Държавата ще прехвърли собствеността на остров Св. Кирик на община Созопол

Държавата ще прехвърли собствеността на остров Св. Кирик на община Созопол

© Надежда Чипева, КапиталДържавата ще прехвърли собствеността на остров Св Кирик на община Созопол. Това съобщи при посещението си на острова министърът на културата Велислав Минеков, цитиран от БТА. Министърът беше придружен от заместника си Пламен Славов, областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кмета на Созопол Тихомир Янакиев и археолози.


Идеята е да се кандидатства за еврофинансиране, с което да се реставрират и консервират всички сгради и на първо място - на Риболовното училище.


На пресконференция през юни Минеков беше съобщил, че министерството започва съвместен проект с френското посолство за изграждането на Европейски център за култура и изкуство на остров Свети Кирик. Министърът обяви, че се е срещал с вицепрезидента Илияна Йотова и посланика на Франция Флоранс Робин, за да бъдат уточнени детайлите по проекта. Идеята съществува още от времето на министър Боил Банов, който през 2020 г. определи бъдещия културен център като "третия Лувър в света" след този в Париж и в Абу Даби.


Малкият остров с територия от 82.5 декара, е свързан с вълнолом със северната страна на града, но в продължение на десетилетия беше недостъпен за посещения. Още през 1965 г. е обявен за паметник на културата и е включен в границите на резервата "Созопол", Смята се, че островът е бил акропол на древногръцкия град-държава Аполония Понтика и там е бил разположен храм с огромна бронзова статуя на гръцкия бог Аполон, дал името на града. През 1924 г. на него започва строителство на рибарско училище за подготовка на професионални кадри и осъвременяване на риболова в Черно море До 2005 г. на острова има база на българския военноморски флот. До средата на миналото десетилетие островът беше затворен за туристи като военна територия, а после - заради консервацията на разкопките. Те са открити за посещение от 2010 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK