Преподаватели в Софийския университет бяха отличени в дебютния конкурс за поезия "Константин Павлов"

Наградата на името на починалия през 2008 г. Константин Павлов бе връчена на рождения му ден - 2 април

© Валентина Петрова

Наградата на името на починалия през 2008 г. Константин Павлов бе връчена на рождения му ден - 2 априлНа церемония в Софийската градска галерия бяха обявени победителите в първото издание на конкурса за Националната награда за поезия "Константин Павлов", съобщава БТА.


"След оживени спорове и с чистата, искрена нагласа да почетем паметта на Константин Павлов - образ на истинско мъжество в поезията и живота, решихме да присъдим две равностойни награди в първото издание на конкурса за Националната награда Константин Павлов."


С тези думи поетесата Мирела Иванова, председател на тричленното жури, в чийто състав влизат още литературният критик проф. Михаил Неделчев и поетът Ани Илков, обяви имената на победителите в конкурса: Амелия Личева, преподавател в Катедрата по теория на литературата към СУ "Св. Климент Охридски", и Кирил Василев, преподавател по културология в Софийския университет.
Общо 27 български поети се състезаваха за новоучредената Национална награда "Константин Павлов".
Кирил Василев е отличен за стихосбирката си "Шествието" (на издателство "Да"), а Амелия Личева - за "Потребност от рециклиране" (издателство "Лексикон"). Двамата прочетоха стихотворения от книгите си.


Потребност от рециклиране
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Символът на наградата - изящна пластика на скулптура Ангел Станев, заедно с грамота и парична сума в размер на 1500 евро бяха връчени на първите носители на престижното отличие в Софийската градска галерия.


Поетът Ани Илков открои имената на няколко млади автори сред участниците в конкурса, в чиито стихове "случайно или не, има нещо от духа на специфичното богатство Константин Павлов".


"Такива са стиховете на Никола Петров в книгата му "Не са чудовища" (издателство "Да"), в които, както и при Константин Павлов, го има усещането, че светът е винаги близо до края си. Този особен повей от Константин Павлов присъства и в стиховете на младите поети Димитър Ганев, "Все повече ми харесва да се разхождам сам" ("Жанет 45") и Преслава Виденова, "Постоянна експозиция" ("Жанет 45")", каза Ани Илков.


В заключение той изрази надежда, че националната награда "Константин Павлов" постепенно ще се превърне в това, в което трябва да бъде: в награда на наградите. Достойна за "неунищожимото слово на Константин Павлов", по думите на проф. Михаил Неделчев.


И тримата членове на журито благодариха на журналистката и дългогодишна ръководителка на Българската редакция в "Дойче веле" Румяна Таслакова, по чиято инициатива и с чиито средства е създадена тази награда.


В залата на галерията присъстваха приятели и почитатели на поета, сред които Станислав Памукчиев, Кирил Маричков, Люба Маричкова, Коста Биков, Стефан Тафров, Екатерина Бончева, Милена Милотинова, Владимир Зарев, Митко Ноев, Силвия Чолева, Димитър Сотиров, Маргарита Методиева. На тържеството присъстваха също дъщерята и внучката на поета - Донка Павлова и Неда Лаптева. Актьорите Валентин Ганев и Руси Чанев изпълниха знакови стихове на поета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK