Стотици творци застават в защита на театър "Азарян", подозират опит за закриването му

Бойка Велкова в наградената с "Икар" постановка "Федра" на театър "Азарян".

© театър Азарян

Бойка Велкова в наградената с "Икар" постановка "Федра" на театър "Азарян".Опит за целенасочено унищожаване на театралните и литературни пространства в НДК видяха в действията на ръководството му над 700 български творци, подписали петиция за спасяването на театър "Азарян", ДНК и клуб "Перото".


Александър Морфов, Цветана Манева, Галин Стоев, Лилия Абаджиева, Яна Борисова, Деян Донков, Касиел Ноа Ашер, Снежина Петрова, Камен Донев, Младен Алексиев - това са само малка част от именитите творци, които застанаха в подкрепа на пространствата за театрално изкуство.


Само на последните награди "Икар" в края на март в различни категории бяха отличени три продукции на театър "Азарян" - "Шахнаме: Сказание за Зал" на режисьора Елена Панайотова, "Федра" на Бойка Велкова и "Галерия Стриндберг" на Крис Шарков, както и една на ДНК - "The Power of S" на Александър Георгиев.
Стотици творци застават в защита на театър "Азарян", подозират опит за закриването му

© театър Азарян


"Конфликтът не е от сега, и не е само с това ръководство", каза за "Дневник" актрисата Касиел Ноа Ашер и добави, че в последните месеци проблемите са се изострили. Според нея е жизнено необходимо изграждането на ясен статут на театралните пространства под шапката на НДК и назначаване на техни директори.


Нейна публикация във "Фейсбук" отпреди дни формулира кризисните точки в отношенията с изпълнителния директор на НДК Пени Раева, назначена през октомври 2021 г. на поста от служебния министър на културата Велислав Минеков.


Сред тях са недобре работещият сайт за продажба на билети, липса на разпространители на билети, спиране на отоплението в залите, уволнения сред техническите екипи, липса на нов директор на театър "Азарян" след напускането на предишния, липса на специалисти по маркетинг и мениджмънт, както и на рекламна политика и други.


По думите на Касиел Ноа Ашер "дълговете на НДК са огромни, но когато ти не пускаш парно на своята публика, ти гониш тази публика. "Ние, артистите, можем и на студ, и на пек, но ни е неудобно от нашата публика", каза тя.


От своя страна изпълнителният директор на НДК Пени Раева, също с пост в социалната мрежа, прехвърли топката към творците и качеството на постановките, които предлагат на зрителите.


Стотици творци застават в защита на театър "Азарян", подозират опит за закриването му


Режисьорът Младен Алексиев каза за "Дневник", че работещите в театралните пространства творци се държат в информационно затъмнение от управата на НДК относно намеренията им за бъдещето на проектите. По този начин през ноември 2021 г. фактически без предупреждение е било затворено пространството ДНК, след като от Двореца на културата просто са спрели да програмират събития там. Според него същият процес се случва в момента и по отношение на театър "Азарян".


Подписката на творците в защита на театралните пространства в НДК е адресирана към министъра на културата Атанас Атанасов и към Комисията по култура в Народното събрание. В нея те задават три основни въпроса и искания:

1. След като в своята програма приоритизира проектното начало и предприемачеството в изкуството, по какъв начин унищожаването на две ключови пространства за осъществяване на спектакли на проектен принцип са съответни на заложените в раздел "Култура" на Коалиционното споразумение приоритети?


2. Застава ли Министерство на културата зад настоящата политика на Съвета на директорите на НДК и предприетите от тях действия?


3. Припознава ли Министерство на културата като свои приоритети спасяването на ДНК и Театър Азарян - и респективно спектаклите, включени в програмите на тези сцени - и ако да, какви са конкретните стъпки, юридически и административни действия и срокове, които екипът на Министерството предвижда за постигането на това?


Те настояват да бъде поставен и въпросът за провеждането на конкурс за избор на легитимен борд на директорите на НДК и нов изпълнителен директор, тъй като според Закона за публичните предприятия действащият в момента управителен орган е от трима души, а не от петима, както би трябвало да бъде.


"Дневник" изпрати въпроси до Пени Раева за проблемите, изложени от театралните дейци, като до публикуването на текста отговори не бяха получени.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK