Съюзът на филмовите дейци: БНТ да възстанови субсидията за български филми

Съюзът на филмовите дейци: БНТ да възстанови субсидията за български филми

© Цветелина Белутова, КапиталСъюзът на българските филмови дейци разпространи позиция с обвинения към БНТ, че не отделя пари за финансиране на българско кино. Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков, потърсен от "Дневник", каза, че обществената телевизия продължава да субсидира български филми, въпреки че до момента е в дефицит от 60 млн. лв.


"Съюзът на българските филмови дейци (СБФД) изразява своята нарастваща тревога от политиката на ръководството на Българската национална телевизия в областта на продуцирането на български филми", се казва в Отвореното писмо на управителния съвет на Съюза на българските филмови дейци, адресирано до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) София Владимирова и председателя на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов.


В позицията се казва, че съюзът поставя "под въпрос волята и компетентността на сегашното ръководство на БНТ да представлява и защитава интересите на българското кино" в готвените промени в Закона за радиото и телевизията. Като повод се посочва изказване на генералния директор на телевизията Емил Кошлуков, който заявил през ноември на дискусия, инициирана от БНТ, че "пари за кино няма".
Кинодейците припомнят и уволнението на главния продуцент на филмовата студия "Екран" актрисата и режисьор Боряна Пунчева преди малко повече от месец, като според тях е направено "без професионални мотиви и аргументация". Това "демонстрира липсата на приемственост спрямо водената с години политика на БНТ да представлява и защитава интересите на българското кино", се казва в писмото.


Обществената телевизия има законов ангажимент да изразходва не по-малко от десет процента от годишната си държавна субсидия за българското филмово телевизионно творчество. "В чл. 71 от Закона за радио и телевизия изрично е регламентирано участието на БНТ в подпомагане и създаването на телевизионни филмови произведения", обясняват от СБФД.


За приноса на обществената медия кинодейците припомнят, че с редовните сесии за подпомагане на български филми, с бюджет от телевизията в периода 1998 - 2017 г., са помогнали и са дали възможност да се появят на екран филми като "Дзифт", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Възвишение", "Ага".


СБФД настоява да бъдат възстановени редовните годишни конкурсни сесии;

да бъде публикуван официално размерът на бюджетната субсидия за филмопроизводство; да се оповести справка за финансирането на филмовите проекти за 2018-2020 г. - за всеки проект отделно, в абсолютни стойности; да се оповести концепция за субсидирането на филми в рамките на бюджетната прогноза 2020-2022 г. /Цялата позиция на Съюза на българските филмови дейци - в прикачения файл./


Потърсен от "Дневник" генералният директор на БНТ Емил Кошлуков каза за становището на съюза, че "това е лъжа" и че обществената телевизия продължава да субсидира български филми, въпреки че до момента е в дефицит от 60 млн. лв. "Да, пари за кино няма, но БНТ продължава да финансира българското кино", допълни той.


От обществената телевизия изпратиха на "Дневник" списък с филмите, които БНТ финансира.
Според списъка в категорията за външно филмопроизводство в периода 2018-2019 г. са субсидирани 10 игрални, документални, анимационни и къснометражни филма, а за 2020 г. - три.


В графата телевизионно филмово творчество, продуцирано от БНТ през 2018 - 2019г., са финансирани три сериала и два игрални филма, а тази година - два сериала.


Отново в същия период, за вътрешно филмопроизводство обществената телевизия субсидира поредица от седем документални филма и два детски, както и телевизионното публицистично предаване "В кадър". За 2020 г. информация няма. /Пълният списък е в прикачения файл./


От БНТ отговориха, че средствата за подпомагане на българското филмово творчество за 2018 г., предоставени от телевизията, са 5 729 700 лв., за 2019 г. - 6 163 000 лв., а за 2020 г. - 6 480 710 лв. За 2021 и 2022 г. субсидията е предвидена в размер на 6 484 470 лв. Те са определени на основание чл. 71, т. 2 от Закона за радиото и телевизията, където се казва, че БНТ следва да изразходва не по-малко от десет процента от годишната си държавна субсидия за българското филмово телевизионно творчество.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK