Как Вили Казасян промени джаза в България

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 704 Весело

  В Голяма съветска енциклопедия саксофонът е описан като инструмент с капиталистическо звучене

  Аз се чудех какво точно характеризира звука на саксофона...

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8355 Неутрално

  Вили Казасян стана синоним на българската естрада.
  Добре е да знаем историята на великите българи, дори те да са арменци :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Легенда.

 4. 4 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "По това време в Голяма съветска енциклопедия саксофонът е описан като инструмент с капиталистическо звучене."

  Това е някаква градска легенда. В нито едно от първите три издания на енциклопедията (от 1926 до 1978) не пише подобни неща за саксофона. Пише само какво представлява, какви видове има и че се ползва в симфоничната, естрадната и джазова музика. Даже във второто издание (томът от 1955 год.) е отбелязано, че Александър Глазунов бил написал концерт за алт саксофон и струнен оркестър през 1934. И е посочен източник - съветската книга "Съвременният оркестър" от 1953.
  Отделно и в трите издания има статии за Адолф Сакс, в които е посочено, че е направил много за развитието на духовите инструменти.

  Иначе за джаз е вярно, че през 50-те е отричан в Източния блок. Във второто издание има унищожителна статия - томът от 1952 год. Като обаче е конкретизирано, че става дума само за естрадния, комерсиален джаз.
  Но в първото (томът от 1931 год.) статията е просто информативна и по-скоро неутрална. Посочено, че саксофонът играе водеща роля със своя чувствен и богат звук. Има бележка за "буржоазната музика" и "грубата моторика на джаза". Но пък правилно е отбелязано, че почти всички значими европейски композитори са се повлияли от джаза, включително Стравински, който е емигрант отдавна и Прокофиев, който по това време живее в чужбина.
  А в третото издание (томът от 1972) статията за джаза направо си е хвалебствена. Пише, че не самият джаз, а превръщането му в обект на комерсиалната култура снижава художествената му ценност. Посочени един куп западни и съветски джаз композитори и е отбелязано, че прогресивните музиканти се били стремяли да държат джаза близо до традициите.

 5. 5 Профил на Котаран Котков Котаков
  Котаран Котков Котаков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В Голяма съветска енциклопедия саксофонът е описан като инструмент с капиталистическо звученеАз се чудех какво точно характеризира звука на саксофона...
  —цитат от коментар 1 на ilinko


  Дрън-дрън:

  Саксофон

  Саксофон (от имени изобретателя и греч. phone - звук), духовой музыкальный инструмент. Изобретён А. Саксом. Изготовляется из латуни. Представляет собой параболическую трубку с клювообразным мундштуком и одинарной тростью. Семейство С. состоит обычно из 7 разновидностей - от сопранино до контрабаса. Один из основных инструментов джазового оркестра. Применяется в духовом, эстрадном и симфоническом оркестрах, а также как сольный инструмент.

  Большая советская энциклопедия: в 30 т. / Гл. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — М. : Сов. энцикл., 1969 – 1978.

  Тролингер 42-ра категория
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Милчо Левиев беше пръв. Не ,че Казсян няма принос , но той свири повече естрада .

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#6] от "hodounski":

  Това е за да не го обвинят в комерсиалност другарите от ЦК.
  Абе комунистите си бяха като аятоласите. прости, но арогантни и жестоки.

 8. 8 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Всъщност по времето, когато е измислен саксофонът - 1840 - все още не е имало "сАвеЦка" власт и съответно енциклопедия, която да го заклейми. Основно предразсъдъци към звука му има от класическите музиканти, защото смятат, че няма достатъчно изчистен и благороден звук, сравнен с останалите духови инструменти в симфоничния оркестър. Поради тази причина навлиза слабо и бавно в класическите оркестри и чак през 20-ти век става малко по-популярен като инструмент за класическа музика, като има концерт за саксофон от Глазунов, както писа някой по-горе, може да се чуе в симфонични произведения (Стравински, Болеро на Равел) и т.н.

 9. 9 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Johnny.B.Goode":

  :))) Ама как лъжат само атлантическите тролове!! Браво за опровержението!

 10. 10 Профил на Деница Бенева
  Деница Бенева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-после, някой да се сети да издаде книга за големия музикант и човек Вили Казасян!
  Респект!

 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Ама как пък се хвърлихте да възхвалявате съветските енциклопедии.

  Хора като Вили Казасян правеха комунизма с неговите идиотски порядки да се понася по-лесно.

 12. 12 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  По една случайност, мои роднини, братовчеди на баща ми, свиреха във формацията на Вили Казасян.
  По техните разкази атмосферата там била АД.
  Доноси, интриги, мръсотия с извор най вече самия “маестро”. “Изпечен мръсник” - това казваха за Вили Казасян. Веселяк, предразполага те да наругаеш властта, казва и той някой политически виц и сетне те донася с негови добавени “украшения” - иди опровергавай кое е истина, кое е негова интрига.
  И двамата един след друг напуснаха със скандал, защото единият се изказал зле за се-се-се-ре-то и породените от него отвратителни условия за живот, а другият разказал виц за Людмила Живкова, в който се питало от какво е направен тюрбана на главата й, с който тя ходеше постоянно, а отговорът бил: “от разпасания пояс на баща й”.
  Та тези “непремерени” изказвания на двамата музиканти били начаса направени достояние на Органите от самия Вили К. и двамата един след друг напускат България и се установяват единият в Швеция, другият в Норвегия, вече и двамата са покойници.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 13. 13 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  В Голяма съветска енциклопедия саксофонът е описан като инструмент с капиталистическо звученеАз се чудех какво точно характеризира звука на саксофона...
  —цитат от коментар 1 на ilinko


  Колега - не е този източникът.
  Това е от изказване на Никита Хрушчов по време на репресиите към надигналата глава интелигенция след привидното т.нар."оттепель", сиреч "охлабване", "разведряване" по времето след Сталин и 20-тия конгрес на ка-пе-ес-ес. В това изказване, цитирано в Литературная газета, освен че селтакът на власт громи авангардни скулптори като Ернст Неизвестни и други творци - поети, композитори и художници, намират място и "мъдри мисли" за джаза, който му напомнял на поквара, ето вижте извратения звук на саксофона, напомнял му запалена пура, чаша Виски, полусъблечена порочна жена - абе капитализъм в цялата му прелест.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 14. 14 Профил на Иван Кирилов
  Иван Кирилов
  Рейтинг: 5 Неутрално

  По-скоро, коментиращите, относно съдържащата се фактология в БСЭ (разбирайте Большая Советская Энциклопедия) навярно не са запознати с нейния обем и изданията. От първото ѝ издание през 1926 г. излиза в цели 65 тома. А затова, че в нея саксофонът в един период от време е бил определян като "капиталистически инструмент" е абсолютно вярно. То фигурира в изданието на вторият допълнителен том на 1950 г., и след смъртта на Сталин през 1952 г. в следващото издание тази част от текста е премахнат. Но това не е толкова съществено в случая. По-важното е, че вече има книга, за наистина един изключителен музикант и много добър човек, какъвто несъмнено бе Вили Казасян. Много ми харесва заглавието на книгата, не случайно много хора го обичаха. Един високо морален и етичен човек. Всякакви други твърдения различни от това за личността на Вили, би следвало да се правят, изписвайки личните си имена, а не криейки се зад никнейм.

 15. 15 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Большая Советская Энциклопедия няма никакво отношение към творчеството на Вили Казасян, още повече че той самия като музикант е бил пианист, а не саксофонист. Е, то и късите поли и дамските панталони бяха забранени.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща! Футболът е проста игра, но не е за прости хора ...
 16. 16 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Аз като част от по-младите, и на всички отгоре напуснали Родината толкова отдавна, че чак вече се мисля, че тинейджърските ми години са прекарани на планетата Зог, смятам че хора като Казасян заслужават уважение. Но всяко нещо с времето си. Вчера бяхме в един джаз клуб в Бостън и между другото се насладихме на нещо, което е малко далеч от джаза в традиционното му разбиране. Ама имаше толкова много млади хора, че и по-млади от мен, които си казаха ето това харесваме....
  https://www.youtube.com/watch?v=a2RA0vsZXf8
  Е, имаше и традиционен джаз, имаше и блус, имаше и спомени от всички времена....

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 289 Неутрално

  По една случайност, мои роднини, братовчеди на баща ми, свиреха във формацията на Вили Казасян. По техните разкази атмосферата там била АД.Доноси, интриги, мръсотия с извор най вече самия “маестро”. “Изпечен мръсник” - това казваха за Вили Казасян. Веселяк, предразполага те да наругаеш властта, казва и той някой политически виц и сетне те донася с негови добавени “украшения” - иди опровергавай кое е истина, кое е негова интрига.И двамата един след друг напуснаха със скандал, защото единият се изказал зле за се-се-се-ре-то и породените от него отвратителни условия за живот, а другият разказал виц за Людмила Живкова, в който се питало от какво е направен тюрбана на главата й, с който тя ходеше постоянно, а отговорът бил: “от разпасания пояс на баща й”.Та тези “непремерени” изказвания на двамата музиканти били начаса направени достояние на Органите от самия Вили К. и двамата един след друг напускат България и се установяват единият в Швеция, другият в Норвегия, вече и двамата са покойници.
  —цитат от коментар 12 на Торбеш


  Това винаги съм си го мислел защото наблюденията ми показват че по комунистическо почти всички хора които се допускаха до телевизионния екран или пък до високите етажи на сферата в която работеха бяха толерирани точно заради такива даноси и мръснишки истории.

 19. 19 Профил на Dimana Panayotova
  Dimana Panayotova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Всеки път съм св изумявала как само и само за да си начешат езиците се коментират неща със завидна некомпетентност, завист и злоба. Защо?
  Кому е необходимо това? Да бълваш нечистотии по адрес на хора доказали се във времето! Да очерниш по-заслужилия от теб. Тези които вършат такива работи, ако имат годините да са живяли в оня режим със сигурност са способно на това за което пишат в своите постове и видно от тяхното усърдие са го правили и преди.
  Така, че каквото и да се изпише от разни анонимници това си е клевета и нищо повече. От както съществува България, винаги е имало талантливи, честни и достойни хора,
  а вън от съмнение е, че Вили Казасян е един от тях!

 20. 20 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 388 Неутрално

  имало е: “Джаза на Оптимистите” джаз певици Ахинора Куманова (емигрант) ; Лиана Антонова...
  саксофон в “Рабсодия в синьо” - Гершуин

 21. 21 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 151 Неутрално

  Промени джаза ? за да може Цар Тошо да го слуша

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
 22. 22 Профил на sandpiper5
  sandpiper5
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#20] от "sandpiper5":
  Ахинора Куманова (имигрант)*
  саксофон в симфоничен оркестър (“Рапсодия в синьо”)
  грешно “рабсодия”

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  UNITED EU UNION

  През 1944 Биг Банда проникнала в България и изкарала джаза от модата (или модата от джаза).
  Тя издигнала на преден план стоителство и развитие на социализъм неразвит - преди развит, реален и зрел - преди фаза крайна, 1989.
  Тогава първият партиен и държавен ръководител признал...
  писна ми от вас, оправяйте се мене.

  В такива (продължително) трудни условия Вили се заел да възражда джаза, постигайки Биг Бенд монопол в кулоарите на Национално радио на НРБ.

  За беда на некои почитатели, през 1960те години:
  световна Бритнска музикална инвазия.

  Литъл банди с по 4-5 бандита в симбиоз и с висок коефицент на полезно действие като Битълсите и Търкалящи се Камъни произвеждали музикални, инструментални, тектуални и игрални "поп" шедьоври
  хит след хит миг след миг.

  Така заглушавали славата на мощни Биг Бенди с по 100 бандита,
  всека въоръжена с тромбони, тромпети, кларинети и
  духови баси, ударни инструменти, и струнни (вкл. клавирни),
  воглаве с диригент.

  Неравна битка...
  .
  "Как Вили Казасян промени джаза в България"

 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  #23

  оправяйте се без

  "Тогава първият партиен и държавен ръководител признал...
  писна ми от вас, оправяйте се мене."

 25. 25 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Слаб е горният материал, защото нищо не пише за това, как пролетариатът раждал суинги! А нито дума няма за рязаните панталони и печатите по баджаците на девойките с минижуповете! Битълс се слушаше само тайно по юргана! Който го гепеха го стрижеха.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 26. 26 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 249 Неутрално

  “big band” на Вили Казасян...
  свирили композиции на Glenn Miller (1904-1944): “In The Moon”; Chattanooga Choo Choo”, Miles Davis...

 27. 27 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#23] от "dnevnikar":

  Повечето пъти си готин с коментарите си, но този път нещо не ти се получи.
  По време на Бийтълс, Ролинг Стоунс и пр. , също и Верди и Пучини например не са били слушани толкова, колкото попмузикантите.И к'во? Едните са били малки банди, другите цели оркестри с диригенти и певци, изучавали пеенето в най добрите школи. Е и...?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 28. 28 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#25] от "amerikanbastard":

  Това се пише сигурно от някой младеж, който познава 60-те години само по анти-комунистически митове. Битълс се слушаха съвсем свободно. Единственият проблем беше, че не се продаваха техни плочи - трябваше някой да донесе отвън за да си ги запишем на магнетофон.

 29. 29 Профил на labdev
  labdev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  проба

 30. 30 Профил на labdev
  labdev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  960 завърших елитна политехническа г-я, бъдеща МГ със собствен „жас“, както казваше завучът ни. Свиреха през 1956/57 бъдещ инженер - алто сакс, тромпетистът си остана такъв, бъдещ строителен техник - цугпозаунист, бъдещ професор по физика в СДУ пееше Беса ме мучо, Чучу, Добър ден, тъга (Фр. Саган от филма) и ред други неща, не непременно джаз. Свиреше се Настроението, Ганц Парис, Пияните моркови, Костилка от череша, Истамбул, нот Константинополис и ред други „парчета“. Модерен джаз малко трудно можеше да се чуе, цирковете свиреха като духови музики на парад (но в окръжния ни град имаше поне 20 духови музики, само военни три, отделно фанфарните), на забавите милиционери следяха повече да не се “джазираме“ - кълчим на мамбото, румба с тласък и шимито. Лисичият тръс минаваше, имаше съветски фокстроти от Цфасман, Лундстрем и други даровити евреи по радиото. Учителката ни по пеене и музика – първа братовчедка на именитите вече Катя и Диана с сама оперетна прима, ни снабдяваше с евтини билети за неделното повторение на петъчния симфоничен концерт и през 58 с полупрезрителен-полутържествен глас обяви за джазовата ряпсодия в синьо със Сашо Владигеров. 1956, мисля, я „гледах“ в Студио 1 (обърнатат пирамида я нямаше и се влизаше през задънените сега врати от направа двора) с Ото Либих, концерта за тромпет на Арутюнян (чем не армянский джаз, игрив и синкопиран) с Петър Карпаров, а третия инструментален концерт съм забравил, но беше в същия дух. Всяка лятна ваканция, дори лятото преди първо отделение прекарвах в София и от “Мадам Бътерфлай“ в „Балкан“ през Арк. Райкин в Летния, Андре Клюитан с Френското Радио (Дафнис и Хлоя), БИАД с концертитер „Джаз Фокус“и Джаз Панорамата от 67-68 и после по-инцидентно. А за саксофона: освен прекрасния концерт на Раймонд Морицевич Глиер, Болерото , Арам Хачатурян го е вкарал в „Танц със саби“ и като дойде веднъж у нас го свирИ по Радио София и каза - без превод от руски, че с дрезгавия си композиторски глас ще изпее партията на саксофона. В „Дванайсетте стола“ на парахода по Волга с лотарията свирят Галкин, Палкин, Чалкин и Залкинд (Илья Ильф няма комплекси за еврейството си) на Есмархови стъкленици (какво друго, освен джаз като на вибрафон), а „саксофонът, това жалко подобие на инструмент, врещеше като коза“. 1960 в нашия вече с малък окръг град се състояха „Вечери на симфоничния джаз“ само с Гершуин (и той като Ървин Бърлин с руско-еврейско потекло) със Сашо Владигеров Рапсодията, „Един янки в Париж“ с клаксоните и потпурите из „Порги и Бес“. През 1963-4 я бяха представили концертно в Ленинград на руски (Давыд был и болен, и слаб, но в боях он толк понимал, простой как жирафа, убил Голиафа, и даже пращи не сломя ... - това по разказ на присъствал). През 64-65 в летния ни театур „Юрий Гагарин“ гостува американски голям духов оркестър на ВВс или ВМС и освен всякакви бугита и настроения и лунни светлини изкара Песента на варяжкия гост с такива вибрата и извивки на цуга, после от „Розмари“ арията й по същия начин. Откъм „Руски“, дето започва денят, тогава яе влизаше в „Студио Музика“, където освен всичко друго се срещахме с любители на супер стерео плочи (сега им викат „винил“) на Харе Белафонте - Царя на калипсото, „Порги и Бес“ цялата с Лорин Маазел, Кливланд и Леона Митчел, купих си я след години от Немскя (ГДР) център 4 плочи. А защо пропускаме ЧСКИЦ, Полския, Унгарския - що плочи тамимаше по 4,50 моно и 6 стерео. А нашите балети със синкопи и дисонанси? Да, без Бийтлс официално, ама БИСЕРИ ОТ македония, Бандараците, а каналите си работеха. А ПРОФЕСОР казасян (така го наричаше един приятел) и хиляди деятели намираха модус вивенди и добре направиха.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK