Какво ще остане от "Пловдив 2019"

Какво ще остане от "Пловдив 2019"

© Георги КожухаровНа 12 януари Пловдив официално се раздели с титлата Европейска столица на културата и я предаде на следващите два града - хърватския Риека и ирландския Голуей. След една година, в която Пловдив беше изпълнен от изкуство в най-различните му форми, е време за равносметка - какво беше най-запомнящото се в програмата, с какви проблеми се сблъска градът и какво ще остане от "Пловдив 2019". Пред "Дневник" своята оценка на отминалата година дават артистичният директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева, журналистът и издател на пловдивския сайт "Под тепето" Ивайло Дернев и пловдивският издател Манол Пейков.


За Светлана Куюмджиева едно от големите предизвикателства пред "Пловдив 2019" е било значителното разширяване на обхвата на културните събития в града и приемането, че много от стереотипите ще се променят. Нейната оценка е положителна и тя отбелязва, че са създадени много партньорства. Като добър пример тя сочи, че музеите и институциите, дори читалищата, са се активизирали и са показали огромния си потенциал. По нейни думи Пловдив е успял "да се огледа в себе си" и е бил добре приет в семейството на Европейските столици на културата, спечелвайки си "нови почитатели от цял свят." Куюмджиева допълва, че едно от най-големите затруднения са били тежките административни процедури и адаптирането на проекта към местните условия.


Светлана Куюмджиева

© Георги Кожухаров

Светлана Куюмджиева
Артистичният директор на "Пловдив 2019" може дълго да изброява най-впечатляващите събития от програмата. "Всяко от събитията е изключително и най-важно за някого, за организаторите и за публиката си", изтъква тя. Сред тези, които тя посочва, са спектакълът за откриването, изложбите "Дим. Истории за тютюна", "Необозримо с Кольо К.", "Чуйте ни. Артистичен интелект", "Open Art Files. Записки и бележки под линия", "Пътуване по света. Изкуство от Германия от 1949 до днес" и проектът "Медея". Тя добавя и спектакълът "Одисей" "с изключително съвременна зашеметяваща визия", оперната продукция на Стефано Пода "Орфей и Евридика" на Античния театър, фойерверките за "Празник на реката" и "100%Пловдив" на германската театрална компания "Римини протокол".


Оценката на Куюмджиева за представянето на града като Европейска столица на културата е положителна. "Има неща обаче, които са извън него и неговия обхват и възможности. Те засягат най-вече някои манталитетни особености и нагласи, политически пристрастия и страсти, които трудно ще се променят", добавя тя.


Според нея от "Пловдив 2019" ще останат редица партньорства и значителен архив, който е и


"огромен сондаж на възможностите на културния сектор в България"


Колкото до наследството по отношение на инфраструктура, тя посочва две нови галерии и нов площад, както и ремонтирането на Кукления театър и Градската художествена галерия. Куюмджиева се спира и върху предстоящото откриване на Голямата базилика в Пловдив, "ясния статут на Тютюневите складове" и "защитата на кино "Космос" от пловдивчани". На въпроса на "Дневник" какво ще е бъдещето на пространството СКЛАД в Тютюневия град на ул. "Екзарх Йосиф" 16, открито специално за целите на "Пловдив 2019", тя заяви, че това е в ръцете на неговия собственик.


Ивайло Дернев ще запомни "Пловдив 2019" с "енергията, която връхлетя града след спечелването на титлата". За него е важно, че културата е влязла в дневния ред, дори и в политическия дебат, както и осъзнаването, че тя е инструмент за градското развитие. Според него културните институции в града са доказали, че могат да създават културни продукти на световно равнище.


Ивайло Дернев

© Георги Кожухаров

Ивайло Дернев


На първо място сред събитията от програмата журналистът слага спектакъла "Одисей" на Драматичен театър - Пловдив, чийто режисьор е Диана Добрева. Проектът беше създаден специално за Пловдив - Европейска столица на културата, а Дернев се надява той да продължи живота си на големите европейски сцени, "защото го заслужава". Той отличава и авторските проекти на Държавна опера - Пловдив, които по негови думи са събрали рекордна публика в Античния театър в града. Сред останалите събития, привлекли вниманието му, са ретроспективната изложба на Кольо Карамфилов, както и "Дим" в Тютюневия град. За него изложбата "Open Art Files: Записки и бележки под линия" е дала пълна картина на съвременното изкуство в България.
"От гостуващите събития няма как да не отбележа изложбата на графити върху фрагменти от Берлинската стена и изложбата на "Дойче телеком". Бях изключително впечатлен и от много от по-малките проекти, но не мога да се спра на всичко", продължава той.


Според Дернев най-голямото предизвикателство, пред което се е изправил градът, е бил "хейтът", който се е изсипал върху Пловдив още от началото на проекта Европейска столица на културата. "Често чувах откровени лъжи за Пловдив и инициативата, която по един или друг начин всички работихме.


Държавата в крайна сметка не осъзна, че ЕСК е национален приоритет


и той остана само локален такъв, наш си", коментира той. Неговото мнение е, че повечето от националните медии "често некоректно" са представяли града, а повечето от "черните акции" са тръгвали от пловдивчани. "Озадачаващото за мен бе, че някои от най-големите критици към проекта не бяха посетили много от събитията му. Тук визирам най-вече политиците, които захапаха предизборно "Пловдив 2019", изтъква той.


Неговата оценка за представянето на града като Европейска столица на културата е категорично положителна. Според него ефектът от "Пловдив 2019" ще се усети след години, а ще се запази и усещането, че градът е станал разпознаваем благодарение на множеството публикации и репортажи, което ще носи добавена стойност и в бъдеще. "Смятам, че ще се запази и осъзнаването за културата като инструмент за градско развитие и промяна на средата", добавя Дернев.


"Проектът оставя след себе си квартал "Капана" в настоящия му вид. Остават изградените две нови галерии, обновен централен площад - добри или лоши. Тепърва ще се насладим и на още нещо, пряко свързано с "Пловдив 2019" - музеят Епископската базилика на Филипопол. За жалост не се реализираха идеите за Тютюневия град и кино "Космос", казва той по отношение на инфраструктурата в града.


Манол Пейков

© ЛИЧЕН АРХИВ

Манол Пейков


Манол Пейков е критично настроен към реализирането на Пловдив - Европейска столица на културата, но в същото време твърди, че "не трябва да мислим за "Пловдив 2019" като за край, а като за начало". Въпреки това според него е изпусната голяма възможност градът да започне да мисли себе си като столица, а един от основните проблеми е, че още в самото начало независимо мислещите хора, "които имат самочувствието и умението да правят култура", са били изтласкани от проекта. "Останаха само тези с високо ниво на поносимост или удобните", констатира той.


За Пейков "Пловдив 2019" не е събитията от програмата, а идея и най-вече е възможност за повишаване на компетентността на културните организатори и оператори в града. Именно затова той отказва да изреди няколко събития, направили му силно впечатление. "Поставянето на фокуса върху това ми мирише на някаква комунистическа отчетност. Няма значение какво е нещото отвътре - важното е отвън да е добре боядисано", отбелязва той. За него проблемът е поставен още от самото начало, когато тогавашният кмет на града Иван Тотев определи откриването на "Пловдив 2019" като най-важното събитие. По думите му всеки може да привлече големи имена и мащабните акции, за които се дават огромни средства, са преходни.


"Мен ме интересува локалното, което е най-ценното, защото чрез него можем да се покажем на света, да се замислим за мястото си в него и да се почувстваме повече като европейци", коментира Пейков. За него голям проблем е, че чрез акцента на мащабни събития Пловдив е показал, че се "чувства като един дълбоко провинциален град". Според него това е започнало да се променя в последните десетина години, като огромно влияние за този процес оказва Нощта на музеите в Пловдив, организирана от Веселина Сариева. Въпреки това по думите му


Пловдив все още не е способен да се държи като столица


"Това, което ни ограничава, е мащабът на мисленето ни", констатира той.


За него най-голямото наследство от "Пловдив 2019" са създадените партньорства и контакти, както и младите хора, които постепенно ще навлизат в местната политика. "Можеше да се случи много повече и фронтът да е по-широк, но това е реалността. Въпреки че и това, което се случи, не е малко в крайна сметка", отбелязва Пейков, защото според него самото спечелване на титлата води до повишаване на видимостта на града. "Затова и не мога да определя нещата като пълен провал", казва той.


"Въпросът е, че истински важната част - промяната в настройките на мисленето, постигането на социална промяна, беше много рехава. Основната цел се подмени по един много демодиран начин и всичко се сведе основно до едно биене на тъпана", продължава издателят. "Сигурен съм, че ще има резултат в бъдеще, но за жалост не толкова дълбок, траен и смислен, колкото ми се искаше", казва още той. При все това Пейков си позволява да посочи и едно събитие, което според него е достигнало до същината на едно подобно домакинство. Това е представлението "100% Пловдив" на германската театрална компания "Римини Протокол", осъществено в партньорство с българския режисьор Неда Соколовска и компанията, на която тя е основател - Vox Populi.


Кадър от "100% Пловдив"

© Илиян Ружин, Пловдив 2019

Кадър от "100% Пловдив"


Пейков е критичен и по отношение на инфраструктурата, свързана с "Пловдив 2019". Това за него също е един пропуснат шанс градът да се сдобие с повече пространства за осъществяване на културни дейности. По негови думи концертната зала в Пловдив е абсолютно неработеща и средствата, отишли за откриването на "Пловдив 2019" (3 млн. лв.), биха могли да бъдат използвани за ремонт на вече съществуваща инфраструктура. По негови думи в града от години липсва зала, която да е за културни събития от среден мащаб, а програмата на Дом на културата "Борис Христов" е запълнена с месеци напред. Залата на Военния клуб изисква ремонт, за да може да бъде използвана, защото е обзаведена по неподходящ начин.


"Фокусът на "Пловдив 2019" трябваше да бъде наследството, което ще бъде оставено - инфраструктура и нов потенциал, който си развил. Но всички тези неща бяха сметени под масата, за да направим добро впечатление", отбелязва Пейков. Той добавя, че е имало много хубави неща, но те не са се случили "заради", а "въпреки".


Пейков се надява, че "Пловдив 2019" е брънка от някакъв процес. "Можехме да дръпнем повече, да наберем повече скорост, самочувствие. Да остане повече памет... Но нещата са такива, каквито са. Поне се надявам да се направи един смислен и задълбочен анализ за това, което се случи и за провалите", коментира той. Издателят се надява, че младите хора, които са били въвлечени в културата в града, няма "да бъдат неглижирани, изгонени и да си търсят работа в София или чужбина", а ще бъдат привлечени да останат в Пловдив чрез проекти, свързани с разработването на културни политики.


"Трябва да берем плодовете, които "Пловдив 2019" даде. Те може и да не са толкова, колкото ни се искаше, но не трябва да ги оставяме да изгният. В крайна сметка най-важното е това, което предстои", завършва Пейков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK