Виртуална археологическа реалност: посещение в древна Сердика

Виртуална археологическа реалност: посещение в древна Сердика

© Мила Янева - Табаковаekont

27 ноември 2050г.


Институтът за неинвазивна археология отваря новата си стерео-експозиция в София. Тя е посветена на недостъпния до скоро храмов комплекс край древна Сердика.


За първи път ще можем да видим (и да докоснем - в 3-D наслоение) стените и колоните на базиликата, както и да посетим късно-античния мавзолей. Частите от древния град лежат под големия хълм, в зоната край Южния парк.
В края на миналия век нови жилищни блокове покриват големия археологически комплекс. Бетонните основи на сградите запечатват безвъзвратно едно от най-важните места, свързани с историческия Сердикийски събор. Свикан от наследниците на Константин Велики, съборът е под председателството на епископа на град Кордова, св. Осий, а в него участват няколкостотин делегати, от които 300 са епископи. Сред тях египетският богослов и патриарх на Александия, св. Атанасий Александрийски. Събранието е най-значимото за своя век и показва колко важен център е бил градът. По това време Сердика е под духовното ръководство на епископа Протоген. Учудващо е колко малко се знае за Сердикийския събор, за главните участници в него и местата, свързани с провеждането му. Вече десетилетия наред музеите са в дълг на това историческо събитие.


Едва сега, през 2050-а, има виртуални представяния на основните действащи лица в прочутия събор. Те стават на фона на прецизна възстановка на самите сгради на храмовия и манастирски комплекс (днес - покрит от силно урбанизираната зона в края на ул. "Козяк").

Многосензорната платформа "БО/Яна" е използвана за инжектиране на над седемстотин тънки подземи нано-антени с диаметър една десета от милиметъра, с чиято помощ е проведено микроелектрично сканиране-проспекция (MEP) на пластовете в дълбочина до 15 метра.

Както споделят археолози от проекта СПАП (платформа за сканиране и дистанционни проучвания на софийския археологически пласт), този неинвазивен и неразрушаващ метод е бъдещето на археологическите разкопки. В комплексна употреба заедно със сателитно сканиране и GPR (Ground-penetrating radar) системи, той позволява събирането на данни дори в труднодостъпната градска среда.
Древната наука на... бъдещето: До началото на 18 век, правилното израстване на един "образован човек" не би могло да мине без трите кита на познанието: изучаване на езика на древността, вникване в изкуството на антична Гърция и изследване на историята на целия класически свят. Благодарение на тази традиция е станало така, че археологията - независимо от своя "стар" обект на занимание - винаги е имала най-съвременни средства на разположение. В археологията са инвестирани открития, технологии, експериментален инженеринг. И това е практика, установена в Западния свят. На археологията са послужили революционни за времето си открития като фоографията и цветния печат. Учадващо ли е, че и в средата на 21 век тази тенденция продължава?

Сега на ход са артистите и архитектите на виртуална реалност от екипа на NeoZenArt&Map. Тримерната експозиция в Института за неинвазивна археология е само началото на по-голям проект, който ще свърже данните от всички сонди в реално време.


SerdicaProspecting ще представя развиваща се, постоянно обогатявана картина на древната Сердика - едно пътуване едновременно в миналото на града и в бъдещето на технологиите, които се развиват в процеса на изпълнение на самия проект с помощта на Машинно изследване (Deep learning) в изкуствени невронни мрежи. Една от иновациите, които ще следим, е наносканирането, както и използването на технологии от типа на SRVV (surface rendering volume visualization), важен инструмент за проекта СПАП.


За повечето крайни потребители, най-важен ще бъде ефектът от визуализацията, върху която работят NeoZenArt&Map. Те използват опита от света на забавните индустрии и историческите виртуални панорами, разработвани през второто десетилетие на века от техния предшественик, българската ZenArt.


Части от презентацията вече са готови и журналистите бяха поканени да оценят бета версията. Тя съдържа интерактивна имерсия, представяща не само Сердика от античността, но и града в следващите епохи, чак до Освобождението. Тук като гид е използван гласът (находчиво адаптиран) на прочутия пътешественик Евлия Челеби, автор на "Сеяхатнаме" ("Книга на пътуванията"), който разказва:


"Край града София се намират почти двадесет места, подходящи за разходки. Местността "Кору-баглар", която се намира между Витоша и София, е една от най-прочутите. На пролет когато излезеш там, в лозята те упояват чудни миризми от пъстрите цветя. Най-много са вишните. Тукашната вода е лековита и прогонва седемдесет болести..."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK