Асколд Куров, режисьор: Телефоните ни бяха подслушвани, когато снимахме в Русия

Асколд Куров, режисьор: Телефоните ни бяха подслушвани, когато снимахме в Русия

© София ДокуМенталЧаст от специалните събития на международния филмов фестивал за документално кино Sofia DocuMental, чието нулево издание е онлайн от 10 до 18 декември (тук), е събитие, посветено на филма "Процесът "Олег Сенцов". Филмът разказва за съдебния процес срещу носителя на наградата "Сахаров" на Европейския парламент, режисьора Олег Сенцов, и неговата борба да докаже невинността си, като не спира да отстоява позицията си дори и в най-ужасяващите моменти.


Специалната онлайн прожекция на "Процесът "Олег Сенцов" е организирана заедно с Бюрото за връзка на Европейския парламент в България и ще започне на 11 декември от 18.00 часа, а след прожекцията на филма, в 19.30 часа ще има онлайн дискусия, посветена на свободата на мисълта, за която е нужна предварителна регистрация тук. Дискусията ще бъде излъчвана и на живо във "Фейсбук", а в нея ще участват режисьорът на филма Асколд Куров, беларуският режисьор и политически активист Андрей Курейчик и българският им колега Явор Гърдев. За първите 200 зрители достъпът до филма ще бъде безплатен тук, като промоционалният код - sakharov2020, ще важи от 18.00 до 24.00 ч. на 11 декември, но след първоначалното въвеждане на кода зрителите ще имат 24 часа да изгледат филма. По този повод "Дневник" публикува кратко интервю с режисьора на филма Асколд Куров.


Две години след премиерата на филма той все още пътува по фестивали и все още е много актуален. На какво се дължи това според вас?
- От една страна, Олег беше освободен преди една година и можеше да пътува (преди избухването на пандемията) и лично да представя филма. От друга, ситуацията не се е променила особено. 34 затворници бяха разменени между Русия и Украйна, когато Олег беше освободен, но все още много хора са в затвора. Броят на политическите затворници в Русия расте. Съществува голям проблем и в Крим, и по-специално с кримските татари, които са мюсюлмани и са обвинявани, че са част от радикални организации, за да могат властите да имат причина да ги затварят.


Как повлия този филм на работата ви?


- Всъщност в момента работя по друг филм за Олег Сенцов. Не толкова с фокус върху затворничеството по политически причини, а по-скоро за ситуацията, пред която са изправени артистите, както и за кампанията на подкрепа и солидарност, която се разпространи в цял свят. Преди две години, по време на световното първенство в Русия, Олег започна гладната си стачка с искането всички украински политически затворници да бъдат освободени. Стачката продължи 145 дни и той беше в много лошо състояние. Но неговите колеги, продуценти, кинематографисти решиха да създадат киносценарий по пиесата му "Номера" и го поканиха да режисира филм от затвора.


Беше пълна лудост. Беше забранено да му се показва заснет материал, но те решиха да общуват чрез специална електронна система за поща в затвора. Той беше в контакт с филмовия екип, като адвокатът му носеше материала. Имайте предвид, че затворът, в който беше Сенцов, съвсем не беше близо до Москва - напротив, беше далеч и труднодостъпен - можеше да се стигне до него само с хеликоптер или лодка. Нямаше мостове на реката. Така че адвокатът му изпълняваше ролята на пощальон, който носеше варианти на сценария, костюми, сценографски скици. А те снимаха.


"Номера" имаше премиера тази година на Берлинале. Следващият ми документален филм е за този процес на снимки, за тези трудности. Това не е просто филм за правенето на филм, а за човешкия дух, солидарността, любовта, изкуството.


Къде бяхте, когато научихте за освобождаването на Олег?


- Беше особено, защото няколко пъти излязоха фалшиви новини за освобождаването му. Когато бях на кинофестивала във Венеция с този филм, получихме вътрешна информация, че Олег ще бъде освободен на следващия ден. В началото си помислих, че трябва веднага да отида в Киев. Но интуицията ми подсказа, че това не е вярно и то наистина не беше.


Но една седмица по-късно един приятел ми се обади и ми каза, че сестрата на Олег била поканена от администрацията на президента. Това означаваше, че най-вероятно Олег ще бъде освободен. На следващата сутрин бях в Киев. Беше лудница, тълпа от хора, повече от 100 журналисти, президентът на Украйна. Не искаха да ме пуснат вътре, защото съм руснак и нямах акредитация на журналист. Продуцентите на "Номера" видяха президента и започнаха да викат към него: "Владимир, Асколд Куров, руският режисьор е тук и не го пускат вътре!" Президентът разпореди да вляза и така успях най-накрая да видя Олег.


Беше ли трудно да се продуцира филмът?


- Да, трудно беше. Нямахме никаква надежда да намерим пари в Русия заради темата на филма и действително не успяхме. Продуцентите ни бяха от Естония, Полша и Чехия. Беше предизвикателство да снимаме в Русия. Трябваше много да внимаваме заради нашите герои и тяхната сигурност - със семейството на Олег Сенцов, с адвоката му. Телефоните ни бяха подслушвани, адвокатите бяха винаги под наблюдение. Не знаехме какво ще последва. За мен това също беше огромна отговорност, защото Олег и адвокатите му почти винаги бяха на мое разположение за снимки, те напълно ми се доверяваха и аз носех отговорност за материала. Друго предизвикателство бяха чисто творческите решения.


Това беше първият филм, който правя на такава тема - не беше авторски документален филм, а по-специален жанр. Малко кампаниен филм, малко разследващ, но също и личен, биографичен филм. Задачата беше да съчетая и разкажа много истории и сюжетни линии и никак не беше лесно. Много съм щастлив, че полските копродуценти въвлякоха един много опитен режисьор по монтажа - Михал Лешчиловски (той е започнал да работи при Андрей Тарковски), който много ни помогна да изградим историята. Също и немската монтажистка Лена Рем, която отметна много работа. Имах страшно много материал. Свързан не само с личния живот на Олег, но и много, много часове от съдебния процес. Главната задача беше да намеря точния баланс.


Работили сте и по друг филм, отново свързан с човешките права, "Добре дошли в Чечения". Разкажете ни повече за вашето участие в него.


- В "Добре дошли в Чечения" бях оператор. Трябва да кажа, че беше далеч по-опасно от снимките на "Процесът "Олег Сенцов". В Чечения няма никакви правила, има много жестокост и с лекота се убиват хора, които не са на твоя страна. Преди три години започнаха преследване срещу ЛГБТИ - идентифицираха ги, предаваха ги на тайните служби, които ги изтезаваха или караха роднините им да го правят. В този момент снимах в редакцията на "Новая Газета", тамошният независим вестник. По време на тези събития знаех, че журналистите, които разследваха темата, бяха заплашвани. Заснел съм случай, при който тайните служби подхвърлиха наркотици сред личните вещи на журналистите, за да имат повод да ги затворят.


Дейвид Франс, продуцент и режисьор на "Добре дошли в Чечения", се обърна към мен, защото направих "Деца 404" - филм за руските ЛГБТИ младежи. Така че бях известен като режисьор, който се занимава с тези неща. Когато се свърза с мен, първоначално му отказах. Мислех, че е невъзможно и изключително опасно - не само за нас, но и за хората, които трябваше да участват във филма. Защото тези хора току-що бяха избягали от Чечения, криеха се, живееха в защитени къщи за бежанци и се криеха не само от чеченската милиция, но също и от роднините си, които ги издирваха, за да ги убият. След като размислих обаче, реших, че ще направя този филм, защото нямам причина да не се опитам да го направя. Отначало само аз правех проучванията, като се опитвах да получа достъп до тези жилища. Не беше лесно, тъй като хората нямаха никаква причина да ми вярват.


Но също така разбраха, че е нужно да се направи такъв филм, защото хората трябваше да знаят. Също така Дейвид обеща на всички, че самоличността и гласовете им ще бъдат променени така, че и майките им няма да ги разпознаят. Когато осигури технологията, която да бъде използвана във филма, той намери и ЛГБТИ активисти от цял свят, които да дадат лицата си на героите във филма, за да ги защитят. В началото бях скептичен за използването на тази технология, защото не мислех, че ще бъде в стила на документалния жанр. Но когато я изпитах на практика, бях шокиран, защото беше много по-добра от използването на затъмняване или размазване като ефекти за скриване, защото в нашия филм има много движение и емоции. Дори потрепванията на клепачите се виждат. Най-важно беше да усещаме какво мисли тя или той, и мисля, че го постигнахме.


Кое беше най-голямото предизвикателство в създаването на този филм лично за вас?


- Някои от тези хора са преминали през ужасни неща и за мен понякога беше трудно да ги придружавам в това пътешествие. Задавал съм си въпроса дали върша правилното нещо, като не свалям камерата от тях. Но в крайна сметка това беше изключително важно за тях и това ме убеди, че съм на прав път. Това е процес, през който всеки, който прави такива филми, трябва да премине.


Организатори на фестивала са Балкански документален център - София, и фондация "Конрад Аденауер", а "Дневник" е медиен партньор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Тоя да не е брат на Мадуро?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5124 Неутрално

  В цял свят службите подслушват. То това е смисълът на съществуването им.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1658 Любопитно

  Не бе , бил е на неподходящо място.....

 5. 5 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Цитат:
  Асколд Куров, режисьор: Телефоните ни бяха подслушвани, когато снимахме в Русия

  --------
  Това лице прави демократична евро-атлантическа реклама, че Обама е голяма работа, понеже слушал канцлерината Меркел на нейна територия, а руснаците са едно ГОЛЯМО нищо, защото били подслушвали на СВОЯ територия някакъв режисьор, което означава, че руснаците са СЛАБА водка, понеже не могат да подслушват на чужда територия, а американците са СИЛНО уиски.

 6. 6 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1267 Весело

  "Дискусията ще бъде излъчвана и на живо във "Фейсбук", а в нея ще участват режисьорът на филма Асколд Куров, беларуският режисьор и политически активист Андрей Курейчик и българският им колега Явор Гърдев."

  Значи Куров, Курейчик и Гърдев, а?
  И ще си говорят как Путин подслушвал Куров?
  В отсъствието на страдалеца Навални, трябва да се намерят добри придворни, които да го заместват в борбата му срещу злия Путин!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Препоръчвам на г-н Куров,(боже какви фамилии имат "братушките"!),ето това като средство за отпор:

  https://spy.bg/skriti-kameri/

 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Препоръката не става , защото " бойците на тихия фронт " никога не спят......

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Разстроено

  Без изненади!!!
  В североизточната степно- блатна сатрапия винаги е било и винаги ще бъде така!!!!!

 10. 10 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#5] от "Аскет":

  “ руснаците са едно ГОЛЯМО нищо”
  ——
  Не, бе ... намекът е, че са ЛОШАВИ!

  Тъй или иначе ефтинкото заглавие олекотява материала под него

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 11. 11 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Без изненади!!!В североизточната степно- блатна сатрапия винаги е било и винаги ще бъде така!!!!!
  —цитат от коментар 9 на selqnin

  Как? С полски режисьори, немска техника, естонски продуценти и американски пари да правят "руски" филм с това невзрачно момче?

  Свободата, Санчо...
 12. 12 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Любопитно

  Докато беше в Русия толкоз ли не намери 5мин да се видиш с батко ти Сноудън да ти обясни как в САЩ подслушват всеки?

 13. 13 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ха ха ха ха

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 14. 14 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":

  “ Без изненади!!!
  В североизточната степно- блатна сатрапия”
  ——
  Ама ти кълвеш безотказно ... без изненади

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1658 Весело

  Това е по причина на многото стари , а и нови " криминалета " по ТВ-тата ни.....много шпиони..... , да ги съжалиш при този работен режим и технологии....

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  Този се е наредил до Меркел?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Любопитно

  ". 34 затворници бяха разменени между Русия и Украйна, когато Олег беше освободен, но все още много хора са в затвора. Броят на политическите затворници в Русия расте. Съществува голям проблем и в Крим, и по-специално с кримските татари, които са мюсюлмани и са обвинявани, че са част от радикални организации, за да могат властите да имат причина да ги затварят."

  А за политическите затворници в Украйна няма ли да направиш филм бе Куров! Иначе грижата ти за кримските татари които бяха готови да режат главите на руснаците в Крим е трогателна! Ама те са наистина агънца като азерите които колят старците в Карабах имали неблагоразумието да останат там под влестта на азерите!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Весело

  "Преди две години, по време на световното първенство в Русия, Олег започна гладната си стачка с искането всички украински политически затворници да бъдат освободени. Стачката продължи 145 дни и той беше в много лошо състояние. Но неговите колеги, продуценти, кинематографисти решиха да създадат киносценарий по пиесата му "Номера" и го поканиха да режисира филм от затвора."

  Тоя дали е режисьор е спорно но че е артист който имитира гладна стачка е безпорно! Човек не може да издържи повече от 70 дена без храна обаче "режисьора" издържал двойно повече и останал жив без никакви последствия?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 22. 22 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Кремъл заграби чужда територия-ФАКТ.

 23. 23 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2680 Весело

  В Чечня бих сложил и електронни гривни , а ако ходят да снимат педали ...могат да останат и без глави. Такъв народ живее там ..., няма да покълне великото демокраческо уèние за равенство на половете ..

 24. 24 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 140 Неутрално

  До коментар [#9] от "selqnin":“ Без изненади!!!В североизточната степно- блатна сатрапия”——Ама ти кълвеш безотказно ... без изненади
  —цитат от коментар 14 на Gretel


  Статията е точно за такива като него.
  Да им повдигнат малко духа.  До коментар [#14] от "Gretel":


  До коментар [#19] от "selqnin":

 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Весело

  До коментар [#23] от "dejmos":

  Вие сте неизчерпаем източник на хуманизъм!!!

 26. 26 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#19] от "selqnin":

  “ архитектурна декорация”
  ——
  Пиши още! Да видим колко още думички не знаеш какво означават. Дотука “сатрапия”, “архитектурна декорация”...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#24] от "bib45647808":

  “ Статията е точно за такива като него. ”
  ——
  👍 По-скоро — заглавието. Обзалагам се, че е и от него е прочел само “Русия”.

  Няма лошо ... и за нас е забава. Павлов дори Нобелова награда зарад тия получил, човекът

  До коментар [#9] от "selqnin":

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 29. 29 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Кремъл заграби чужда територия-ФАКТ.
  —цитат от коментар 22 на hasmokar


  Много точно...
  В резултат на Украино-турската война (пише го в уикито) Украйна отвоювала от Турция Крым...
  Също така в резултат на друга Украино-турска война ние сме се освободили от Турция.

  Да не говорим как Украйна ни е поробила на 9.9.1944 г. и е наложила комунизъмъ у нас...

 30. 30 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Путин, направи путински номер на Куров

 31. 31 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 112 Неутрално

  Опит за оригиналничене. От никой да стане известен.

 32. 32 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1665 Любопитно

  До коментар [#29] от "Аскет":

  Също така в резултат на друга Украино-турска война ние сме се освободили от Турция.

  Да не говорим как Украйна ни е поробила на 9.9.1944 г. и е наложила комунизъмъ у нас...---------------------------
  60 процента от войниците взели участие в освободителната за нас Руско - турска война са украинци.
  На 09.09.1944г. в България влизат войските на Трети украински фронт.

 33. 33 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Весело

  До коментар [#26] от "Gretel":

  Простете за личният въпрос :"дотука" на кой точно език е???
  Благодаря!

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Леко са се разминали, само с подслушване на телефони. Можеше и по-страшни неща да им се случат. Това е Путинова Русия, не е шега.

 35. 35 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1841 Любопитно

  До коментар [#34] от "Роси":

  вие природно малоумна ли сте или искате тука да блеснете

 36. 36 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1841 Любопитно

  До коментар [#34] от "Роси":

  Вие сте странен човек
  Мъжа ви сигурно ми е отсвирил, или намате деца или и те са ви отсвирили
  остава ми рейтинга в Дневник.
  Затова пишете някъде след 30 коментара да видете накъде ще е удачно да коментирате
  или срещу Русия тука витаги набира +

 37. 37 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1841 Весело

  извинявате но и България разговорите му се подслушват и се съхраняват по закон 6 месеца - този от Марс ли идва или иска да си вдигне рейтинга

 38. 38 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1841 Весело

  извинявате но и България разговорите му се подслушват и се съхраняват по закон 6 месеца - този от Марс ли идва или иска да си вдигне рейтинга

 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Весело

  До коментар [#5] от "Аскет":

  Абе за американците по-скопро е бърбън, но интересно какво е очаквал Куров? В крайна сметка е дошъл от чужбина да ги критикува публично.

 40. 40 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3202 Весело

  Мини СССР, раят на всички рубладжии! Аре, дрОгарЕ, новият СССР и старата Северна Корея ви чакат с отворени обятия. Обличате куртката, слагате каскета, червеният паспорт и книжката от БКП в джоба, иииии ....., чемадан, вакзал, Красноярск!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 41. 41 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Тоя дали е режисьор е спорно но че е артист който имитира гладна стачка е безпорно! Човек не може да издържи повече от 70 дена без храна обаче "режисьора" издържал двойно повече и останал жив без никакви последствия?!
  —цитат от коментар 21 на Julian Mall


  Понеже е било срещу Путин е имал виритуални криле, би издържал колкото решат режисьорите, пък зависи и сценаристите какво са написали в сценария?

 42. 42 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Докато беше в Русия толкоз ли не намери 5мин да се видиш с батко ти Сноудън да ти обясни как в САЩ подслушват всеки?
  —цитат от коментар 12 на Jazzdevil


  При подобни случаи демократичната и свободна преса винаги има 2 аршина, с които мерят според зависи коя е държавата!

 43. 43 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1089 Весело

  Тоя да не е брат на Мадуро?
  —цитат от коментар 1 на venci4


  Тц- ако беше негов брат- щеше да е Ташев.

  А сега си е Куров- това е солов играч- няма братя и сестри... 😂😂😂😂😂

  За солови играчи в киното говорим, нали? 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 44. 44 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2020 Гневно

  Тоя да не е брат на Мадуро?
  —цитат от коментар 1 на venci4


  Не обиждай човека, та той е сестра на Ташунко сапа!

  Мараба, С-ДС доносници!
 45. 45 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Да оживееш след 145 дни гладна стачка е чудо. Аз съм правил гладна стачка веднъж за 7-10 дни, вече забравих. Бях 75 кг когато започнах и 67 накрая. Кръвното ми стана 60/30, макар че не се чувствах зле; всъщност струваше ми се, че мога да полетя. Не мисля, че бих оживял цял месец.
  Най-трудното и опасното е захранването.

 46. 46 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#33] от "selqnin":

  “ "дотука" на кой точно език е?”
  ——
  На сатрапски, разбира се.

  И ни съ стягай, де! Тука сме си се свои хора... Ако беше от наше село, току виж нещо и рода сме излезнали ... ммм ...може би не, ако беше от горната маала ...там не съм сигурна

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 47. 47 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 836 Гневно

  До коментар [#37] от "1001":

  "извинявате но и България разговорите му се подслушват и се съхраняват по закон 6 месеца"

  Що лъжеш ма, бабо кухоглава?!

  Дейбай дълбокопровинциалните неграмотни шмули!
  Как ви идва отвътре да омаскарите всичко!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 48. 48 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Олег Сенцов е епохално име в световното киноизкуство, ето само списъка на наградите му:

  Награда за свобода на мисълта „Сахаров“ на Европейския парламент

  Орден „За смелост“ (Украйна): ІІІ (23.08.2014) и І (24.09.2015) степени.

  Национална премия на Украйна „Тарас Шевченко“ (2016) за филмите „Гамер“ и „Носорог“ ("Носоріг")

  Специална премия на журито на Чешкия киноматографичен и телевизионен съюз FITNESS (17.01.2016)

  Премия на американския ПЕН-клуб „Барбара Голдсмит“ „Свобода да пишеш“ (26.04.2017)

  Награда „Карпатска Европа на общите ценности“ на форума „Европа-Украйна“ (13.03.2018)

  Премия на международния икономико-хуманитарен форум "Ukrainian ID" (02.07.2018)

  *****************

  Ето и мащабната филмография на уникалния режисьор, филмография, заради която е окичен от главата до петите с ордени и дипломи:

  1. Гамер.
  2. Още един, ама недовършен.

  Гледайте довършения филм, поучително е / гледал съм го, заслужава си да се види за какво се награждава днес/ !

  Мараба, С-ДС доносници!
 49. 49 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  До коментар [#26] от "Gretel":Простете за личният въпрос :"дотука" на кой точно език е???Благодаря!
  —цитат от коментар 33 на selqnin


  На български:

  1. https://kaksepishe.com/tag/тук/

  2. https://kaksepishe.com/dotuk-do-tuk/

  Мараба, С-ДС доносници!
 50. 50 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Куров срещал ли се е вече с Путин ?......

 51. 51 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Куров срещал ли се е вече с Путин ?......
  —цитат от коментар 50 на KRAFTWERK


  Ъхъ, едва са ги разделили един от друг след първата им среща, толкова са се харесали!

  Мараба, С-ДС доносници!
 52. 52 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#49] от "Манчо":

  До коментар [#26] от "Gretel":Простете за личният въпрос :"дотука" на кой точно език е???Благодаря!
  —цитат от коментар 33 на selqnin
  ——
  Не му отваряй очите,че току гурлите му надраскали ретината ... и ша та съди после. Никой не цени безплатното ... образование, в случая

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 53. 53 Профил на tjh28695849
  tjh28695849
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кой си ти че да те потслушват? ОЩЕ ЕДИН НЕСРЕТНИК ВЗЕЛ СЕ НА СЕРИОЗНО.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK