#СамиЗаедно: Следобедът на света (наместо дневник)

#СамиЗаедно: Следобедът на света (наместо дневник)

© Георги ГосподиновПандемията от COVID-19 отмени тазгодишното издание на традиционния семинар по творческо писане, който фондация "Елизабет Костова" организира вече повече от десетилетие в Созопол. Фондацията го замести с нов проект - инициативата #СамиЗаедно, в рамките на която покани писатели от пет континента да погледнат през прозорците на своите кабинети, буквално и метафорично, и да споделят литературното си въображение. Поредицата започна през март и ще завърши в края на май.


"Дневник" препечатва някои от текстовете, написани от български автори в усамотението на домовете им. Снимката от всеки писателски прозорец служи като вход към предоставеното литературно произведение.


Странно, винаги когато пиша тези бележки, е следобед. Сякаш целият ден се е разтегнал в един безкраен следобед. Сигурно защото ставам късно. Следобедът на света е. Преди да е паднала вечерта, като в онова стихотворение на Салваторе Куазимодо.
В началото слагах дати, после спрях. Вече няма особено значение кой ден е. Календарите са сред първите, които фалират. Неделята на света е. Различна от някогашните недели.


Времето. Ето нещо, с което трябва да се справяме в тази ситуация. Какво да правим с цялото време на света. Довчера това беше най-дефицитната стока. Днес се търкаля навсякъде около нас. Онова, за което мечтаехме - малко повече време за самите себе си, сега се е случило с жестоко изобилие, връхлетяло е отгоре ни, стаите са препълнени с него. Огромно количество време, разположено върху свръхограничено пространство. Ще трябва да живеем не просто с най-близките си, но и със самите себе си. Последното понякога е непоносимо.


Вчера, или оня ден, може би оня ден, се случи събитие от извънреден порядък. За ситуация, при която нищо не се случва в собствената ти стая, всичко е от извънреден порядък. На балкона падна птица. Чух тупването. Захвърлих тефтера. Птицата, доста едър дрозд, лежеше по гръб с изпънати крака, главата му обърната към нас и до нея - малко петно гъста лилава кръв. Падането на мъртви птици от небето открай време е в реда на апокалиптичните знаци. Така е писано. В този момент навън започна да прехвърча лек сняг. Още един знак, отбеляза параноичният ми двойник. Стоях и гледах малко вцепенено. Сетих се веднага, разбира се, за мъртвия плъх в началото на "Чумата" от Камю. Поне във филма, имаше същата локва кръв. Сега, докато преписвам бележките от тефтера, си давам сметка колко цялото ми "практическо" знание е всъщност фикционално, дошло от книги и филми, което ме прави не твърде в час. Ще трябва да я прибера в някаква кутия и да я изхвърля, но още събирам сили.


И пак е следобед. Сутрините напълно са изчезнали. Все повече слушам радио.


Може би радиото е новата стара медия, идеална за извънредни времена. И без това се превръщаме все повече в гласове.


Превключих на Метрополитън, откъдето излъчват дебюта на Нетребко в "Макбет". Но това беше нервно, неконцентрирано слушане. През няколко минути си проверявах мейла и после данните на Worldometer.


Германия прескочи 100 000. Брой заболели.


После слушах речта на кралицата, харесах зеленото на роклята й, позата, интонацията, снимката от 1940 и това, че разказа тази история.


Светът от вчера.


Вече е късно след полунощ.


What a busy day - както свършваха уроците в някогашните учебници по английски.


Днес в България е Цветница, а в Берлин е Великден. На изток Христос влиза в града, на запад вече възкръсва. Правене на козунак за първи път. Първи скайп козунак. Групата - Петя от Пренцлауерберг, Милена от Мите и ние от Груневалд покрайнините. Само Милена знае как се прави и тя движи всичко. Приготвяме брашното, млякото, маята. Как се меси тесто по скайп? В един момент ти идва да си поискаш я яйце, я малко масло от другите през монитора. Месенето си е здрав физически труд всъщност, почват да те болят китките, редуваме се. Така добре ли е - питаме и навираме тестото в монитора. Я го пусни отвисоко на масата, да видя. Ааа, малко е твърдо, сложи още масло. Дъщеря ми, на 13, е основният майстор всъщност. Аз се опитвам да си спомня как точно замесваше баба ми. Как го слагаше да втаса, завито като бебе с някакви стари дрехи, прекръстваше го и си дърпаше ухото, произвеждайки странен звук с език. Припомних си всичко. Но както казват по нашия край: ако ставаше само с гледане, кучето щеше да е най-големият касапин.


Времеубежище
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Изключихме скайпа, докато втасва тестото и се включихме пак от трите кухни, като трябваше да печем. Беше бухнало и почти излязло от тавата, чудото на маята действаше. Сложихме във фурната и седнахме на приказка. Изведнъж ми се припи вишновка или някакъв такъв бабешки ликьор. Нямах, разбира се. В предвидените за печене 30 минути си правехме конушмак (каква хубава бабина дума) през прозорчето на монитора. Всеки от своята кухня. Като едно време. Кухните са истинските български дневни. Най-хубавите стаи за приказка. Ух, как хубаво замириса, каза Петя, усетихте ли? Все едно миризмите можеха да се пренесат по скайп. Но факт, наистина миришеше хубаво. И както става в такива случаи, за малко да изпуснем козунаците, втурнахме се към печките, всеки от трите козунака имаше вече хубава кафява коричка. Ама колко кафява? Дали не иска още малко? Като карамел ли е, или по-тъмно? Тук вече езикът е важен с всички нюанси. Печенето на козунак по скайп е и филологически акт.


Април, Берлин


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1689 Весело

  Ох, мъжецентричната позиция "имам прекалено много време"...да бе, всички сме така, сутрините ми са едни такива безформени, никой не иска закуски. О, забравих, аз съм лелка-майчунгел, не виртуален гений. Шитпостинг и кафе са ми от малките утринни удоволствия.

  Съжалявам, но не, целият свят не е на една позиция и не изживява реалността в съзнанието на Георги Господинов. За щастие...

 2. 2 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Това май вече беше публикувано веднъж в Дневник.
  Не, че не ми харесва, ама .... си помислих, или съм го чел вече или съм се чалнал.
  Като стигнах до птицата на балкона бях сигурен. че съм ги чел ...

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 3. 3 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Да де, явно тая птица много му е подействала https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/04/07/4051247_koronavirus_i_novite_nedeli_na_sveta/

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#2] от "Ebeneezer Goode":

  Беше горе-долу същото ,но без скайп козунаците . Даже ми замириса на топъл козунак .

 5. 5 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ebeneezer Goode":

  Мисля, че имат изкуствен интелект, който генерира господинизми ката ден. То вече може алгоритмично да се изведе какво иска да каже авторът. Абстрактен умнокрасивитет плюс малко лични анекдоти и щипка недоразбрана квантова механика. А човешките съзнания са доста по-шарени и не подлежат на толкова бърза генерализация по калъпа Георги Господинов. За щастие...

 6. 6 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  При нас авлиги се блъскат в прозорците ни и умират. Летят много бързо, като жълти светкавици са. Много красиви птици, слънчеви. Но безумни във вихъра на полета. Като се стрелкат в небето и издават отсечените си звуци, особено в края на лятото, когато са вече многолюдно семейство, изразяват такава радост, каквато в други птици не съм усещала. Така ми се иска да са по-внимателни:(

 7. 7 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#6] от "Fiji":

  Птиците просто не виждат стъклото - закони на оптиката. Залепи си стикери на прозорците, с грабливи птици. Веднага ще станат по-внимателни.

 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#7] от "lil_alex":

  Закачих едни люлеещи се предмети на най-големия прозорец и от миналото лято няма жертви при нас. Но другаде сигурно продължават да се удрят. Такъв е животът: най-радващите се на небесния простор са най-уязвими, а глуповатите врабчета си подскачат и вряскат на воля, дори и котките бягат от тях — толкова са шумни. Не че искам да бъдат изядени, рабира се... Храня ги редовно и те ми се отблагодаряват като ми проглушават главата:)

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3430 Весело

  Метрополитен , Макбет, Камю !

  klimentm
 10. 10 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 826 Неутрално


  Коронавирусът като бройлер

  Днес, в момента, ни третират като бройлери. Затворили са ни в тясно пространство и са ни обявили курс към скоростно прехранване в условията на карантина. Ако някой все пак попита защо светлината 24/7 е задължителна и как така главите ни са наврени в решетка, като единственото нещо, което ти позволяват да правиш е да кълвеш ГМО продуктите, вървящи по лентата пред човката ти, получаваш обяснението: „Трябва да се расте”. Пристига ти по мейла, атакува те от екрана, дори ти го крещят себеподобни от балконите.

  И защо, питам аз, трябва да се излекуваш от коронавирус в подобни условия? Чака те бъдеще като мениджър на курник с 10 годишен мандат? Ще прелетиш през девет планини в десета, като полета се осъществи до 31.12.2020 година? Не разбира се! Спазваш разписанието, растеш си, изолираш се и максимум на 80-тия ден те изваждат от бърлогата, за да ти отнемат живота.
  .
  Ало, кукловода-производител, аз в 1984-та на Оруел вече съм живял. Тези глупости със ограничаване на свободите, социалната изолация и тотален контрол със забрана за излизане ги разправяй в западната част на Европа. Може и да ти повярват на пропагандата на справедливата тоталитарна държава, световното правителство и горемия брат, който се грижи за добруването на електората чрез мивистерството на здравеопазването, пардон истината.

  Аз си седя вкъщи и главата ми се цепи от мислене. Интелекта ми, донякаде компенсира оскъдните истински данни с които се налага да работя-предполагам. Представям си, че мога да свържа случващото се в по-глобална картина. Макар и само за моя лична консумация и обяснение. Убеден съм, че именно поради този процес на мислене, месото което произвеждам не става за ядене. Много е сухо, критично и засяда на гърлото.

  Замисълът е гениално прост и нагъл. Отначало си мислех, че коронавирусът е пуснат лично от Тръмп. Защото изпълняваше доста от неговите желания изказани публично. Пандемията разкъсва веригите на търговските доставки, дава възможност на много производства да се приберат обратно в САЩ и сатанизира Китай.

  Към края на месец март 2020 започнах да смятам, че заразата е пусната от кръга „Билденберг”. За да се оправдае изтриването на трилиони от фондовата борса, рецесията, пазара тип „падащ нож” и възможния колапс на финансовата система. И причинител на всичките тези неща не са количествените улеснения, зомби компаниите, балонните активи, а коронавирусът.

  Събуждаме се значи във Ваймарската република и вместо да посочим банкстерите като причина и да им потърсим отговорност си казваме: имаше пандемия, светът спря и това се получи от самосебе си.

  Изглежда, не съм бил прав да си обяснявам ситуациата така. И целия този голям въпрос със коронавируса е бил повдигнат от здравните системи по света. Защото са правени по дизайн: масови вноски от бедните, за да се обслужва богатия и безсмъртен елит. За богоизбраните осигуряваме тренсплантация на седмо и поредно сърце в един пациент, а вносителите пият по една студена вода. Парите свършиха, платете си трети път, ако искате лечение и т.н.

  Добре платените псевдомедици по върховете на здравноосигурителния модел искаха само следващия прекалено раздут бюджет. След лудата крава, птичия грип, свинския грип и африканската чума по свинете извадиха заплахата „коронавирус”. За да си получат големия и празен чек се съюзиха с медиите, изплашиха политиците и резултата е невероятно голямата и неоснователна паника по света. А кукловодите на това се свряха в миша дупка, изпъчиха техните лейтенанти на псевдопредната първа линия и посягат към ореола на спасители и светци.

  Не го изчислихте добре коронаномерът. Безсмъртните са на свършване и почти не остана някой, на който да продадате заплахиге си. Трябваше да пуснете вирус, който убива в диапазона 12-15 годиншни и да продължите да „лекувате” състоятелните достолепни персони.

  Елизабет костова и мен ме беше поканила да пишем по таз ТЕМАТИКА!
  Обаче, после се оказа, че не съм бил бивш участник и лектор, та немам право. ОК! Правилате требва да се уважават. Обаче, щом Господинов си позволева да слага "емблемата", аз си позволевам да си посттнем писанието за "Елизабет Костова" - СЪЩО!

 11. 11 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#10] от "scott":

  Добре, добре. Накара ме да се ухиля.
  Щеше да е наистина смешно, но всъщност е тъжно ... че мисиреците така накълваха тоя корона шит.
  И не само няма да се потърси сметка за неадекватните реакции на доста хора, а обратно - ще ги пишат големи герои и умници. Защото какво е щяло да се случи е само в сферата на предположенията и спекулациите.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 12. 12 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fiji":

  Просто врабчетата са по-напред еволюционно от авлигите. Затова може би авлигите са по-радостни и умират от... в крайна сметка от глупост :)

 13. 13 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1023 Любопитно

  Абе ако някой използва "следобедът на света" в три свои книги и във всяка тукашна поръчка за писане, не се ли явява вече плагиатство това явление?

 14. 14 Профил на sgannn
  sgannn
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#13] от "Араламбене му е майката":

  https://en.wikipedia.org/wiki/Plagiarism #Self-plagiarism

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK