Може ли и в България като в Германия да се помогне на артистите

Снимката е архивна, 2012 година

© Анелия Николова

Снимката е архивна, 2012 годинаНад 16 млн. лева могат да достигнат загубите в независимия културен сектор, ако повечето събития бъдат отменени и за втората половина на годината. До юни - сумата е около 7 млн. лева Това е изчислила инициативна група, която в сряда (25 март) представи данните, а в петък (27 март), ще се срещне с министъра на културата Боил Банов. Независимите творци от седмица призовават за спешни мерки и в техния сектор, тъй като те работят на проекти, а артистите са на свободна практика. С отменянето на всички културни събития поне за три месеца - на практика остават без приходи, а някои от организациите са застрашени да изчезнат. Още по темата - тук)


"Дневник" разговаря и с някои от организаторите на културни събития, по чиято инициатива започна проучването и търсенето на мерки. Ето част от мненията, записани в края на миналата седмица.


Те са на режисьора Петър Тодоров, който е един от създателите на фондация "За Родопите" - независима организация, която продуцира театрални спектакли, организира представления, фестивали и международни турнета, на Мира Сталева - ръководител на "София мийтингс" и изпълнителен директор на "София филм фест" - международен филмов фестивал, който трябваше да започне своето 24-о издание на 12 март и да продължи до края на месеца. А Петя Стойкова е хореограф, организатор на международни събития и член на бургаското сдружение "Танц БГ". (Още мнения - тук)
Какъв е ефектът от коронавируса върху вашите събития?


Тримата са на едно мнението - ефектът от коронавируса е огромен. "Изведнъж останахме без абсолютно никакви доходи, което рефлектира върху нас и нашите семейства, върху личния и социалния ни статус. Това е първото и най-рязкото негативно отражение върху целия културен сектор, което някога сме имали", обясни Петър Тодоров.


"Загубите са големи. Какви ще бъдат те в перспектива не бих могла да кажа, но се опитваме да останем позитивни. Ние продължаваме да влагаме големи усилия и любов в работата си и се надяваме "София филм фест" да се проведе през юни месец тази година", коментира Мира Сталева.


"Аз водя танцова школа и правя няколко културни събития през годината със субсидиране от различни програми. В момента съм напълно безработна за неопределен период от време", каза Петя Стойкова.


Колко трудно се преорганизира едно събитие и от какво зависи?


"Зависи на какъв етап от момента на спирането е. Ако билетите на международните участници са закупени и са платени парите за наемите на залите, тогава е тежко. Защото, освен че няма да имаш и приходи, ще имаш и дългове. Много зависи в какъв етап се появява този проблем", разясни Петя Стойкова.


"В организацията на всяко едно събитие и особено с такива размери, с каквито е и "София филм фест", се влагат големи усилия, отдаденост, средства и емоции. Преорганизирането зависи до голяма степен от финансирането, но и прави трудовия процес двоен", разказа Мира Сталева.


"Големите международни събития представляват нещо много трудно - ти комуникираш със страшно много хора, голяма част от тях са в чужбина, които имат вече закупени билети, ти си ангажирал хотели и т.н. Логистиката е много сложна и освен всичко има много вложени пари в организацията на едно такова събитие", разказа идентичен опит Петър Тодоров.


Каква подкрепа очаквате от държавата - как да се определи размер на тази финансова помощ - за организация и за отделен творец ?


И тримата смятат, че трябва да се следят практиките, които се прилагат в другите държави. Те дават пример с реакцията на Германия преди няколко дни в подкрепа на своите артисти, като предложение за финансово подпомагане в този труден период.


"Идеята и мотивацията за писмото (бел.ред. до министъра на културата Боил Банов и други негови колеги) дойде именно от германската реакция по темата за засегнатия културен сектор и най-вече за артистите от частния такъв. Целта на това писмо беше да настояваме за компенсации от страна на държавата, тъй като културата също е индустрия. Ние очакваме някаква протекция. В Германия решението е за всички независими артисти да се отпусне помощ. Те казват, "ние ще ви помогнем, след това ще започнем да изчисляваме загубите. Но първо ще помогнем!".

Най-големият филмов фестивал в България - "София филм фест", също отложи цялото събитие, което беше планирано през март. И разпространи този клип, с който казва, че събитието ще го има скоро.

Най-големият филмов фестивал в България - "София филм фест", също отложи цялото събитие, което беше планирано през март. И разпространи този клип, с който казва, че събитието ще го има скоро.


Тоест, те първо протягат ръка и помагат на всички хора, които изведнъж са останали без доходи. Те излизат с предложението всеки един артист на свободна практика да получи по необходимата сума месечно за да успее да оцелее в настъпилата криза. По същия начин би могло да се процедира и в България - на свободните артисти може да се определи една минимална месечна сума, с която да се помогне и да бъдат безвъзмездно обещетени за периода, в който те нямат ангажименти. А вече на организациите може да се помисли за малко по-различен механизъм", твърди Петък Тодоров.


"Организациите са различни по обхвата на дейност и по мащаба си и това трябва да се вземе предвид. Става въпрос за необходими средства, които ще спасят съществуването ни и ще ни помогнат да оцелеем през тази криза, защото в момента средствата на огромна част от нашия сектор са абсолютно спрени. Може да се следи опита на другите държави. За свободните професии това, което се случва, е най-страшно, защото нямат зад гърба си институция, която да им гарантира дори минимална подкрепа", коментира Петя Стойкова.


Имате ли алтернативи в момента на събитията или развитие на дейността - например онлайн събития, уроци, други ?


"Аз се опитвам да съществувам онлайн, като водя уроци за моята школа, от които не печеля пари на този етап. В бъдеще ще се опитам да печеля от това, но точно в момента всички са във финансова криза. Повечето бизнеси са в колапс. И дори някои родители ми писаха, че не могат да си позволят да плащат за уроци онлайн. Но алтернативата за мен е да правя нещо онлайн като хореограф, като човек, който преподава. Като човек, който прави културни събития обаче, няма как да стане", разказа Петя Стойкова.


За Петър Тодоров е "немислимо едни театрални спектакли да се разпространяват онлайн по няколко причини. Първо, че те губят от качеството и от въздействието си. Освен това, има и непредвидени последици - дали след това хората ще искат да влязат в салона. Ние работим на живо, нашите събития са предвидени като такива и не мисля, че те могат да бъдат заместени с нещо виртуално".


"Ние съществуваме до голяма степен и от дълго време в онлайн пространството, но "София филм фест" е събитие именно защото присъствието на хората е неизменна част от него. Там те обменят идеи, създават нови контакти, споделят опит, потапят се в една творческа атмосфера.То е преживяване, което изисква присъствие на живо, за да се усети емоцията, да се види трудът и отдадеността на хората към филмовото изкуството", каза Мира Сталева.


Още мнения от творци - четете тук.
Още по темата - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  Да, пропорционално на възможностите.
  Което вероятно ще се окаже малко.

  Еретик
 2. 2 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 891 Неутрално

  На нас, в кощовете ни е супер и без помощи.

 3. 3 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  “ настояваме за компенсации от страна на държавата, тъй като културата също е индустрия.”
  ——
  Разбирам да бяха казали “Закъсали сме.Помогнете! ... по чисто човешки и като важна част от и за обществото. Тоя аргумент, обаче, че заслужават помощ щото били индустрия ми се губи нещо. Ко стана с капитализъма, със свободния пазар и прочие лакърдии. Къде пише, че държавата гарантира всекиму да работи кот му са иска независимо от конюнктурата?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 4. 4 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Я културните индустриялци да вземат да прочетат Адам Смит а не само Карл Маркс

  гошо
 5. 5 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Само пари са им в главата...

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1540 Любопитно

  Тези артисти нали са плащали осигуровки??
  Нещо не мога да разбера... нали им се полагат съответните обезщетения от бюрата по труда?

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на Барба Ганьос бе техния водач
  Барба Ганьос бе техния водач
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Няма да получат нищо, защото повчето българи не разбират необходимостта от култура. Барба и шайката, които също не разбират необходимостта от култура, а и самите са безкултурни, няма да се трогнат от страданията на точно тия хора, защото да не ги подпомогнеш няма да е лош рейтинг. Защото на масовия българин не му дреме за тях и счита други, като миньори, за по-важни.

 8. 8 Профил на Yulian Spasov
  Yulian Spasov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "Gretel":

  Извинете ме, но коментарът ви е изключително необмислен.

  Когато военни и полиция вардят улиците, какъв капитализъм, какви пет лева...

  Ако сте се занимавал с бизнес никога не бихте написали това.

 9. 9 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 667 Неутрално

  .
  —цитат от коментар 7 на Барба Ганьос бе техния водач


  Повечето (бих казал поне 90%) от сегашните ни артисти са супер зле, посредствени най-много. Говорят все едно ти четат новините. А в 2020 има много други начини, да се обогатиш културно. Правят се някакви филми с държавни пари, колкото да не е без хич, всеки от всеки по-тягостен и дебилен. После режисьора и актьорите ги дават по битивиту, как са постигнали успех на някакъв неизвестен фестивал, а гледаемостта на филма, не стига и 1000 човека, просто всички участвали нямат чак толкова много роднини.
  Докато държава продължава да ги издържа - нищо няма да се промени, едни и същи дървета ще излизат от нафтата, мислещи се за актьори, щото ляла им по бащина линия ги е вкарала там през "задния вход".

 10. 10 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Какво се случва? Всеки ден представяте различни съсловия, засегнати от коронавируса (напълно ОСНОВАТЕЛНО) и се реве за помощи от държавата. Във форумът пък писъци за отмяна и намаляне на данъци. Две несъвместими неща.

  В същото време пък църквата, срещу която беше най-големия вой и която разчита единствено на дарения за функционирането си, не присъства, а и вероятно никога няма да е сред описаните от вас финансово потърпевши страни от вируса.

  Уей то гоу, Дневник! Кийп ап да гуд уърк.

 11. 11 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Кой ще ни даде париииИИИ...

 12. 12 Профил на elizabetharper
  elizabetharper
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Банов, по собствените му думи пред Диана Найденова, пътува всеки ден от Копривщица до София и обратно. Работодателя му Бойко Борисов, дава ли му всеки ден декларация и служебна бележка да преминаване или това важи само за маргиналите?
  Банов дари 1000 лева от заплатата си, както и останалите министри, за социално слаби. Плати хиляди левове неустойка за Ларгото. какви още пари искат от него, завалииката?

 13. 13 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Я културните индустриялци да вземат да прочетат Адам Смит а не само Карл Маркс
  —цитат от коментар 4 на гошо


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 14. 14 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Дреме му на някой за артистите.

 15. 15 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално
 16. 16 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#5] от "Tru Soulja":

  Точно така. Вместо да се опитат да са полезни на напода, те мислят само за собствените си задници, и даже очакват съчуствие и обществена подкрепа.

 17. 17 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Всичко живо иска пари. Спасение от държавата. Да, тя трябва да ограничи щетите, но не може да спаси всички. Просто не е възможно, а и не е етично при свободен пазар... Много хора се пишат за "десни", за "либерална демокрация", "либерален пазар", но май не разбират особено тези термини. Карл Маркс, Хегел, Маркузе, Фром и подобните са социалисти, сиреч леви, някои от тях дори са ултра леви. Попрочетете нещо на Джон Лок, Хайек, Милтън Фридман, а дори и Джордан Питърсън, ако искате да видите какво мислят истинските либерали.

 18. 18 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трябва да им се помогне! Костов направи Културата на пазарем принцип и този сега е премахнат.

  niki
 19. 19 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#16] от "ygo11542256":

  Нито са длъжни на народа , нито народът е длъжен на тях.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 20. 20 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Културата като индустрия!? Fast Art!
  Предпочитам манифактурата, по-скоро занаятчията. Там е качеството, но там пък няма пари, малко са купувачите. Повече плащат за ХА-ХА-ХА и УАУ изкуството.
  Артистите индустриалци, правещи напоследък не култура, а проекти, уъркшопи, продукти, текстове, ленти, ще трябва да влязат за известно време, като останалите индустрии, в творчески отпуск. Да прочетат малко, винаги е полезно, колкото и да са талантливи. Скоро разбрах от културата по телевизора, че Шекспир е писал текстове, а не пиеси, сонети, поеми и т.н.. Препоръчително е пре/прочитане и на закона за прехода на количествените натрупвания в качествени изменения. Винаги съм се чудел има ли библиотека в НАТФИЗ (Академията!)? Едно време е било само училище. Става институт, сега академия, а качеството? Право ли е или обратно пропорционално?
  Да , по-добре е повечето театри да минат онлайн, да се „дигитализират“, „аналогово“ (на живо) да останат по-малко и по-качествените.

 21. 21 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Не искали да работят онлайн, защото после хората можело да не искат да ходят в залите. Щом не искат да са иновативни и гъвкави, никакви помощи. Да карат на спестявания като мене. Който му се полагат помощи според законодателството, да получават. Другите както ОЦЕЛЕЯТ-НАЛИ ПРЕДИ 30Г СКАЧАХА ПО ПЛОЩАДИТЕ И ИСКАХА ДЕМОКРАЦИЯ И КАПИТАЛИЗЪМ.
  ___________________________________________
  Когато настъпи криза, всички ставаме социалисти(комунисти).
  К. Добрев

 22. 22 Профил на Барба Ганьос бе техния водач
  Барба Ганьос бе техния водач
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#9] от "chepokalipsis":

  Ти дори не правиш разлика между артист и актьор.

  Иначе да - актьорите ни са зле, това е и моето мнение, но тук става дума за нещо много повече от тях. Актьорите повечето си получават заплати към някой театър. Може да не са големи, но пак е нещо, и това са пари, които няма да пострадат от кризата, поне засега. Става дума за хора на изкуството, които се самоиздържат.

 23. 23 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#22] от "Барба Ганьос бе техния водач":

  Художниците (и останалите произвеждащи физически продукт) могат да се продават и онлайн, за това наблегнах на най-врънкащите. Иначе и за музикантите имам подобно мнение. Как румънците налазиха на част от западния пазар, а нашите още си мислят, че са хванали папата за шнорхела, защото са спечелили Х тв формат. Много хора по света могат да пеят, но в наши дни това не стига, на един концерт на живо, ясно се вижда кой, кой е.
  Сещам се един концерт на Марияна Попова, държа се така, все едно са ѝ го вкарали сух отзад. Тая жена, на тоя фестивал, повече не я извикаха.

 24. 24 Профил на Барба Ганьос бе техния водач
  Барба Ганьос бе техния водач
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#23] от "chepokalipsis":

  Абе ясно ми е, че ще докараш от 10 кладенеца вода за да ми обясниш как тия хора не заслужават нищо. Аз затова съм и написал в първия си пост, че ще бъдат забравени от правителството, щото, реално, на много малко хора им пука в България за тях.

 25. 25 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#8] от "Yulian Spasov":

  Може би е дошло време, "културтрегерите" в България да си изяснят някои базови понятия.

  От обществено устройство: какво е държава, обществен договор, права и задължения на държавата и нейните субекти, стратегически приоритети, критични процеси);

  От икономика: защо една танцова школа не може да бъде от стратегическо значение в условията на безпрецедентна криза и следва да се нареди последна на опашката, защо народът е измислил поговорката "Бели пари за черни дни*;

  От приложна психология: защо когато изискваме държавна помощ и нагло раздаваме непоискани съвети на околните, основно настройваме обществото срещу нас, при това, в критично за нас време.

 26. 26 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 509 Неутрално

  По отношение на подпомагането трябва да се подходи по следния начин: дават се помощи само на хора без спестявания, които имат едно жилище, в което живеят. Част от работещите в култураната сфера имат много високи доходи и спестявания. Не може да се иска да им компенсират високите хонорари поради загубите от отмянвта на едно или друго културно събитие.

 27. 27 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#7] от "Барба Ганьос бе техния водач":

  Миличък, замисляш ли се защо тези артисти предпочитат да са на свободна практика? Отговора е лесен, защото получават с пъти повече от тези с трудов договор . Ако са плащали осигуровки за максималната законова сума, защото те получават много повече от това сега ще взимат обезщетение 12 месеца 60% от максималтата осигурителна сума или над 1500 лева. И на тия с доход 1500 лева ще трябва от данъците на обикновенния българин и от парите за здравеопазване, обучене, МВР и какво ли още не да даваме помощ на лица с гарантиран доход над 1500 лева.

 28. 28 Профил на Барба Ганьос бе техния водач
  Барба Ганьос бе техния водач
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#27] от "tda10501756":

  Всеки случай е индивидуален. Няма как да правиш обобщения, освен ако, разбира се, не разполагаш с конкретни данни, различни от "знам един човек". Разполагаш ли?

 29. 29 Профил на obr59358842
  obr59358842
  Рейтинг: 248 Неутрално

  А колко от вас гледаха филми и четоха книги в последните седмици на стоене вкъщи? Не питам въобще дали сте сваляли нещо от от торенти.. Колко от вас в най-трудните си моменти са намирали парче светлина в изкуството? И при всички положения, това са хора, които просто се борят да не изчезнат, както всеки човек.

 30. 30 Профил на obr59358842
  obr59358842
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#27] от "tda10501756":

  Знаеп ли колко е средната заплата в театрите?

 31. 31 Профил на obr59358842
  obr59358842
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#25] от "klecho":

  Въпрос на гледна точка.

  От практична: защо някой си, който никога не е бил на свободна практика и генерализира всички занимаващи се с изкуство като "културтрегери" си позволява да дава мнение

  От гледна точка на ценности: При една безпрецедентна криза кое ни интересува? Да, преди всичко да сме здрави, но и да не ни пропадне икономиката, социалната система и не на последно място духовния и куктурния живот на една група хора. Иначе гледаме едностранчиво на нещата. А и в края на краищата става въпрос за наистина смешни средства от бюджета, trust me.

 32. 32 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#31] от "obr59358842":

  Аз съм стар имигрант, бил съм какво ли не. Случвало се, да имам и дилемата, дали да спускам кепенци. Стигне ли се дотам, най-често се спускат. Фалитът е нещо естествено, не виждам драма.

  Ти го каза, на първо място да сме здрави. Сега сме на етап, е който се подсигурява точно това най-важно първо място. Иначе, trust me, за голяма част от обществото си остава загадка:
  1. Как точно икономиката ще пропадне, ако се оставят школите по танци да хлътнат вода;
  2. Доколко изобщо тези школи съставляват част от т.нар. "културен и духовен живот". Все пак, повечето от въртящите задниците си под ритъма на пачанга посетители на подобни места изобщо не са чували за Хенри Милър.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Защо да не получат помощ. Нали и те пълнят бюджета, като останалите. И те се осигуряват, плащат данъци и ДДС.

 34. 34 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 586 Неутрално
 35. 35 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Сменете професията докато не отмине инфекцията.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 36. 36 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#8] от "Yulian Spasov":

  “ Извинете ме, но коментарът ви е изключително необмислен.
  Когато военни и полиция вардят улиците, какъв капитализъм, какви пет лева...
  Ако сте се занимавал с бизнес никога не бихте написали това. “
  ——
  Три изречения сте написал... и трите неверни.
  Имала съм къде-къде по-необмислени коментари...И съм се занимавала и с бизнес... пет години стартап, който трябваше да е по голям от Гугъл и Майкрософт взети заедно. Жалко, че пишете възпитано, та нямам повод да Ви наругая заради това, че ми припомняте неприятни неща рано сутрин

  А оносно петте лева на капитализма... не знам защо Ви е избрала жената на времето, ама едва ли е било заради прическата Ви тогава. Та и уличните полицаи не са отменили нито формата на производство, ни обменните отношения, ни печалбата като тяхна цел и движещ принцип, още по-малко пък —собствеността върху средствата за производство или контрола върху тях. Свраките се фърлят на лъскавото

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 37. 37 Профил на fzj12644960
  fzj12644960
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Каква е тая ударна организирана кампания на грантаджийските медии "да се помогне на независимите артисти"? Нема такива артисти. Но щом искате, помогнете им вие бе, отделете част от грантовете си или Америка за България да им помогне.

 38. 38 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 891 Неутрално

  За тормоза-субкултура"Столичанин в повече"?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK