Жени рисуват жени - портретите на 40 българки, променили историята на България

Портрет на първата българска околосветска пътешественичка Анка Ламбрева. Автор: Анжела Минкова

© Галерия

Портрет на първата българска околосветска пътешественичка Анка Ламбрева. Автор: Анжела МинковаСтоличната галерия "Ракурси" представя разказ в портрети за 40 знаменити български жени, които със своя талант, творчество и дързост променят българската история. Произведенията са познати от илюстрациите в книгата "Аз съм българка: 40 истории, 40 портрета" на издателство "Сиела", която беше представена през ноември миналата година. Нейни автори са поетесата Петя Александрова и илюстраторката Капка Кънева.


Книгата "Аз съм българка" на поетесата Петя Александрова и илюстраторката Капка Кънева, издадена от "Сиела"

© Издателство

Книгата "Аз съм българка" на поетесата Петя Александрова и илюстраторката Капка Кънева, издадена от "Сиела"


Венета Ботева, Вела Живкова-Благоева, Мара Белчева, Ива-Ваня, Цветана Табакова, Яна Язова, Леда Милева, са сред героините на изложбата.
"Радвам се, че жени рисуват жени - това откроява тази изложба и се надявам, че тази концепция може да бъде продължена, защото това е излкючително важно - ние жените в изкуството", каза на откриването Анна Бояджиева, която е една от над 40-те художнички, дарили за инициативата създадените от тях портрети безвъзмездно.


По повод работа по портретите, Бояджиева допълни, че всяка една от художничките е проучила образа, върху който е работила, мислейки за епохата, техниката и материала, с който да бъде изобразен.


Портрет на поетесата Леда Милева. Автор: Росица Ячкова

Портрет на поетесата Леда Милева. Автор: Росица Ячкова


В изложбата могат да бъдат видени живописни творби, графики, скулптури.


За мен беше много важно работата на всички художнички да бъде видяна, а те да получат възможност да пресъздадат историята така, както всяка от тях я е усетила, каза илюстраторката и куратор на изложбата Капка Кънева. Тя обясни, че това е вторият етап от инициативата, започнала с "Аз съм българка: 40 истории, 40 портрета" преди половин година.


Авторките на книгата са решили да направят български аналог на превърналата се в хит "Истории за лека нощ за момичета бунтарки" на Елена Фавили и Франческа Кавало, както и на поредицата "Кратки пътеводители в биографии забележителни". За тези издания са характерни къси разкази с впечатляващи илюстрации за забележителни жени от световната история - Фрида Кало, Мари Кюри, Амелия Еърхарт, Мария Калас, Евита Перон и Джейн Остин.


Петя Александрова казва, че в избора си на героини е робувала на едно-единствено условие: "Да могат да служат за пример и вдъхновение на днешните момичета. На тези, които са неуверени, плашливи, несмели. На тези, които лесно се отказват от мечтите си, ако срещнат препятствие или неодобрение. Които се страхуват от обществено порицание, боят се да бъдат различни, любознателни, страстни, дръзки... На тези, които не смеят да бъдат щастливи или свободни посвоему."


Изложбата "История в портрети - 40 жени, променили България" може да бъде разгледана до 22 февруари в столичната галерия "Ракурси", която се намира на ул. "Хан Крум" 4.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK