Алея в Борисовата градина ще носи името на Димитър Воев

Плакат на събитието

© Martin Markov-Pinto, Плакат на събитието

Плакат на събитиетоЕдна от големите алеи в Борисовата градина в София ще носи името на Димитър Воев. Това става факт, след като миналата година се събра подписка по инициатива на над 230 души интелектуалци от цялата страна - университетски преподаватели, писатели, поети, журналисти, артисти, художници, музиканти и безспорни публични фигури.


Димитър Воев е музикант, поет и артист, един от най-емблематичните представители на неформалната, културна вълна в България, от края на 80-те и началото на 90-те години.


Роден през 1965 година в София, Воев твори по време на тоталитарния режим и зараждащия се преход - период, белязан от неизбежната цензура в изкуството.
Музиката и дълбоките му поетични метафори отразяват "бунта на младите" по времето на соцреализма, описват стремежа към свобода и себеизразяване на цяло едно поколение и продължават да живеят, чрез своята непреходност и до днес.


Тази година се навършват 30 г. от ранната смърт на Димитър Воев, който почина едва на 27-годишна възраст. А на 21 май по традиция неговите роднини, приятели и почитатели отбелязват рождението му.


Денят на легендарния музикант днес ще бъде отбелязан с откриването на алея на негово име, прожекция на документалния филм "Воев" и концерт.


Програма на събитието


От 16.00 ч. в Борисовата градина, на алеята между Лятната естрада и Детската площадка "Слончето" - Официално обявяване на "Алеята на Воев";

17.00 ч. в Дом на киното - извънредна прожекция на новия документален филм "ВОЕВ" на младата режисьорка Биляна Кирилова;

18.00 ч., клуб "Маймунарника" в Борисовата градина - Концерт Алея "Нов живот", с участието на:
Константин & Никол; Ша-ша; Терпентина; Тонодеро; Bingo Symphony Orchestra; Анимационерите; Абсолютно начинаещи; Ревю.

В различни колаборации в концерта ще се включат още - Кирил Маричков, Кольо Гилъна, Ангел Джендема, Любо Малковски, Иван Гатев и др.

На голям екран в клуба ще се прожектират черно-бели филми от 80-те, а в паузите между групите поети ще четат свои и стихове на Воев.

На събитието ще се предлагат книгите "Непрочетено" от Димитър Воев, "Поздрави от мен боговете" и "Цветя от края на 80-те", както и тениски и дискове на "Нова Генерация" и другите изпълнители.

Вход - свободен.
Фестивалът "Алеята на Воев" се организира от Фондация "Димитър Воев-Нова Генерация" и със съдействието на Издателство "Парадокс", MatchPoint Productions и ePay.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK