Може ли и в България като в Германия да се помогне на артистите

Снимката е архивна, 2012 година

© Анелия Николова

Снимката е архивна, 2012 годинаНад 16 млн. лева могат да достигнат загубите в независимия културен сектор, ако повечето събития бъдат отменени и за втората половина на годината. До юни - сумата е около 7 млн. лева Това е изчислила инициативна група, която в сряда (25 март) представи данните, а в петък (27 март), ще се срещне с министъра на културата Боил Банов. Независимите творци от седмица призовават за спешни мерки и в техния сектор, тъй като те работят на проекти, а артистите са на свободна практика. С отменянето на всички културни събития поне за три месеца - на практика остават без приходи, а някои от организациите са застрашени да изчезнат. Още по темата - тук)


"Дневник" разговаря и с някои от организаторите на културни събития, по чиято инициатива започна проучването и търсенето на мерки. Ето част от мненията, записани в края на миналата седмица.


Те са на режисьора Петър Тодоров, който е един от създателите на фондация "За Родопите" - независима организация, която продуцира театрални спектакли, организира представления, фестивали и международни турнета, на Мира Сталева - ръководител на "София мийтингс" и изпълнителен директор на "София филм фест" - международен филмов фестивал, който трябваше да започне своето 24-о издание на 12 март и да продължи до края на месеца. А Петя Стойкова е хореограф, организатор на международни събития и член на бургаското сдружение "Танц БГ". (Още мнения - тук)
Какъв е ефектът от коронавируса върху вашите събития?


Тримата са на едно мнението - ефектът от коронавируса е огромен. "Изведнъж останахме без абсолютно никакви доходи, което рефлектира върху нас и нашите семейства, върху личния и социалния ни статус. Това е първото и най-рязкото негативно отражение върху целия културен сектор, което някога сме имали", обясни Петър Тодоров.


"Загубите са големи. Какви ще бъдат те в перспектива не бих могла да кажа, но се опитваме да останем позитивни. Ние продължаваме да влагаме големи усилия и любов в работата си и се надяваме "София филм фест" да се проведе през юни месец тази година", коментира Мира Сталева.


"Аз водя танцова школа и правя няколко културни събития през годината със субсидиране от различни програми. В момента съм напълно безработна за неопределен период от време", каза Петя Стойкова.


Колко трудно се преорганизира едно събитие и от какво зависи?


"Зависи на какъв етап от момента на спирането е. Ако билетите на международните участници са закупени и са платени парите за наемите на залите, тогава е тежко. Защото, освен че няма да имаш и приходи, ще имаш и дългове. Много зависи в какъв етап се появява този проблем", разясни Петя Стойкова.


"В организацията на всяко едно събитие и особено с такива размери, с каквито е и "София филм фест", се влагат големи усилия, отдаденост, средства и емоции. Преорганизирането зависи до голяма степен от финансирането, но и прави трудовия процес двоен", разказа Мира Сталева.


"Големите международни събития представляват нещо много трудно - ти комуникираш със страшно много хора, голяма част от тях са в чужбина, които имат вече закупени билети, ти си ангажирал хотели и т.н. Логистиката е много сложна и освен всичко има много вложени пари в организацията на едно такова събитие", разказа идентичен опит Петър Тодоров.


Каква подкрепа очаквате от държавата - как да се определи размер на тази финансова помощ - за организация и за отделен творец ?


И тримата смятат, че трябва да се следят практиките, които се прилагат в другите държави. Те дават пример с реакцията на Германия преди няколко дни в подкрепа на своите артисти, като предложение за финансово подпомагане в този труден период.


"Идеята и мотивацията за писмото (бел.ред. до министъра на културата Боил Банов и други негови колеги) дойде именно от германската реакция по темата за засегнатия културен сектор и най-вече за артистите от частния такъв. Целта на това писмо беше да настояваме за компенсации от страна на държавата, тъй като културата също е индустрия. Ние очакваме някаква протекция. В Германия решението е за всички независими артисти да се отпусне помощ. Те казват, "ние ще ви помогнем, след това ще започнем да изчисляваме загубите. Но първо ще помогнем!".

Най-големият филмов фестивал в България - "София филм фест", също отложи цялото събитие, което беше планирано през март. И разпространи този клип, с който казва, че събитието ще го има скоро.

Най-големият филмов фестивал в България - "София филм фест", също отложи цялото събитие, което беше планирано през март. И разпространи този клип, с който казва, че събитието ще го има скоро.


Тоест, те първо протягат ръка и помагат на всички хора, които изведнъж са останали без доходи. Те излизат с предложението всеки един артист на свободна практика да получи по необходимата сума месечно за да успее да оцелее в настъпилата криза. По същия начин би могло да се процедира и в България - на свободните артисти може да се определи една минимална месечна сума, с която да се помогне и да бъдат безвъзмездно обещетени за периода, в който те нямат ангажименти. А вече на организациите може да се помисли за малко по-различен механизъм", твърди Петък Тодоров.


"Организациите са различни по обхвата на дейност и по мащаба си и това трябва да се вземе предвид. Става въпрос за необходими средства, които ще спасят съществуването ни и ще ни помогнат да оцелеем през тази криза, защото в момента средствата на огромна част от нашия сектор са абсолютно спрени. Може да се следи опита на другите държави. За свободните професии това, което се случва, е най-страшно, защото нямат зад гърба си институция, която да им гарантира дори минимална подкрепа", коментира Петя Стойкова.


Имате ли алтернативи в момента на събитията или развитие на дейността - например онлайн събития, уроци, други ?


"Аз се опитвам да съществувам онлайн, като водя уроци за моята школа, от които не печеля пари на този етап. В бъдеще ще се опитам да печеля от това, но точно в момента всички са във финансова криза. Повечето бизнеси са в колапс. И дори някои родители ми писаха, че не могат да си позволят да плащат за уроци онлайн. Но алтернативата за мен е да правя нещо онлайн като хореограф, като човек, който преподава. Като човек, който прави културни събития обаче, няма как да стане", разказа Петя Стойкова.


За Петър Тодоров е "немислимо едни театрални спектакли да се разпространяват онлайн по няколко причини. Първо, че те губят от качеството и от въздействието си. Освен това, има и непредвидени последици - дали след това хората ще искат да влязат в салона. Ние работим на живо, нашите събития са предвидени като такива и не мисля, че те могат да бъдат заместени с нещо виртуално".


"Ние съществуваме до голяма степен и от дълго време в онлайн пространството, но "София филм фест" е събитие именно защото присъствието на хората е неизменна част от него. Там те обменят идеи, създават нови контакти, споделят опит, потапят се в една творческа атмосфера.То е преживяване, което изисква присъствие на живо, за да се усети емоцията, да се види трудът и отдадеността на хората към филмовото изкуството", каза Мира Сталева.


Още мнения от творци - четете тук.
Още по темата - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK