Хореографът Силвия Грибауди - между иронията, класиката и емоцията

Кадър от представлението.

© Matteo Maffesanti, One Dance Week

Кадър от представлението.Силвия Грибауди - един от най-известните италиански хореографи, ще представи на фестивала за съвременен танц One Dance Week 2020 спектакъла си "ГРАЦИИ". В него тя черпи вдъхновение от древногръцките Харити (или Трите грации) - дъщери на Зевс, които въплъщават радост, чар и красота, и по-специално от некласическата
скулптура на Антонио Канова, изработена между 1812 и 1817 г., съобщават от фондация "Едно за култура и изкуства".


Грибауди сблъсква класическата представа за красотата с актуалните стереотипи и граници, наложени от съвременното общество. Хореографът използва рамката на традиционния театрален формат като инструмент, с чиято помощ изследва условностите около образа на тялото и половите роли в комично сценично изпълнение. В наситеното с ирония представление тя се опитва да надникне в сърцевината на човешкото.


Кадър от представлението.

© Matteo Maffesanti, One Dance Week

Кадър от представлението.
Силвия Грибауди е един от малкото артисти, които се осмеляват да бъдат смешни, груби и съпричастни едновременно. Родена в Торино, тя се занимава с изпълнителско изкуство, което е и социално ангажирано. Преди да се отдаде на съвременния танц, Грибауди се занимава с класически балет и е част от компанията на Театро Ла Фениче във Венеция. В един момент обаче тялото и престава да отговаря на педантичните изисквания на класическия балет. Тъкмо тогава тя намира мястото си в съвременния танц.


"Силвия е италианският пророк на свободното тяло. Не гимнастическото тяло, така свързано с физическа сила, а наистина свободното от стереотипи тяло, които толкова много култури са му наложили", пише за нея изданието Quantescene! Cose di Teatro. Директорът на Torino Danza Анна Кремонини определя Грибауди като "изгряващата звезда на италианската хореография. "Тя докосва сърцата с въображение, ирония и лекота. Зрителите напускат залата с усмивки по лицата", изтъква Кремонини.


Кадър от представлението.

© Matteo Maffesanti, One Dance Week

Кадър от представлението.


Един от най-известните спектакли на Грибауди е A corpo Libero (2009 г.). С него тя печели наградата на публиката
и журито на фестивала Giovane danza d'autore. Представлението влиза в селекцията на Aerowaves Dance Atross
Europe, Венецианското биенале, Дъблинския танцов фестивал, Edinburgh Fringe Festival и други водещи фестивали.


Спектакълът "Грации" на Силвия Грибауди ще бъде показан на 20 септември 2020 г. в Дом на културата "Борис Христов". Билети могат да бъдат намерени в касите на EasyPay в цялата страна и онлайн от мрежата на EpayGo.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK