Сезон по време на COVID-19: новите театрални представления

Сезон по време на COVID-19: новите театрални представления

© Велко АнгеловМакар и в трудните условия на коронавирусна епидемия, театралният сезон започна. В залите се допускат едва половината от зрителите, които могат да влязат в нормална ситуация. Театрите са задължени да осигуряват специален режим за влизане и излизане и дезинфекция, а публиката - да стои с предпазни маски през цялото време. Въпреки затрудненията, след месеците на затворени сцените, публика в театъра не липсва. Извънредното положение наложи размествания в програмите на театрите - някои започват сезона в представления, чиито премиери паднаха през пролетта, други показват чисто нови проекти. "Дневник" представя най-новото от театралния афиш на столицата.


Народен театър "Иван Вазов"


Народният театър практически почти не е излизал в лятна ваканция - представления се играха и през август, като фокусът беше върху камерните продукции. Затова и през септември на сцените на най-старата и авторитетна театрална институция минаха три премиери.


Юлиан Вергов и Александра Василева в "Капитал (на) грешка"

© Народен театър

Юлиан Вергов и Александра Василева в "Капитал (на) грешка"
"Капитал (на) грешка"


Дългоочакваното ново представление на режисьора Иван Пантелеев, което трябваше да излезе през миналия сезон, е по пиесата "Казимир и Каролине" на Йодьон фон Хорват. Пантелеев използва текста, за да създаде основа за аналитично и иронично вглеждане в обществените проблеми и проекциите им в човешкото поведение, изразено със специфичен театрален език. Премиерата беше в края на септември.

Режисьор: Иван Пантелеев
Сценография и костюми: Милена Пантелеева и Елис Вели
Музика: Антони Дончев
С участието на: Александра Василева, Велислав Павлов, Димитър Николов, Иван Юруков, Радена Вълканова, Стефания Колева, Теодора Духовникова, Христо Петков, Юлиан Вергов

Вторият акцент е


"Какво да правим с виолончелото"


от Матей Вишнек. Критиката определя родения в Румъния и емигрирал във Франция Матей Вишниек като "новия Йонеско". Стъпващ върху основитете на абсурдизма, при Вишниек водещи са цирковото, маскарадното, карнавалното. Режисьор е Николай Поляков, а в ролите са: Валентин Танев, Снежина Петрова, Марин Янев, проф. Анатоли Кръстев. Сценографията и костюмите са дело на Марина Райчинова
Премиерата на "Какво да правим с виолончелото" беше на 2 октомври.


"Страх от опитомяване"


от Оля Стоянова се играе от 10 септември на камерната сцена. Героите се опитват да се борят със страховете си като се събират се и разказват за грешките и провалите, през които са преминали. Един ден в групата се включва човек, който има не измислени истории и дребни прегрешения, а истинска вина. След тази среща вече нищо не е същото. Режисьор е Стефан Спасов. С участието на Деян Ангелов, Емануела Шкодрева, Стефан Къшев и Ненчо Костов.


Малък градски театър "Зад канала"


Явор Гърдев поставя една от най-известните пиеси на британския нобелист Харолд Пинтър


"Завръщане у дома"


В центъра й е завръщащият се в дома на детството си блуден син. С изминалото време обаче домът отдавна не е това, което е бил. С участието на: Владимир Пенев, Деян Донков, Емил Котев, Мак Маринов, Каталин Старейшинска и Пенко Господинов. Сценографията и костюмите са Свила Величкова и Ванина Цандева.


Плакатът на"Завръщане у дома"

© Малък градски театър

Плакатът на"Завръщане у дома"


Представлението е част от юбилейната поредица, с която Малък градски театър "Зад канала" отбелязва 30 години от създаването си, а премиерата беше на 5 октомври.


"Кой се бои от Вирджиния Улф"
от Едуард Олби


Още една съвременна класика, но този път на американската драматургия. С нелеката задача да постави пиесата се заема режисьорът Стоян Радев, а премиерата ще бъде на 20 и 21 октомври.

Режисьор: Стоян Радев
С участието на: Ирини Жамбонас, Каталин Старейшинска, Малин Кръстев и Владимир Зомбори


Театър "София"


Спектакълът по съвременната комедия "Кашонът" от Клеман Мишел е решен в духа на импровизацията. Режисьорът на постановката Калин Ангелов казва, че формата е изградена изцяло на музикален принцип и е структурирана по логиката на джаз импровизациите. Музикалното оформление е на Георги Георгиев - Антика, а ритъмът - от Николай Димитров - Коки.


Театрална работилница "Сфумато"


Сезонът започва с нова версия на знаковия за театралната работилница спектакъл от 1997 г. на Иван Добчев и Маргарита Младенова


"Апокриф"


Този път режисьор на авторското представление по български апокрифи е само Иван Добчев, който работи със своя актьорски клас в НАТФИЗ. Поводът за новата версия по негови думи е "сполетялата ни чума/пандемия, която има своите аналози във вехтозаветните народни предания". Премиерата е на 10 октомври.

Режисьор: Иван Добчев
Музика: Асен Аврамов
Сценография: Иван Добчев
Асистент режисьори Стилиян Петров и Димитър Сарджев
С участието на: Алекс Иванов, Ангела Канева, Благовест Мицев, Боян Фераджиев, Валерия Върбанова, Дениза Павлова, Димитър Василев, Елена Траянова, Илиян Номов, Карина Илиева, Кристиян Стоичков, Мануела Минкова, Марин Джишев, Мартин Проданов, Никола Полихронов, Николай Ганчев, Яна Зайкова, Борис Върбанов, Станислав Младенов, Късин Ванг

"Апокриф"

© Цочо Бояджиев, Театрална работилница

"Апокриф"


Още едно ново заглавие предлага афишът тук -


"Женските изкуства за щастливо съпружество"


което ще излезе на 30 и 31 октомври, е за пожарите в семейното огнище, които стават видими при срещата между жени от различни поколения и векове. За дългия път към диалога, разбирането и равнопоставеността между половете, който все още предстои да бъде изминат. Представлението е по по книгите "Женските изкуства за щастливо съпружество" на Йона П. Стоянова и "Домъ и общество - книга за етикецията въ Царство България" от инж. Лили Янакиева. Драматург е Стефан Иванов. Участват Василена Винченцо и Миленита


Младежки театър "Николай Бинев"


На 14 октомври на Голямата сцена предстои премиерата на


"Съблечи се за вечеря"


от Марк Камолети с режисьор Венцислав Асенов. От театъра обещават "прекрасна и забавна комедия, способна да разведри всеки зрител, да го разсмее и да го преведе умело и с усмивка през отношенията и приключенията на героите". Марк Камолети (1923-2003) е автор на повече от 40 пиеси, поставяни в над 55 държави.

Режисьор: Венцислав Асенов
Сценография: Теодора Лазарова
С участието на: Александър Хаджиангелов, Веселина Конакчийска, Георги Гоцин, Гергана Христова, Ния Кръстева, Юлиян Петров

От септември в Младежкия театър "Николай Бинев" се играе новата постановка "Бившата мис на малкия град" по ирландския драматург и кинорежисьор Мартин Макдона. Режисьор е Владимир Люцканов.


Момент от "Бившата мис на малкия град"

© Младежки театър

Момент от "Бившата мис на малкия град"


През ноември предстои да излезе "Монетата" на Боян Крачолов, отличена с наградата на конкурса на Нов български университет за нова пиеса. Режисьор ще е самият Боян Крачолов. През декември или януари 2021 г. се очаква и "Крал Юбо" от Алфред Жари, постановка на Анастасия Събева.


Театър 199 "Валентин Стойчев"


Премиерата на най-новата пиеса, спечелила конкурса "Славка Славова" на Театър 199 -


"Боклук"


от Елена Телбис, ще бъде през ноември. Тя разказва за срещата на три сестри (отдавна разделени и с коренно различни съдби), които се събират в дома на наскоро починалата си майка.

Режисьор: Ивайло Христов
Сценография: Марина Янева
С участието на: Светлана Янчева, Анастасия Лютова и Елена Телбис


Театър "Българска армия"


За 70-годишнината на Театър "Българска армия" е предвиден своеобразен юбилеен спектакъл. Той ще се състои през ноември под режисурата на Владимир Люцканов. Актьорският състав ще бъде изненада. За момента не е известно какви други нови представления ще излязат на сцената на театъра в следващите месеци.


Театър "Възраждане"


В средата на септември се състоя премиерата на "Портокалова кожа" от Мая Пелевич с режисьор Петър Денчев. Пиесата се вглежда в илюзиите, които поддържа консуматорското общество, а основна тема са границите на женската идентичност в тази реалност. Участват актьорите Витория Николова, Боян Младенов, Йордан Ръсин, Лили Шомова, Надя Керанова.


Сред акцентите на новия сезон се очаква да бъде "Нощта на игуаната" на Тенеси Уилямс, постановка на Весела Василева, но засега няма обявена дата за премиера.


Сатиричен театър "Алеко Константинов"


През ноември предстоят две премиери: "Сатирично кабаре" от Калин Сърменов и Михаела Кацарова с режисьор Николай Младенов, ще бъде показано за първи път пред публика на 2 ноември.


На 19 ноември ще излезе "Искам Вашия мъж" от Михаил Задорнов с режисьор Владлен Александров. Спектакълът е с участието на Силвия Лулчева, Рада Кайрякова, Кирил Ефремов.


Театър "Азарян"


В края на септември в театъра излезе адаптацията на режисьора Крис Шарков на последния роман на един от най-противоречивите френски писатели Мишел Уелбек. В "Серотонин" участват актьорите Васил Читанов, Ирмена Чичикова, Ивайло Драгиев, Биляна Георгиева, Веселина Конакчийска, Боряна Маноилова, Николай Николаев.


"Серотонин"

©  Театър

"Серотонин"


От 5 октомври зрителите могат да гледат


"Отело - Гибелта на иделиста"


на Театър "ЗОНГ" - авторско представление по едноименната пиеса на Уилям Шекспир.

Режисьор: Дина Маркова.
С участието на: Боян Арсов, Надя Керанова, Живко Симеонов, Алеко Дишев, Цветан Апостолов, Румен Михайлов и Вяра Коларова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK