Още един сезон в COVID-19: най-интересните нови предложения на театрите

Още един сезон в COVID-19: най-интересните нови предложения на театрите

© Георги КожухаровДопреди седмица театрите масово предпочитаха да играят пред наполовина празни зали, вместо да изискват сертификати за ваксиниране, преболедуване или отрицателен COVID тест. Изключение направи само фестивалът ONE DANCE WEEK в Пловдив, а решението изглеждаше рискован ход само на пръв поглед - събитието от години изгражда своя публика, добре познава нейния профил и се радваше отново на пълни зали. От 21 октомври вече всички трябва преминат към проверка на сертификати и спазване на новите противоепидемични мерки.


Макар и в усложнена обстановка заради COVID-19, новият сезон започна с амбициозни програми и надежда увеличаващият се брой заразени и променящите се правила да не се отразят катастрофално на посещаемостта в салоните. Вече представените и задаващите се сценични проекти са разнообразни - от популярни драматургични текстове, през непознати за широката публика автори до експериментален театър. Привлекателни предложения имат не само софийските театри, но и сцените в други градове на страната. "Дневник" обобщава най-интересните събития.


Народен театър "Иван Вазов"

"Бурята" по Уилям Шекспир
Режисьор: Робърт Уилсън

Безспорното събитие на сезона ще бъде работата на класика на американския авангарден театър Робърт Уилсън, който работи повече в Европа и по света, отколкото в родината си. Автор на произведения, белязали историята на сценичните изкуства през 20 и 21 век, между които операта му с Филип Глас "Айнщайн на плажа", през той годините е работил с артисти като Уилям Дефо, Михаил Баришников, Марина Абрамович, Том Уейтс, Уилям Бъроуз, Лейди Гага, Дейвид Бърн и мн. др. Известен е със специфичния си театрален език, залагащ на осветление, минималистична сценография, прецизно хореографирани движения и добре премислена употреба на повече или по-малко диалог, независимо от изходния текст.
Въпреки че е вече 80-годишен, Робърт Уилсън не престава да провокира публиката, което без съмнение ще направи и у нас. Работата по "Бурята" трябваше да започне преди месеци, но пандемията забави репетиционния процес. Уилсън ще работи с корежисьора Ан-Кристин Ромен, художника на костюми и грим Ясмин Табасоми, художника на осветление Марчело Лумака, звукорежисьора Дарио Фели, драматурга Юта Ферберс и сценографа Мари де Теста. Премиерата е предвидена за средата на ноември.


На 16 октомври беше първото представление на комедията "Пиано в тревата" на френската писателка Франсоаз Саган. Режисьор е Юрий Дачев. В началото на октомври излезе и "Народът на Вазов" от Александър Секулов с режисьор Диана Добрева.


"Цветята" от Теодора Иванова – Додо

© Иван Дончев, Театър

"Цветята" от Теодора Иванова – Додо


Театър "София"

"Цветята" от Теодора Иванова - Додо
Режисьор: Калин Ангелов
Пиесата спечели шестото издание на конкурса за нова българска драматургия на Театър "София". Основната тема е за любовта, но неосъществената, в която срещите водят до разминавания. Действието се фокусира върху два любовни триъгълника, но без какъвто и да било битов привкус. В представлението участват Симона Халачева, Стефан Додуров, Росен Белов и Неда Спасова. Премиерните дати са 20 и 21 октомври.


В движение е и мащабната продукция "Пер Гюнт пътува" по Хенрих Ибсен под режисурата на Катя Петрова. Премиерата се очаква към края на годината. Проектът е с европейско финансиране, бюджетът на спектакъла е малко над 360 хил. лв., а в адаптацията ще участва Центърът за изследвания на Ибсен към Факултета по хуманитарни науки на Университета в Осло, който е партньор по проекта.


Младежки театър "Николай Бинев"

"Майстора и Маргарита" по Михаил Булгаков
Режисьор и автор на драматизацията: Николай Поляков
Романът на руския прозаик и драматург винаги е предизвиквал човешкото въображение, но е пословичен и с трудността си за адаптиране за сцената. За най-изненадващ и самобитен опит в българския театър се смята този на Теди Москов от 1997 г. Сега с нелеката задача се заема Николай Поляков, а сценографията ще е дело на Венелин Шурелов. Вече са известни и премиерните дати на постановката (10 и 11 декември), а зрителите могат да се надяват, че чакането си е заслужавало.


Малък градски театър "Зад канала"


Явор Гърдев спази традицията всяка година да прави по една постановка в Малък градски театър "Зад канала". Този път режисьорът представя своята интерпретация по "Фицрой" на испанския драматург Жорди Галсеран. В пиесата четири алпинистки изкачват стръмната стена към върха Фицрой в Патагония, известен като един от най-трудните за скално катерене върхове на планетата. Участват Ирини Жамбонас, Христина Караиванова, Анастасия Лютова, Каталин Старейшинска и Пенко Господинов. Пиесата беше играна за първи път в средата на септември и това беше световната ѝ премиера.


През ноември ще излезе и една от по-слабо известните пиеси на Тенеси Уилямс "Лято и дим" под режисурата на Анастасия Събева.


"Една българка"

© Театър

"Една българка"


Театър "Азарян"

"Една българка", моноспектакъл на Снежина Петрова по едноименния разказ на Иван Вазов
Режисьор: Десислава Шпатова
Представлението е провокирано от стогодишнината на Иван Вазов и е насочено към широката театрална аудитория, но с фокус върху учениците от седмите класове, изучаващи произведението в класните стаи. Намерението е театърът да се използва и като надграждащ образованието инструмент. За образователния модул на спектакъла застава огромен екип от професионалисти, сред които проф. Албена Хранова, проф. Миглена Николчина и д-р Георги Гочев. Премиерните дати са на 21, 27 и 28 октомври.


През ноември и декември ще излязат новото представление на Крис Шарков "Галерия Стриндберг" и "Всички малки светлинки" от Джейн Ъптън с режисьор Стоян Радев


Театър "Българска армия"


Още един сезон в COVID-19: най-интересните нови предложения на театрите

© Театър


"Сирано дьо Бержерак" от Едмон Ростан
Сценична версия и постановка: Стоян Радев


Камен Донев се завърна в театъра, от който преди години тръгна кариерата му, с един от най-известните драматургични текстове. "Сирано дьо Бержерак" на режисьор Стоян Радев беше посрещнат радушно при първите представления в началото на октомври. На Донев партнират Луизабел Николова, Ясен Атанасов, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Владислав Виолинов, Асен Кобиларов и Ели Колева, както и абсолвенти от Театралния колеж "Любен Гройс.


Театрална работилница "Сфумато"


През декември се очаква да излезе спектакъл по стихове на отишлата си миналата година поетеса Миряна Башева. Режисурата е дело на Маргарита Младенова, която работи със своите студенти от втори курс в НАТФИЗ. Паралелно с това в следващите месеци ще се състоят премиери на спектакли от млади режисьори, номинирани на "Малък сезон".


На театрална сцена за първи път ще бъде поставена пиеса на Владимир Давчев - "Рожден ден", чийто режисьор е Димитър Марков. Следва работата на студента по режисура Дамян Михайлов по романа "Мъгла" на Мигел Унамуно. Втората съвременна българска пиеса е на Катерина Георгиева. "Тържество на самотата" ще бъде поставена от Борис Зафиров", а последният проект е "Театрален роман" на студентката Люба Тодорова по едноименното произведение на Михаил Булгаков.


Сатиричен театър "Алеко Константинов"


Театърът предлага три премиери в рамките на следващия месец. "Нещо се обърка" от Хенри Луис, Джонатан Сейър и Хенри Шийлдс (на голяма сцена). Режисьор е Николай Младенов, а премиерните дати са 21 октомври и 3 ноември. "Шоуто на Сюзан" от Питър Куилтър (сцена COMEDY BAR Happy Сатира) на 21, 22 и 27 октомври.


След това на голямата сцена на театъра Антон Угринов ще покаже "Само час спокойствие" от Флориан Зелер, чиито премиерни дати са 29 октомври и 4 ноември.


"Ива е онлайн"

© Театър 199

"Ива е онлайн"


Театър 199 "Валентин Стойчев"

"Ива е онлайн", авторски моноспектакъл на Ива Тодорова
Режисьор: Стоян Радев
"Приятно ми е, Ива" беше едно от водещите заглавия през сезон 2017/2018. За спектакъла Ива Тодорова взе две награди "Икар" - за водеща женска роля и за драматургичен текст. "Ива е онлайн" се явява своеобразно продължение, режисьор е Стоян Радев, а текстът е авторски и изключително личен. "Аз пиша трагедии, а хората се смеят", твърди Тодорова. Премиерните дати са 16 и 30 октомври.


През декември в театъра ще излезе и класиката в съвременната българска драматургия "Нирвана" на Константин Илиев. Режисьор е Стилиян Петров, а в главните роли са Деян Донков и Радина Кърджилова.


Театър "Възраждане"


Новото заглавие в репертоара на Театър "Възраждане" е "Рогоносци" по Жан-Батист Молиер. Режисьор е Йосиф Сърчаджиев. В ролите: Анатоли Лазаров, Маринела Ангелова, Свежен Младенов, Мариана Жикич, Йордан Ръсин, Саня Борисова, Ивайло Драгиев и др.


Драматичен театър - Пловдив

"Коприна" по едноименния роман на Алесандро Барико
Режисьор: Диана Добрева
Драматург: Александър Секулов

Амбициозната продукция има много важна роля - тя ще бъде юбилейният спектакъл за 140-годишнината на Драматичен театър - Пловдив. В романа френският търговец Евре отива в Япония, за да внесе копринени буби в родината си, но се влюбва в безименно японско момиче. В драматизацията са включени и ключови исторически събития, а премиерата ще се състои в края на годината.


На сцена вече са "Укротяване на по опърничавата" от Уилям Шекспир с режисьор Стайко Мурджев и "Капан за самотен мъж" от Робер Тома под режисурата на Красимир Ранков.


"Амадеус"

© Драматичен театър

"Амадеус"


Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна


На 1 и 20 ноември на голямата сцена на театъра ще бъде прочетена пиесата "Инстинктът" от Анри Кистмекер. Именно с нея на 12 март 1921 г. започва историята на варненския театър. Режисьор на четенето е Стоян Радев Ге.К., в чиито ръце е и следващата нова постановка - "Кървава сватба" от Федерико Гарсия Лорка с премиера в средата на януари 2022 г.


В рамките на честванията на 100-годишнината на театъра вече излезе "Амадеус" от Питър Шафър с режисьор Стайко Мурджев. Пиесата е известна с адаптацията си за големия екран от Милош Форман от 1984 г. Другото ново заглавие е първата театрална адаптация на романа "Тютюн" на Димитър Димов под режисурата на Бина Харалампиева, чийто драматург е Юрий Дачев.


"Мислопрестъпление. 1984"

© ДКТ

"Мислопрестъпление. 1984"


Драматично-куклен театър "К. Величков" - Пазарджик


На 6 декември се очаква премиерата на още една съвременна българска класика - "Януари" на Йордан Радичков, под режисурата на Крум Филипов. Пиесата за "най-българския месец" винаги е вълнувала зрителите у нас. Театърът започна сезона си, като прибави две сериозни заглавия към силния си афиш. На камерната сцена излезе "Мислопрестъпление. 1984" на Десислава Шпатова по романа "1984" на Джордж Оруел. През миналия сезон Шпатова постави и "Фермата на животните" по британския класик, но в "Театър 199". На голямата сцена на театъра в Пазарджик пък зрителите могат да гледат "Сватбата на дребния буржоа" - една от ранните пиеси на един от най-големите драматурзи на XX век Бертолд Брехт. Режисьор на постановката е Гаро Ашикян.


Драматичен театър "Сава Огнянов" - Русе


Театърът ще осъществи заедно със Сдружение "Стенд Арт" експерименталната постановка за публика с нарушено зрение "Театър 4D". Работата по представлението е започнала още през пролетта, а екипът работи съвместно с представители на Съюза на слепите в Русе. "Уникалната сетивна постановка ще е изцяло невизуална и ще се фокусира върху аудио-гласовата и тактилна стимулация", пишат създателите на спектакъла и допълват, че зрящата публика също е добре дошла, стига да е готова да бъде лишена временно от зрението си.


Друг бъдещ проект, вече влязъл в репетиции, е "Боряна" по едноименната пиеса на Йордан Йовков с режисьор Бойко Богданов.


Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово


Всяко ново представление на Петринел Гочев, един от самобитните режисьори в българския театър, е събитие както в Габрово, така и в цялата страна. Сега той репетира "Моби Дик" по едноименния роман на Херман Мелвил. Драматургичната адаптация е на Гергана Змийчарова, а историята е добре позната - капитан Ахаб яростно преследва белия кит Моби Дик, в името на което е готов да погуби и екипажа на кораба, и себе си. Премиерните дати ще бъдат в средата на декември.


На 7 ноември ще излезе и "Хомеопатия за душата" - моноспектакъл на Димитър Иванов - Капитана, с който ще бъде открито осмото издание на Международния фестивал на монодрамата "SoloAct" в Габрово. Фестивалът ще продължи от 7 до 11 ноември и ще събере най-доброто от българската монодрама.


Драматично - куклен театър "Иван Радоев" - Плевен


"Хамлет", но не в най-разпространения превод на Валери Петров, нито в новия на Александър Шурбанов, а в този на Гео Милев ще могат да гледат на 7 декември зрителите в Плевен. Режисьор е Ованес Торосян, който преди броени дни в интервю по БНР каза, че така той си поставя въпроса: "Да бъда или да не бъда режисьор?".


"Лазарица"

©  Драматичен Театър

"Лазарица"


Драматичен Театър "Стефан Киров" - Сливен


Поетичен спектакъл по българска класика, предназначен за ученическата аудитория - това е най-новият проект на театъра, чиято дейност до края на октомври е спряна поради противоепидемичните мерки в града. В тази театрална акция ще се заложи на създаването на драматургична конструкция и промяна на текстовете на тематичен принцип при всеки нов спектакъл: любов, зима, море. Датата на премиерата още не е известна.


От началото на този сезон в афиша на театъра влязоха "Паническа опера" по Алехандро Ходоровски с режисьор Петър Денчев и моноспектакълът на Димитър Марков по "Лазарица" на Йордан Радичков.


Драматичен театър "Гео Милев" - Стара Загора


Един от основополагащите текстове за съвременната драма - "Вишнева градина" на Антон П. Чехов, предстои да излезе в началото на ноември. Режисьор на постановката е Бина Харалампиева.


"Трите изстрела" по Агата Кристи под режисурата на Невена Митева ще е другото заглавие, което се очаква скоро да стане част от репертоара на театъра.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK