"Отвъд предела" от Джеймс Патерсън (откъс)

Издателска къща "Хермес"

Издателска къща "Хермес"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Отвъд предела", с автор Джеймс Патерсън, предоставен от Издателска къща "Хермес"


Нов интригуващ роман за феновете на детектив Алекс Крос, при покупката на който Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Откъс от "Отвъд предела" на Джеймс Патерсън
Мазератито беше чисто ново, обтекаемо, черно - Quattroporte, помисли си Мъркюри, ако се съдеше по онова, което бе зърнал от колата, когато тя прелетя край него, и вероятно S Q5.


Мъркюри се интересуваше от такива екзотични коли. Maserati Quattroporte S Q5 имаше шестцилиндров турбодвигател с инжекцион, максимална скорост от 288 километра в час и беше оборудвано с великолепни трансмисии, окачване и спирачна система.


Всичко това правеше мазератито достоен опонент, напълно пригоден за предизвикателствата по магистралите. Обикновен мъж или жена би си помислил, че кола като тази е невъзможно да бъде надвита в такава трудна надпревара, особено от мотоциклет.
Обикновеният човек би сгрешил.


Моторът на Мъркюри беше същински състезателен звяр, който можеше да вдигне 305 километра в час и да си остава стабилен при криви, спирали, всякакви завои и промени на терена, с които би изненадал пътят. Особено ако умееш да управляваш високоскоростен мотоциклет, а Мъркюри умееше. Цял живот караше бързи мотори и се чувстваше сигурен, че може да постигне максимална скорост и с този.


Сто и трийсет километра в час, сто четиресет и пет. Стоповете на мазератито светнаха, когато на шосето започна големият завой на изток. Но шофьорът на италианската спортна кола не беше подготвен за втория обратен завой във формата на S. Мъркюри се възползва от грешката на новака, приведе се ниско, ускори мотора и навлезе във втория завой мощно и гладко, с бързината на куршум. Когато излезе от него, се бе озовал точно зад задната броня на мазератито и се движеше с над сто и десет в час.


Тук шосето се насочваше точно на юг в продължение на километър и половина и италианската спортна кола се опита да се откъсне от Мъркюри на правата. Но мазератито не можеше да се мери с поръчковия мотоциклет на Мъркюри.


Той се залепи плътно зад спортната кола, пусна лявата дръжка на кормилото и хвана пистолета "Ремингтън 1911", закрепен с велкро за резервоара.
Сто и четиресет. Сто четиресет и пет.


Напред шосето правеше труден и дълъг ляв завой. На мазератито щеше да му се наложи да натисне спирачките. Мъркюри намали, изостана малко и зачака.


В мига, в който стоповете на италианската спортна кола присветнаха, мотоциклетистът натисна газта, изстреля се като светкавица и се изравни с прозореца на мазератито от страната на пътника. Нямаше пътник.
Мъркюри различи само силуета на шофьора, преди да стреля по него два пъти. Прозорецът се пръсна. Куршумите попаднаха в целта.


Мазератито кривна наляво, блъсна се в преградата и отскочи обратно към вътрешната лента точно когато моторът на Мъркюри излетя напред, избягвайки сблъсъка. Той отпусна газта и намали, готов за задаващия се ляв завой.


Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK