Част от верига или не - какво ще е бъдещето на софийските хали

Централните хали в София

© Георги Кожухаров

Централните хали в СофияВеригата "Кауфланд" има предварителен договор за покупката на софийските Централни хали, но дали смяната на собствеността ще се осъществи зависи от това как ще бъде преустроено вътрешното пространство на магазина и дали потенциалният инвеститор ще излезе на печалба, ако запази духа на стария софийски покрит пазар.


Това се разбира от заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, което Министерството на културата публикува в youtube.


От коментарите на експертите се разбира, че германската верига е възложила на българското архитектурно бюро "Инт Арх" да изготви идейни проекти за преустройство, които да бъдат одобрени от българските власти, но и да отговарят на правилата на модерната търговия за доставки и контрол на посетителите като в резултат да носят и печалба.
Затрудненията са свързани с вероятни археологически находки в дълбочина, ако рампата за доставки бъде преработена, каквото е изискването на логистиците за достъп на по-големи камиони. Сградата се намира в центъра на археологичния резерват "Антична Сердика" и се очаква именно под нея да се намира крепостна стена и антична улица. Евентуална преработка на рампата би била възможна само след задълбочени археологически проучвания, предупредиха археолози, членове на съвета.


Вариант на идейния проект, показан пред експертния съвет.

© Youtube.com

Вариант на идейния проект, показан пред експертния съвет.


Проблемно е и интериорното решение с т. нар. травелатори (движещи се пътеки) към долното ниво на магазина на мястото на сегашните ескалатори. Причината е, че те прекъсват основната ос на сградата веднага след централния вход и вместо да се отваря пространство пред посетителите, какъвто е замисълът на първоначалния проект, ги насочват към долното ниво. Иначе архитектите са приели да възстановят централния фонтан, замислен от архитекта на сградата Наум Торбов в началото на 20 в., който не е бил осъществен при строителството. Експертният съвет обаче критикува, че достъпът до фонтана ще е непряк.


Арх. Попмаркова от името на възложителите предупреди, че за да отговорят на всички изисквания за свободни площи, както е било по времето на покрития пазар с малки магазинчета, потенциалните инвеститори ще намалят до минимум асортимента. Едновременно с това маркетингови проучвания сред клиентите на халите показвали, че те си набавят стоките, които там липсват, от конкурентните вериги "Била" и "Лидъл".


Арх Петкана Бакалова, член на съвета, коментира, че в проекта "щендерите остават наредени като в големите вериги магазини и не напомнят на функцията на халите като покрит пазар", а интериорът прилича на склад.


Директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров добави, че ако се пресъздаде атмосферата на старата сграда, това ще е от полза за самата търговска верига. Той предложи дизайнът на щендерите да бъде разнообразен, за да се запази духът. Арх. Попмаркова отговори, че дизайнът ще бъде поверен на виенска фирма, специализирана именно в това - въвеждане на големи търговски вериги в сгради - паметници на културата.


Проектантът подчерта, че сградата се руши, и ако проектът получи одобрение, това ще гарантира инвестиции и поддръжка от бъдещия собственик.


До решение обаче така и не се стигна и на проектантите беше препоръчано да отчетат забележките. те не свой ред уточниха, че инвеститорът не би изчаквал повече от месец.


Вариант за разположението на щандовете от идейния проект.

© Youtube.com

Вариант за разположението на щандовете от идейния проект.


Министерството на културата напомня, че сградата е частна собственост от 1999 г. Тя притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория "национално
значение". Имотът попада в границите на археологическия резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец", като за него са предвидени режими на опазване.


Централните хали са построени като закрит пазар през 1911 г. на мястото на временни постройки. При социализма са реконструирани и превърнати в банален супермаркет. През 1988 г. халите са затворени отново с идеята за обновление, но проектът не се осъществява и дълги години се рушат. Отворени са отново са чак през през 2000 г., след като израелската компания "Ащром" направи смесено дружество със Столична община и инвестира в запазването на сградата. По-късно общината продаде своя дял и днес регистрираната вече в Кипър компания "Ащром" е едноличен собственик на капитала. Преди ковид - пандемията собственикът беше обявил план да открие там постоянен фермерски пазар, но очевидно идеята се е провалила.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  Да боядисат Халите в червено, като другите им магазини и да опънат немското знаме да се вее най отгоре!

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  Впрочем, защо държавата не откупи сградата?

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Минеков е наше момче! Ако това се беше случило преди три месеца - Дневник щеше да обяви свещен умнокрасив джихад. А сега минаваме с късни статии след 22 часа.

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  От тези врътки,лошо ми става. Така и не разбрах тази "Ащром" собственик на СГРАДАТА на Халите ли е или нещо друго,незнайно какво? Вижте последните изречения от дописката.

 5. 5 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  От Халите става само музей!

  Не става ясно обаче, чия собственост е сградата и земята. Ако вече не са частна ... лошо!

 6. 6 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  От Халите става само музей!Не става ясно обаче, чия собственост е сградата и земята. Ако вече не са частна ... лошо!
  —цитат от коментар 5 на Гражданин


  Имах предвид - Ако вече СА частна ... лошо!

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5713 Любопитно

  Точно пък "Кауфланд" ли се оказаха най-подходящите за тази култова сграда? По-добре да стане музей, отколкото да цъфне поредният тривиален супермаркет. И къде ще сложат паркинга?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  От Халите става само музей!Не става ясно обаче, чия собственост е сградата и земята. Ако вече не са частна ... лошо!
  —цитат от коментар 5 на Гражданин


  Евреи.

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Кауфланд в халите е много по-добро решение от кочинката, която до сега беше там. Предвид, че близките Била и Лидъл са пълни, има бизнес логика и другата голяма верига да търси къде да направи магазин. В наши дни клиентите вече не търсят малки магазини или сергии. Времената се променят и това как пазаруват хората - също.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 10. 10 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Малко е тъпо да се настани в Халите верига. Независимо коя. Не съм против веригите, и аз пазарувам от тях някои неща, но не са подходящи точно за тази сграда. Добре е там да има истински пазар /аналогията ми е с Египетския пазар в Истанбул/. За местни производители на хубава храна и занаятчии.

 11. 11 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Откакто Фандъкова и предишния главен архитект спряха движението по Витошка, обезлюдиха и обезобразиха района на Ларгото и ЦУМ/Халите, бизнеса в района западна. Маргинализацията пък нарастна неименоверно.
  Според мен Кауфланд само ще губят, но вероятн целта и е да гонят някакъв имидж.
  Предстои им провал.

 12. 12 Профил на
  Рейтинг: 308 Неутрално

  От Халите става само музей!
  —цитат от коментар 5 на Гражданин


  Не, мунчо, не става "само музей". Излез малко по Европа и ще видиш, че навсякъде подобни маркхалета действат успешно с първоначално замислената си функция. Щом Quartal, който е разположен на майната успява да е пълен с народ, значи и халите трябва да могат. Просто сегашните собственици са некадърници от класа.

 13. 13 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Малко е тъпо да се настани в Халите верига. Независимо коя. Не съм против веригите, и аз пазарувам от тях някои неща, но не са подходящи точно за тази сграда. Добре е там да има истински пазар /аналогията ми е с Египетския пазар в Истанбул/. За местни производители на хубава храна и занаятчии.
  —цитат от коментар 10 на tarna


  Мястото не е добро за пазар. Трудно достъпно за неживущи там, сергиите ще са скъпи, а Женският пазар е на 200 м от там. За супермаркет също не става, неподходяща сграда, малък гърчав паркинг, тесни улици, а и в близост има няколко супермаркета. Сградата просто не е рентабилна и няма как да стане, без да се съсипе.

 14. 14 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 220 Неутрално

  След изчегъртването на Тиквата и смяната на главния прокурор, правоохранителните органи в България трябва много сериозно да се поинтересуват от управлението на София, където един некадърен, но силно корумпиран кмет години наред е пълнил чекмеджета.

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 15. 15 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Само не оставяйте на Каракачанов да реши, че моментално е инсталирал там Билла 😂 😂

 16. 16 Профил на martin pavlov
  martin pavlov
  Рейтинг: 558 Неутрално

  В чужбина има много такива закрити пазари, които са със заведения за бързо хранене, тип Quartal, които са винаги препълнени.
  Има и пазари, които си действат като пазари и пак са пълни. Ние ще правим Кауфланд, смях....

 17. 17 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#16] от "martin pavlov":

  Да де. Но в много страни в чужбина има ценители . В България липсва критичната маса от хора, за които храната не е просто ядене или "дай там нещо ще хапнем, важното е да се видим", а най-вкусното да е кебапчета с бира. Има и много хора, които си броят стотинките и за тях е по-важно промоцията в кауфланд пред препълване на заведенията. Така, че за да се сравняваме с чужбина трябва да имаме достатъчно хора, които да ценят храната и обстановката, в която се хранятда имат възможност да го правят, а не само да поглъщат храната.

 18. 18 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  ЦУМ, Халите пустеят. В БГто от наем не се "печели", да си го запишат някъде.

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#16] от "martin pavlov":


  До коментар [#17] от "ilinko":

  В Халите имаше щандове на български производители на храни,но българите не купуваха защото нямат вяра,че са истински. Храните.

 20. 20 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  До коментар [#15] от "everlast666":

  Детска му работа :-)))

 21. 21 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Кренвиршите превзеха халите, срам и позор , подигравка с българската история, кочина, кенеф, пак е малко да се опише

 22. 22 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Кренвиршите превзеха халите, срам и позор , подигравка с българската история, кочина, кенеф, пак е малко да се опише

 23. 23 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Добре, нали щяха да го правят food hall, каквито например има в Португалия и Испания?

  Кауфланд изглежда безкрайно евтино и долнопробно, дори за супермаркет.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 24. 24 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1488 Весело

  До коментар [#14] от "Птоломей Едно":

  След изчегъртването на Тиквата и смяната на главния прокурор,
  —цитат от коментар 14 на Птоломей Едно


  Доста има да почакате...
  Освен това тук топката е в Министерството на културата, т.е. на вашия човек, дето татко му правеше скулптури на Бай Тошо... Или ти така по принцип да си кажеш.

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 25. 25 Профил на 051051515
  051051515
  Рейтинг: 150 Неутрално

  До коментар [#1] от "hope":

  Българското знаме се вее из кауфландските магазини когато отодеш в чужбина .на рафтовете всички продукти са изложени с описание и на български език. 😉

 26. 26 Профил на 051051515
  051051515
  Рейтинг: 150 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Без паркинг. Само пешачката. Навремето учех на близо.като дойде абитуриентският бал ни помолиха най -мило да не идваме с коли. Да сме мислели за живущите в района. 😂😂

 27. 27 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3517 Весело

  какво ще е бъдещето на софийските халиБ
  -Каквото уе угодно на цар Капитал.

 28. 28 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Сградата е идеална за фермерски пазар, каквито има във всички европейски градове, в Америка и Австралия. Част от паркинга може да се определи за каравани, от които да се продава храна. Халите обаче трябва да се откупят от търговеца или да се отчуждят срещу обезщетение, за обществени нужди. Сградата и без друго е част от историческото наследство. Покрай пандемията голяма част от щандовете бяха затворени, а вторият етаж е превърнат в цирк. Ако се стопанисваше като хората, с мисъл за хората, които произвеждат хубава храна и хората, които искат да си купят такава, това нямаше да се допусне. Там и на паркинга е само за продажба на храна-собствена продукция.

 29. 29 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#28] от "zlo38528262":

  Като гледаш какво се случва с Банята срещу Халите, смяташ ли ,че общината ще си направи труда откупи сградата и ще съумее да я опази и подържа в бъдеще.
  Все пак трябва да се отбележи, че Кауфланд като собственици ще подържат сградата перфектно. Имат и възможност вътре да вкарат много български производители, които за разлика от сегашното положение, ще имат много повече шанс за оборот покрай потока с клиенти на веригата

 30. 30 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#22] от "sanvito":

  Влизал ли скоро в Халите, там от доста време си е пълна кочина.

 31. 31 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Халите са почти огледална сграда на Банята отсреща и са единен архитектурен комплекс. Да преместят Музея на София в Халите,да правят събития на 2 ет.; а Банята да започне най-накрая да работи като спа-център. Колко струват Халите и защо Общината ( при кои кмет- да не би да е ББ?) е продала дела си на собственик? Са

 32. 32 Профил на Test testov
  Test testov
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Доста тъпо да превърнат едно що-годе читаво място за малък бизнес в поредния магазин от верига.

 33. 33 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Впрочем, защо държавата не откупи сградата?
  —цитат от коментар 2 на hope


  Защо въобще я продаде ?
  Ако една държава не може да се грижи за историята си , а търси помощ от частни инвеститори….пиши я бегала!

 34. 34 Профил на pgr48648766
  pgr48648766
  Рейтинг: Неутрално

  Ще бъде тежка глупост да се даде на Кауфланд или др. верига. Разположението и архитектурата на обекта предполагат съвместяването му и като туристическа забележителност. Например пазар, в който местни и туристи ще могат да закупят стоки българско производство, включително селскостопански, занаятчийски и пр. Да опитат български ястия и т.н. Има много варианти, но Кауфланд е от най-неподходящите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK