Яра Бубнова ще направи предложение за създаване на награда "Андрей Даниел"

Андрей Даниел

© Юлия Лазарова

Андрей ДаниелДа бъде учредена награда за съвременно изкуство на името на починалия в края на миналата седмица голям български художник Андрей Даниел. Това предложение ще направи към Министерството на културата директорът на Националната галерия Яра Бубнова, обяви самата тя пред "Дневник".


"Държавата трябва да разпознава постиженията в сферата на съвременното изкуство", коментира Бубнова. Тя изтъкна, че българските награди в областта на изобразителното изкуство са на имената на Захари Зограф и на Владимир Димитров-Майстора, а от историческото време на тези двама творци е изминало прекалено дълго време.


"Трябва да има и други ориентири, за да може широката общественост да привижда изкуството като постоянен процес. Затова държавата трябва да мотивира именно съвременното изкуство", каза тя, визирайки необходимостта съвременните артисти да бъдат поощрявани, както и почти изцяло писващата експертност в тази област.
"С Андрей Даниел си говорихме, че българските художници са изоставени. Ние до ден днешен обичаме повече тези, които идват при нас от чужбина. А трябва да обичаме тези от тях, които са тук", изтъкна Бубнова. "Трябва да се рискува и музеите и галериите да купуват произведения, върху които още не стои обществен печат шедьовър, класика. Музеят е в състояние да постави такъв печат със своето собствено колекциониране и презентация", продължи тя.


По думите на Бубнова България е единствената държава в Европейския съюз, която няма стипендии и грантове за свои обещаващи млади художници, а трябва да бъде осъзнато и че съвременното изкуство е културното наследство на бъдещето. Това е свързано с разглеждането на различни автори не самостоятелно, а като част от художествения процес.


За нея именно в това отношение много би помогнала една нова награда. А името на Андрей Даниел е изключително подходящо, защото той е както класически живописец, така и авангарден творец в периода, в който е част от групата за авангардно изкуство "Градът" заедно с Греди Асса, Божидар Бояджиев, Вихрони Попнеделев, Недко Солаков и изкуствоведа Филип Зидаров. Групата е създадена през 1986-1987 г. и се разпада през 1991 г. Това е периодът, в който Андрей Даниел работи предимно с нетрадиционни по това време техники като инсталации и обекти.


Очаквайте в "Дневник" интервю с директора на Националната галерия Яра Бубнова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK