"Парчета живот" - Севда Шишманова създава игрален филм за атентата в Бургас

"Парчета живот" - Севда Шишманова създава игрален филм за атентата в Бургас

© Red Carpet films"Познавам спиралата на отмъщението, която има своя дълбок радикализиращ политически втори план. Но в общото усещане за загуба и тъга, изпитвах особено чувство за несправедливост, когато в статистиката за жертвите на атентата потъваха световете на хора, с техните лични победи и поражения, любови и раздели, тревоги и мечти. След като в Бургас беше извършен първият в новата ни история терористичен акт на българска територия, започнах да проучвам историите на всички, които загинаха в него. И реших да направя филм за тях, защото мисля, че срещу идеологията, която отнема човешки живот, могат да бъдат противопоставени само неговите ценности."


Така отговаря Севда Шишманова на въпроса защо иска да създаде игрален филм за атентата в Бургас. Когато на летище "Сарафово" на 18 юли 2012 г. е взривен автобус с израелски туристи и загиват 7 души, тя е програмен директор на БНТ. Заради опита, който има като военен кореспондент и отразяването на атентати в различни региони на света, от Афганистан и Пакистан до Лондон и Истанбул, следи с голям интерес случая, разследването и процеса.


Шишманова е специализирала режисура на игралното кино и когато напуска държавната медиа (през 2017 г.) започва да работи над филмовия проект, като повече от две години прави свое проучване. Така успява да се срещне с роднините на загиналите в атентата израелски граждани, да научи много за живота на всеки от тях и за случилото се на летището в този ден. Специално проучва историята на загиналия шофьор на автобуса, който е български гражданин с мюсюлмански произход.
Remains of life


и най-близкият му български превод "Парчета живот" е името на бъдещия филм, който разказва за атентата през личните истории на жертвите и тази на атентатора, който също загива при взрива.


Създаването на филм за скорошно трагично събитие, което продължава да е травмиращо за засегнатите хора, носи своите етични рискове и отговорност. Затова сценарият е написан на основата на интервюта с близките на жертвите, оцелели пътници и свидетели, на автентичен снимков и видеоматериал, на професионални анализи за подготовката и осъществяването на атентата.


Севда Шишманова,

режисьор на "Парчета живот"


Тя ще бъде режисьор на "Парчета живот" и това е нейният първи игрален филм, след десетки документални продукции, снимани докато е международен кореспондент в БНТ. Съсценарист на филма е Милена Петрова, която живее и работи в Берлин, а оператор Калоян Божилов. Продуцент е компанията Red Carpet Films (във визитката й са успешните проекти на Милко Лазаров "Ага" и "Отчуждение").


"Парчета живот" е класиран на първо място в последната сесия на Националния филмов център в категорията за филми с лимитиран бюджет и получава финансиране. Голяма част от сюжета на филма се развива в Израел и ще бъде сниман на локации там, а кастът освен българските, включва и много чужди актьори, затова екипът ще разчита също на сериозно външно финансиране.


"Проектът ще бъде реализиран като международна копродукция. Той беше високо оценен от Художествената комисия по игрално кино към Националния филмов център, получи българско финансиране, но за да затворим бюджета ни предстои да осигурим и средства от международни фондове. Естествен партньор е Израел. Водим разговори с израелска компания базирана в Тел Авив. Проектът вече има ко-продуцент от Германия, който ще влезе в процедура на получаване на субсидия там", каза за "Дневник" продуцентката на филма Веселка Кирякова от Red Carpet Films.


Севда Шишманова

© Личен архив

Севда Шишманова

"Парчета живот" ще бъде не само


първият български игрален филм на тема международен тероризъм


но досега няма заснет и документален филм за атентата в Бургас (бел.ред. - разследването и делото по него продължиха години и през миналото лято на първа инстанция бяха прочетени две доживотни присъди за другите двама замесени атентатори - повече тук). А събитието е международно известно и беше коментирано в американски политически трилър - сериала Homeland.


Филмът е игрален и сюжетът е фикция, но досегашният документален опит на Севда Шишманова определя режисьорския й подход. Освен, че сценарият стъпва в голяма степен на реалните факти и истории на героите, тя планира да използва и автентичен, непубликуван снимков и видеоматериал при пресъздаване на картината на самия атентат и последствията от него.


Според Шишманова игрален проект за терористичен акт, създаден по действителен случай, е голямо предизвикателство, защото засяга паметта на жертвите, но тя вярва, че "единствено магията на киното може да връща светове, като събира обратно разкъсаните парчета живот".

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Да направи филм за посещенията си при Божков, нещо средно между "В пещерата на Алибаба" и '"В бърлога на Дявола".

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2470 Любопитно

  За атентата на гара Буново има ли игрален филм?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Поредното "поръчково недоносче" за сметка на данъкоплатеца.

 4. 4 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  Не гъделичка еврейското и не предполага ходене по "локации" в Израел.

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#4] от "Араламбене му е майката":

  Атентата на гара Буново е много сериозен сюжет за игрален филм. И предполагам много сложен за сценарии,за да бъде неутрален и правдив защо се е стигнало до този атентат. Отделно ще предизвика голямо вълнение и тълкувание сред всички слоеве на обществото.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":

  ... и противопоставяне, биха добавили социалните антрополози. Пък и по-добре да не го залигавят.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3266 Любопитно

  До коментар [#2] от "DDR":

  Филма " Naim" гледал ли си го....?
  Май още не са го пуснали по бг кината....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Aллах им говори, но кога разумът ще проговори на нас, за да изселим всички варвари в страните им по първопроизход. В противен случай, Бургас е само началото.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Аз така и не мога да си обясня каква беше целта на "Възродителния процес"? Българските турци се бяха интегрирали напълно в българското общество,така че не може мотивът да е бил страх от сепаратизъм. По принцип в действията на комунистите няма смисъл...

 10. 10 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1472 Любопитно

  Aллах им говори, но кога разумът ще проговори на нас, за да изселим всички варвари в страните им по първопроизход. В противен случай, Бургас е само началото.
  —цитат от коментар 8 на Мизийски


  !?
  И как ще изселиш 50 милиона от Европа?
  А ,че всяко стодо си има мърша(без значение от религията).....,ами има си.👀

  Много съм прост
 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2223 Любопитно

  "След като в Бургас беше извършен първият в новата ни история терористичен акт на българска територия, "

  Да бе Севдие това е първият терористичен акт в новата ни история а влакът до гара Червен бряг се запали сам защото беше много стар?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  Много закъснял и напълно грешно проведен опит за обединение на нацията. Единствения плюс е, че избегнахме събития, като в бифша Югославия.
  Да не забравяме, че от подобни мероприятия, в съседните ни държави, сега там няма български малцинства.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 13. 13 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bullet":

  Бивша!

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2223 Любопитно

  Кой ще спонсорира филма? Израел или Турция?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на Васил Василев
  Васил Василев
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Всяка година през Националния филмов център се финансират около десетина проекта за игрални филми. За мен е непонятно защо авторката на статията, Слава Стоянова, е избрала да осветли така пространно тъкмо този проект?
  Предполагам, че това е безплатна реклама за дебюта на Севда Шишманова.
  Така че, госпожо Слава Стоянова, трябваше да напишете следното: "Обади ми се Севда и понеже се познаваме отдавна ме помоли да рекламирам бъдещия ѝ проект."

 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2223 Любопитно

  "Шишманова е специализирала режисура на игралното кино и когато напуска държавната медиа (през 2017 г.) започва да работи над филмовия проект, като повече от две години прави свое проучване. Така успява да се срещне с роднините на загиналите в атентата израелски граждани, да научи много за живота на всеки от тях и за случилото се на летището в този ден. Специално проучва историята на загиналия шофьор на автобуса, който е български гражданин с мюсюлмански произход."

  И тези две години от какво се прехранва Севдието за да прави задълбочените си проучвания?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2223 Разстроено

  За атентата на гара Буново има ли игрален филм?
  —цитат от коментар 2 на DDR


  Бе кой му пука за убитите българи за нас са по-ценни еврейските жертви! След време може и за Буново да направят филм как ДС организира атентата за да обвини за него мирните турци!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на Тошо Кочев
  Тошо Кочев
  Рейтинг: 1472 Любопитно

  Кой ще спонсорира филма? Израел или Турция?!
  —цитат от коментар 14 на Julian Mall


  Саудитска Арабия.😎

  Много съм прост
 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  [quote#18:"Тошо Кочев"][/quote]

  "...получи българско финансиране, но за да затворим бюджета ни предстои да осигурим и средства от международни фондове. Естествен партньор е Израел. Водим разговори с израелска компания базирана в Тел Авив. Проектът вече има ко-продуцент от Германия, който ще влезе в процедура на получаване на субсидия там"

  Израелското финансиране ще е открито а турското ще бъде през ко-продуцента от Германия! Нали това е целта на филма да покаже че Турция няма нищо общо тя няма агентура в България за разлика от иранската Хизбула!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Скучен сюжет.

  Защо не направят филм, който да бъде вдъхновен от живота на Недялка Керанова?

  Ще бъде много по-добър от блудкавият музикален филм с Лейди Гага и Брадли Купър.

  Голям глас, уникално изпълнение на народните песни, проблеми в личният живот, с алкохола, отказ от спокойната работа в хора на Филип Кутев и превръщането ѝ в певица по сватби и банкети.
  Неглижирането и непризнанието приживе. Ранното напускане на този свят.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  До коментар [#15] от "Васил Василев":
  "Парчета живот" ще бъде не само
  първият български игрален филм на тема международен тероризъм
  но досега няма заснет и документален филм за атентата в Бургас."
  Може би това е причината.

 22. 22 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Много години минаха от този атентат, много се изговори.

 23. 23 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#22] от "Gunners":

  И нищо не се разбра в крайна сметка

 24. 24 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#10] от "Тошо Кочев":

  То тва тяхното стадо с 99% мърша бе да ева.

 25. 25 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  На мен ми прозвуча много отнесено това, което прочетох в статията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK