"Парчета живот" - Севда Шишманова създава игрален филм за атентата в Бургас

"Парчета живот" - Севда Шишманова създава игрален филм за атентата в Бургас

© Red Carpet films"Познавам спиралата на отмъщението, която има своя дълбок радикализиращ политически втори план. Но в общото усещане за загуба и тъга, изпитвах особено чувство за несправедливост, когато в статистиката за жертвите на атентата потъваха световете на хора, с техните лични победи и поражения, любови и раздели, тревоги и мечти. След като в Бургас беше извършен първият в новата ни история терористичен акт на българска територия, започнах да проучвам историите на всички, които загинаха в него. И реших да направя филм за тях, защото мисля, че срещу идеологията, която отнема човешки живот, могат да бъдат противопоставени само неговите ценности."


Така отговаря Севда Шишманова на въпроса защо иска да създаде игрален филм за атентата в Бургас. Когато на летище "Сарафово" на 18 юли 2012 г. е взривен автобус с израелски туристи и загиват 7 души, тя е програмен директор на БНТ. Заради опита, който има като военен кореспондент и отразяването на атентати в различни региони на света, от Афганистан и Пакистан до Лондон и Истанбул, следи с голям интерес случая, разследването и процеса.


Шишманова е специализирала режисура на игралното кино и когато напуска държавната медиа (през 2017 г.) започва да работи над филмовия проект, като повече от две години прави свое проучване. Така успява да се срещне с роднините на загиналите в атентата израелски граждани, да научи много за живота на всеки от тях и за случилото се на летището в този ден. Специално проучва историята на загиналия шофьор на автобуса, който е български гражданин с мюсюлмански произход.
Remains of life


и най-близкият му български превод "Парчета живот" е името на бъдещия филм, който разказва за атентата през личните истории на жертвите и тази на атентатора, който също загива при взрива.


Създаването на филм за скорошно трагично събитие, което продължава да е травмиращо за засегнатите хора, носи своите етични рискове и отговорност. Затова сценарият е написан на основата на интервюта с близките на жертвите, оцелели пътници и свидетели, на автентичен снимков и видеоматериал, на професионални анализи за подготовката и осъществяването на атентата.


Севда Шишманова,

режисьор на "Парчета живот"


Тя ще бъде режисьор на "Парчета живот" и това е нейният първи игрален филм, след десетки документални продукции, снимани докато е международен кореспондент в БНТ. Съсценарист на филма е Милена Петрова, която живее и работи в Берлин, а оператор Калоян Божилов. Продуцент е компанията Red Carpet Films (във визитката й са успешните проекти на Милко Лазаров "Ага" и "Отчуждение").


"Парчета живот" е класиран на първо място в последната сесия на Националния филмов център в категорията за филми с лимитиран бюджет и получава финансиране. Голяма част от сюжета на филма се развива в Израел и ще бъде сниман на локации там, а кастът освен българските, включва и много чужди актьори, затова екипът ще разчита също на сериозно външно финансиране.


"Проектът ще бъде реализиран като международна копродукция. Той беше високо оценен от Художествената комисия по игрално кино към Националния филмов център, получи българско финансиране, но за да затворим бюджета ни предстои да осигурим и средства от международни фондове. Естествен партньор е Израел. Водим разговори с израелска компания базирана в Тел Авив. Проектът вече има ко-продуцент от Германия, който ще влезе в процедура на получаване на субсидия там", каза за "Дневник" продуцентката на филма Веселка Кирякова от Red Carpet Films.

Севда Шишманова

© Личен архив

Севда Шишманова


"Парчета живот" ще бъде не само


първият български игрален филм на тема международен тероризъм


но досега няма заснет и документален филм за атентата в Бургас (бел.ред. - разследването и делото по него продължиха години и през миналото лято на първа инстанция бяха прочетени две доживотни присъди за другите двама замесени атентатори - повече тук). А събитието е международно известно и беше коментирано в американски политически трилър - сериала Homeland.


Филмът е игрален и сюжетът е фикция, но досегашният документален опит на Севда Шишманова определя режисьорския й подход. Освен, че сценарият стъпва в голяма степен на реалните факти и истории на героите, тя планира да използва и автентичен, непубликуван снимков и видеоматериал при пресъздаване на картината на самия атентат и последствията от него.


Според Шишманова игрален проект за терористичен акт, създаден по действителен случай, е голямо предизвикателство, защото засяга паметта на жертвите, но тя вярва, че "единствено магията на киното може да връща светове, като събира обратно разкъсаните парчета живот".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK