В исторически контекст българинът никога не е бил солидарен

Галин Стоев

© Спас Спасов

Галин Стоев"Факт е, че една от стратегиите на управляващите е да противопоставят тези, които протестират и тези, които със зъби и нокти искат да минат през блокираните места. Това противопоставяне е класически похват, в него няма нищо оригинално и беше очаквано, че това ще се случи".


Това казва в интервю за "Дневник" режисьорът Галин Стоев, който от януари 2018 г. е директор на театъра във френския град Тулуза. Тази седмица той публикува критично открито писмо до премиера Бойко Борисов, с което подкрепи протестите за оставката му.


"В исторически контекст българинът никога не е бил солидарен, казва още Стоев. Във Франция, в продължение на месеци метрото беше блокирано, влаковете не се движиха, беше се стигнало до пълно замръзване, до колапс на транспортната система в страната. Някои от французите мрънкаха под носа си, но всички се придвижваха с велосипеди или преминаваха пеш през цял Париж, но никой не си позволи сериозно да напада протестиращите. Това е защото дори и тези, които не протестираха, разбираха много добре защото другите го правят.
Чувството за солидарност не позволява на французите по никакъв начин да са недоволни или да саботират това, което се случва. Те разбират правотата на тези, които протестират и заради тази солидарност бяха готови да понесат неудобствата от блокираната транспортна система".


Правото на протест е нещо, което във Франция не се коментира, казва още режисьорът. Там правото на индивидуална стачка е нещо, което не се коментира, както и солидарността.


Интервюто с Галин Стоев четете в събота в "Дневник".
Отвореното му писмо до Борисов е тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK