Френски филм спечели наградата на кинофестивала DOCK в Бургас

Проф. Божидар Манов, председател на журито на кинофестивала в Бургас.

© Цветелина Николаева

Проф. Божидар Манов, председател на журито на кинофестивала в Бургас.Френският филм "Във връзка с хайвера" ("La diplomatie du caviar", 2021) на режисьора Беноа Брингер получи голямата награда на международния фестивал DOCK за документално историческо кино, който се проведе от 17-23 септември в Бургас.


Журито в състав проф. Божидар Манов, Яна Борисова, доц. Георги Лозанов, Камен Воденичаров и Димитър Коцев-Шошо изгледа около 500 филма в конкурсната и съпътстващата програма.


"Безспорно "Във връзка с хайвера" се откроява в тазгодишната селекция и не е изненада, че журито му присъди наградата за най-добър филм", заяви проф. Манов. Режисьорът Брингер разработва много успешно сложната тема за разследващата журналистика в изключително трудни, дори рискови условия на авторитарна диктатура в Азербайджан. Главният персонаж, журналистката Хатидже Исмаилова, всеотдайно, упорито и с цената на свободата си разобличава комбинацията от властова сила и корупция, която контролира страната. Тази "сила" успява да държи в зависимост и елитни представители на европейската политическа и управленска бюрокрация с щедри подкупи и нечисти зависимости. Така филмът маркира тревожна диагноза за състоянието на демокрацията и бъдещето на общия европейски проект.


Селектираните за международния фестивал филми засягат дълбоките проблеми и на днешното българско общество - концентрацията на власт, корупцията, дискриминацията, безотговорността към природата, травмите от комунизма, манипулациите на паметта

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK