"Преминаване във времето": творческите находки на Ивайло Мирчев в галерия "Астри"

"Преминаване във времето": творческите находки на Ивайло Мирчев в галерия "Астри"

© Ивайло МирчевДнес в 18.00 ч. галерия "Астри" ще отвори вратите си за изложбата на именития български художник Ивайло Мирчев "Преминаване във времето". Заглавието не е просто поредната празна метафора - платната, които ще видят зрителите, са от отминали творчески етапи на артиста, останали като че ли пренебрегнати досега от него.

"Неотдавна извадих от един килер няколко стари мои картини, някои навити на руло платна, други върху картон, но всички потънали в прах и в лошо състояние. Защо съм ги скрил от себе си не помня, но вероятно не съм ги харесвал", казва той.


"Преминаване във времето": творческите находки на Ивайло Мирчев в галерия "Астри"

© Ивайло Мирчев


Ивайло Мирчев е роден на 11 август 1954 в София. Завършва Художествената гимназия в София, а през 1981 и ВИИИ "Николай Павлович" в класа на акад. Светлин Русев. От 1983 е член на СБХ, като през периода 2004 - 2011 г. е негов председател.
Автор е на десетки самостоятелни изложби в София, Варна, Созопол, Търговище, Базел, Есен, Вупертал, Виена, Братислава, Фондация Шрайнер, Бад Щебен, Германия и др.


През 1985 г. е удостоен с наградата за пластични изкуства "Южна пролет". Лауреат е на голямата награда на Националната младежка изложба през 1986 г. Той е 42-ият носител на Националната награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора" за 2015 г.


Като професор в Художествената академия подкрепя и вдъхновява поколения съвременни художници, предавайки им знанието за красотата.


"Преминаване във времето": творческите находки на Ивайло Мирчев в галерия "Астри"

© Ивайло Мирчев


За картините, които ще представи пред публиката в галерия "Астри" в четвъртък, той споделя още:

"След като ги стегнах и почистих, установих, че преценката ми не е била съвсем справедлива. Правени са в студентските и първите години на художническата ми практика. Очевиднo не са най-представителните ми произведения, но в тях има нещо безхитростно и очарователно, особено в онези, в които е осезателно силното влияние на Светлин Русев. Бяхме прилежни ученици, а той - амбициозен и взискателен учител.


Така се появи идеята да споделя тези творчески "находки" заедно с моментните ми занимания по живопис. А те са най- вече във водните техники, защото харесвам хартията, която се отдава с нежна съпротива на молива и акварелното петно. Обичам да владея случайността и собствените си емоции. Освен това част от тези акварели- рисунки са всъщност проекти за маслени картини и прецених, че би било интересно да запозная публиката с творческата си "кухня".


Според думите на художника "Преминаване във времето" е своеобразен експеримент с една донякъде еклектична, но и любопитна изложба, показваща генезиса, развитието и актуалното му поведение като творец в уютното и одухотворено пространство на галерия "Астри".


Самата галерия е основана в далечната вече 1995 г., като под името "Астри" функционира от 2001 г. като галерия за съвременно изящно и приложно изкуство с галерист и куратор Вихра Пешева.


В нея изложби са правили автори като Милко Божков, Стоян Цанев, Стефан Божков, Станислав Памукчиев, Десислава Минчева, Светлин Русев, Спартак Дерменджиев, Бисера Прахова, Захари Каменов, както и много млади и начинаещи талантливи художници.


Емблематична за галерията е изложбата "Формат 30/30", която от 2002 г. насам се организира в края на всяка календарна година.


Изложбата "Преминаване във времето" можете да посетите от 12 май до 11 юни 2022 г. в галерия "Астри" на ул. "Цар Самуил" 34 в София.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK