ренесансов в началото на ХХ век?
  Има по-подходящи думи.

  Еретик
 13. 13 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Гео Милев героизира терористи.

 14. 14 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1039 Разстроено

  Заради него навремето умират от студ група цигани.Чули през лятото по радиоточката рецитация на произведението му в което се споменава,че септември щял,да бъде май и не си откраднали дърва за през зимата.

 15. 15 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#8] от "rammjager":

  вапцаров е терорист убиец,
  както георги димитров и другите.

 16. 16 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Гео Милев е бил рубладжия и комуне! Него го утрепват демократите от "Коалиция за демокрация", която комунистите обидно я наричаха "Демократически сговор".
  Дори можем да кажем нещо много по смело! Така нареченият от комунистите "кървав" професор Александър Цанков е един велик човек, провел за първи път тотална и необратима #ЛУСТРАЦИЯ двадесет години по-рано срещу бъдещите корумпирани номенклатурчици на кървавия комунистически режим!!!
  За съжаление нещо Дневник напоследък ме притесняват с тези техните пролевичарски статии, които от розово започват да бият на ярко червено! Ако продължава така да се развива редакционната политика, ще се забележи теч на съфорумци от изданията на Икономедия към Фактор.бг и Век 21 Пресс, които си остават истинските автентични антикомунистически онлайн медиии

  Бог да благослови Америка за България!
 17. 17 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ох леле":

  анджък.
  еееее доживях да се започне
  демитологизирането на разни терористи и убийци.
  все едно да ми възхваляват молла омар или тея боклуци
  от 17 септември или ал багдади.

 18. 18 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#16] от "Günther":

  мен дневник не само ме притесняват, имам
  чувството, че дебелака седи до редактора
  с пистолет в ръка и му казва да пише
  такива комунунистически пасквили или
  да ми възхвалява кобрата.
  просто нямам думи.
  само заради коментарите още влизам.
  дневник стана червен парцал.

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Любопитно

  До коментар [#11] от "mihail_p":

  И, какво общо има Гео Милев с атентата? Или, най - лесно е да плюем ей така?За удоволствие, или от злоба!

 20. 20 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#19] от "Vlado Nikolov":

  малко недоглеждаш датите.
  погледни кое кога се е случило
  и тогава започвай да трепериш.

 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Любопитно

  Интересно е и друго!
  "Настане вечер, месец изгрее
  звезди обсипят свода небесен
  гора зашуми, вятър повее
  Балканът пее хайдушка песен"
  Този стих прави Ботев известен по света. А, нашите хаирсъзи и предатели го оплюха и отрекоха. Същото е и с Гео Милев. Народ, който не уважава своята история и своите герои, потъва в небитието.

 22. 22 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 745 Неутрално

  ей, на пъпа ми излязоха този гео и вапцаров. 45 години ги славословеха, семействата им станаха милионери на гърба на народа и сега пак роним сълзи за гео и мекедониста. много хубаво, че и двамата не доживяха до преврата на 9 – лелее, представям си какви томове щяха да цъкат като ст. ц. даскалов.

 23. 23 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Така нареченият от комунистите "кървав" професор Александър Цанков е един велик човек, провел за първи път тотална и необратима #ЛУСТРАЦИЯ двадесет години по-рано срещу бъдещите корумпирани номенклатурчици на кървавия комунистически режим!!!
  —цитат от коментар 16 на Günther


  Т.е. според теб отвличането и избиването на хора с различни възгледи не само не е кърваво, а дори велико, а и лежи в основата на демократичния светоглед. Не беше ли подобно схващане една от главните черти на тоталитаризма?

  Отделно, корупцията е modus operandi на държавата още преди социализма, справка - Свинтила.

  I had a dream, Joe
 24. 24 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "mihail_p":

  Вапцаров е гениален поет и национално наследство. Всуе се хабите!

 25. 25 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#24] от "rammjager":

  терорист.

 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  Поклон пред паметта му.

 27. 27 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ослик, суслик, паукан":

  То, хубаво да имаш различни възгледи, но да взривяваш църкви, мостове, влакове, да трепеш хора на улицата? Естествено, че ще си понесат наказанието.

 28. 28 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#7] от "Julian Mall":


  Подобна личност би била гордост за всяка нация, а е убит по зверски начин и то от офицери които като него са се клели да служат на България!
  —цитат от коментар 7 на Julian Mall


  Ммда, не оправдавам убийството на никого, но дали тези офицери не са си мислели, че служат на България?

 29. 29 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#28] от "lz73":

  Кой нормален човек би си помислил, че служи на БЪлгария, удушавайки вързан човек???

  Do or do not. There is no try. Yoda
 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":що не се напише, че червените терористивзривяват църквата Св. Неделя на 16 април 1925 г.
  —цитат от коментар 11 на mihail_p


  Това става по време на служба в която се опява български генерал , убит от комунистите. В резултат на атентата загиват стотици мъже , жени и деца присъствали на службата. До скоро този комунистически кървав атентат беше рекорден в света по броя на жертвите. Целта на атентаторите да избият целия политически елит на България по някаква случайност не успява. Ответната реакция на държавата е обяснима и оправдана.
  Гео Милев възпява комунистическите метежници , виновни за смъртта на стотици хора.
  По време на комунистическото робство Гео Милев беше издигнат за някаква едва ли не морална икона. Стотици училища , културни заведения , улици и площади бяха наречени на негово име. Комунистическата пропаганда изгради от него фалшив герой и авторитет. Нищо особено в културния живот на България не представлява Гео Милев. Има много други дейци на културата , които тънат в забвение само затова , че не изповядват комунистическата религия. Жалко , че Дневник подхваща отново втръсналата комунистическа пропаганда за него.

 31. 31 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "vladivlad":

  Или пръсвайки мозъка на шестгодишно дете...

 32. 32 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#28] от "lz73":

  И убиецът на Райко Алексиев е служил на България.

 33. 33 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#29] от "vladivlad":
  До коментар [#31] от "rammjager":

  Вижте, задълбавате в кофти тема. Трябва ли да спорим кои са били по-големи изроди - комунягите или някои царски офицери?
  Щото ако трябва да спорим за това....само ще отбележа, че зверствата на комуноидите са повече и са извършени предимно в интерес на чужда държава.
  За избитите интелектуалци окоило 09.09 няма да ви напомням. Ако тези офицери вместо Гео Милев(много го харесвам като поет) бяха ликвидирали убиеца на Райко Алексиев какво щяхте да пишете за тях?

 34. 34 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#32] от "Vlado Nikolov":


  До коментар [#28] от "lz73":И убиецът на Райко Алексиев е служил на България.
  —цитат от коментар 32 на Vlado Nikolov


  Мммне, на СССР и БРП(к)!

 35. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#30] от "tacheaux":

  Въстанието е през 1923г. Атентата е отговор на масовите кланета през 1923-1924г. Да не говорим за превратът срещу законно избран министър председател, който е обезглавен от превратаджиите. Всичко е свързано.

 36. 36 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#20] от "mihail_p":

  Чети история. Виж, кога е въстанието и кога е писана поемата. И, кога е атентатът и ареста на поета.

 37. 37 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "lz73":

  Не трябва да задълбаваме. Аз имам една теория за това. Те са едни и същи зверове. Просто едните са имали много повече време на разположение, и са им създадени подходящите стабилни условия, и за това са убили много повече. Просто Ал. Цанков не е имал 40 години на разположение, нито пък СССР зад гърба си...

 38. 38 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#35] от "Vlado Nikolov":


  До коментар [#30] от "tacheaux":Въстанието е през 1923г. Атентата е отговор на масовите кланета през 1923-1924г. Да не говорим за превратът срещу законно избран министър председател, който е обезглавен от превратаджиите. Всичко е свързано.
  —цитат от коментар 35 на Vlado Nikolov


  Да наречеш възстание организиран от чужда държава метеж...ми добре!
  Масови кланета...колко масови?
  И законният министър-председател е убит не от превратаджиите, а от хора на ВМРО, познай защо.

 39. 39 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#34] от "lz73":
  Мммне, на СССР и БРП(к)!
  >>>> Убиецът на Райко Алексиев е Лев Главинчев: "........Арестува Райко Алексиев и го измъчва преди смъртта му. Твърди се, че лично е убил членовете на регентския съвет принц Кирил Преславски, професор Богдан Филов и генерал Никола Михов, както и професор Александър Станишев и десетки осъдени от Народния съд. Главинчев издава нареждане и за убийство на Димитър Талев...На погребението му, неговият брат Павел Главинчев заявява: „Моят брат уби 226-ма македонски фашисти"

 40. 40 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  До коментар [#28] от "lz73":И убиецът на Райко Алексиев е служил на България.
  —цитат от коментар 32 на Vlado Nikolov


  Убиецът на Райко Алексиев , както и комунистите от БКП са служили на империята на злото СССР.

 41. 41 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 467 Неутрално

  То, хубаво да имаш различни възгледи, но да взривяваш църкви, мостове, влакове, да трепеш хора на улицата?
  —цитат от коментар 27 на Ох леле


  Т.е. наказанието без доказателства, дело и съд също е демократична ценност?

  Кой мост и църква е взривил Гео Милев?

  I had a dream, Joe
 42. 42 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#41:"Ослик, суслик, паукан"][/quote]

  Той лично не е взривявал, но възхвалява комунистите, насъсква ги за още кръв.

 43. 43 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  До коментар [#37] от "rammjager":
  "Аз имам една теория за това. "

  Каква ти е теорията? Че проф. Александър Цанков е кръволок? Знаеш за него и за преврата на 9 юни 1923 година това , което си чел от комунистическите учебници по история.

 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4211 Неутрално

  До коментар [#41] от "Ослик, суслик, паукан":
  "Кой мост и църква е взривил Гео Милев?"

  По-лошо е правил. Възпявал е комунистически терористи.

 45. 45 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#44] от "tacheaux":

  Абе не знам...но "Приказка за стълбата" идеално приляга на комунягите...

 46. 46 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#23] от "Ослик, суслик, паукан":

  "...Т.е. според теб отвличането и избиването на хора с различни възгледи не само не е кърваво, а дори велико, а и лежи в основата на демократичния светоглед..."

  Аз съм го написал ясно. На това се казва пълна, категорична, радикална, навременна и превантивна #ЛУСТРАЦИЯ!
  Само по този начин можем да победим напълно Държавна сигурност, комунизма и тоталитаризма, преди още да са се окопали във властта!
  Всеки демократ и антикомунист ще потвърди това, ако не е лицемер! :)

  Бог да благослови Америка за България!
 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#44] от "tacheaux":

  Пълна глупост и непознаване творчеството на Гео Милев, както и личността му. Или не сте за свобода на словото и идеите? Поет не е служба, и убийството на поета без доказателства, съд и присъда не може да бъде възхвалявано дело. Наистина жалко ако мислите по подобен начин.

 48. 48 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 456 Весело

  До коментар [#46] от "Günther":

  Добре тролиш, но те са толкова побъркани, че не могат да разберат.

 49. 49 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  До коментар [#7] от "Julian Mall":Ммда, не оправдавам убийството на никого, но дали тези офицери не са си мислели, че служат на България?
  —цитат от коментар 28 на lz73


  Ако са мислели че служат на България да си бяха направили антикомунистическа партия и по легален път да се борят с комунистите а не да избиват садистично без съд и присъда!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 50. 50 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Любопитно

  До коментар [#41] от "Ослик, суслик, паукан":"Кой мост и църква е взривил Гео Милев?"По-лошо е правил. Възпявал е комунистически терористи.
  —цитат от коментар 44 на tacheaux


  Какви комунисти е възпявал? Големят терорист поп Андрей? Е той и Ботев е възпявял терористите Хаджи Димитър и Стафан Караджа и е възхваляван от комунистическата пропаганда! Да вземем да се откажем и от него? Пък и какви лоши неща е писал за най-големите ни проятели - турците???

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 51. 51 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2694 Весело

  До коментар [#47] от "daskal1":
  Колегата ..Ташо май ще да е някакъв далечен потомък на митичния Прокруст.
  Всичко го натъкмява към .."ложето" на ултра патриотичната си парадигма.:)

 52. 52 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Всеки демократ и антикомунист ще потвърди това, ако не е лицемер! :)
  —цитат от коментар 46 на Günther


  Лицемерие е да наричаш терора "лустрация".

  I had a dream, Joe
 53. 53 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  До коментар [#50] от "Julian Mall":


  Е той и Ботев е възпявял терористите Хаджи Димитър и Стафан Караджа и е възхваляван от комунистическата пропаганда!
  —цитат от коментар 50 на Julian Mall


  Това ми идва в повече! Да сравняваш тия двамата с червени терористи, взривяващи църкви и работещи с/у държавата си в полза на Коминтерна, т.е. Москва...
  Нима не се сещаш, че Хаджи Димитър е работел за България и срещу Турция, а комунягите за СССР и срещу България...

 54. 54 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1354 Любопитно

  Малиййй...
  Гео Милев....
  Днес го споменах..... и модераторът заличи споменаването. Било обидно и засягало чувства.
  А сега цяла статия...
  Нека припомня защо го убиха. Заради слова като тези:
  "Над родната страна премина ураган, какъвто не помним нито ний, нито бащите ни. Та потрепераха и най-дълбоките дебри на Балкана, и най-глухите долове на нашите планини. Братска кръв пръсна по треви и шубраци, мозък от разбити черепи полепна по зидове. Писъци на мъже и ридания на майки удариха в небесния купол. Зимните ниви почерняха от траурни чембери.
  Хиляди.
  Ужасът, който настръхна над цялата страна, има своите причини и своите виновници. Огромният ужас. Огромен, невероятен и изумителен. И нито един от виновниците не е още полудял?"

  Ecrasez l’infâme
 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Весело

  До коментар [#51] от "тулса":

  Какво да кажа, оставаме си с моноидеологическия пълнеж като нация, а това не е добра основа за демократична държава. Но, надеждата е във внуците :-)

 56. 56 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#54] от "Graf":
  Сега намирам един ...многозначителен паралел, свързващ терориста Гео Милев, бъдещото място на терористичния акт и опелото на Христо Смирненски:
  "........Сутринта на 18 юни 1923 Христо Смирненски издъхва, малко преди да навърши 25-годишна възраст. „Поиска лист да пише, но това си остава последното негово желание“, спомня си по-късно сестра му.
  Тялото на Христо е изложено в църквата „Свети Крал“ още по пладне същия ден, където прочувствено слово произнася Гео Милев...."
  Явно са му останали лоши спомени на Гео Милев от църквата, та е посъветвал.. да я взривят.
  Струва ми се, че хората на изкуството трябва да се ползват със своеобразен ..имунитет срещу политически мотивирани обвинения. Тяхната натура често ги води
  не съвсем адекватна оценка на ситуацията. Да си спомним и Селин или.... Езра Паунд, когото едвам са спасили от многогодишен затвор по обвинение за сътрудничество са нацистите.

 57. 57 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#44] от "tacheaux":

  "Писането на стихотворения - най-тежко престъпление срещу човечеството". Звучи като лозунг от недалечни времена.

  I had a dream, Joe
 58. 58 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#55] от "daskal1":
  надеждата е във внуците ...>>> Уви! :( Ако споменаваме внуците буквално, моята единствена внучка даже и български не знае...Американка, сър:(

 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Закъсне... #2.
  Защото... Защото щеше да е клише пълно с премълчаване,
  троле комуне.

  Много добра статия от Иван Димитров за живота на Георги "Гео" Милев.
  Излага историческия контекст на събития.
  Описва всестранно надарения талант Гео Милев предприемач продавач (на книги), издател, писател, художник...
  войник ранен на фронта.

  Високо образован в България, Германия, Англия...
  Ценител и на руска класика , между другото.
  Признат в царство България като писател издател... и като сценарист в Народния театър. И в НРБългария. И сега.

  Много хора симпатизирали на "левицата" (каквото и да значи),
  но няма данни Гео Милев да е симпатизирал на Марксисткия преврат на Ленин в монархистка Русия, или на Коминтерна, или на КПСС, или на СССР, или на Компартия в Царство България.

  Човекът "изчезнал безследно" - както пише авторът на статията,
  след привикване от полицията - по време на Закон за защита на държвата, въведен след коминтерновски атент в Християнски храм Св. Неделя 1925 г, след коминтерновски инспириран опит за държавен преврат през 1923... след бясна антихристиянска и въобще атеистическа "гражданска" война, освен антимонархическа, антикапиталистическа и прочее,
  срещу храмове, свещеници, човечност и цивилизация в Ленинстка Русия/СССР - световен маяк на "прогресивни" сили за "равенство и братство".

  Убиецът/убийци на изключително надарения българин Гео Милев
  не са известни и до ден днешен.

  Това че симпатизирал на българския народ и писал за страданията на народа е хилав мотив.

  Qui bono...
  Кой кои борчески типове не могли да понесат "игото"
  на легендарната днес икона Гео Милев...

  Изроди за "равенство и братство"?

  Има и "друга" хипотеза, загатната от автора на статията.
  ОПГ и симпатизанти, вкючая колеги на Гео Милев немилев некому
  в Народния театър, които с другарски съд спрели негова творба?
  От ревност и/или разпознавайки удобна за целта политическа (не)коректност...

  Което ни връща при "равната" хипотеза първа.

  пп
  Не е изчезнал безследно.
  Нищо скрито не остава скрито...

  Намерили останки разпознати като на Гео Милев
  (най-малко), по стъклено око козметична протеза,
  каквато носел приживе.

  В Стара Загора отдавна има музей "Гео Милев".
  Предстои довършване на интерактивен пътеводител.

  В София отдавна имаше изложба на жудожествени творби на поета,
  в галерията в ъгъла на градината пред Народния театър.

  В публикацията пише, че има или скоро ще има събитие за Гео Милев
  в Столичната библиотека.

  До коментар [#2] от "karabastun":

  ''На 15 май е арестуван от полицията и изчезва безследно...''
  Не е изчезнал , не се е дематериализирал безследно...
  -----------
  Що не напишете простичко :''Гео Милев, български поет и публицист, е убит от полицията ,

  защото е симпатизирал на левицата и е писал за страданията на българския народ ''........???

 60. 60 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#19] от "Vlado Nikolov":малко недоглеждаш датите.погледни кое кога се е случилои тогава започвай да трепериш.
  —цитат от коментар 20 на mihail_p

  Според теб е нормално убийството без съд и присъда и след зверски изтезания на Гео Милев, Йосиф Хербст и десетки други ....???

 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#59] от "dnevnikar":
  Да ви сложа днес един ...ободряващ плюс колега. Като цяло, добра оценка на личността на Поета и епохата.

 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3356 Неутрално

  До коментар [#35] от "Vlado Nikolov":

  Да не говорим за превратът срещу законно избран министър председател, който е обезглавен от превратаджиите. Всичко е свързано
  ======
  То и днес стават такива неща.....
  В Египет например....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Гео Милев е убит по нелепо стекли се обстоятелства. Предстояла му е среща с група интелектуалци от Франция. Сред тази група е имало лица, които са били интересни за Трета секция като евентуални шпиони. Като се знае що за бесни кучета са били в Трета секция /Кочо Стоянов, Владо Черноземски и останалите не по-долу от тях/и как са се разправяли с българи и чужденци, заподазрени като агенти на Антантата, не е чудно, че покрай сухото е изгоряло и суровото.
  Категорично не бива да се свързва творчеството на Гео Милев /с всичките му залитания, характерни за високоморален и силно чувствителен човек с изключително тежка съдба/ с нелепата му смърт и да се изкарва като мъченик на някъква идея, още по-малко левичарска.

 64. 64 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#58] от "тулса":

  Е, имах предвид поколенията в България. И не се притеснявай, може пък интересът и към България, или към Казан да се събуди по-късно и да изкара семестър-два по обмен там и да понаучи езика. А може да се заинтересува във съвсем други страни, кой знае...

 65. 65 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2818 Весело

  До коментар [#64] от "daskal1":


  Да беше внук, да иде в Казан на лов за... прабългърки. Ама да е жива и здрава - има достатъчно програми за обмен и в цивилизованите страни.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 66. 66 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2818 Весело

  прабългарки де, да не си помисли някой, че иде реч за българогръцки представители. Абе кога ще пуснат редактор за мненията, поне в рамките на 2-3 минути...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 67. 67 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Сложи ли плюса?
  Както и да е... Сложихме кредит ;)

  Quid pro quo
  (казвали антички сега)

  До коментар [#61] от "тулса":
  До коментар [#59] от "dnevnikar":

  Да ви сложа днес един ...ободряващ плюс колега.

  Като цяло, добра оценка на личността на Поета и епохата.

 68. 68 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2694 Любопитно

  До коментар [#63] от "ivangabrovo":с нелепата му смърт и да се изкарва като мъченик на някаква идея
  >>> Не знам дали е точно нелепа или целенасочена, ..колега.Споделяте неизвестни за мен и дискусионни факти за Гео Милев, но опита ви да изкривите оценката и историческата оценка за един от изявените ни поети е малко ..странен.Дали е точно мъченик-не знам, ама удушването с тел ми се струва малко...екстравагантно?

 69. 69 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#68] от "тулса":

  Съжалявам - не съм се изразил достатъчно ясно. Не оправдавам зверщината, опазил Бог.

 70. 70 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2694 Весело

  До коментар [#65] от "vesolr":Да беше внук, да иде в Казан на лов за... прабългърки.
  >>> А бе, Весо:) Защо си решил, че всички ..прабългарки са от Татарстан. Ако ти кажа, как се запознахме с жена ми, ще си умреш от смях:) В ролята на Изкусителят..( с ябълка, ама българска) бях аз. В тъмните коридори на сталинската сграда на общежитията МГУ и е явих като някой балкански ...Ален Делон:)
  И стига си... защищавал моята жена( като се случило според тебе веднъж). Ти да и паднеш, ще съжаляваш за благородните си пориви.:)

 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Весело

  До коментар [#65] от "vesolr":

  Защо смяташ че в Казан са "нецивилизовани"? Приказвах там с италианец - собственик на няколко кафета (заведения), доста елегантни с хубаво кафе, харесва му на човека. А и градът е чист и поддържан...

 72. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Беше модерно, команданте.

  Капиталистът Энгелс и покрай негов Капитал дребен буржуй Маркс изобретиха "пролетариат" и патентоваха практика рационално експлоатираща концепта.

  Което им осигури слава и дивиденти за поколения законни хайдуци векове след.

  Законната "злоба на роба" не била за пренебрегване винаги и сега.
  Тя е един вид природен паток захранващ с енергия капитализми,
  елекрофикации, автофикации, топлофикации, атомни нации,
  нации космически и перпетум мобилета.
  Мощен мотор за принаждане на лихвeни стойности.

  Не случайно наш интерционален поэт озаглави глава от творчеството си глобално общо: "Моторни песни".

  За сравнение, индивидуалистът егоист националист
  Дедо ви Иван Вазов писал: "Мойте песни пак ще се четат".

  Сещате разликата?

  Моторните песни пеят от само себе си.
  Принаждат стойност.

  "Мойте песни" на бай ви Иван
  поставят условие "четене".

  Друг един дедо... Димитър Благоев.
  Той пък изтърсил:
  "Русофилството е грубо политическо суеверие".

  Не може така.
  Не може да противопоставяш наци егоизм против Интернационална филия.
  С наци постигаш дребни бардаци.
  С Интернационалим: глобални принадени стойности.

  пп
  Това е, все пак, надстройка.
  Фундаментът е един и същ (пролетариата).

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  На 15 май е арестуван от полицията и изчезва безследно - нещо често срещано в онези размирни години.
  _______________

  Мдаааа за вековната злоба на роба
  и днес
  не е модерно да се говори!

 73. 73 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Нормалните люди са болни...
  Робуват на предразсъдъци.

  Верват, че щом цар самозван Иван Грозни изходил се там:
  Капучиното не е капучино ;
  Експресото е бърз впряг на воряг ;
  Край могъщата река Волга мол не никне.

  Казан е столицата на Волжка България.
  Right?

  До коментар [#71] от "daskal1":
  До коментар [#65] от "vesolr":

  Защо смяташ че в Казан са "нецивилизовани"? Приказвах там с италианец - собственик на няколко кафета (заведения), доста елегантни с хубаво кафе, харесва му на човека. А и градът е чист и поддържан...

 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  UNITED WWW UNION

  Ако ваша "цивилизована" страна се пъне да противопоставя "прабългарки" срещу Българки и "прабългари" против Българи,
  вам куца ви "цивилизацията"

  пп
  Кавичките са акцент следващ Европейска директива
  за точност.

  Против Европейските норми става все по-неизгодно
  да се противно поставяш.

  До коментар [#65] от "vesolr":
  До коментар [#64] от "daskal1":

  Да беше внук, да иде в Казан на лов за... прабългърки. Ама да е жива и здрава - има достатъчно програми за обмен и в цивилизованите страни.

 75. 75 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Весело

  До коментар [#72] от "dnevnikar":

  Нещо пак си го подкарал на неолиберален импресионизъм и си се отнесъл в сложни за теб теми!

  UNITED WWW UNIONАко ваша "цивилизована" страна се пъне да противопоставя "прабългарки" срещу Българки и "прабългари" против Българи,вам куца ви "цивилизацията"ппКавичките са акцент следващ Европейска директива за точност.Против Европейските норми става все по-неизгодно да се противно поставяш.До коментар [#65] от "vesolr":До коментар [#64] от "daskal1":Да беше внук, да иде в Казан на лов за... прабългърки. Ама да е жива и здрава - има достатъчно програми за обмен и в цивилизованите страни.
  —цитат от коментар 74 на dnevnikar  ВИИ Маркс имени В.И.ЛенинаНормалните люди са болни...Робуват на предразсъдъци.Верват, че щом цар самозван Иван Грозни изходил се там:Капучиното не е капучино ; Експресото е бърз впряг на воряг ;Край могъщата река Волга мол не никне.Казан е столицата на Волжка България.Right?До коментар [#71] от "daskal1":До коментар [#65] от "vesolr":Защо смяташ че в Казан са "нецивилизовани"? Приказвах там с италианец - собственик на няколко кафета (заведения), доста елегантни с хубаво кафе, харесва му на човека. А и градът е чист и поддържан...
  —цитат от коментар 73 на dnevnikar


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 76. 76 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2818 Любопитно

  До коментар [#71] от "daskal1":

  Спор няма, чист е, лъщи джамията, все пак Татнефт е богата компания.
  Но местните мужици не се славят с красота - физическа или духовна, защо подлагаш девойката на опасност?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 77. 77 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2818 Весело

  До коментар [#70] от "тулса":


  Не съм решил, но там концентрацията е най-висока спрямо други републики. Иначе аз познавам такива и от Узбекистан, както може да срещнеш българки в... Австралия. Никого не защитавам, даже не съм я споменал. Нищо няма да ми направи, спокойно. С удоволствие бих се запознал да пия едно кайве с чакчак. Напук на клеветническите внушения на лицемерния даскал, не съм такъв злодей.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK