От продуцента Мартичка Божилова: пет филма, които да гледате на "София ДокуМентал"

Мартичка Божилова с посланика на Чехия Лукаш Кауцки (вляво) и Директора на бюрото нафондация "Конрад Аденауер в България" Торстен Гайслер

Мартичка Божилова с посланика на Чехия Лукаш Кауцки (вляво) и Директора на бюрото нафондация "Конрад Аденауер в България" Торстен ГайслерС мотото "Филми, които прекрачват всички граници" в София се провежда фестивалът "София ДокуМентал". До 14 септември зрителите могат да видят 40 филма, избрани от организаторите като най-доброто от съвременното световно документално кино с награди от "Сънданс" и "Берлинале", номинации и отличия "Оскар". Програма и още за филмите - тук.


Фокусът във второто издание на фестивала е върху човешките права и смелостта на хората да отстояват свободния си избор, воля, религия, политическа принадлежност, полова идентичност, право на глас, а в програмата са включени и три български филма.


Продуцентът и директор на фестивала "София ДокуМентал" Мартичка Божилова предлага на читателите на "Дневник" пет филма, които може да гледате в следващите дни:
Личният ми топ 5 на "София ДокуМентал" са " Дисидентът", "Кмет" , "Форумът", "Смелост" и "От другата страна на реката"- пет много различни, но изключителни филми за свободата на словото, за личния пример и за кукловодството в световната икономика. Всички те все още могат да бъдат видени от публиката, защото в периода 10-14 септември имат прожекции в някоя от фестивалните ни локации - под купола на Ларгото, Чешкия център или Дома на киното.


Програмата може да видите тук


Освен това съм горда до крайност с цялата селекцията от филми на жени режисьорки в първата ни състезателна програма на фестивала. И ако ми позволите да добавя едно 6-о заглавие - филма за последната вечер на закриването - "Сестри на радиочестоти" или както още по-мелодично
звучи заглавието на английски "Sisters with transistors". След него като комплимент към публиката сме подготвили и концерт на експерименталното дуо "Трохи".


В отговор на въпроса за какво публика са предназначени филмите и защо зрителите да дойдат да ги гледат на живо, днес младите хора са абонати на стрийминг телевизии - Netflix, HBO go, Божилова отговаря:


Това, което "София ДокуМентал" предлага, е преживяване с добавена стойност, което да остане за дълго в сърцето на зрителя. А именно среща с автора или героите от филмите на живо, както и с известни български личности, посветени дълбоко в темата, интерпретирана в дадения филм. Това споделено личното усещане и емоция не можеш да изпиташ вкъщи. А за публиката на възраст 50+ , която усеща много ярко неправдите и липсите на родната ни демокрация, предлагаме храна за размисъл, частица време за себепознание и мечтание за по-добър и смислен свят. Също предлагаме и заразителни теми и каузи, зад които да застанат.


Още за "София Документал" - тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK