Откъс от "Хладнокръвно" на Труман Капоти

Издателство "Колибри"

Издателство "Колибри"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Хладнокръвно", с автор Труман Капоти, предоставен от Издателство "Колибри"


Шедьовърът "Хладнокръвно", емблематичният за творчеството на Труман Капоти документален роман, излиза с ново оформление, дело на художника Дамян Дамянов!


"Хладнокръвно е забележително произведение, което издига Капоти на най-високото стъпало, може да се каже, на пиедестала на американската литература и дори за писател от неговия ранг се превръща в жалон – всяка негова книга вече ще се съизмерва с "Хладнокръвно". Произведението е забележително също с това, че се превръща в образец на документално-художествената проза и поставя в световен мащаб началото на нов жанр. Завладяващият разказ на Капоти навлиза в непознати дълбини на престъпния ум и запознава читателя с психологическите и емоционалните аспекти на безсмисленото избиване на едно семейство в сърцето на Америка.
Труман Капоти набира популярност едва двайсетинагодишен с ранните си разкази, а първият му роман "Други гласове, други стаи" и новелата "Арфата на тревите" затвърждават репутацията му на неповторим стилист и един от най-ярките гласове на следвоенното поколение. Сред коронните му творби са екранизираният роман "Закуска в Тифани", сборникът с разкази и очерци "Музика за хамелеони" и шедьовърът "Хладнокръвно", дал тласък на нов жанр – true crime. По повод навършването на 90 години от рождението на писателя "Модърн Лайбръри" представи "Събрани разкази", първата пълна колекция с неговата изящна кратка проза, също издадена у нас от "Колибри".


превод Катя Гончарова


Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Откъс от "Хладнокръвно" на Труман Капоти


ПОСЛЕДНИТЕ, КОИТО ГИ ВИЖДАТ ЖИВИ


Селището Холкъм е разположено сред високите житни поля на Западен Канзас, самотна област, която другите канзасци наричат "ей там". Тя се намира на около седемдесет мили източно от колорадската граница и с металносиньото си небе, с чистия си пустинен въздух напомня повече на Далечния, отколкото на Средния запад. Местният говор е наситен с акцента на прерията, с носовия говор на работника от фермите. Много от мъжете носят тесни каубойски панталони, широки каубойски шапки, ботуши с високи токове и заострени носове. Земята е равнина и пътникът отдалече вижда необятния простор с коне, стада, бяла редица от житни хранилища, издигнати изящно като гръцки храмове.


Холкъм също се вижда отдалече. Всъщност той не представлява нищо особено – просто едно безразборно натрупване на къщи, разделено по средата от железопътната линия за Санта Фе. Обикновено селище, граничещо на юг с една кафява лента – реката Арканзас, на север с шосе номер 50, а на изток и запад с прерия и житни поля. След дъжд или когато се топи снегът, по безименните, голи, непавирани улици дълбокият прах се обръща в непроходима кал. В единия край на селището стърчи гола постройка.


На покрива ѝ има електрически рекламен надпис "Танци", но там отдавна не се танцува и рекламата е тъмна от няколко години. Наблизо има друга сграда със странен надпис от избелял бронз върху мръсен прозорец – "Холкъмска банка". Банката е затворена от 1933 година и предишните канцеларии са обърнати на апартаменти. Това е една от двете жилищни кооперации на Холкъм; втората е едно старомодно здание, наречено "учителската", защото голяма част от учителите живеят в него. Останалите къщи в Холкъм са едноетажни, дървени, с веранди отпред.


Долу, до гарата, полуразрушената пощенска станция се управлява от началника на пощата – висока, суха жена, която носи яке от нещавена кожа, каубойски панталони и ботуши. Самата гара с нейната сярножълта боя, която се лющи, също прави унило впечатление. Бързият, експресът и Ел Капитан минават през селището всеки ден, но тези известни влакове никога не спират тук. Не спират и пътническите – само товарни... понякога. Горе по шосето има две бензиностанции. В едната от тях е уредена и мизерно снабдявана бакалница, а в другата – кафене. Това е кафене "Хартман", където собственицата, мисис Хартман, предлага сандвичи, кафе, безалкохолни напитки и бира три градуса. Холкъм и целият останал Канзас спазват "сухия режим".


И това всъщност е всичко. Не бива, разбира се, да се забравя и училището в Холкъм – голяма модерна постройка. То изтъква едно обстоятелство, което не личи от общия вид на селището: че родителите, които пращат децата си в това модерно, единно училище (от забавачница до гимназия включително, с добри преподаватели, с автобуси за превозване на ученици – около 360 на брой – някои от тях живеят на шестнадесет мили далеч), са, общо взето, заможни хора. Повечето от тях са фермери от най-различен произход – германци, ирландци, норвежци, мексиканци, японци. Те отглеждат едър рогат добитък, овце, сеят жито, сорго и захарно цвекло.


Фермерството винаги е свързано с риск, но в Западен Канзас хората, които го практикуват, смятат себе си за "родени комарджии", защото трябва да се справят със сушата (валежите средно годишно са не повече от 46 куб. см) и с отчайващи напоителни проблеми. Но последните седем години бяха години на благоденствие, фермерите от окръга Фини, към който принадлежи и Холкъм, забогатяха. Парите бяха спечелени не само от фермерство, но и от експлоатацията на обилни източници на естествен газ и придобивката личеше от новото училище, от удобната вътрешна уредба на фермерските къщи, от високите, пълни със зърно силози.


Малцина американци, фактически и малко канзасци, бяха чували за Холкъм до сутринта на 14 ноември 1959 година. Както водите на реката, мотористите по шосето, летящите жълти влакове по релсите на Санта Фе, така и драматичното – във формата на изключително събитие – не бе спирало тук. Жителите на селището, 270 на брой, бяха доволни, че животът им протича в кръга на обикновеното: да работят, да ходят на лов, да гледат телевизия, да присъстват на училищни и селски забави, на хорови репетиции и събрания на местния клуб.


Но в онази ноемврийска неделна утрин, призори, обикновеният нощен шум в Холкъм – острите истерични писъци на койотите, сухото драскане на подгонените от вятъра степни бурени, бързо заглъхващите в далечината писъци на локомотивните свирки – се сблъска с някакви необичайни звуци. По това време нито един човек в заспалия Холкъм не ги чу – четири изстрела от ловджийска пушка, които в крайна сметка съкратиха живота на шест души. Но по-късно холкъмци, които до този момент не си правеха труда да се заключват, защото не се страхуваха един от друг, откриха, че въображението им постоянно пресъздава тези зловещи експлозии, които почнаха да подклаждат пламъци на взаимно недоверие, в чиято светлина дългогодишни съседи се гледаха накриво и като непознати.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4666 Неутрално

  Много майсторско произведение на литературата!

  klimentm
 2. 2 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4163 Неутрално

  Много го харесвам Труман Капоти. Имам „Избрано”, където са включени и „Хладнокръвно”, и „Закуска в Тифани”, и „Арфата на тревите”, и още много разкази и впечатления от срещите му с известни личности. Също така имам и „Спомен за една Коледа”, но там някои от разказите са доста мрачни.
  „През целия си живот съм знаел, че мога да взема букет от думи, да го подхвърля във въздуха и когато думите паднат долу, те ще са подредени точно така, както трябва. Аз съм един нов Паганини.”
  Не му липсва самочувствие и с основание. За съжаление много се обръща внимание на пикантериите в живота му, отколкото на гениалността му в писането.

 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4163 Неутрално

  Ето и още негови признания:
  „Висок съм колкото една пушка, но вдигам също толкова шум.”
  „Аз съм наркоман, хомосексуалист, алкохолик и гений”
  „Искам да бъда Марсел Пруст на американската литература. Искам чувството за съвършенство и отношението на Флобер към словото да станат мои качества.”
  „Най-трудният еквилибрастичен номер е да бъдеш добър писател и да останеш на върха. Талантът не е достатъчен, трябва да притежаваш изключителна издръжливост. Единственото същество, което е в състояние да унищожи един наистина даровит и могъщ писател, е самият писател.”

 4. 4 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Препоръчвам ви да видите отличната екранизация на прочутия роман -
  In Cold Blood (1967)
  на режисьора Ричард Брукс ( Cat on a Hot Tin Roof (1958), Elmer Gantry (1960) !

  Фантастичен, нарушаващ душевното равновесие филм...
  Датата на излизане може да изглежда твърде отдалечена назад във времето, но лентата все още резонира с пълната неразбираемост на престъпни действия като показаното.
  Завладяващ психологически трилър, притежаващ трагедийна полифоничност: бруталността и безсмислеността на убийството на семейство Клътър, почтено фермерско семейство в градчето Холкомб, Канзас, и пропилените, брутални и тъжни животи на Хикок и Смит.
  Отделете му два часа и петнайсет минути, няма да съжалявате!

 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4288 Неутрално

  До коментар [#4] от "Practic":

  Гледал съм филма, чел съм и въпросната книга (само веднъж). Човек трябва да отиде подготвен, преживяването не е от леките.

 6. 6 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Капоти е велик! И аз съм чел всичко, но само на български и което е издадено в България (а то е почти всичко). За незапознатите с този автор е добре да знаят, че този роман е нещо съвсем различно от творчеството му като цяло. Чудя се защо отново го издават, след като има толкова много издания, които се различават само по корицата...


  До коментар [#4] от "Practic":

  Виж филмът биха могли да го екранизират наново. Стига да бъдат верни на оригинала и най-вече на действителния случай, по който е написан романа. Защото днешния Холивуд по принцип ги осира нещата, но тук лошите са хетеросексуални бели мъже, така че биха могли да опитат. Примерно като за Тарантино е идеален сщжет. Дори може да вземе Брад Пит и Ди Каприо да му играят лошите, а и авторът е с различна ориентация. Просто перфектно :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK