Цветовете на "Пантон" се развяват над главите на софиянци от пилоните до НДК

Цветовете на "Пантон" се развяват над главите на софиянци от пилоните до НДК

© Владимир ТомашевичАко сте се чудили какви са тези разноцветни знамена, които от известно време се развяват над главите на жителите и гостите на столицата от пилоните до НДК, сега е моментът да разберете.


Всъщност трите флага са там още от 4 април. Те са инициатива на албанския художник Анри Сала и са в цветовете на "Пантон" (Pantone) за годините от 2019 до 2022 г. в хронологичен ред. Инсталацията е символ на предизвикателното време от началото на пандемията до днес и носи заглавието Very Ultimate Illuminating Classic Living. А знамената ще останат пред НДК до 23 май.


Цветовете на "Пантон" се развяват над главите на софиянци от пилоните до НДК

© Владимир Томашевич
Цветовете на "Пантон" са изключително популярни сред експертите по дизайн, графика и мода. Всяка година от 2007 г. насам Институтът за цветовете на "Пантон" (The Pantone Color Institute) избира цвят на годината, с който прогнозира световните цветови тенденции и задава хроматичния дух на времето.


Изборът за годината се прави след задълбочен анализ на визуалните нагласи във всички аспекти на обществото - от изкуството и модата до социалните медии и политиката.


За знамената пред НДК художникът Анри Сала е избрал да използва Цветовете на годината на "Пантон", които в хронологичен ред представят предизвикателното време от началото на пандемията през 2019 до днешната 2022 година. Знамената са окачени в рамките на проекта "Форми, изкуство в публична среда" на фондация МУСИЗ.


Вертикално разположените цветове са пет за четирите години, защото през 2021 г. от "Пантон" обявиха цели два. Цветовите сегменти не са ограничени в рамките на всеки флаг, а преливат един в друг, за да създадат впечатлението, че епохата, която символизират, протича през самите флагове.


Заглавието Very Ultimate Illuminating Classic Living е съставено от първите думи на цветовете на годината за 2019-2022. Полученото натрупване на суперлативи показва как оптимизмът се превръща в маркетингова стратегия и контрастира с реалността, която всички ние преживяваме.


Цветовете на "Пантон" се развяват над главите на софиянци от пилоните до НДК

© Владимир Томашевич


Цветовете на всяка от четирите години на пандемията, както са описани от Института за цветовете Пантон, са:


Very Peri - 2022 г.


Лавандулово. Безгрижна увереност и дръзко любопитство, които съживяват творческия ни дух. Любопитният и интригуващ Very Peri ни помага да приемем този променен пейзаж от възможности, отваряйки ни за нов поглед, докато пренаписваме живота си. Събуждайки благодарност за някои от качествата, които синьото представлява, допълнено от нова перспектива, която резонира днес, Very Peri поставя бъдещето пред нас в нова светлина.


Ultimate Gray и Illuminating - 2021 г.


Сиво и жълто. Два независими цвята, които подчертават как различни елементи се обединяват, за да се подкрепят взаимно, те най-добре изразяват настроението на 2021 година. Практичен и солиден, но в същото време топъл и оптимистичен, съюзът на Ultimate Gray + Illuminating е сила и позитивизъм. Това е история на цветовете, която събира дълбокото чувство на размисъл с обещанието за нещо слънчево и приятелско.


Classic Blue - 2020 г.


Синьо. Вечен и траен син нюанс, Classic Blue е елегантен в своята простота. Наподобяващ небето в здрач, успокояващите качества на провокиращия мисълта цвят Classic Blue подчертават желанието ни за надеждна и стабилна основа, върху която да градим, докато прекрачваме прага на нова ера.


Living Coral - 2019 г.


Коралово. Живият, но мек Living Coral ни обгръща с топлина и подкрепа, за да ни осигури комфорт и устойчивост в нашата непрекъснато променяща се среда. Общителен и духовит, завладяващият характер на Living Coral приветства и насърчава лекомислени действия. Символизирайки вродената ни нужда от оптимизъм и стремеж към радост, Living Coral въплъщава желанието ни за игриво изразяване. Living Coral излъчва желаните, познати и енергизиращи аспекти на цветовете, които се срещат в природата. В своето великолепно, но за съжаление по-трудно уловимо проявление под морската шир този оживяващ и искрящ цвят хипнотизира окото и ума. Намирайки се в центъра на нашата естествено жива и пъстра екосистема, Living Coral напомня как кораловите рифове дават подслон на разнообразен калейдоскоп от цветове.


Кой е Анри Сала


Артистът е роден през 1974 г. в Тирана, Албания, но живее и работи в Берлин. Анри Сала става световноизвестен с ранните си видеопроизведения, които изваждат на показ отворените рани на историята чрез лични разкази и преживявания (Intervista - Finding the Words, 1998; Nocturnes, 1999; Damni i Colori, 2000; Time After Time, 2003).


Оттогава той работи с най-разнообразни изразни средства като видео, фотография, инсталация, рисунки и скулптури. Работата му изследва границите между образ и звук, за да създаде времеви произведения от внимателно сглобени моменти, които се наслагват един върху друг.


В проекта досега са участвали: Правдолюб Иванов, Анета Мона Киша и Луция Ткачова, Желатин, Клер Фонтен.


Very Ultimate Illuminating Classic Living е част от проект "Форми, изкуство в публична среда" на фондация МУСИЗ, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столичната община, Програма "Европа" 2021, в партньорство с австрийското посолство и Националния дворец на културата и със съдействието на инж. Галя Крумова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK