"Живот (черно и бяло)" представя в Лондон художникът Недко Солаков

Художникът Недко Солаков

© Велко Ангелов

Художникът Недко СолаковДвама бояджии, кофи с боя и стая, или "Живот (черно и бяло)" - това е пърформансът на художника Недко Солаков, представен за първи път в лондонската галерия "Тейт модърн" вчера. Той може да бъде видян до 1 март, съобщи "Площад Славейков". Успоредно с изявата в Лондон "Живот (черно и бяло)" гостува и в град Лахор, Пакистан, до 29 февруари.


В основата на пърформанса, който е в колекцията на галерията "Тейт модърн", стоят двама, които боядисват стените на стая в черен и бял цвят. Те непрекъснато се следват, като пребоядисват частта, която другият вече е направил. Това действие представлява кръговрата между позитивните и негативните събития от живота, като показва как те винаги се заменят взаимно, се обяснява на сайта на галерията.


Пърформансът на Недко Солаков "Живот (черно и бяло)" в лондонската галерия "Тейт модърн".

© Фейсбук страницата на Недко Солаков

Пърформансът на Недко Солаков "Живот (черно и бяло)" в лондонската галерия "Тейт модърн".
"Тейт модърн" започва да колекционира този вид изкуство преди десетилетие в отговор на растящия брой артисти, които представят така наречените "живи творби".


Това не е първото самостоятелно представяне на Недко Солаков във Великобритания. Същия пърформанс той показва и в галерия в град Норич през 2007 година.


Художникът е известен сред артистичните среди като талантлив разказвач на истории чрез различни художествени средства - от живопис, рисунка, скулптура до мултимедийни инсталации. Негови произведения има в над 50 световни музейни и публични частни колекции, сред които MoMA в Ню Йорк и Центърът "Помпиду" в Париж.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK