Виктор Божинов: "Бягство" се оказа адски актуален на фона на последните събития

Виктор Божинов: "Бягство" се оказа адски актуален на фона на последните събития

© Архив на филмаНовият филм на режисьора Виктор Божинов "Бягство" разказва за противопоставянето и конфронтацията между две коренно различни групи млади хора. Едните - с глобални и либерални разбирания, се борят да върнат живота в изоставено родопско село, а другите - в строгите правила на почти казармен режим, управляват комуна за наркозависими.


Работата по филма започва преди повече от пет години. Но сега - в момента на излизането му пред публиката, той се оказва точна метафора за разделението на съвременното общество и сблъсъка между буквално противоположни цивилизационни възгледи, които съжителстват в непосредствено съседство.


"Като гледахме филма, когато го завършвахме, в един момент се събудихме с мисълта, че той се оказа адски актуален", разказа режисьорът. "Актуален затова, че в нашата история става въпрос за две различни страни, две различни малки общества, които сякаш непровокирано, при най-малкия повод, се дава възможност те да се сблъскат и да покажат, че един друг е трудно да се разберат."
Виктор Божинов: "Бягство" се оказа адски актуален на фона на последните събития

© Плакат на филма


Екипът


Екипът на филма сподели пред медиите подробности около заснемането на "Бягство" броени дни преди официалната предпремиера на филма, която ще се състои на мястото на снимките - в родопското село Чамла. Следва още една предпремиера във Варна на 9 май, ден преди премиерата на 10 май в София.

"В крайна сметка по някакъв начин филмът се опитва да наведе зрителя на мисълта дали малките затворени общества могат да съществуват самостоятелно, капсулирани, без да имат връзка с другите. И дали ако се сблъскат няма да се самоунищожат и двете," каза още Божинов.


"А защо "Бягство"? Мисля, че живеем във времена, в които всеки се опитва по някакъв начин да търси изхода чрез бягство, било то лично, било със смяна на място, било със смяна на работа, било то заради пандемията - много хора избягаха по вилите и по селата, така че оказа се, че бягството в нашия филм има много планове, които могат да се тълкуват."


Продуцентът Галина Тонева също сподели: "Давам си сметка, че филмът наистина задава актуалния въпрос - в крайна сметка каквото и да се случва в един конфликт, трябва да заемеш страна - дали ще е на доброто или на злото, зависи от всеки от нас, въпреки че може да ти се иска да избягаш. В този контекст ми се вижда важно филмът да насочи зрителя към избора на това дали да вземе страна."А сценаристът Диляна Манева добави: "От самото начало го мислехме като конфликт на ценности, без да коментираме ценностите. Това на коя страна ще избереш да бъдеш става проблем, защото едната общност прибягва до агресия. Иначе двете общности колкото и да са различни, биха могли да съществуват всеки със своите ценности. Конфликтът става, когато едната реши да наложи своите ценности на другата."


"Сега с тези събития, всичко, което се случва във филма, историята, приказката, придобива по-различни метафорични измерения, но като начало сме го мислили по-скоро като метафори за възпитанието на децата, тъй като главният ни герой е тийнейджър. И ставаше въпрос за конфронтацията между тези различни модели - единият на строгото възпитание, на ограниченията, на агресията, а другият, с всичките му възможни недостатъци в него, е пътят на свободния избор, и може би нищо по-добро засега не е измислено. Опитали сме се да видим истината и на двете общности, без да ги критикуваме," завърши Манева.


Планината


Снимките се случват изцяло високо в Родопите, в село Чамла. Това не е първият филм на Виктор Божинов, който ползва за своите локации планински терени - събитията във "Възвишение" протичат в Стара Планина. В тази връзка режисьорът сподели:


"И двете планини бяха достатъчно удобни за нас, макар че в началото на "Възвишение" Стара Планина си показа рогата, но то беше през май месец и бяха калища и дъждове. Аз няма да скрия, че съм по-свързан с Родопите и специално с този район на Триград, защото една голяма част от моето детство съм го изкарал там при баба ми и дядо ми.


Хората в района много ни помогнаха за цялата логистика, защото ние всеки ден пътувахме по 40 минути с офроуд джипове от Триград горе до мястото. Плашиха ни, че от 1 септември започва да вали, а по принцип ние филма трябваше да го снимаме пролетно време, но заради локдауните и заради невъзможността на Беноа Маришал - френският актьор - да дойде, трябваше да го снимаме септември месец.


Виктор Божинов: "Бягство" се оказа адски актуален на фона на последните събития

© Архив на филма


И ни плашиха много, казваха - тука като започне да вали, си вали две-три седмици. А ние имахме 28 дни слънце без нито един облак. Заваля само последния ден, когато правихме преследването в ждрелото, за което аз много се притеснявах дали няма да ни осуети, но като виждах усмивката на лицето на оператора Тони Бакарски, който се радваше, защото знаете, че операторите обичат нощно време да е мокро, защото светлината по друг начин се моделира, мога да кажа, че природата страшно много ни помогна.


Дори и когато правихме палежите в две нощи, което си беше една много сложна процедура, защото ние сме горе в нищото, а все пак е планина, може да духа и недай боже някаква искра да хвръкне някъде и да подпалим гората. Но точно тези две вечери вятърът, който по принцип духаше, спря."


Смисълът


И след като посланието на филма случайно или не се оказва толкова актуално, режисьорът няма как да не насочи нещата и към смисъла на цялото това занимание, наречено кино.


"От всички нас зависи зрителите наистина да разберат, че филмите не са просто гъделичкане, а в тях може да се търси и смисъл, значение и стойности. Отговорността на всички е да насочваме, филмите да предлагат и теми за размисъл, а не просто джангър и пуканки. Важно е тази стойност на киното и на филмите да се вади на преден план. Само тя има смисъл," завърши Виктор Божинов.


"Бягство" е по кината от 11 май. Участват актьорите Александър Кендеров, който прави дебюта си в игралното кино, Диана Димитрова, Христо Петков, Снежана Макавеева, Иван Савов, Беноа Марешал, Димитър Сулев и Венцислав Сариев.


Продуцeнти - Галина Тонева и Кирил Кирилов, ГАЛА ФИЛМ.
Режисьор - Виктор Божинов
Сценарий - Деляна Манева
Оператор - Антон Бакарски
Художник - Росица Бакева
Художник костюми - Мина Кайе
Композитор - Петър Дундаков и специалното участие на Лиса Джерард
Звукорежисьор - Михаил Дичев
Режисьор на монтажа - Нина Алтъпармакова


"Бягство" е реализиран с подкрепата на ИА "Национален Филмов център" и Програма "МЕДИЯ" на ЕС, в копродукция с Меджик Шоп, Максим 15, Консепт Студио и Леон Аудио.
Разпространява bTV Studios.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK