"Сигнали от най-самотния кит": завладяваща инсталация от звук и светлина в "Галерия +359"

"Сигнали от най-самотния кит": завладяваща инсталация от звук и светлина в "Галерия +359"

© Галерия +359През 1992 година, чрез подводните си хидрофони, военноморска станция в Тихия океан улавя странен и непознат глас - това, което е определено като модел на пеене на гигантски син (или фин) кит, идващ с честота от 52 херца - далеч от обхвата на китовете, които познаваме до този момент.


Звуците идват в единна серия, без припокриване, което дава яснотата, че дългите мъркания и модулираните стенания наистина са предизвикани от кит. Въпреки това причините за високия им звук остават неясни.


Следвайки уникалните мелодии на 52-херцовия кит в продължение на повече от десетилетие, учени и морски биолози излизат с различни теории, които целят да обяснят това странно явление. Предположенията им варират от например това, че този конкретен кит е глух или деформиран, до възможността това да е някаква мутация между два вида китове, което го прави толкова идиосинкратичен.
Независимо от загадъчните причини за произвеждането на този отличителен звук, по-любопитният от всичко останало детайл е фактът, че за целия период на изследването (общо 12 години) 52-херцовият кит винаги е бил сам - никой друг кит никога не е реагирал към неговите призиви.


"Сигнали от най-самотния кит": завладяваща инсталация от звук и светлина в "Галерия +359"

© Галерия +359


Тоналността, с която този кит пее, явно е недостъпна за слуха на други от неговия род и така песните му остават без отговор, призивите му отекват в океана само за да изчезнат бавно в забвението. Изводът е тягостен: 52-херцовият кит трябва да е бил единственият по рода си в тази голяма океанска шир, неспособен да общува с друг кит, съдбата му е да остане сам завинаги.


Най-самотният кит в света е завладяваща инсталация от звук и светлинни ефекти, която превзема всичките пет етажа на водна кула в София и се състои от композиция, базирана на записите на 52-херцовия кит. Творбата трансформира пространството в абстрактно, паралелно измерение - изолиран контейнер на океана - в който присъства само най-самотният кит на света.


Организаторите на инсталацията ви канят да проследите звуците и постепенно променящите се светлини, докато се изкачвате и слизате по спираловидните стълби, създавайки си представата, че се движите между различните слоеве на водата, температурите, нивата на налягане и промените в начина ни на чуване.


Изложбата се открива на 25 май от 17.00 ч. в "Галерия +359" в София, ул. "Галичица 13А".


Авторът


Итамар Гов (1989) е интердисциплинарен художник, чиято практика се състои както от скулптурни и пространствени инсталации, така и от графични и видеотворби. Обръщайки внимание на сложните отношения между история, идеология и естетика, неговите проекти изследват различни форми на лична, колективна и институционална памет. През 2010 г. започва да живее в три града - Берлин, Париж и Болоня, където учи кино, история и литература.


"Сигнали от най-самотния кит": завладяваща инсталация от звук и светлина в "Галерия +359"

© Галерия +359


Хвърляйки светлина върху огромни социално-политически пейзажи, Гов подхожда към забравените микроистории и отправната точка на проектите му е любопитният скептицизъм към културните традиции, конвенции и жестове, които се считат за очевидни сами по себе си.


Неговите творби се основават на текущи изследвания и се въртят около пресечната точка между изкуството и политиката. Подчертава силното напрежение между известното и предполагаемото и оспорва всяка ясна граница между факти и лъжи, реалност и въображение. Никога не представя пълна и цялостно завършена картина.


Гов кани посетителите да се ангажират с елементите на произведенията му и да станат част от този любопитен процес. Член на кураторските екипи на Documenta 14 (Касел, Атина), Haus der Kulturen der Welt (Берлин) и Fondazione Adolfo Pini (Милано), през 2021 г. Гов получава стипендия за пребиваване - Cité Internationale des Arts в Париж.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK