Временният обитател вече реди музей в Червената къща

Червената къща на ул."Любен Каравелов" 15.

© Юлия Лазарова

Червената къща на ул."Любен Каравелов" 15.Къща-музей и галерия "Андрей Николов" обявява транспарант, опънат върху фасадата на ул."Любен Каравелов" 15.


До началото на годината там беше Центърът за култура и дебат "Червената къща", когато поредният опит срещу фондацията, която създаде и разви пространството, да напусне беше успешен. Натискът идваше от управляващите с твърдението, че ще я превърнат в музей на известния склуптор. От Националната галерия (НГ), която управлява държавната собственост в къщата я дадоха на временен обитател, който е започнал да реди и част от експозиция в нея.


Всъщност вниманието към Червената къща беше привлечено отново покрай обява за даване под наем на голямата зала на партерния етаж, която се появи в сайт на агенция за недвижими имоти и казваше, че мястото е подходящо за "ивент и парти център, частен клуб, дизайнерско или художествено ателие, шоурум, галерия, образователен център, офис и други". След проверка се разбра, че офертата е пусната от частния собственик, който след реституция притежава цял етаж и по-голямата част от ателието на скулптора. В него Андрей Николов е изваял Паметника на незнайния воин, а през последните 15 години беше пространство за дебати, авангардни постановки и независимо кино. Обявата беше свалена, а от НГ обясниха отново статуса на къщата и тяхната собственост и казаха, че след време ще има търг за нов постоянен наемател. Междувременно председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов остро нападна министъра Боил Банов, че трябва да бъде създаден музей в нея.
"Вярваме, че всичко ще бъде наред. Отваряме след кризата", обещават върху транспаранта новите временни обитатели - международната фондация "България 2002" с председател Яков Джераси. През февруари тя подписа споразумение за сътрудничество с националната галерия.


Задачата на новия обитател е да заснеме 3D филм в къщата


На въпрос как беше избрана именно тази фондация за временен обитател, Ярослава Бубнова, директор на Националната галерия, поясни за "Дневник", че сградата е била в лошо състояние в последно време и е трябвало спешно да се направи освежителен ремонт. За извършването му обаче галерията нямала ресурс, а и задачата е бързо да се заснеме 3D филм за скулптора Андрей Николов (1878-1959) в къщата му.


"Артистичен директор на фондация "България 2002" е режисьорът и оператор Димитър Гочев, който вече е правил такъв тип филм за Музея на миньорите в Перник и затова подписахме споразумение с тях", допълни Бубнова.


"Девет месеца е срокът на споразумението с фондацията, тя не е наемател. Ние искаме да си върнем контрола върху къщата, но в момента няма как да я използваме - нямаме нито ресурс, нито капацитет", добавя тя.


В началото на следващата година според Бубнова ще се проведе публичен търг за нов наемател, като според Закона за държавната собственост срокът може да е до 10 години.


"Нямаме срок, в който трябва да проведем търга, защото ние може да не я дадем под наем, а сами да я ползваме. Но няма как да продължим вечно този вид сътрудничество - нито с тази фондация, нито с друга, защото това ни струва (загуба на) пари", подчертава Бубнова. Оценката за наема, извършена през 2018 г. от независим оценител, е за 60 хиляди лева годишно, уточни тя.


Министър Банов е против търг за нови наематели


По-късно обаче министърът на културата Боил Банов отхвърли подобна възможност и обяви на пресконференция, че къщата на Андрей Николов няма да се дава под наем, а ще е под управлението на държавата, по-конкретно - Националната галерия. Той направи изявлението след остра критика към него от предишния министър на културата - Вежди Рашидов, че не се справя със задачата да се създаде къща-музей, а имотът се дава на наематели.


Възможен ли е музей и галерия, както обещава транспарантът


4-етажната къща, принадлежала на Андрей Николов, е единствената у нас, проектирана за скулптурно ателие и за мащабна творческа дейност. "Затова е толкова висок таванът на ателието, с оберлихт (остъклен покрив) и с възможност да се внасят огромни каменни блокове", отбелязва Бубнова. Сградата е със статут на недвижима ценност с най-високата категория - с национално значение.


Сега къщата има двама собственици - държавата, представена от НГ, и частно лице, което след реституция през 2000 г. получи по-голямата част от залата (ателието) и целия втори етаж. Този етаж се дава под наем през платформата Airbnb и в къщата влизат всякакви хора.


Музеен кът вече е оформен на първия етаж. На чернобелия фотос е Андрей Николов и царица Йоана.

© Юлия Лазарова

Музеен кът вече е оформен на първия етаж. На чернобелия фотос е Андрей Николов и царица Йоана.


"По тази причина ние не можем да направим музей, нито да има постоянна експозиция с творби на Андрей Николов. Рисковете са прекалено големи и ние поддържаме охрана там, плащаме и СОТ", обяснява Бубнова. Въпреки това НГ подготвя няколко творби на скулптора от колекцията си за временна изложба там.


"Чакаме ги и ще ги експонираме на първия етаж, който ще бъде постоянно посветен на него", въвежда в плана Джераси от фондация "България 2002".


Фондацията вече е с готова визия за цялата къща


В приземния етаж е запазен голям кухненски сектор, който няма да бъде за бъдещ ресторант. Джераси казва, че ще кани посолствата в София да представят в къщата гостуващи творци от своите страни. "Ако искат да покажат и кулинарните традиции на своята култура, ще имат тази възможност", допълва той.


Яков Джераси с порцелановия сервиз, донесен от Къщата на Фингов.

© Юлия Лазарова

Яков Джераси с порцелановия сервиз, донесен от Къщата на Фингов.


Огромен порцеланов сервиз за хранене е пренесен от Къщата на Фингов (на ул. "Шипка" 38), която се държеше до 2007 г. от същата фондация и сина на Симеон Сакскобургготски - Кубрат. Като обезщетение за напускането от там Джераси получил сервиза, както и старинни мебели и полилеи, принадлежали на последния собственик на Къщата на Фингов - Петко Тодоров, кмет на София и брат на министър-председателя Теодор Тодоров (1918-1919 г.). Сега цялото обезщетение вече е пренесено в къщата на Андрей Николов.


Първият (партерен) етаж ще бъде изцяло посветен на скулптора Андрей Николов, обяснява Джераси. Той вече е залепил огромен фотос на едната стена - царица Йоана (съпруга на Борис III) позира на скулптора в ателието му. От тавана виси огромен полилей, за който Джераси уточнява, че също е донесен от Къщата на Фингов.


Яков Джераси е роден в София през 1946 г. , но още като дете се преселва с родителите си в САЩ. Негов чичо е американският учен Карл Джераси (1923 - 2015), също живял в София за кратко, определян като откривател на противозачатъчните хапчета.


Покана за музея на Борис Шац в Йерусалим


Андрей Николов е от първия випуск скулптори на Художествената академия, създадена през 1896 г. Негов преподавател е бил Борис Шац - латвийски евреин, пристигнал в България по покана на княз Фердинанд. Между учител и ученик се поражда творческа близост и двамата работят заедно. С препоръка от Шац младият скулптор е изпратен с държавна стипендия да учи в Париж. Джераси, който е български евреин, е решен сега да съживи спомена за тази връзка.


"В Йерусалим той основава първата художествена академия - "Бецалел", и сега има къща музей на Шац, булеварди и площади носят името му, но малко се знае за връзката му с България. Искам да върна това знание като свържа за някои общи прояви двата музея", казва Джераси.


Голямата зала, където се провеждаха дебатите и спектаклите в Червената къща, всъщност е ателието на Андрей Николов. В него той е изваял полегналия лъв от Паметника на незнайния воин. Сега по-голямата част от залата се притежава от частния собственик, а по-малката е публична държавна собственост, управлявана от НГ.


"Ние държим идеални части и никой от двамата собственици - частния и държавата, не може да направи нищо самостоятелно (със залата)", обяснява ситуацията Бубнова.


Вторият етаж е изцяло на частния собственик и се дава под наем.


На третия етаж, където е било ателието на съпругата на Андрей Николов, ще се води курс по скулптура за млади таланти, планира Джераси. В стаите на последния, четвърти, етаж са кабинетите на ръководството на фондация "България 2002". В тях големият скулптор някога е приютявал талантливи свои студенти - да живеят и творят заедно със своя учител.


Бубнова: Най-важното сега е да се създаде 3D филма за Андрей Николов


Надеждата й е, че режисьорът Димитър Гочев ще се справи със задачата. "Той ми показа 3D филм, който е направил за Музея на миньорите в Перник. Гледах го без 3D ефекта, направен е с развлекателен характер. Ние искаме, в рамките на приличието, да е популярен и да е лесно достъпен", обяснява тя.


Чрез бъдещите курсове за млади скулптори в къщата и прожектирането на филма, Бубнова очаква да се създаде "любопитна атмосфера, защото само тогава може би има смисъл от съществуването на такава къща-музей на един автор."


Духът на дебата възможно ли е да се върне


Дали новата визия за сградата допуска там да се запазят под някаква форма публичните дебати, който 15 години оживяваха ателието на скулптора.


"Мечтата е да го има. Основната загуба, де факто с Червената къща, разбира се, е духът на дебата", признава Бубнова. И твърди, че в момента публични дискусии не се получават "не само, защото има властови инструменти, но и заради социалните мрежи, където цялата страст към дебати, дискусии и говорене си намира отдушник".


За Джераси "тази зала ще бъде за дискусии, ще показваме в нея филми - за спасяването на българските евреи. Искам посолствата в София да използват сградата, когато имат гости-творци от тяхната страна. Обаждат ми се и те ще могат да покажат изкуството си тук", заявява той.


Джераси ли ще е новият наемател


С идеите и капацитета си неговата фондация ще участва в публичния търг за нов наемател на сградата, ако той се проведе, казва Джераси. Бубнова споменава, че има "очевидни кандидатури, с които бихме искали да работим. Макар очакванията ни може да не се оправдаят, защото става въпрос за пазарни отношения."


Според нея сегашният временен обитател е сериозна кандидатура, защото фондация "България 2002" е с международно участие - фондация "Карл Джераси", известна с колекциите си с изобразително изкуство и с много хуманитарни проекти, включително и подпомагане на художници с физически увреждания.


"Непреодолимото условие на търга ще е всички проекти на кандидатите да са свързани с култура и изкуство", обещава Бубнова. А ако не се проведе търг отговорността за съживяването на къщата ще остане изцяло на Националната галерия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 456 Любопитно

  Колко ли е важна "Червената къща" за хипстърите и НПО-тата че всеки ден "Дневник" ни занимава с нея?

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2298 Неутрално

  Нещо много го увърта рускинята. И ква е тая фондация с порцелановите сервизи...

 3. 3 Профил на Соломон Дермоедов
  Соломон Дермоедов
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lemmy":
  Коя е рускинята..М?

  ¯\_(ツ)_/¯.
 4. 4 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  На кратко: Червените чикиджии и гербавите калинки не могат да приеамат, че има място, което тоално да им е извън контрола, място където те нямат думата за нищ, център на културна опозиция и се побъркват.
  Това което червените чикяри и гербавите калинки не разбират е, че не мястото, а хората правят опозицията, а с тях не могат да се разправят понеже са твърде слаби, страхливи и прости

  15.02.1989 - 07.02.2018
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#4] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

  Извечната омраза на простака и игнорамуса към образования, възпитания, мислещия, съмняващия се човек.

  Ако ще да им ПОДАРЯТ на тях Червената къща, повече от чалга вертеп или Еф Бет едва ли ще се сетят да направят в нея.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Наистина, по-важна ли е червената къща от Моча и Братската могила?

 7. 7 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Името на реститута и обвързаността му с политическите партии ще посочите ли?

 8. 8 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Името на реститута и обвързаността му с политическите партии ще посочите ли?

 9. 9 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Те че не могат да измислят нещо повече от някоя кръчма за наздравици стил "Нашта маса поздравява вашта маса с .." "Кога сме най-зле е така да сме" - то това е ясно. Те за това са обикновени чикиджии, които само лъскат и мечтаят да имат нашите жени.

  Мен това, което истински ме притеснява е, че вече се посяга на всякакъв тип опозиция, дори и културна, което вече не е сръбско-унгарския тип погазване на демокрацията, това е много-близо то руско-турската диктатура. Разбирам гоненето на политическите проекти - не го оправдавам, но го разбирам - пазят си парите. Но желанието да се ликвидира абсолютна всяка опозиция - адвокати, художници, професори и какво ли не - това вече е желание за абсолютна монархия - l'etat c'est moi

  Другари, обаче да ви обещая нещо - не сме Турция, не сме Русия - ако тръгнете да правите опити да ни превърнете - ще виснете по кестените

  15.02.1989 - 07.02.2018
 10. 10 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#8] от "Uprsport":

  Щом дава имота в АирБнБ - значи най-вероятно е умен и красив . И явно за интелигентните няма нищо нередно в това , защото и техните изпрани мангизи са там .

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#9] от "Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич":

  "... вече се посяга на всякакъв тип опозиция, дори и културна..."

  Така е било в годините около завръщането на Георги Димитров в България, когато другарите са се сетили, че врагът трябва да бъде ударен и в духовната област. Аз съм чувал от мои близки (отдавна покойници), че докъм 1946-47 г. в България е било разрешено да се служа джаз - пиеси на Глен Милър са звучали в софийските заведения, но след изването на Тарабата всичко това е било обявено за "вражеско" и забранено.

  Разликата между авторитаризма и тоталитаризма е, че авторитаризмът се задоволява да контролира обществения - политически и икономически - живот, докато тоталитаризмът си поставя за цел да овладее и мислите и душата на отделния индивид.

  Спомни си финала на 1984.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1669 Любопитно

  Много ми е интересно, кое е това "частно лице". Да не би да е законният собственик?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1669 Весело

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  И ти като вземеш властта ще ги оправиш всичките, нали?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на Hydroxy
  Hydroxy
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Умилително е как умнокрасавци говорят за репресия върху културата. Същите тези, които са наследници на червената номенклатура и които по убеждения са болшевики. Пичове, та вие дори като извънпарламентарна опозиция сте партизани, които с нокти и зъби драпат да налагат насилствен културен марксизъм, па мога да си представя какво щеше да е, ако имахте и малко власт. Интересно как една-единствена къщица, па било то и червена, се оказа бастион на култур'та, сърцето на "културната опозиция", което бе прободено и унищожено от чесновите цървули, които слушат чалга! Докато не ви светне, че подобни стереотипизации и бинарни преопростявания са основната причина не само да изхвърчите от парламента и да настроите обществото срещу вас, но и да се самоизяждате отвътре с бясно темпо, ще си останете под опашката на коня и ще ставате все по-маргинална група от кисели софийски псевдоинтелектуалци.

 15. 15 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  Докъм края на 47-ма, началото на 48-ма, комунягите са се опитвали да поддържат някаква илюзия за плурализъм в страната.
  Дори фабриките и другите частни предприятия не ги открадват на 9-ти септември, както мнозина май мислят, а с указ на Коледа 1947 г., разбира се влизащ в сила веднага.
  Лятото на 48-ма ликвидират и последните независими издателства и периодични издания.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#15] от "The Shadow":

  Така е, да. Тези процеси са описани с доста голяма правдивост и в най-малки подробности от Стефан Груев в "Моята Одисея", като се споменават и от Цветан Тодоров в книгата му "В името на народа" (последната я имам на френски като Au nom de peuple. Témoignages sur les camps communistes).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1669 Весело

  До коментар [#14] от "Brad Mehldau":

  Да не говорим, че "Червената къща" дори в най-златните си години, нямаше нищо общо с тия пасторални картинки дето ни описват. Ходил съм няколко пъти...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Според Вас Андрей Николов е бил простак, че е оставил къщата си на наследниците си, а не на държавата!?

 19. 19 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 949 Неутрално

  този гнусен мамзерин само нещо гадно може да сътвори като другия му съименик, който се опита да развърти една далавера, но не му се получи.

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#18] от "svoboden":

  "Според Вас Андрей Николов е бил простак, че е оставил къщата си на наследниците си, а не на държавата!?"

  Именно НАСЛЕДНИЦИТЕ са подарили къщата на ДЪРЖАВАТА още преди десетилетия. Допреди 2 години къщата се даваше под наем срещу 5,500 лева месечно, които също прибираше държавата. Наемният договор изтече и ДЪРЖАВАТА не го поднови по някакви си нейни причини (изобщо не се сещам какви :)))).

  Провери малко как стоят нещата, преди да плещиш глупости.

  Какви наследници, какви 5 лева?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  Нищо не са продавали наследниците, комунистическата власт им отчуждила къщата и им дала в замяна 1 апартамент!

 22. 22 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Колко ли е важна "Червената къща" за хипстърите и НПО-тата че всеки ден "Дневник" ни занимава с нея?
  —цитат от коментар 1 на Калиманата


  Т.е. монополизацията на културните институции от калинки като Бубнова е по-важно?

  I had a dream, Joe
 23. 23 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Името на реститута и обвързаността му с политическите партии ще посочите ли?
  —цитат от коментар 7 на Uprsport

  И аз се чудя, от толкова медии нито една не написа кой е реститута. Щом дава етажа под наем явно не му трябва, защо не го отстъпи или замени? Години наред след атаката на реститутките от Великото НС продължават да ни занимават с тази червена къща. Или държавата да се откаже да поддържа своята част и се отдръпне. КОЙ Е ТОЙ мамка му.

 24. 24 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 675 Любопитно

  Да, наистина! Как се казва реститута?

  Бог да благослови Америка за България!
 25. 25 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  На кратко: Червените чикиджии и гербавите калинки не могат да приеамат, че има място, което тоално да им е извън контрола, място където те нямат думата за нищ, център на културна опозиция и се побъркват.Това което червените чикяри и гербавите калинки не разбират е, че не мястото, а хората правят опозицията, а с тях не могат да се разправят понеже са твърде слаби, страхливи и прости
  —цитат от коментар 4 на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич

       
   Няма нужда да се разправят с тях - самите те или се продават за някое постче при баце, или се изпокарват и разделят периодично. дайбългаристи, лявоболшевики, консерваторЪ, либералЪ, царисти, националисти, гейактивисти. Без грантове нищо не могат да свършат. "Нали ги видехме общественици"

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK