Певци се обидиха от думите на Христо Петров - Ицо Хазарта за квотите за българска музика

Певци се обидиха от думите на Христо Петров - Ицо Хазарта за квотите за българска музика

© Велко Ангелов"Въвеждането на квота за българска музика в обществените медии ще бъде спасителен пояс за некадърници", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, с което разгневи представители на българската естрада от близкото минало, които присъстваха на дискусията в парламента.


Повод за изказването му даде обсъждането на законопроект за квоти за българска музика в обществените медии, внесен от "Възраждане".


В залата присъстваха популярни имена от българската естрада от близкото минало като Здравко Желязков от дует "Ритон", Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Петър Писарски, както и Ясен Козев от "Музикаутор", Ценко Минкин от Съюз на българските композитори, Жорж Йорданов от Свободни творци на пазара, представители на АБРО, Министерство на културата и други.
Изпълнителите се бяха обединили зад тезата, че е едва ли не е срамно в българския парламент въобще да има нужда да се обсъжда тема за квоти за българска музика.

"Поробили са ни културно. Съседните държави са ни заляли със своята музика. Идват тук и пълнят залите. А ние загиваме. Срамувам се като български изпълнител, че в българския парламент изобщо се обсъжда тема за квоти на българската музика. Нямаме нужда от квоти", зави емоционално Здравко Желязков.

Йорданка Христова и Силвия Кацарова го подкрепиха.


Изпълнителният директор на БНР Милен Митев и Даниел Спасов от БНТ обясниха, че процентите за присъствие на българска музика в техните медии и сега е доста висока, за националната телевизия в рамките на последните месеци дори достига над 65%. Но като цяло са съгласни да има квоти, стига да бъдат съобразени със спецификата на различните програми и часовите пояси на излъчване.


Зам.-министърът на културата Весела Кондакова заяви, че в министерството не са запознати със законопроекта, понеже така и не им е бил изпратен, а държавният експерт Аксения Бонева уточни, че настоящият закон има 2 аспекта - защита на националните и на европейските интереси.


Според нея и в момента в някои радиостанции процентът на български произведения надхвърля 70%. В този смисъл искането на творците е напълно реално. Но без мнението на слушателите и зрителите е неразумно да се взимат решения. Трябва да има обществено обсъждане.


Председателят на комисията Тошко Йорданов уточни, че на тази комисия засега не се обсъждат конкретни текстове, а само ниво идея. Членове на комисията от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" изтъкнаха, че в законопроекта на "Възраждане" има грешки и неточности, които трябва да бъдат отстранени, което пък предизвика ответни реплики от вносителите.


Христо Петров най-много нажежи страстите с изказването си:

"Според мен квотите са спасителен пояс за некадърници във всеки един отрасъл, не само в музиката. Съвременната българска музика в огромната ѝ част е отвратителна, и няма никакъв знак, че е българска. Ако се въведат квоти, наред с чалгията, ще бъдат длъжни да въртят и такава музика, която няма никаква стойност. Сега реално се борим за едни 6% отгоре."

Той заяви, че на протеста на "Възраждане" пред общината вчера е свирел химна на Кирил и Методий, без никой да е поискал разрешение да го ползва. На предишни протести на партията пък е ползвана песен на Емил Димитров също незаконно.


В заключение Христо Петров обяви, че има логика да се стимулира единствено автентичния българския фолклор. А съвременната българска музика трябва сама да си намери път към пазара. След което каза на представителите на естрадата, че от "Възраждане" ги използват, за да си прокарат законопроекта.


Това вбеси певците и добрият тон в обсъждането премина във взаимни обвинения, а напускането на Петров на залата още повече ги ядоса.


След него и Мирослава Петрова от "Продължаваме Промяната" директно заяви: "Творците трябва да са защитници на свободата, а не на квотата. Ситуацията, в която националистическа формация припознава тази тема и я прокламира по изключително прозрачен начин."


Въпреки приповдигнатият тон и взаимните обвинения по време на обсъждането, в крайна сметка всички се съгласиха, че такъв законопроект трябва да бъде обсъден и приет, но след по-прецизна формулировка и ползотворни дебати.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK