Мартичка Божилова, директор на "София ДокуМентал": През 2021 ще продължим да живеем в бъдещето

Мартичка Божилова

© Цветелина Белутова, Капитал

Мартичка БожиловаМартичка Божилова от "Агитпроп" е един от най-успешните български продуценти. В киносредите тя няма нужда от представяне. Подписът й стои под много документални и доку-фикшън продукции и копродукции с партньори от целия свят, под игрални филми и под усилията да се развива документалното кино в България и Европа. В новия си проект казва, че "животът отива на кино, на документално кино". Божилова е директор на фестивала "София ДокуМентал", чието нулево издание започва на 10 декември и ще продължи до 18 декември. Заради коронакризата всички прожекции и дискусии около тях ще бъдат в онлайн формат - така направихме и този разговор - с въпроси и отговори, разменяни по мейла.


А фестивалът скъсява до максимално удобното достъпа до документално кино - може да го гледате по всяко време и от всяко място в следващите дни. "Дневник" е медиа партньор на "София ДокуМентал" като част от мисията на медиата да подкрепя културни събития и дискусии. Филмите са тук, а специалното съдържание за фестивала - тук.


През по голямата част от декември заради епидемията от коронавирус хората по избор или без избор, остават вкъщи - защо бихте им препоръчали да гледат документално кино в тези дни?
- През декември хората са вкъщи, особено сега, когато животът е на пауза. Но също така са настроени към доброта, съпричастност и желание за равносметка. Един хубав документален филм за чудото на човешкия дух, свободата на мисълта, стремежа към преодоляване на несправедливостите от истински съвременни герои на нашето време може да донесе вдъхновение и необикновена сила у човека.


Решихте да не отлагате фестивала, а да направите нулево издание?


- Да, за да докажем, че животът и изкуството не могат да бъдат спрени. Бих искала за нашата публика достъп до филми за смелост и честност, за реални събития и съвременни човешки истории от всички точки на света. "ДокуМентал" е платформата, на която тези филми ще достигат за първи път до българската публика.


Не случайно пилотното и различно от всички фетивали досега у нас издание "0" стартира на 10 декември - световния ден на човешките права. В житейската ситуация на пандемия и всеобхватна криза ние за първи път показваме едни от най-добрите документални филми от света - носители на много призове от фестивали като "Сънданс", Амстердам, номинации за "Оскар" и награди на публиката. Темите са за цензурата, фалшивите новини, сексуалността, свободата на мисълта, правосъдието, здравната система, пропагандата, активизма чрез изкуство - такива, които пряко засягат острите и сложни обществени процеси и събития в България и по света. Имаме и филми за личности и поп икони, които променят света - Олег Сенцов, Алексей Навални, Банкси, M.I.A., съдия Рут Гинсбърг.


Различното, което предлагаме, са специално програмираните между 10 и 18 декември дискусии на живо с български и световни личности и активисти, които ще бъдат излъчвани за територията на България и целия свят безвъзмездно и с възможност публиката да задава въпроси в реално време. Поканили сме вдъхновители и творци за единадесет живи разговора - личности като журналистите Силвия Великова, Полина Паунова, Росен Босев и Ирина Недева, правозащитничката и съдия Здравка Калайджиева, отец и капелан в българските затвори - ставрофорен иконом Николай, режисьорите Явор Гърдев, Андрей Курейчик, Асколд Куров, режисьора и писател Георги Тенев, световни документалисти.


Откога и как се появи и разви идеята за Sofia DocuMental?


- Sofia DocuMental е дългогодишна мечта, която се сбъдва в най-нужния момент. Имаме цяло ново поколение от млади и мислещи хора в България, които са любопитни и с чувство за отговорност. Също така се събрахме достатъчно много съмишленици точно сега, така че се получи точка на пресичане между точните хора в точното време и на точното място. Благодаря на нашите партньори и спомоществователи, които безпрецедентно застанаха зад фестивала.


В името има една игра с Docu и Mental - какво е посланието?


- Когато се роди заглавието, играта на думи в него наистина ни грабна. От една страна, Mental e част от думата за документално кино на всички езици. От друга, е израз за ум, разум и дух, но също и за смахнат или луд. Харесва ни - на нас от екипа на фестивала - да подписваме кореспонденцията и на български, и на английски с израза "ДокуМентално Ваши".


Защо фокусът е човешки права и винаги ли ще бъде такъв или всяка година различен?


- Вярвам, че възможността да се случи в този момент отговаря на острата нужда от такъв фестивал. От нуждата за разговор по теми като свобода, честност, демокрация, някои от които свикнахме да приемаме за даденост, а се оказва, че от нас зависи ежедневно да защитаваме.


В България малко документално кино ли се създава или като за пазар и контекст е достатъчно?


- Българското документално кино е традиционно много силно. Но няма достатъчно млади творци, които да правят съвременни остри теми, тъй като няма трайна и постоянна платформа или телевизионен канал, които регулярно да програмират българско документално кино. За сравнение, във Финландия или дори в Чехия ежеседмично се програмират новосъздадени независими художествени документални филми.


Документалното кино, създадено от ярки и независими автори, е демократичното огледало за всяко общество. Тук все още няма достатъчно нагласа за това.


Неизбежен въпрос - как коронакризата повлия индустрията на документалното кино?


- Документалните филми обикновено се правят от малки екипи. Снимачният период може да се променя спрямо ситуацията. Това до някаква степен спаси множество продукции на местно ниво. По-амбициозните проекти, свързвани с пътувания, разрешителни за снимки, обаче трябваше да спрат. А напоследък се появиха много наръчници как да направим филм у дома, със смартфона си.


Ефектът на платформите какъв е? За кината може би ще се окаже пагубен, но за документалните филми дават ли повече възможности? Развиват ли нова публика?


- Кината са в много драматична ситуация, но публиката ще продължи да има нужда от колективното преживяване, което предлагат. Платформите се превърнаха във всекидневна форма на киноизживяване за все повече потребители. Аз много харесвам документалистиката на Netflix и HBO Documentaries, има чудесна платформа за документално кино dafilms.com. Нашата платформа stream.documental.bg започва на 10 декември с 15 фестивални премиери за България, които са едни от най-ярките документални филми от последно време.


А има ли нова тенденция в създаването на документални филми?


- Технологиите позволяват все по-лесно снимане на живота около нас. В същото време добрият документален филм изисква талант, чувствителност и високо визуално майсторство. Като нова тенденция бих отбелязала разбиването на табуто за т.нар. "телевизионен час", според който документалният филм трябва да е с продължителност един час, за да бъде финансиран и съответно програмиран.


С настъпването на платформите сега са допустими всякакви дължини. Документалното кино участва в глобалните тенденции и все по-търсени са документалните сериали и минисерии.


Върху какво работите вие в момента?


- Продуцирането на филми си остава моята страст. Работя с европейски тв канали като Arte, BBC, финландската и датската телевизия. Продуцирам следващите филми от трилогията на Мисирков и Богданов, посветена на колективната европейска памет - за най-големите социалистически сгради в света, за автомобилите от социализма и за преминаването към общоевропейската континентална валута. Освен това навлизаме в постпродукция на игралния дебютен филм на Магделена Илиева "Пакет Вечност", на новия ни четвърти филм с документалистката Мария Аверина, както и развивам няколко документални филма и сериали.


Вашите три препоръки от програмата на Sofia DocuMental?


- "Радиомълчание", "За Сама" и "Епицентър".


Каква посока виждате за 2021 - общо и за документалното кино ?


- През 2021 ще продължим да живеем в бъдещето - изолирани в реалността, но виртуално свързани. Надявам се да си върнем нормалното общуване и движение възможно най-скоро, въпреки че тази ситуация ражда много възможности. Но същевременно крие още повече тревога за човечеството и човечността.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK