Художникът Борис Делчев състарява тапети на Луи XV за музей в Париж

Борис Делчев пред "запазения" китайски тапет от XVIII век.

© Георги Кожухаров

Борис Делчев пред "запазения" китайски тапет от XVIII век.Лента от ярък тапет с източни мотиви се спуска от тавана, близо до него виси друг, по-малък, с подобен сюжет, но с по-утихнали цветове. Двата тапета са създадени в Китай преди 250 години и са собственост на френската държава. Сега са в софийската галерия "Структура", където е изложбата "Двойникът на оригинала" на художника Борис Делчев. Изявата е част от проекта "Tempus Fugit" ("Времето лети" от латински) на Гьоте институт и Френския културен институт.


Двата тапета са щампирани с пасторални сцени от Китай през XVIII в. Китайските търговци са изпращали към Европа ролки с такива тапети като бонус към поръчаните стоки. Идеята е била да се рекламира Изтокът сред европейските монарси.


Следите на времето


Борис Делчев и екипът му от реставратори "Вре-Фо дизайн" са спасили по-вехтия от разпадане. Другият, по-новият, е негов връстник и не е реставриран. "Поставил съм ги един до друг и това (съпоставяне) не може да се види в никой музей в света", уверява Делчев. Единият е "живял" 250 години на стената в дворец, а "новият" е изкарал същото време пак там, но в ролка, както е бил донесен от Китай. "Той не е виждал светлина и не е имал много достъп до въздух. Времето е протекло по друг начин за него, минал е по краткия път, а другият - по дългия - е преживявал времето, светлината, UV-лъчите. Времето е странно нещо и идеята на изложбата е какво точно прави то", подсказва Делчев.
За него и за всички от екипа му по-красив е старият, преживелият годините, а не скритият от светлината. "Запазеният направо е учудващ и прилича на декорация в съвременен китайски ресторант, нали", усмихва се художникът реставратор.


След изложбата в София, която е до 23 октомври, двата тапета ще бъдат върнати във фондохранилищата на "Лувъра". Делчев се е ровил там за по-големия си проект, спечелен през септември 2020 г. - създаване на двойници на френските тапети в "Отел дьо ла Марин" (Hôtel de la Marine) в Париж. Как са изглеждали оригиналите, висяли по стените на двореца през XVIII в. отдавна било загадка, докато българинът не се захваща със задачата.


Директорът на Центъра за националните паметници на Франция г-жа Делфин Кристоф, декораторът Мишел Шариер и Борис Делчев (в гръб).

© Иван-Александър Тодоров

Директорът на Центъра за националните паметници на Франция г-жа Делфин Кристоф, декораторът Мишел Шариер и Борис Делчев (в гръб).


Сградата на площад "Конкорд" е построена през 1757 г. за колекциите от мебели, оръжия и съкровища на краля Луи XV. След Великата френска революция в продължение на 226 години в нея е настанено Министерството на военноморските сили. През 2014 г. френското правителство решава да възстанови автентичния блясък на двореца и да го превърне в най-новия музей, наречен "Отел дьо ла Марин". Идеята е да се утвърди световният блясък на френската традиция и култура и свързаните с нея постижения в гастрономията, модата, аксесоарите, мебелите, тъканите, порцелана, огледалата и всичко съставящо понятието "изкуството да се живее по френски".


Китайски тапет след реставрацията е в "Отел дьо ла Марин".

© Борис Делчев

Китайски тапет след реставрацията е в "Отел дьо ла Марин".


Президентът Макрон откри реставрирания "Отел дьо ла Марин"


"Вре-Фо дизайн" на Делчев печели в конкурса лота за репродукция, реставрация и поставяне на тапетите от времето на крал Луи XV. Българският екип е единственият чуждестранен сред 60-те френски, избрани да реализират престижния проект. Цялата работа започна през 2017 г. и приключи на 12 юни т.г., когато музеят на площад "Конкорд" бе открит от президента Емануел Макрон.


Тапетите в него са изработени в ателие на Делчев в софийския квартал "Хаджи Димитър". Те са абсолютни двойници на оригиналните, като специално са състарени. В галерия "Структура" сега са показани някои от тях.


Френски тапети, изработени в кв."Хаджи Димитър" за музея "Отел дьо ла Марин" в Париж.

© Георги Кожухаров

Френски тапети, изработени в кв."Хаджи Димитър" за музея "Отел дьо ла Марин" в Париж.


"За първи път при възстановка на сграда паметник на културата от XVIII век френската държава допусна да се състарят новите тапети двойници. Идеята е да се предаде поезията на мястото, а не просто да се пресъздаде цвета като нов, както беше тенденцията във Версай и Лувъра", обясни Делчев.


"Състаряването" е на мода в Париж


"Това е четвъртото измерение (преживяното време), което във Версай нямат, а е много важно за публиката да го усеща, когато влиза в тези интериори. Тя не отива само да види и прочете, но и да почувства. Това е вече грижа към чувствителността на публиката", подчертава Делчев. Работата на "Вре-Фо дизайн" заедно с авторитетните декоратори Мишел Шариер и Жозеф Ашкар, е оценена от френската критика. Сега Версай и Лувъра са подхванати в специализираните издания, че трябва да наваксват и "те да получат бръчки".


Най-авангардните технологии за състаряване се прилагат в софийския кв."Хаджи Димитър", в стара реституирана фабрика. "Повече от 20 години работим там и контрастът между ателиетата под моста "Чавдар" и дворците в Европа е доста приятен за нас, защото все едно правим пътувания през различни вселени", смее се реставраторът.


Художникът Борис Делчев състарява тапети на Луи XV за музей в Париж

Под моста "Чавдар" са гостували и прочути клиенти на "Вре-Фо дизайн". Като Кристиан Лубутен, създателят на прочутата марка дамски обувки с червени подметки. Той е милиардер, световна знаменитост, преследван от медиите, но в кв. "Хаджи Димитър" си отдъхнал в спокойствието на анонимността. Сред клиентите са Гзавие Геран-Ермес, Мая Хофман-Ла Рош), принц Шарл-Луи Орлеански, Ребека Робъртсън, Люсиен Аркас.


Преди да бъде избран за проекта "Отел дьо ла Марин" Борис Делчев е доказал, че работи със сърце и душа в отговорни проекти. Той реставрира замъка на стара банкерска фамилия в Женева - собственикът е потомък на лингвиста Фердинанд дьо Сосюр. Следват поръчки за възкресяване на дворци в цяла Европа и в Близкия изток.


За да има двойник, първо трябва да се открие оригиналът


Първото предизвикателство при "Отел дьо ла Марин" е да се открие как точно са изглеждали "кралските тапети" на Луи XV. Те са били свалени отдавна, преди да се появи фотографията. Делчев получава позволение от Центъра за националните паметници на Франция да влезе във фондохранилищата на Лувъра. Там в регистър от 850 страници попада на тяхно описание - "с цветчета и ягодки". С тази находка започва ровенето в друг архив - с мостри от 450 хиляди старинни френски тапети. Открива парчета от търсения, снима ги на много висока резолюция, за да се уловят всички нюанси на времето върху цветовете.


"Френската държава искаше само да установим номера на цветовете по каталога на института "Пантон". После по този номер машината може да възпроизведе цвета, но в каталога има пропуски и аз взех акварели, темпери, боички и четки и в хранилищата на Лувъра приготвях близки тонове на листче, доближавах го до старинния тапет докато не добих абсолютно същите цветове с почти невидимите им нюанси - и то при различна светлина. В едно тефтерче ги пренесох тук, в България, и вече с мастилата, които правим, постигаме същите цветове", разкрива Делчев.


Спор защо едни петна изглеждат така, а други - иначе


На изложбата в галерия "Структура" са показани двойници на тапета оригинал. И макар да са чисто нови, те вече са се сдобили с петна от влага на места, тук-там са пожълтели...


След като изработват двойника, започва същинският процес на състаряване, в който вече се проявява чистото изкуство. "От 20 години събираме рецепти за състаряване. Кисненето в чай го знае всеки антиквар, но това е за начинаещи. Има неагресивни намеси с киселина, с основа. При състаряването техниката обаче не е най-важно, а вкусът. Ние с години сме обсъждали защо едни петна изглеждат така, а други - иначе. Как е минало дете и е нарисувало нещо и всъщност ние си представяме какво се е случвало през цялото това време на стареене. Това е чисто художническа работа. Един вид да нарисуваме времето", опитва се да обясни с думи Делчев.


Изкуството на състаряването продължава и след като новите тапети, изработени в кв. "Хаджи Димитър", са залепени на стените в "Отел дьо ла Марин". "Тогава направихме някои петна през всички тапети от течове, избледнявания, където реално има прозорци - там светлината е повече", изрежда той.


Живот между замъци, кв. "Хаджи Димитър" и ул. "Авицена"


Борис Делчев е завършил Художествената гимназия в София и се дипломира в Националната художествена академия "Боз-Ар" в Париж, а по-късно и във Висшия институт "Ван дер Келен" в Брюксел, където е удостоен със златен медал. През 2017 г. френското правителство го удостоява с медал в качеството му на рицар на Ордена на изкуствата и литературата. Сега той пак е в кв. "Хаджи Димитър" с екипа си от художници, реставратори, декоратори и дърворезбар. Предстои да лети за оглед на замък в Ирландия, после друг до Клермон Феран и един на крал Филип Хубави. Накрая винаги се завръща в дома си до Орлов мост, където е израснал. "Живея между замъците и "Хаджи Димитър", и спя на ул. "Авицена", обобщава пространство-времето си Делчев.


Екипът на "Вре-Фо дизайн", работил за "Отел дьо ла Марин":
Борис Делчев - художник
Елен Шарбе - реставратор
Йордан Тодоров - художник
Диана Бакалова - художник
Николина Колева - рестаратор
Иван Александър Тодоров - художник
Даниел Пенков - художник
Елиа Ставрева - реставратор
Мира Тишева - художник
Гергана Кожухарова - художник
Мирчо Мирчев - художник
Ясен Иванчев - художник
Силвия Пападаки - реставратор
Лора Николаева - фотограф
Петър Петров - фотограф
Александър Георгиев - фотограф
Милена Дечева - специалист тапети
Юлия Накова - художествена и дигитална обработка
Саша Кръстарска - художник
Адриана Андреева - мениджър проект.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 536 Неутрално
 2. 2 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Колко интересно!
  Повече такива статии публикувайте по възможност, моля.
  Поздравления, Дневник!

 3. 3 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 1018 Неутрално
 4. 4 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Страхотна история. Благодаря, мило дневниче!

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 5. 5 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2558 Весело

  Ееееееее, такива неща да се чуват - браво на тия хора!

  Мараба, С-ДС доносници!
 6. 6 Профил на agibagi
  agibagi
  Рейтинг: 233 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK