Творци поискаха помощ, за да има култура и след коронавируса

Най-големият филмов фестивал в България - "София филм фест", също отложи цялото събитие, което беше планирано през март. И разпространи този клип, с който казва, че събитието ще го има скоро

© София филм фест

Най-големият филмов фестивал в България - "София филм фест", също отложи цялото събитие, което беше планирано през март. И разпространи този клип, с който казва, че събитието ще го има скороОрганизаторите на културни събития и други заети в сектора поискаха подкрепа и финансова помощ от държавата, за да могат да оцелеят в кризата, предизвикана от мерките срещу коронавируса. Стотици събития бяха отменени или отложени за месеците март, април и май. Малко от тях са обявили дати през есента, други изчакват развитието, трети няма да могат да се проведат или не със същата програма, защото календарите в индустрията се правят поне година напред.


"Настояваме за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на културни организации и творци на свободна практика, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции.


Много от нас остават без доходи за неопределено време
което сериозно рефлектира върху личния и социалния статус на нас и нашите семейства", пишат те в писмо до министъра на културата Боил Банов, копие от което са изпратили и до вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, председателя на парламента Цвета Караянчева и до председателя на сдружението на общините Силвия Георгиева. Писмото, изпратено във вторник (17 март), е подписано от фондации, сдружения и отделни режисьори, артисти и други на свободна практика (вижте в края на текста).


Голяма част от заетите в културните индустрии работят без трудов договор и на проектен принцип. За част от тях отмяната на събития означава не само загуба на доход, но и


загуба на финансирането на проектите


защото част или всички разходи вече са били направени.


В писмото се предлага да се определи безвъзмездна финансова помощ за независимите културни организации и ощетените творци на свободна практика, като се започне от 8 март и продължи, докато трае забраната за събития.


Досега, след като министър Боил Банов предложи затваряне на театрите още сред първите мерки и дори предизвика спор за нуждата, темата с компенсации и какво ще се случи със сектора не е коментирана официално от властта.


"В държавите от Европейския съюз и по света такива механизми се разработват, а ваши колеги вече излязоха с официални изявления, че няма да изоставят хората, работещи в културните индустрии, без значение дали са от държавни, общински или частни структури", пише още в писмото.


Творците искат и анализ на прогнозираните загуби в този сектор за първите шест месеца на 2020 година, за да са ясни щетите, които понасят.


"Културата е част от българския стопански живот.


Това, което бъде загубено сега, после трудно ще бъде възстановено


В средносрочен план ще има последици за многообразието на националния културен пейзаж, каквито дори не можем да си представим", пише още в него.


Видеото, с което "София филм фест" представи проблема с отмяната на фестивала и че ще го има скоро (засега неясно кога) и от което е снимката - може да гледате тук.


"Дневник" работи по темата, очаквайте подробности.

Творци поискаха помощ, за да има култура и след коронавируса


Пълен текст на писмото и подписалите:
Уважаеми Г-н Министър,


Във връзка с наложената забрана за провеждане на културни събития, настояваме за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на културни организации и творци на свободна практика, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции. Много от нас остават без доходи за неопределено време, което сериозно рефлектира върху личния и социалния статус на нас и нашите семейства.


В държавите от Европейския съюз и по света такива механизми се разработват, а Ваши колеги вече излязоха с официални изявления, че няма да изоставят хората, работещи в културните индустрии, без значение дали са от държавни, общински или частни структури. Настояваме за отговорно и солидарно отношение и грижа от страна на Министерство на културата за всички, работещи професионално в сферата на културата!


Предлагаме определяне на месечна безвъзмездна финансова компенсация за независими културни институции и организации, активно работещи към настоящия момент, както и за ощетените от ситуацията творци на свободна практика, считано от 8 март 2020 за периода на забрана за провеждане на културни събития.


Смятаме за наложително да се направи анализ на прогнозните загуби на независимия културен сектор в България до края на първото полугодие на 2020 г., за да се обхване размера на претърпените щети от сектора.


Културата е част от българския стопански живот. Това, което бъде загубено сега, после трудно ще бъде възстановено. В средносрочен план ще има последици за многообразието на националния културен пейзаж, каквито дори не можем да си представим. Обединени и мотивирани, настояваме за финансови компенсации, в контекста на загубите и на много други бизнес сектори. Атанас Маев, Живко Желязков, Милена Виденова, Изабел Миткова, "Derida Dance Center"/Фондация "Арт Линк"
Веселин Димов, "АСТ Асоциация за свободен театър"
Асен Асенов, Фондация "ЕДНО за култура и изкуства"
Весела Кондакова, "Българска музикална асоциация"
Петър Тодоров, Фондация "За Родопите"
Мира Сталева, изпълнителен директор "София Филм Фест" и ръководител "София мийтингс"
Стефан Китанов, директор "Сoфия Филм Фест"
Веселка Кунчева, СНЦ "Пъпетс Лаб"
Петя Стойкова, Сдружение "Танц БГ"
Мария Банова, "Арт Ленд" ЕООД
Росен Михайлов, Продуцентска компания "Хетероподи"
Жана Пенчева, Александар Георгиев, Сдружение "Гараж-колективна платформа за независими артисти" / "Steam Room"
Коле Китанов, Сдружение "Мале-мале",
Димитър Стефанов, Фондация "Театър Корсар
Емил Йорданов, "Малка Театрална Компания" ООД
"Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура - 36 маймуни" - Гергана Димитрова (председател)
Веселин Димов, Театрална компания "МОМО"
Борис Зафиров, "Театър на отговорността"
Ива Свещарова, Вили Прагер, Фондация "Брейн Стор Проджект", Сдружение "Номад Денс Академи България"
Стефан А. Щерев, Фондация "Информбюро", Сдружение "Номад Денс Академи България"
Галина Борисова, Фондация "Етюд"
Екатерина Петрова, Цветелина Панова, Ива Тодорова, Емануила Живкова, Фондация "Таратанци"
Димитър Бакалов, "Théatro" / "Страйп медиа" ЕООД,
Светослав Николов, Фондация "Ателие Пластелин"
Николина Богданова, Фондация "Ателие Пластелин"
Мартин Ноев, Фондация "Ателие Пластелин"
Явор Костов, Фондация "Ателие Пластелин"
Янко Велков-Янец, Фондация "Ателие Пластелин"
Александър Мануилов, "Радар София"
Мануела Манукова, "АСТ Асоциация за свободен театър"
Калина Вагенщайн, Фондация "Арт Офис"
Албена Тагарева, Фондация "Арт Бюро"
Марион Дърова- артист на свободна практика
Коста Каракашян, режисьор и хореограф на свободна практика
Боян Крачолов, режисьор
Йоана Робова, артист на свободна практика
Юлиана Сайска, артист на свободна практика
Маргарита Петрова, артист на свободна практика
Виолета Витанова, хореограф и танцьор
Анна Данкова, режисьор


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK