Изложби на Кристо се откриват в София и Бургас

"Бягаща ограда...", 1998 г. Две хелиогравюри (фотогравюри), печатани в 4 цвята върху ръчна хартия

Снимките са предоставени от Софийската градска художествена галерия.На 19 юни в Софийската градска художествена галерия се открива изложба, посветена на световноизвестния художник от български произход Христо Явашев - Кристо.


Поводите са 85 години от неговото рождение и неотдавнашната му кончина, която предизвика скръб от загубата и преклонение към светлината и мащабите на таланта му в целия свят, се казва в съобщението на галерията.


В експозиция посетителите ще видят 5 литографии и фотогравюри на негови проекти , част от колекцията на галерията, придобити през 2015 г. , когато бе представена за първи път в България изложбата "Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 -2914". Тази изложба бе реализирана с личното съдействие на големия художник, който я предостави безвъзмездно за експониране в трите зали на галерията. Към литографиите и фотогравюри са представени и разнообразни текстове за личността и творчеството на Кристо и неговата партньорка в живота и творчеството Жан-Клод. дьо Гийебон.
"Опакованото стълбище", Париж, 2002 г.Офсетова литография, ситопечат, колаж върху ръчна хартия

© СГХГ

"Опакованото стълбище", Париж, 2002 г.Офсетова литография, ситопечат, колаж върху ръчна хартия


Посетителите имат възможност видят и едно малко известно интервю на Кристо пред Георги Лозанов и камерата на режисьора Стоян Радев, направено в неговото ателие в Ню Йорк.


Специално място в експозицията има и филмовата програма от 6 филма, на английски език за едни от най-известните проекти на Кристо и Жан-Клод.


Изложбата ще продължи до 19 юли.

На 25 юни в галерията на филиала в Бургас на Националната художествена академия ще бъде представена изложбата "Кристо - ранни етюди". Изложбата съдържа ранни учебни рисунки и акварели на твореца от времето, когато е учил в Академията (1953-1956 г.).
Творбите са от Музейната сбирка на НХА, която освен учебни етюди притежава и голяма колекция от постери на Кристо и Жан-Клод - автентично автографирани и подарени на НХА от авторите. Някои от тези постери, показващи емблематичните пакетажи на творците също ще бъдат показани в изложбата. Кристо и Жан Клод са Доктор хонорис кауза на НХА. Ранните етюди на Кристо могат да бъдат видени в Бургас до края на юли.


"Мастаба" – 1240 цветни варела, 1998 г., офсетова литография, ситопечат,към проекта "Мастаба" за Абу Даби, започнат през 1977 г.

© СГХГ

"Мастаба" – 1240 цветни варела, 1998 г., офсетова литография, ситопечат,към проекта "Мастаба" за Абу Даби, започнат през 1977 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK