Артисти на свободна практика: Оставаме без никакви приходи

Артисти на свободна практика: Оставаме без никакви приходи

© Георги КожухаровНезависимите творци от седмица призовават за спешни мерки и в техния сектор, тъй като те работят на проекти, а артистите са на свободна практика. С отменянето на всички културни събития поне за три месеца на практика остават без приходи, а някои от организациите са застрашени да изчезнат. Те са и сред първите, които са се опитали да изчислят загубите до юни 2020 г. - около 7 млн. лева, като 500 организации и отделни творци са попълнили специален въпросник. Ако забраната за културни събития продължи и бъдат отменени и други до края на годината, сумата ще нарасне до 16 млн. лева. Резултатите ще бъдат представени на среща с министъра на културата Боил Банов в петък (27 март). От ведомството заявиха пред "Дневник" в края на миналата седмица, че работят по намиране на решение. (Още по темата - тук)


"Дневник" разговаря и с някои от организаторите на културни събития, по чиято инициатива започна проучването и търсенето на мерки. Ето част от мненията, записани в края на миналата седмица.


Атанас Маев: Индустрията ни е толкова крехка, трябва да я съхраним


"Цялата тази криза има една рамка, в която ние трябва да помислим за риска за живота на хората, с които работим. Всичките ни артисти, които са на свободна практика, останаха без абсолютно никакви приходи. От друга страна, ни наляга финансовата тежест на текущите разходи. Ние станахме длъжници на наемодателя си", разказа Атанас Маев, който е един от основателите на Derida Dаnce Center, които организират различни събития и имат и едноименната школа за танци.
Според него да създаваш частен театър в България е много трудно и сега рискът да фалират е много голям. "Няма абсолютно никакви гаранционни фондове, които да могат да покрият и защитят този сектор, така че той да не се загуби", казва Маев.


"Индустрията ни е толкова крехка, че трудно може да се възстанови след тази криза. Той казва, че в обсъждане с министър Банов той е казал: "Нищо не мога да ви обещая за момента. Първо гледаме да спасим държавните театри." Винаги е било така. Първо се плаща на държавните структури, после това, което остане, се разпределя във фондове за продуциране и организиране на фестивали. Средствата за частния сектор са много малко част като процент в сравнение с бюджета, който се инвестира в държавните структури", коментира още той.


Според него тази методика няма да издържи и ще рухне. Тогава ще се види големият дефект на системата, за който са говорили с министерството. "Да разгледат тази методика и да видят как ще разпределят средствата за култура. Защото в момента поддържаме едни огромни трупи, поддържаме театри, които нямат мотивация да правят партньорства. Друго нещо, което куца, е това, че все още не можем да се възползваме от европейските фондове за култура и това е така, защото в България няма фонд за съфинансиране. По никакъв начин не се мисли в перспектива, мисли се на парче, мисли се за логичния бюджет".


"Ако не получим никаква подкрепа от държавата, е много вероятно да трябва да пренасочим ресурсите си към други сектори и по този начин всеки да се спасява поединично". Допълни, че не изключва възможността много добри български хореографи, режисьори и танцови изпълнители да приемат по-добрите условия, които им се предлагат в чужбина и да заминат.


Вили Прагер: Организирането наново на едно събитие ще отнеме 12 месеца


Вили Прагер е един от организаторите на 13-ото издание на международния конкурс за съвременен танц и пърформанс "Антистатик", който тази година е планиран за периода между 8 и 23 май.


"Следим цялата ситуация, но все още не знаем дали фестивалът ще бъде отменен или за кога ще бъде отложен. Не можем да канселираме резервираните самолетни билети за международните артисти, които ще вземат участие във фестивала. Свързахме се с авиокомпаниите и ни казаха, че презаверката на билети се осъществява в срок от 30 дни, а до началото на самия фестивал има повече от 30 дни", обяснява детайли от ситуацията, в която попадат заради извънредното положение. "Международните артисти са в очакване и имат готовност да дойдат за фестивала. Но все пак наша цел е и да опазим здравето на всички артисти и организатори."

Вили Прагер с награда Икар 2019

© Юлия Лазарова

Вили Прагер с награда Икар 2019


Прагер каза, че очакват финансова подкрепа от държавата за преструктурирането на фестивала. Той допълни, че за цялостната преорганизация на събитието ще се наложи да се работи не 6 месеца както сега, а 12 месеца. Фестивалът е на проектно финансиране и хората от екипа, който го организира, получават хонорарите си след провеждането му.


"Щети ще има върху чисто човешките ресурси. Финансови щети също ще има, въпреки че за щастие забавихме печатането на рекламни материали за разлика от други фестивали", дава пример за разход, който засега са спестили.


Според Вили Прагер възстановяването на културните сектори след кризата ще стане само чрез добра стратегия на общината, министерство на културата и Министерство на финансите.


Гергана Димитрова: Ще бъдат отпуснати евросредства и България трябва да се възползва


"Не знаем как ще се развие дейността ни през годината. Планираме три проекта, вече имаме финансиране за два от тях, за третия смятахме да кандидатстваме за частично финансиране. Благодарение на тези три събития очаквахме нашата организация да може да премине през годината, но за момента дейността ни е спряна". Това разказа Гергана Димитрова, която е основател и председател на Организацията за съвременно и алтернативно изкуство и култура (ОСАИК) "36 маймуни".


Тя също казва, че очакват финансова помощ от държавата, защото от Европейския съюз предстои да бъдат отпуснати средства за целия сектор, така че е нормално и България също да предвиди финансова помощ за хората от сектора, които за момента нямат никакви източници на доходи. Голяма част от тях дори нямат право на трудово обезщетение.


Гергана Димитрова работи като артист на свободна практика и в Германия. На въпроса дали има обратна връзка с колегите си в чужбина и какви мерки се предприемат там обяснява: "От Германия ми изпратиха линк да напиша загубите за организацията, понеже единият ни проект за годината е българо-немски. Всеки трябва да опише колко пропуснати събития има в този период от време и да изчисли загубите си". Допълни, че в Германия вече има предложения за безлихвени заеми, които вършат работа за някои организации, но не са достатъчни за други. "В момента в Европейския съюз се вземат решения за спешни мерки, които при всички случаи трябва да влязат в сила до края на месеца".


Търсейки алтернативно решение за развитието на дейността, Гергана Димитрова казва, че проучва възможност за онлайн представяне на едно от техните представления - "Танго в Космоса", със символичен вход от 1 лв., но предложената оферта за онлайн разпространението надхвърля възможностите на организацията.


Освен независимите творци, които бяха адресирали първото си писмо и до сдружението на общините, "Дневник" потърси и общинския съветник Веселин Калановски, който е актьор. Той коментира темата с общинските театри и схемите за тяхното финансиране.


Веселин Калановски: Размерът на компенсацията не е трудно да се определи


Размерът на финансовата компенсация може да се изготви на база статистика за представленията, които е провела дадена театрална или музикална формация, или отделен артист на свободна практика. "Това не е трудно да се изготви от общините, например за последните три месеца", смята актьорът Веселин Калановски, общински съветник от "Демократична България" в Столичния общински съвет.


Проблемът при щатните актьори в четирите общински театри в София е, че те са на трудов договор с 600-700 лева, а получават и допълнително материално стимулиране (ДМС) според продажбата на билети за всеки спектакъл, но сега те са отменени. Калановски предложи преди месец в общинската комисия по култура щатната заплата да стане 910 лева, както е било записано в браншовото споразумение между държавата и Асоциацията на работодателите в областта на културата. Докладът му не бе приет, защото съветниците от ГЕРБ и "Патриоти за София" в комисията гласуваха въздържал се.


"Решението за подпомагане трябва да се вземе на централно ниво, но преди това общините трябва да изготвят тази статистика - какви са били ангажиментите на всяка формация. Например община Благоевград има един държавен драматичен театър, една камерна опера, един танцов състав и един частен театър. Тя ще изготви доклад кой колко представления е имал и са отпаднали, ще го изпрати до Министерството на културата, а от там - към министъра на финансите Владислав Горанов. Тогава нещата ще се завъртят", смята Калановски.


В държавите от Европейския съюз и по света такива механизми се разработват, а ваши колеги вече излязоха с официални изявления, че няма да изоставят хората, работещи в културните индустрии, без значение дали са от държавни, общински или частни структури, заявяват организаторите на културни събития в писмото си до министър Банов.


Още по темата - тук.
Още мнения четете утре.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Тези не са приоритет на милиционерското управление. Приоритет е студеният резерв за Почетния.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 2. 2 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Ами не се притесняват. Има цяла Европа и могат да пътуват и представленията!

 3. 3 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Ми пари чак пък и за тях едва ли ще има, но безплатни мотики, надявам се, ако не държавата, то поне общините с удобни за градини места, ще им осигурят...

 4. 4 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Артисти на свободна практика: Оставаме без никакви приходи"

  Онези с безплатното саниране също.

 5. 5 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 260 Неутрално

  В Македония били сложили всички държавни служители временно на минимална заплата.
  Ето откъде могат да се спестят пари, за да се подкрепи по-сериозно частният сектор.

 6. 6 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В Македония били сложили всички държавни служители временно на минимална заплата.Ето откъде могат да се спестят пари, за да се подкрепи по-сериозно частният сектор.
  —цитат от коментар 5 на cose


  А не може ли да се спрат всички обществени поръчки, или силно да се редуцират ? Кво ще кажеш, а ? Бизнесът също трябва да понесе част от тежестта !

 7. 7 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 747 Любопитно

  ''Всичките ни артисти, които са на свободна практика, останаха без абсолютно никакви приходи. От друга страна, ни наляга финансовата тежест на текущите разходи. Ние станахме длъжници на наемодателя си", разказа Атанас Маев, който е един от основателите на Derida Dаnce Center''

  това важи за толкова много хора в момента, не разбирам защо с данъците ми трябва да се подкрепя буквално някакъв търговец, отворил си частна школа за танци?

  че чак и приоритетно иска пред държавните театри ?!?

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  ""Цялата тази криза има една рамка, в която ние трябва да помислим за риска за живота на хората, с които работим. Всичките ни артисти, които са на свободна практика, останаха без абсолютно никакви приходи. От друга страна, ни наляга финансовата тежест на текущите разходи. Ние станахме длъжници на наемодателя си", разказа Атанас Маев, който е един от основателите на Derida Dаnce Center, които организират различни събития и имат и едноименната школа за танци."

  Нормалните, работещи хора, в тая държава са така - разчитат на двете си ръце, за да си изкарат хляба ! Не са като почетния и неговите обръчи, за които е впрегната цялата ни държава !

 9. 9 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3744 Неутрално

  Не виждам защо един стендъп комедиант или един уличен клоун да не могат да разнасят храна на възрастни хора или да чистят инфекциозните отделения. Или май имало срамен труд, а?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Тези не са приоритет на милиционерското управление. Приоритет е студеният резерв за Почетния.
  —цитат от коментар 1 на virtual brain


  Можеш ли да обясниш, защо точно тези трябва да са приоритет???
  Студеният резерв е друга бира.

 11. 11 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Весело

  Временно могат да станат земеделци на свободна практика..Една квалификация повече, никога не е излишна.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 12. 12 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 747 Неутрално

  не разбирам какъв е проблемът на тази танцова школа - вече виждам супер много фитнес, йога инструктури и всякви такива че дават уроци онлайн

  сори ама никой не е длъжен да дава пари на някого, за да може същият да продължава да си живее както преди при вече промемени обстоятелства

  оставям настрана как тези школи експлоатират работниците си, като им плащат смешни стотинки и прибират огромната част от приходите

 13. 13 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Временно могат да станат земеделци на свободна практика..Една квалификация повече, никога не е излишна.
  —цитат от коментар 11 на Noise

  А защо гербаджийските тролове не станат земеделци, досега подпомагани с краднати пари от данъците на хората и от отклонени еврофондове?
  Или колкото повече кризата се засилва, толкова повече бюджетът за гербардийски тролове ще нараства...

 14. 14 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 260 Неутрално

  [quote#6:"gwe49620445"][/quote]
  Именно целта е бизнесът на понесе част от тежестта, а не 100% от тежестта, докато държавния апарат, МВР и т.н., дето едвам срича на чужд език и, който и без това сега има силно намаляла работа, да се шири в охолство с непроменени привилегии.

 15. 15 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 705 Неутрално

  В Македония били сложили всички държавни служители временно на минимална заплата.Ето откъде могат да се спестят пари, за да се подкрепи по-сериозно частният сектор.
  —цитат от коментар 5 на cose


  Както и повечето колеги досега вие давате идеи, как могат да се спестят пари, та да се дадат на тези, чиято досегашна дейност минава под знака на: "и без тях обществото ще оцелее". И разбира се, тези идеи са свързани с това, как парите да ги вземем от някого другиго.

  Никой не предлага идея, как да се изкарат достатъчно пари, та да се подпомогнат тези, които наистина са го заслужили. Ще контрирам идеята ви с друга: вместо държавната администрация да хайлазува срещу минимална заплата, и то при условие, че и в най-усилни времена ЕДНА ТРЕТА от нея спокойно успява да свърши цялата необходима работа, то по добре е чиновниците от държавната администрация да прекарват осем месеца от годината по местата, които се нуждаят от физически труд, за който липсват хора, защото същият този труд е непрестижен. Четири месеца яка чиновническа работа и осем месеца ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕПРЕСТИЖЕН ФИЗИЧЕСКИ ТРУД. Тъкмо ще спрем да ревем за липсата на работна ръка.

 16. 16 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#8] от "samoedin":

  В случая тези, стари приятелю, разчитат на двата си крака, и на циркаджийските си умения. То циркът е много хубаво нещо, ако си си надвил на масрафа, но даже и тогава, ако не отидеш на цирк, нищо страшно няма да стане. А пък ако не си си надвил на масрафа...

 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Любопитно

  Това много прилича на оплакванията на Лили Иванова, че пенсиата й била 250 лв. А се оказа, че не е плащала данъци върху хонорарите на доста от концертите си - става дума за големи суми...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 18. 18 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  Ей ги тук "мравките" се изредили да се надсмиват над "щуреца". Не всичко в този живот е хляб и пари, бабо Мравке! Дори на теб понякога ти се иска някой да ти попее, потанцува или да те повесели! Или, викаш, който "щурец" успял да хване държавния щат, да живее, другите да стават "мравки"! Ми то така всички ще станем като теб, бабо Мравке!

 19. 19 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Не се учудвам на коментарите.
  Пишещите тук винаги са засвидетелствали ако не омраза, то неглижиране на културата, като нещо напълно излишно и само товар върху финансите на държавата!
  Нищо чудно, че ни управлява неграмотник-еднокнижник и няма протести срещу крадливия в извънредни количества п.п. ГЕРБ!
  Колкото до мнението на и.д. "министър на културата" Ало Банов, винаги ще намери някакъв оплетен отговор, с който да отхвърли каквото и да е искане от страна на дейци на културата!
  И пак:
  –Ало, Банов!
  700 000 изтекоха покрай него, може би не съвсем покрай.

 20. 20 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 747 Любопитно

  До коментар [#18] от "murttle":

  ''Не всичко в този живот е хляб и пари, бабо Мравке! Дори на теб понякога ти се иска някой да ти попее, потанцува или да те повесели! ''

  аха, и вие ми пеете и свирите без пари може би?

 21. 21 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1540 Весело

  Аре, аре!
  Вземате луди пари за една 30 секундна реклама, да не говорим за сериалите. А концерт или спектакъл с билет под 10 лева не съм чувал. Да сте си отделяли от хонорарите!
  Сега продавайте вилите и ягуарите!

  В Русия съм! В Русия съм!
 22. 22 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 289 Любопитно

  От 10 години икономиката е във възход. Защо не са спестили пари с които да си плащат сега наемите?

 23. 23 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 605 Весело

  Преди години също голяма част от артистичните среди си докарваха нелоши пари от "свободна практика".При това напълно необлагаема. Затова е важно да се прави разлика между култура и халтура. Иначе е напълно вярно : чалгите затвориха ,мутрите спряха да правят партита със "свободно гастролиращи" звезди ,даже Цветанов го няма да организира културни мероприятия с Веско Маринов.........

  Не отговарям на хейтъри.
 24. 24 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Тука синчето на сестра ми има нужда някой да му нарисува овца. Иска я с голямо виме. Заплаща в розово масло.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 25. 25 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 601 Неутрално

  не разбирам какъв е проблемът на тази танцова школа - вече виждам супер много фитнес, йога инструктури и всякви такива че дават уроци онлайн
  ____________________________________
  Напълно си прав. Все пак сме в ДИГИТАЛНАТА ЕРА.Да положат малко усилия във връзка с това и всеки който иска ще си закупи продукта им

 26. 26 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#14] от "cose":

  А защо изтъкваш "сричането на чужд език" като някакво предимство? То е такова, само и единствено ако чрез него си изкарваш хляба. Но пък ако е способно да ти осигури прехраната - тогава за какво ревеш?

 27. 27 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Пишещите тук винаги са засвидетелствали ако не омраза, то неглижиране на културата, като нещо напълно излишно и само товар върху финансите на държавата!
  —цитат от коментар 19 на Alexander97


  Не, проблемът не е в това. Аз например, изобщо не съм убеден че ТОВА Е КУЛТУРАТА - цялата или в някаква нейна част.
  …………………………
  П. П. Как оценявате Платон - като човек, който поне за времето си, е имал култура, или напротив?

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  До коментар [#19] от "Alexander97":

  “Не се учудвам на коментарите.
  Пишещите тук винаги са засвидетелствали ако не омраза, то неглижиране на културата”

  Ами, не! Пишещите тук са абсолютни хардлайнери на социалната справедливост и равнопоставеността пред Закона при все че са облъчвани как умните, артистичните и предприемчиви “честни частници” трябва да получават баснословни хонорари, авторски възнаграждения. А сега се оказва, че нито са били предприемчиви (държавата да се грижа за тях като за инвалиди), нито са били умни (осигурявали са се на МРЗ за да вземат повече ДМС-та).
  Ти кажи - един хубав (и умен, и имотен) предприемач би ли изиграл ролята на просяк като “артистите” от Факултето или Филиповци?

 29. 29 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 705 Неутрално

  За това, без което наистина не могат да минат, хората плащат винаги, за останалото - само понякога, когато имат много излишни пари. Как точно стои проблемът с парите точно сега, точно в България?

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Весело

  До коментар [#19] от "Alexander97":

  Методиев дава с лека ръка 700 милиона на ББР които сигурен съм ще потънат в пясъците на Сахара (Пеефски,Домусчиеви и сие)

  klimentm
 31. 31 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Дори на теб понякога ти се иска някой да ти попее, потанцува или да те повесели!
  —цитат от коментар 18 на murttle


  Ако е срещу заплащане - не, не ми се иска. Ако самата му природа е такава, че да не може да не пее, да не прави смешки, да си танцува - ще го гледам с удоволствие. А иначе - да ми пее песнички, та да ми вдига трудовия ентусиазъм, и да получава пари за това, докато аз маам с мотиката - ми не, благодаря.

  И по социдиотическо сичкото хайлазин търчеше да се записва в ХУДОЖЕСТВЕНАТА САМОДЕЙНОСТ, щото тя, тежката работа, не била за него. Поне не по осем часа на ден.

 32. 32 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 499 Любопитно

  Тези пичове са частници, като адвокатите например, че и за тях имаше статия.
  Не искат ли държавно гарантиран заем?
  Или идеята е за субсидия за оцеляване?
  Мама му стара, аз съм червена бабичка, но това мрънкане ми идва повечко.
  Като дребен фирмаджия смятам че първо от помощ се нуждаят тези, които са на трудов договор, защото уволненията идват и до там.
  Всякакви мрънкания за пропуснати ползи, за паднали обороти и т.н., пичове, ми те и в нормална ситуация си стават.
  Да не мислите, че и аз не съм се завайкал сега "Ко ще прая?", Ама не съм стигнал до "Бате, помогни ми! Виж Путин, Тръмп и Меркел как раздават пари!"

  Бог да благослови Америка за България!
 33. 33 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Още не е минал и един месец от наложеното извънредно положение и започнаха искания отляво и отдясно. Ами ако карантината прдолжи само един месе? Всички работят с хипотезата за месеци без работа. Досега не са ли се проваляли концерти, културни събития и др. по разни причини? А е видно, че и в другите страни няма ясни планове кого, кога и колко да бъде обезщетен?

 34. 34 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  ''Всичките ни артисти, които са на свободна практика, останаха без абсолютно никакви приходи. От друга страна, ни наляга финансовата тежест на текущите разходи. Ние станахме длъжници на наемодателя си", разказа Атанас Маев, който е един от основателите на Derida Dаnce Center''това важи за толкова много хора в момента, не разбирам защо с данъците ми трябва да се подкрепя буквално някакъв търговец, отворил си частна школа за танци? че чак и приоритетно иска пред държавните театри ?!?
  —цитат от коментар 7 на carmello


  Защото за нормалното функциониране на обществото - поне такова познато през последните 10 години - "буквално някакъв търговец отворил частна школа за танци".

  От гледна точка на финансовия министър - да не говорим на Премиера - Вашата собствена професия може да бъде характеризирана по абсолютно същия начин.

  Проблемът е в късогледия и егоцентричен начин на мислене, който демонстрирате.

  Всички са заедно в товаи всички ще понасят - някои повече, други по-малко.

  Вие също ще бъдете спасен с нечии чужди пари, колкото и да не Ви се вярва.

  Ако не Вие лично, то света около Вас няма да бъде спасен с Вашите пари.

  Можете да бъдете абсолютно сигурен в това!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 35. 35 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#9] от "Депутат 241":

  Па що не? То аз не виждам защо и Гешев да не е регулировчик на кръстовището, Баце да си носи маркуча, а Горанов да продава банички, ама на, едър бизнес въртят и държава управляват.

 36. 36 Профил на Peter Angelov
  Peter Angelov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега е нужно единствено уцеляване! Културата можим и без нея, соре.

 37. 37 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Къде в Европа и по света, има толкова култура!
  Според НОИ:
  Към 2017 година в България има 74 действащи театъра.
  През 2016 общо 15 333 представления, които са посетени от 2 милиона и 222 хиляди зрители.
  На всеки лев от продаден билет, Ние/ДЪРЖАВАТА дава още 3 лева
  Още:
  54 музикални колектива - 5 филхармонии, 25 професионални ансамбъла за народни песни и танци и 24 оркестъра

 38. 38 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#2] от "LiberalToTheBones":

  То бива да си тъп, ма пак пък толкоз

 39. 39 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#21] от "Веселин Дечев":

  Майка ти ще продадем

 40. 40 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Истината е, че плебса така се е чалгаризирал, и е толкова далеч от истината по отношение на заплащането на творците, че все едно току-що е излязъл от пещерите и се е научил да засажда първите посеви в историята на човечеството. България е пълна с такава измет и нищо чудно че културата е в пълен колапс при наличието на малоумници, които не само си зареждат безплатно чужд интелектуален по всевъзможни платформи, и смятат арта за глупост, но дори очакват музикантите да им свирят без пари. Тази измет си заслужава само попфолк шаврантюгите и да тъне в мрак до края на безмислените си и лишени от красота съществувания.

 41. 41 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Истината е, че плебса така се е чалгаризирал, и е толкова далеч от истината по отношение на заплащането на творците, че все едно току-що е излязъл от пещерите и се е научил да засажда първите посеви в историята на човечеството. България е пълна с такава измет и нищо чудно че културата е в пълен колапс при наличието на малоумници, които не само си зареждат безплатно чужд интелектуален труд по всевъзможни платформи, и смятат арта за глупост, но дори очакват музикантите да им свирят без пари. Тази измет си заслужава само попфолк шаврантюгите и да тъне в мрак до края на безмислените си и лишени от красота съществувания.

 42. 42 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#41] от "Hutya Puylo":

  ++++++++

 43. 43 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Къде в Европа и по света, има толкова култура!Според НОИ:Към 2017 година в България има 74 действащи театъра.През 2016 общо 15 333 представления, които са посетени от 2 милиона и 222 хиляди зрители.На всеки лев от продаден билет, Ние/ДЪРЖАВАТА дава още 3 леваОще:54 музикални колектива - 5 филхармонии, 25 професионални ансамбъла за народни песни и танци и 24 оркестъра
  —цитат от коментар 37 на crq18506084


  Вече го писах, ама настина... ХУДОЖЕСТВЕНАТА САМОДЕЙНОСТ в България е във възход.

 44. 44 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Весело

  Не виждам защо един стендъп комедиант или един уличен клоун да не могат да разнасят храна на възрастни хора или да чистят инфекциозните отделения. Или май имало срамен труд, а?
  —цитат от коментар 9 на Депутат 241


  Ами … те са "артисти" , как ще чистят кенефи?

  Не мое така, те са висша "прослойка" !!!

  :)

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 45. 45 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1077 Весело

  ..Или колкото повече кризата се засилва, толкова повече бюджетът за гербардийски тролове ще нараства...
  —цитат от коментар 13 на cose


  Ушанка, това как го установи?

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 46. 46 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Атанас Маев: Индустрията ни е толкова крехка, трябва да я съхраним
  -----
  Всички започнаха да употребяват думата индустрия съвсем не на място!

 47. 47 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално
 48. 48 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Ние, българите нама да оставим културата... и бахура! Ние обичаме и културата... и бахура!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK