Маргарита Доровска: Хуморът е поддържаща терапия в момента, шегувайте се

Маргарита Доровска

© Росина Пенчева

Маргарита Доровска"Сега имаме остра нужда от добро настроение и хуморът ни дава шанс поне за малко да се откъснем от действителността, да ѝ се присмеем, да сме по-големи от нея", казва Маргарита Доровска, която е директор на Дома на хумора и сатирата в Габрово. И макар сградата на музея да е със затворени врати, онлайн прозорците се отвориха широко. Защото хубавото на хумора е, че не е зависим от място или пространство - той зависи от хората, а много често и хората от него. Групата на дома на хумората и сатирата във "Фейсбук" от началото на извънредното положение събира народното творчество по темата със ситуацията, вируса, здравните и други мерки на властите, преживяванията в социална изолация, изразени в разнообразни жанрове. "Дневник" разговаря с Маргарита Доровска за хумора и иронията в момент на криза.


Как действа хуморът и иронията в момент на криза?


- Като поддържаща терапия - не решават проблема, но те държат над водата. Това хич не е малко в момента.
Сега имаме остра нужда от добро настроение и хуморът ни дава шанс поне за малко да се откъснем от действителността, да ѝ се присмеем, да сме по-големи от нея. Хуморът е форма на общуване, а в момент на изолация имаме нужда да споделяме, да преживяваме заедно позитивни емоции.
За иронията казват, че е величието на роба. Сега всички сме роби на ситуацията, на предупрежденията, които пренебрегвахме, на живот, който не можеше да продължи така, но от който нямахме сили да се откажем. В момента просто си признаваме, че искахме, но нямахме желание. Сглобяваме нещо ново от отломките, някакъв комичен нов живот, скрепен с миймове (от англ. - meme), дигитално остроумие, с нови и пригодени стари вицове.


Създаването на смешно съдържание освен това е креативност, която спасява от скуката. Много автори започнаха да водят редовни рубрики в социалните мрежи и ритъмът, който тази нова "работа" им дава, структурира иначе болезнено еднообразното ежедневие. Забавлението държи отчаянието настрана - без значение дали си потребител, куратор или създател. Разликата между трите е в продължителността на бягството.


24. Габровско биенале в Музея на хумора и сатирата.

© Росина Пенчева

24. Габровско биенале в Музея на хумора и сатирата.


При вирус и болест - удачно ли е да се шегуваме? Защо?


- Разбира се, винаги има място за хумор. Шегите обаче и реакцията ни спрямо тях се променят, когато статистиката влезе в личното ни пространство. Мнозина може да загубят чувството си за хумор напълно. Лекарството е в емпатичния хумор и в появата на налудничави, красиви бягства в паралелни реалности. Киното познава добре този подход - героите във филми като "Джоджо Заека" или "Животът е прекрасен" оцеляват именно така. Ескейписткият наглед наратив не е заравяне на главата в пясъка, той ни дава пространство и материал да подредим света наново.


По принцип не одобрявам границите в хумора, но когато обърнеш мерника към конкретни хора заради тяхното различие, хуморът се е изродил, станал е нещо друго, гадно и опасно. Карикатуристи и редактори много бързо си дадоха сметка, че не бива да наливат вода в мелницата на антиазиатския расизъм. У нас избуяха изключително гнусни шеги по адрес на ромите и спазването на хигиенните мерки срещу вируса. Такъв "хумор" трябва да се санкционира категорично. Видяхме какво се случва в един свят, в който само привидно сме заедно.


Време е за радикална солидарност и нулева толерантност към всеки, на когото му хрумва да изправи една общност срещу друга.


С какво се шегуват хората най-често?


- Със себе си. С генерал Мутафчийски. Креативното използване на свободното време роди много находчиви шеги, които нямат вируса и изолацията за тема, а имат за цел просто да създават добро настроение. Всички жанрове на комичното процъфтяват. Страдат само по-дългите форми. В ситуация на глобално безпокойство и нервност хората имат още по-изявен дефицит на внимание. Интернет не е уютно място за дълги заплетени сюжети или абсурдно нищо-неслучване. На тези форми им е нужно физическо пространство, за да се разгърнат във времето.


Как се отрази извънредното положение, свързано с COVID-19, на Музея на хумора и сатирата? Какви събития се отложиха и разместиха?


- Отложихме изложби. Възможно е поради липсата на приходи да не можем въобще да правим нови изложби известно време. Фокусирани сме върху дългосрочни проекти - нов сувенирен магазин, зала с огледални инсталации и оптически илюзии. Търсим варианти за дигитализация на колекциите, това беше приоритет за тази година.


Музейната и галерийна система в България е зле скроена и ако преди това произвеждаше рязък контраст между посредствен музеен мениджмънт и адекватно управление, сега ситуацията е фатална за всички, защото никой от нас няма пари за дейност. Колко музеи у нас извадиха отлично онлайн съдържание както това се случва навън? Мнозина ще се потопят в канцеларска работа и ако не направят този процес видим, тотално ще отчуждят публиката. А очи, които не се виждат, се забравят.

От Фейсбук групата на Дом на хумора и сатирата - дигитален колаж Станислав Беловски

© Станислав Беловски, Фейсбук група на Дом на хумора и сатирата

От Фейсбук групата на Дом на хумора и сатирата - дигитален колаж Станислав Беловски


Години наред държавата прави социална политика в музеите, не културна. Държавната субсидия се изчислява според броя служители, на които е оценен даден музей. Бяхме се научили как да оперираме в тази рамка и да вършим работа с недостатъчните пари, които изкарваме от билети. Но можеше и да си получаваме заплатите, да не си даваме твърде много зор и от това не произтичаше санкция.


По-амбициозните се бяхме научили как да забиваме пирони с шублер - не е ефективно, но е възможно, ако си готов да си го причиниш (с пълно съзнание колко е абсурдно). Сега нямаме приходи, а дори най-щадящата ресурси дейност е свързана с разходи. Дано догодина има достатъчно конференции за целия изследователски труд, който ще се появи.


В музеите и галериите никога не сме имали агресивно поведение, за разлика от колегите в изпълнителските изкуства, които са много по-видими и шумни. Затова и никой политик няма причина да се занимава с нас и да прави реформи. Ако нещата останат така, музеите няма да изчезнат (обезпечени сме със заплати и частично покриване на режийните разходи), но ще се маргинализират още повече.


Каква е обстановката в Габрово?


- Спокойна. Хората са дисциплинирани. Животът тук е организиран така, че позволява лесното спазване на предпазните мерки. Градът е дълъг, разстлан и немалка част от населението живее в еднофамилни къщи. Масово хората разчитат на личен автомобил за транспорт. При такъв начин на живот струпването на хора може по-лесно да се избегне. Отделно, габровци са домошари и това винаги е било предизвикателство за нас като културна институция, но в момента е полезно. В тази извънредна ситуация Габрово стана още по-добро място за живеене.


Може ли да изберете 10 от любимите Ви шеги?


- Само десет? Нека са повече - можете да ги видите тук и тук.


24. Габровско биенале в Музея на хумора и сатирата.

© Росина Пенчева

24. Габровско биенале в Музея на хумора и сатирата.


На 1 април Музеят на хумора и сатирата отбеляза рождения си ден онлайн. По какъв начин?


- Беше един сюрреалистичен рожден ден. Отбелязахме го във фейсбук страницата ни и във фейсбук групата от приятели на Музея, която неимоверно се разрасна в последните седмици. Ние започнахме да публикуваме изложбите си в социалните мрежи още когато научихме за първите случаи на коронавирус, които бяха именно в Габрово (и Плевен). В продължение на седмица Музеят остана отворен, но почти никой не влизаше, хората бяха истински стреснати. Тогава си дадохме сметка, че трябва да сме активни и ние да отидем при публиката. Нашата тема е хуморът, така че в момента имаме изобилие от материал, който да представяме.


Тази година трябваше да работим и по нов сайт, сега търсим финансово решение за тази задача, защото да управляваш съдържание само в социалните медии и по техните правила е обезкуражаващо. Имаме остра нужда от собствена платформа - в социалните мрежи съдържанието бързо потъва. Има кратък живот, а ние хвърляме големи усилия да го произведем.


Какво бихте посъветвали хората, за да се справят по-леко с настоящата ситуация?


- Останете заети, намирайте си работа и бъдете креативни. Общувайте - физическата изолация не значи затваряне вътре в себе си. И не спирайте да се шегувате, защото това е време на екстремни психо-емоционални състояния. Ако не се смеем, би трябвало да плачем.


Как се справяте Вие лично?


- Чета новини и анализи. Говоря с колеги и приятели от цял свят. Опитвам се да се ориентирам във възможните развития на ситуацията и да разработим различни сценарии за музея. Дирекционният ни съвет никога не е заседавал толкова често, така че това е важно време за преосмисляне на дейността ни. Трябва да сме активни, да управляваме промяната.


Глобално, музеите ще излязат от кризата като различни институции. Въпросът е какви? Подготвяме серия от видео интервюта и подкаст, в които ще говорим за това с колеги. Музейните хора сме свикнали да оцеляваме поединично, егото досега водеше, но този път май трябва да надделеем над индивидуализма си. Споделеният страх е половин страх, а колаборацията между институции при толкова ограничени ресурси е задължителна.


От Фейсбук групата на Дом на хумора и сатирата - един от най-разпространяваните колажи в социалната мрежа, автор - неизвестен

© Фейсбук група на Дом на хумора и сатирата

От Фейсбук групата на Дом на хумора и сатирата - един от най-разпространяваните колажи в социалната мрежа, автор - неизвестен


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Аз доста се шегувам с гробарските тролове а те ме ругаят !

  Никакъв позитивизъм и чувство за хумор в милиционерите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За пръв път от незапомнени времена в Габрово няма да има Карнавал. Представяш ли си?!
  Ами шегувай се. Кой ти пречи.:)

 3. 3 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 310 Весело

  https://i.ibb.co/FqnsZbf/km.jpg

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Весело

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  За пръв път от незапомнени времена в Габрово няма да има Карнавал.
  ============
  Глупости!
  Просто се разрасна. Всички сме маскирани.

  Еретик
 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Весело

  Габровците са окрали шотландския хумор от пресата в началото на 19 век, евтино плагиатство - типично за комунета.

  https://scontent.fsof1-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/92707556_10157450058421387_2791320217995706368_n.jpg?_nc_cat=100&_nc_sid=110474&_nc_ohc=V0jO1Nhlx4AAX8vLjet&_nc_ht=scontent.fsof1-2.fna&oh=b27eaa1302d76724dacc935a963b3fac&oe=5EBE7521

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3989 Неутрално

  Ами, шегуваме се. С бибитко и жипчето му. С мрачния и гробове тон и чувалите му за трупове. С шаша и паниката на министрите и НОЩ, и хаоса, който създават. С неадекватните решения на здравния министър в стил "крачка напред, две назад". Прочее, защо НОЩ (национален оперативен щаб), а не ДЕН (дружество на неадекватните некадърници)?

 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И това не можеш. И това.
  От Позитано много са изпаднали да опрат до такива като тебе.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Понякога има страхотни попадения в шегите. Примерно вчера много се смях на това https://www.facebook.com/kasabatherakia/photos/a.323131138294024/589554994984969/?type=3&theater

  А напоследък има и вицове. Бяха почти изчезнали за има няма 20 години.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Весело

  До коментар [#5] от "Deaddark":

  А шотладците са откраднали гайдата !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#5] от "Deaddark":

  Много смешно.
  Само, че според световната организация на карнавалните градове 1996 година обявиха, че в Габрово първо е започнало маскирането. Казвало се е олелийня. После вече във Италия днешна се казва Карнавал. (сбогом месо). В началото на 18-и век в Габрово вместо на Заговезни започват да правят Олелийнята или Карнавала третата събота на май.
  Комунягите наистина за по-лесно в книжката си бяха вкарали шотландски анекдоти, но те си отпаднаха от само себе си и сега ги няма. Не се възприеха така да се каже.
  Но то е типично за комунизма.
  Домът на Хумора също е комунистическа мегаломанщина ама оцеля:)

 11. 11 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Весело

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Някакъв факт? Защото шотландската гайда е доста по-сложна от нашенската - ние сме я гепали и разкостили до мях с три тръби. Иначе съм чел шотландски вестници от 1904-13, по проект в университета - а на задните страници - вицове, които габровци претендираха че са измислили средата на 19 век.

  Ето един, който не бяха гепили:
  Защо шотландецът като чете вестник вечер у дома и загася лампата за секунда и пак я пуска?
  Защото може да отгръща и на тъмно.

 12. 12 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 310 Весело

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Точно така! А Хитлер е избивал евреите...а Сталин ги е спасил!

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#11] от "Deaddark":

  Такъв габровски анекдот няма:)
  Въобще чети оригиналните шотландски анекдоти и те да безкрайно много. Чети и габровските и ще видиш разликите.
  Но общо взето все е хумор и все е на базата на спестовността.
  Но в Габрово важното е бе вицовете, а Карнавалът или Олелийнята.
  Когато се открива Карнавалният сезон на 11.11 в 11 часа и 11 минути голяма чест е за карнавалните градове по света да присъстват. Всяка година е различен.

 14. 14 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  "Гаврата е най-силното оръжие срещу диктатурата" - проф. Н. Василев
  ... един брадат от началото на демокрацията ... който го помни !
  В момент на тъпашка тирания това е начинът за борба с властите.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#14] от "dark'star":

  Но иначе сте абсолютно прав така натеу Габровски шеги да комунистическа измишльотина. Никога не да се събирали, записвали или разпространявали. Просто са се шегували заради себе си.
  Напълно като габровец потвърждавам тезите ви.

 16. 16 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Весело

  До коментар [#13] от "Да вярваме на истината":

  Чел съм и съм сравнявал. Книжката с габровски хумор е сто процента препис на част от шотландските вицове, не е стигнало мястото за всички, (не за да се пести хартия, просто някои шотландски вицове са били неполиткоректни).
  Иначе за Олелийнята нямам идея, но едва ли е най-старото маскиране, пак ми се струва гепено от келтския Хелоуин, който е отпреди новата ера.

 17. 17 Профил на Мъката на Моди
  Мъката на Моди
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От Габрово наистина идва много веселба. Ей го, примерно, габровския Мюнхаузен редовно ни разсмива тъдява с измишльотините си за това колко добре живее българинът по време на гербавото робство.

 18. 18 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Весело

  До коментар [#17] от "Мъката на Моди":

  +1 Но затова са виновни и разни "авторитети" в историята, които платени от ГЕРБ дуднеха как не е имало Османско робство, Византийско робство - да като сравним живота с тези времена, да не се усетим че сме роби днес.

 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мъката на Моди":

  Както виждаш в интервюто Доковска казва, че Габрово е прекрасно място за живеене.
  Да ти напомня, че Доковска дойде от Лондон:)
  Което недвусмислено доказва, че ти си една истинска шега на Създателя:)

 20. 20 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе хумор, хумор, ама както и където живеем май повече на сатира ни избива! И на псуване!

  без подпис!
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Весело

  До коментар [#7] от "EU defender":

  Мерси ! Твоето обаждане чудесно потвъждава казаното от мен !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 307 Неутрално

  безмерен соц, но понеже учило в лондон и понеже хиперактивно се сочи за "свеж пример". А иначе разлика с комсомолтките времена и културата на тази мениджерка на габровската сатира има ли?

  Иначе мнението ми по темата е, че точно този възпитаван в хората манталитет на да си траят, но да се шегуват в тона на внимателни модератори ни държи в това положение. Трябва друг характер и действия срещу тази действителност, за да се промени, но точно затова е тази леля и стотици други - да го канализира това в безопасна симпатичност.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Весело

  Със сегашните управляващи повод за смях колкото искаш ! Особено те напушва на смях премиерът като се изтъпани по телевизията и започне да се кара на всички ни, като че ли сме му подчинените му министри - калинки, дето представляват истинки карикатури със своята некадърност и лакейщина......

 24. 24 Профил на Мъката на Моди
  Мъката на Моди
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мъката на Моди":Както виждаш в интервюто Доковска казва, че Габрово е прекрасно място за живеене.Да ти напомня, че Доковска дойде от Лондон:)Което недвусмислено доказва, че ти си една истинска шега на Създателя:)
  —цитат от коментар 19 на Да вярваме на истината


  Пак си чел друго интервю, Мюнхаузен. Вземи поне й научи името на дамата, преди да правиш гръмки изказвания, базирани уж на нейни думи.

 25. 25 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Да сте наясно - ОПАСНО Е да пътувате САМИ в собствената си кола от панела в Люлин до къщата в мало бучино. В същото време на летище София вчера кацнаха 7 самолета (13 са отменени, но 7 са кацнали, от белгия, от германия, от холандия и други). Това е безопасно, 200 души набутани в консерва/самолет е ОК. Да пътувате САМИ в собствена кола - ЯКО ОПАСНО. Да няма обуркани. Най-големия риск за нацията са димо и гинка, тръгнали от Люлин до каспичан да садят разсад в градината. Утре на пейката пред блока 5-11 души без маски ще обсъдят задружно колко безотговорни, опасни и селяни са димата и гинка. Понеже пътуват САМИ в собствена кола. На пейката вирус не лови, от друга страна пък Димака сигурно разпространява КОВИД-89 вече, безхаберния идиот тръгнал САМ в СОБСТВЕНА кола да сади домати в градина. Колко по безопасно щеше да е да се присъедини към бандата пред/до/около/зад блока.

 26. 26 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 983 Неутрално
 27. 27 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Хуморът е поддържаща терапия в момента"

  Нищо му няма на момента, аз вече свикнах и не знам кво ще правя като свърши .....

 28. 28 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3109 Весело

  1. There is no iceberg.
  2. We won't hit an iceberg.
  3. I knew it was an iceberg before anyone else knew.
  4. No one knows icebergs better than I do.
  5. The penguins brought the iceberg here.
  6. No one could have predicted the iceberg.
  7. We cannot allow an iceberg to stop our ship.
  8. The crew is spreading fake news about icebergs.
  9. Some of you have to drown.
  10. I am the best captain, ask any one!

  Trump all over!
  _________________________________________________

  Познайте кой е капитанът на кораба!

  1. Няма айсберг!
  2. Няма да се ударим в айсберг.
  3. Знаех, че има айсберг преди всекиго другиго.
  4. Никой не познава айсбергите по-добре от мен.
  5. Пингвините донесоха айсберга тук.
  6. Никой не можеше да предскаже айсберга.
  7. Не можем да позволим на айсберга да спре кораба ни.
  8. Екипажът разпространява фалшиви новини.
  9. Някои от вас ще трябва да се удавят.
  10. Аз съм най-добрият капитан, попитайте когото и да било!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Любопитно

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":

  Имаш ли предположение, защо се замества ”олелийна” (много ме изкефи тази дума, без майтап) с ”карнавал”. Криворазбрана цивилизация или лоши преводачи?😉😷

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Весело

  До коментар [#16] от "Deaddark":

  А не може ли шотландците да са птеписвали. Минал някой шотландски пътешевственик, позаписал това и онова и те така. Малко ли са крали британците вкл и от българските земи. Това по музеите им сигурно са си го намерили на дъното на темза.😉😷

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Накрая ще започнем и сами да си говорим ,и сами да се смеем. Абе, луда работа.

 32. 32 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 307 Неутрално

  ...отвратително е как върлуващия в България вирус на комунизма всъщност не се отмести от това, ами с влизането си в ЕС и въобще от отворените врати на времето се възползва единствено да вземе пари и мениджърски умения, за да поддържа бай-тошово време все така. Мислехме си Европейско семейство, ала бала, а то какво излезе. Г-жа Доровска и още 5000 такива рекламират паметника на Бузлуджа "с шега" и само това им е в главата.
  Друг пък, наследник на преводачката на Тошо направи фотографска кариера със фотокнигата си Форгет йор паст, пълна със соц величие и носталгия...Разбира се всички български културни институти в чужбина владяни от наследници на партизани му направиха реклама и европейски изложби, което тук се третитра като фамочзен успех, въпреки че успехът е да имаш самостоятелно извоювана сцена, а не подарена от чичото на леля ти. Трети пък, в родината, прогресират под крилото на московчанка дъщеря на съветски генерал и назначила се за шеф на всяко изкуство при нас. Да поясня, "младите" го правят защото нейни протежета и шестаци определят кой млад художник ще ходи на резиденция в ню йорк и кои ще прави българския павилион в рамките на венецианското биенале, което в територия в която възпитанието е като с статията....статиите тук е обяснимо, защото така се възпитава липса на самочуствие и вяра в собствените си умения и това е разбрано някъде, от където плащат целият този цирк.
  Питал съм доста от тези хора в рубли ли се плаща всъщност и винаги се мълчи обидено и всъщност напълно бездарно.
  И не е само това разбира се, така са и номенклатурните им издателства на книги, ткаа и Америка за България се напълни сис синове и внуци, които да определят нещата така, сякаш уродесата Людмила лично ги води, така и тази, както е справедливо да бъде наречена - комсомолска - редакция на вестник, чиято редакция абсолютно скандално наставлява българската култура, чрез лошия си език и стряскащи глупотевини, което не се забелязва, защото главното на вас, природонаселение, е да се борите с путин, гешев, т.н. и въобще да не забелязвате къде живеете. Което е лайт мотив на интервюто тук, да се смеем и така.
  Мен лично като млад човек политическата алтернатива, на която се надявате тук се изгуби напълно, когато радан кънев, знаейки някои тези факти лично ми обясни, че няма да има никакви революционни неща срещу този ред и всъщност избра да се впише в него, предателство, което разбират според мен 5-6 човека в територията.

  ...така са и всичките неща - 0 европейска култура, само бодри лозунги като тези в интервюто и дъвкане на същото като през 1980. А през 1870-и някоя година в едно тефтерче е написано: "Народе..?"

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 33. 33 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Трябва вече мерките са се разхлабят, че като гледам колко народ е изтрещял покрай извънвредното положение...

 34. 34 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Весело

  ... Яка терапия, ще да е..... тоз хумор........
  https://bivol.bg/rzi-himzashtita.html

 35. 35 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#28] от "дедо Андро":

  Заспал Джо. Шегувам се - Хилъри Фемнаци Клинтън.
  Още си спомням една гнусна лъжа на демократите срещу Тръмп и как се измъкнаха в съда - развързаха ръцете на Оранжевия и той им го върна тъпкано с техните камъни по техните глави.


  До коментар [#30] от "DDR":

  Шотландците са имали държава (образно казано - такава по Платон), преди 8 000 години. Сега са васали на англосаксонците, които идват от Бенелюкс някъде. Шотландците са келти - като ирландците и част от франсетата.

  До коментар [#31] от "Роси":

  Погледни го от добрата страна - като полудееш, ще отпадне притеснението да не полудееш.


  До коментар [#32] от "Октавиан":

  +1

 36. 36 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#29] от "DDR":

  Ами според карнавалните градове първо в Габрово започнали да се маскират. Но все пак Венеция и Генуа да си наложили името. Нормално. И от 20-еек и тука започнали да му викат Карнавал.
  Аз не вярвам на карнавалните градове, че тука по български сме по и най. Ама тяхна си работа. Ние си го правим заради нас си. А според американците това е най-голямото световно събитие в България. И наистина в биеналетата участват над 100 държави.
  Все пак светът ни смята за световен център на хумора.
  А истинските габровски шеги да между другото.

 37. 37 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 175 Неутрално

  След 13 май ще се шегувате,,,като разберете новата дата- 13 юни...и така до Илинден, после идват сметките и кредитите -все шеговито ще го давате..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK