"От кой проблем да започнем": филмовата индустрия поиска спешна помощ от депутатите

Представителите на филмовата индустрия на заседанието в комисия - Камен Воденичаров, Камен Балкански, Божидар Илиев, Галина Тонева и Виктор Божинов (от ляво надясно)

© Дневник

Представителите на филмовата индустрия на заседанието в комисия - Камен Воденичаров, Камен Балкански, Божидар Илиев, Галина Тонева и Виктор Божинов (от ляво надясно)Не знам с кой от всички проблеми да започнем?


С тези думи председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Тошко Йорданов ("Има такъв народ") се обърна към представителите на филмовата индустрия, които бяха изслушани на заседанието в четвъртък вечер (вижте пълен запис във видеото надолу в текста). Той каза, че ролята на депутатите ще бъде да структурират проблемите и "да ги стоварим на бюрото на министъра на културата".


Филмовите дейци обаче поискаха много повече помощ от народните представители, определена от тях като спешна. Едната молба е за следващите дни при гледането на бюджета в Народното събрание средствата за филмопроизводство да не бъдат изчислявани заедно с неизразходваните през 2021 година (около 18 милиона лева), а плюс тях.
Другата е за правна помощ и промени в нормативни документи, които да улеснят и подобрят целия процес на финансиране за български филми. Те са били променяни и през миналата година, но според оценката на гилдията - некачествено. Трябва да си "магьосник", за да се оправиш в нормативните изисквания, каза временно изпълняващият длъжността директор на Националния филмов център (НФЦ) Камен Балкански.


Освен него участваха председателят на Асоциацията на българските продуценти Галина Тонева, режисьорът Виктор Божинов, който е и председател на "Филмаутор", Божидар Илиев - председател на Асоциацията на българските киносалони, и Камен Воденичаров, който само слушаше и беше представен от Тошко Йорданов като "изключително навътре в цялата тематика, всички го познавате" (той е водещ и в телевизията на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов - 7/8).


От изказванията се разбра, че филмовите дейци все още нямат доверие и в новото ръководство на Министерството на културата и тъй като им трябват спешни решения, настояват депутатите да се включат. Зам.-министърът Весела Кондакова (тя заемаше същата длъжност и в служебните правителства при Велислав Минеков) е била поканена, но не участва, защото била в чужбина.


Освен финансовите и нормативните проблеми Виктор Божинов заяви, че е важно държавата първо да реши какви филми иска да финансира и да има визия и стратегия за развитието на индустрията, в която според него трябва да има баланс между т.нар. художествено и нехудожествено кино.


Депутатите изслушаха проблемите, почти не задаваха въпроси, обещаха работни срещи и призоваха за търпение. "Няма да стане веднага, няма да ви лъжа, както, че Гешев ще си замине веднага - приказки много, но процедурите са тежки", заяви Тошко Йорданов и поиска киноиндустрията да даде време и на новия министър да навлезе в работата си.


НФЦ: Пари за филмопроизводство има, но не успяхме да ги разпределим заради нормативни пречки


Цялата 2021 година е изтекла в процедури и дълги чакания на разни нормативни документи и ориентиране в тях, без да може индустрията да се възползва от увеличената финансова подкрепа чрез Националния филмов център. "Много завързана ситуация. Проблемите са създадени с промените в Закона за филмовата индустрия от миналия март и с късно приетия правилник, по който се правят схемите за държавна помощ.

Ужасен дисонанс в нормативните документи, с които работим. Нито кандидатстващите могат да се ориентират, нито ние може да се ориентираме.


Камен Балкански,

и.д. директор на НФЦ


Той беше назначен на поста през юни 2021 г. на мястото на Жана Караиванова, която преждевременно подаде оставка.


Балкански настоя, ако може да се опрости тази нормативна база, за да не отнема две-три години кандидатстването за финансиране на филм и "енергията да е към сътворяването на продукта, а не в администрирането". Припомни също, че са били въведени две нови схеми - за възстановяване на разходи (това е за чуждите кинопродукции) и нова схема за телевизионни сериали, по която ще се финансира от тази година, но и за нея в момента продуцентите не могат да се оправят в изискванията.


В началото на месеца филмовите асоциации поискаха в отворено писмо спешна среща с управляващите заради безпрецедентната криза, в която по думите им се намира българското филмопроизводство от една година, и посочиха също поправки в закона и правилника за прилагането му, както и липсата на нов устройствен правилник на НФЦ. От разговора се разбра, че са имали вече една онлайн среща.


Ива Митева от "Има такъв народ" се оказа депутатът, който е най-запознат с промените, защото е участвала в работни групи по тях. Тя обясни, че внесеният Закон за филмовата индустрия е бил преработен от Народното събрание 99%. "И то трябваше да бъде преработен буквално за няколко денонощия, тъй като мандатът изтичаше. Там проблемите са много и най-важният от тях е, че няма експерти в Министерството на културата. Ние дори не ги привикахме и те не участваха в работата по изготвянето на законопроекта в Народното събрание. Работихме основно с режисьорите, разпространителите, аниматорите, т.е. със специалистите по отделните материи." Дори се оказа, че Конвенцията за кинематографичната копродукция от този закон не е обнародвана, посочи Митева и добави, че все още не й е отговорено от министерството за това.


Бюджет 2022: Очакваме 44 млн. лева + 18 млн. лв. непохарчени през миналата година


Камен Балкански обясни, че допълнителният пакет от 25 млн. лв. за филмовото производство през миналата година е нямало как да бъде разпределен заради нормативната база. Той твърди, че от тях са успели с министерско постановление да прехвърлят 18 млн. лв. в бюджетната 2022 г., 10 млн. лв. от които вече са разпределени по схемите за държавна помощ от конкурсите през 2021 г. (резултатите от тях също предизвикаха реакции в киносредите - бел. ред.).


Балкански обясни, че в новия бюджет парите не трябва да се надграждат върху тези 18 млн. лв. - "ние очакваме бюджет, който носи своето основно тяло от 44 млн. лв. плюс онези 18 млн. лв".


НФЦ работи с 12 души на почти минимална работна заплата, подчерта още изпълняващият длъжността директор.


Филмови дейци: Трябва спешна помощ и дефибрилатор, за да се събуди министерството


Галина Тонева напомни за отвореното писмо на филмовите асоциации, в което отново обясняват, че до "нулева" година се е стигнало, след като последният кабинет на Борисов внася през ноември 2020 г. "по спешност" и "на тъмно" (по думите им) новия проект на закона за филмовата индустрия. Служебното правителство не променя нищо в ситуацията, казват асоциациите, като посочват, че законът е пълен с противоречия и дори противозаконни формулировки, което е спряло процеса по производство на филми.


"Липсата на човек от Министерството на културата (на заседанието на комисията тази вечер - бел. ред.) считам за показателно за проблема, който е забъркан", заяви Тонева.

Тонева препоръча да се направи работна група за решаване на хаоса в нормативната уредба, но тя да работи в парламента, за да може да се възползва от опита на юридическия отдел.

Киноиндустрията настоява да бъде прекратен и конкурсът за директор на НФЦ и да се направи нов - за една седмица, и да има комисия с различни представители (в момента комисията била от петима режисьори). Те твърдят и че един от кандидатите е политическо лице, но не споменаха име. По информация на "Площад Славейков" допуснатите кандидати са Ваня Райнова, Георги Тодоров и Александър Донев.


Най-остър в оценката си за Министерството на културата беше Божидар Илиев. "Трябват дефибрилатори на всеки етаж и да бъдат използвани сутрин при започване на работа, това е сграда, пълна с трупове", заяви Илиев с извинение за определението, което по-късно предизвика реакция на Мирослава Петрова от "Продължаваме промяната", че не е подходящо.


Той постави и темата с проблемния правилник, по който филмовият център прилага закона за финансирането на продукции. "Участвах в работната група, изгубихме 2 месеца труд и се стигна до невиждано за нашата гилдия - брилянтен проект, защото всички (сценаристи, режисьори, продуценти, разпространители и показ) постигнаха консенсус. Този брилянтен правилник изчезна и виждаме правилник, който е неясно кой е написал", твърди Илиев и добави, че протестното писмо до министерството е останало без отговор.


"Новият правилник подмени волята на законодателя и норми, които целяха качеството", заяви той и обясни, че например ако български режисьор спечели "Оскар", точковата система за кандидатстване в "подменения правилник" не му носи никакъв бонус при кандидатстване по проект.


Илиев напомни, че има още една голяма тема - пиратството. И настоя също за дигитализация на НФЦ.


Виктор Божинов: Трябва философия какво кино искаме


Големият проблем на българското кино е формулиран като спор между художествено и нехудожествено кино. Но всъщност е липсата на стратегия какво искаме да постигнем с българското кино, заяви режисьорът Виктор Божинов (неговият последен филм "Голата истина за група "Жигули" е най-гледаният български филм за 2021 г. - бел. ред.).


"Дали правим филми само за фестивали или за по-широка публика. Без такава философия изготвянето на закон е само опит да се подреди опашката пред НФЦ на тези, които кандидатстват... Страхувам се, че в нашите среди вечно ще се караме. Въпросът е, че няма балансьор - държавна стратегия какво подкрепя и по нея да се изготви такъв механизъм - това да се случи. В момента един човек може да ти съсипе проекта. Затова се обръщаме към вас да изготвите визията и да бъдете арбитър, за да не се караме ние като идиоти", обясни той.


Според него балансът с високохудожествените филми (и български вече успяват на фестивали) е важен, а не едните за сметка на другите. А тези, които са успешни и в двете направления - това да им носи бонус да продължат да го правят, каза Божинов, като също имаше предвид пропуските в правилника, който НФЦ прилага.

Никой не разбра защо трябва да се увеличи и субсидията за кино с въвеждането на схемата за възстановяване на чужди продукции. Навсякъде където се въвежда такава схема - цените на техническите екипи скачат между 20 и 30 %. От 1 януари тук също си повишиха тарифите. Не е, за да ни се угоди, а да компенсира нещо, което се случва.


Виктор Божинов,

режисьор и председател на "Филмаутор"


Какво обещаха депутатите


Депутатът от ДПС Мукаддес Налбант попита правилникът, по който е имало пълен консенсус, при кой министър се е изгубил, макар че от отговорите от залата, че е "при проф. Минеков" остана впечатление, че знае отговора. Тя настоя и за публично отношение по темите от настоящия министър, защото усетила от срещата, че явно има напрежение с него.


"Ние сме вече величествените 47 дни на власт и същината на проблема не се крие в последните 47 дни и аз ви разбирам, че няма как да отправите вашия упрек към празни столове", каза Христо Петров (Ицо Хазарта) от "Продължаваме промяната" по повод отсъствието на депутатите от ГЕРБ, който не бяха на заседанието.


Антоанета Цонева от "Демократична България" коментира, че "работна група между министерството, ние и техни експерти - това е взривоопасно - гилдията, изпълнителна и законодателна власт е рецепта за провал. Нашата работа да създаваме правила и да ги консултираме със заинтересованите страни". Тя предложи да има ясен предмет за работни срещи.


Председателят Йорданов подкрепи да организират различни работни срещи и да приоритизират проблемите и призова за пореден път за търпение и към тях, и към министъра на културата. От разговора се разбра, че той и Ива Митева са имали среща с Атанас Атанасов. "Министърът си призна, че когато една преписка тръгне от първия етаж, не е сигурен, че ще стигне до седмия етаж. Имайте търпение да си подреди къщичката."


Митева също призна, че и тя като юрист е объркана в разбирането на правилника, който със закъснение е приет през август миналата година. Според нея трябва да се изготви изцяло нов правилник, а не да се кърпи старият.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK