"Кръг от приятели" ще подкрепя българското съвременно изкуство

Създателите - Натали Хойос, Райналд Шумахер, Катрин и Веселина Сариеви (от ляво на дясно)

Създателите - Натали Хойос, Райналд Шумахер, Катрин и Веселина Сариеви (от ляво на дясно)Галерия "Сариев", фондация "Отворени Изкуства" (Пловдив) и Office for Art - Берлин обявиха създаването Circle of Friends for Bulgarian Art (Кръг от приятели за българско изкуство). Целта на организациите е да обединят експерти и ценители на съвременно изкуство от международна общност. Първоначалният фокус е подкрепа за българското съвременно визуално изкуство. Основатели на новата асоциация са Веселина и Катрин Сариеви, заедно с Райналд Шумахер и Натали Хойос. Райналд Шумахер и Натали Хойос са куратори от Германия, които миналата година представиха в програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата" мащабната изложба "Чуйте ни - артистичен интелект".


Първата програмна проява под знака на новия Кръг на приятели е изложба от поредицата "Сила на привличане" в галерия "Сариев" (може да я видите до 31 октомври). В нея са съчетани голямоформатни принтове на Касия Худаковски и визуални поеми на Веселин Сариев. Касия Худаковски е художничка от полски произход, развила артистична кариера в Лондон, днес - ситуирана в Берлин. Тя събира 80 сентенции - размисли за това защо един художник трябва/не трябва да създаде нови творби за самостоятелна изложба след края на пандемията, с което говори за системата, която определяше света на изкуството доскоро. Веселин Сариев (1951 - 2003) e поет, историк и издател. Включени са негови творби, правени по време на промените от 90-е години на миналия век, когато той е активен представител от бившия Източен блок на движението мейл арт и визуална поезия и отправя политически и естетически послания свързани с освобождаване от статуквото.


В два кратки разговора с българските и германските основатели на "кръга", "Дневник", представя повече за идеята.


Промените, нужни на днешния ден
Как се роди идеята за "Кръг от приятели за българско изкуство"?


- Веселина Сариева: Роди се съвсем естествено точно преди година. Това е надграждане на дългогодишната работата на нашата фондация и галерия в утвърждаването на съвременното изкуство, в образованието, популяризацията, запознаването на експерти с българската култура, развиване на колекционерство, ако щете и на семейната ни история и надграждане. От друга страна - на опита на Office for Art - Берлин в работата с престижни музеи, колекции и интересът им към Източна Европа и автори от региона. "Кръг от приятели за българско изкуство" е опит за демократизиране, съпричастност и създаване на нови модели за съвременния живот на изкуството, който модел отговаря на едно гражданско общество и развива неговата същност като такова. Моделът на асоциацията е самоуправление.


След пандемията идеята за кръга има още по-голяма значимост. Моето мнение е, че тази тема ще е много интересна не само за тези, които се интересуват от изкуството, но и за тези, които търсят промените нужни на днешния ден във всеки аспект.


Новите проекти на галерия "Сариев" и фондация "Отворени изкуства" са свързани с една различна нагласа към творчеството и към менажирането на изкуства. Преосмисляте взаимоотношенията художници - куратори - галеристи, отстранявате йерархиите... Дали създаването на този кръг от приятели е екстрактът на идеята за свободно, нейерархично обединение в полза на изкуството в трудно време?


- Веселина Сариева: Да, точно така е. След пандемията ние създадохме различни проекти, които са свързани с преосмисляне на работата на галерията, на мястото на художника, въобще на физическото пространство на една галерия. Нашата работа винаги е била "сайт-спесифик". Нашето галерийно пространство е малко, за да може да реагира бързо. За да може да даде точно тази концептуална рамка на това, което не правим. Като ZIP файл на нещо, което е много по-голямо. И настоящата изложба, която е некомерсиална, задава една мисловна рамка на това каква е работата на художника, каква трябва да бъде тя оттук напред. Това е резултат от един диалог с Райналд Шумахер и Натали Хойос, който ние водим години наред.


- Катрин Сариева: Това е точно един диалогичен кръг, в който цялата йерархичност започва да отпада. Затова и настоящата изложба разглежда и въпроса за йерархиите, за институциите и тяхното място в една следпандемична ситуация. И въобще във всяка кризисна или преходна ситуация. А визуалните поеми на Веселин Сариев поставях сходни въпроси, макар и преди трийсет години. За мобилността на изкуството в един момент, който е тотално неинституционализиран. Той също създаваше кръг от приятели, които правеха издавеното от него списание в Пловдив СВЕП - за визуална и експериментална поезия.

Кадър от изложбата на Касия Фудаковски и Веселин Сариев

Кадър от изложбата на Касия Фудаковски и Веселин Сариев


- Веселина Сариева: Тези творби говорят за смяна на езика в поезията, но и за една манифестност. Тази изложба е абсолютна еманация на това сливане и въобще на свободата на общуването. Зная, че тук звучи абстрактно, но това целим със създаването на този "Кръг от приятели за българско изкуство" - искаме да освободим системите, да провокираме частната инициатива в полза на развитието на изкуството. Искаме да запазим едно човешко ниво. Затова участваме по-скоро с личните си имена, отколкото с организациите, които представляваме. Така ще бъде и с хората, които ще бъдат в този или по-скоро "ще бъдат този кръг". Първите ни срещи вече са реализирани, ще се формираме разумно и плавно и надявам се другата година да имаме първите по-публични прояви, които ще покажат началото на дейността на кръга, което да привлече нови хора. Кръгът ще се разширява постъпателно и разумно, което е неговата цел. Той е отворен.


Опит, който е нужен за българското съвременно изкуство


Какво обединение е новооснованият "Кръг от приятели за българско изкуство"? Има ли модел, който прилагате към българската среда?


- Райналд Шумахер: В Германия има много примери за кръгове от приятели в подкрепа на културни институции - музеи, галерии, театри... Когато бяхме тук миналата година, открихме, че няма истинска подкрепа за съвременното изкуство в България от гражданското общество или от отделни личности. Затова решихме да пренесем опита си с надеждата да открием и тук съмишленици.


- Натали Хойос: Това е замисъл, който ще се надгради органично в течение на нашия работен процес. Още сме в самото му начало и се надяваме след известно време да привлечем много хора, с които да споделяме интереса си към съвременното изкуство в България.


Как ще привличате тези хора, как ще ги обедините в структура, която няма познат образец в България?


- Райналд Шумахер: Много се надяваме, че изложбите, които бележат началото на нашата асоциация, ще бъдат не просто еднократни артистични събития, а ще са вид платформи. Те до голяма степен говорят и за смисъла и стойността на един кръг от приятели на изкуството. Затова решихме, че първата от поредицата изложби трябва да бъде именно тази, която представяме сега в галерия "Сариев". Художничката Касия Фудаковски се е запитала след коронакризата струва ли си да се правят изложби в такава ситуация, каква е ролята на артиста, какво може той да направи в тази сложна ситуация... И това е отразено в два типа тезиси, които тя излага. Едната поредица е за това защо трябва да се направи изложба. Другата - обратно - защо не трябва.


Коронакризата постави много въпроси пред изкуството, но не върна ли и едни по-глобални теми за мястото му в обществото?


- Натали Хойос: Да, аз мисля, че това е видно и в тази творба на Касия Фудаковски, която е творба за общуването. Тя показва едно връщане към наистина важните неща в настоящето и вероятно в бъдещето. Тези въпроси са до голяма степен породени от коронакризата, но те се отнасят и до пазара на изкуства като цяло. Това са въпроси, които тревожат хората на изкуствата въобще. Затова мисля, че постигнахме сполучливо съчетание и с работите на Веселин Сариев. Те също са много обвързани със структурата на изкуствата, с езика и общуването.


- Райналд Шумахер: Работите на Веселин Сариев са от началото на 90-те. Те също са от една епоха на цялостна промяна, на революция по отношение на ценностите, в които обществото вярва. И е много интересно колко свързани могат да бъдат тези работи малък формат с мащабните принтове, направени днес, но също с класическа техника - гравирани върху дърво и отпечатани на големи листове.


Предвид сложната обстановка до колко далечно бъдеще сте планирали предстоящи изложби платформи, които да разширят кръга от приятели на българското изкуство?


- Райналд Шумахер: Надяваме се, че ще представим още една самостоятелна изложба през ноември. Имаме много планове за следващата година, някои са съвместни с фондация "Пловдив 2019". Но наистина предстои да видим кое е възможно и кое не. Кое може да бъде съобразено със здравните мерки и възможностите за пътуване. Настоящата изложба например осъществихме много трудно заради променящите се условия. Международният обмен е поставен на голямо изпитание в момента. Ние, разбира се, трябва да бъдем предпазливи и същевременно да опитваме да осъществяваме това, което сме замислили.


"Кръг от приятели" ще подкрепя българското съвременно изкуство

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Изкуството трябва само да се издържа.Като не се продава,значи не става

 2. 2 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  ..."Кръг от приятели за българско изкуство" ....
  Разбирай, като международна група за натиск върху българската държава да насочва против нашето желание, средства идващи от данъците които плащаме към групи от самовлюбени безделници, които въпросният Кръг използва за свои цели, но не желае да си плаща за това.
  - искаме да освободим системите, да провокираме частната инициатива в полза на развитието на изкуството.

 3. 3 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  ....искаме да освободим системите, да провокираме частната инициатива в полза на развитието на изкуството...
  Лъжлива фраза с която се крият истинските им намерения - държавата, в крайна сметка, да бъде принудена да пререзпределя част от данъците на работещите хора.
  Справка - крясъците на т. нар. независими артисти от преди няколко месеца да получават бюджетни субсидии.
  И ги получиха, хрнтутниците - от парите които ние сме изкарали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK