Полският институт в София кани на Шопенов концерт с безплатен вход

Полският институт в София кани на Шопенов концерт с безплатен вход

© Полски културен институтДнес, 25 май, Полският институт и Шопеновото дружество в България канят столичани на "Шопенов концерт". Началният час е 18.30, а входът за музикалното събитие е безплатен.


Концертът ще се проведе в сградата на института на ул. "Веслец" 12.


Програма
Фредерик Шопен - Валс в ла минор от ,,Две забравени пиеси"
изп. Димитър Михайлов

Лудвиг ван Бетовен - Сонатина 1 част ми бемол мажор
Фредерик Шопен - Валс в ми минор, посмъртен опус
изп. Яна Кръстева

Йохан Себастиан Бах - Тригласна инвенция
Фредерик Шопен - Ноктюрно в ла бемол мажор опус 32 №2
изп. Мария Атанасова

Йохан Себастиан Бах - Тригласна инвенция
Фредерик Шопен - Ноктюрно опус 72 №1
изп. Антония Пешева

Фредерик Шопен - Брилянтни вариации оп. 12
изп. Ясен Калайджиев

Фредерик Шопен - Прелюдии 1, 2, и 3 оп. 28
Клод Дебюси - ,, Градини под дъжда"
изп. Мариела Низамова

Фредерик Шопен - Полонеза ,,Героична" оп. 53
изп. Йоанна-Лора Василева

Фредерик Шопен - Баркарола оп. 60
изп. Марина Мравова
Фредерик Шопен е символът на полската класическа музика. Изкуството му покорява със своята емоционална изтънченост и красота. Роден е близо до Варшава в семейство на интелектуалци.
Известен като дете-чудо, на 7-годишна възраст Шопен пише първата си малка "Полонеза в минор". През 1823 г., когато е на 13 години, постъпва във Варшавския лицей, а през 1826 г. - в Музикалната гимназия.


По време на концертната обиколка на Виена и градовете на Германия Шопен научава новината за поражението на полското въстание (1830 - 1831). Трагедията на родината му и невъзможността да се върне в нея, тъй като има приятели, участници в освободителното движение, пораждат дълбоки драматични чувства, които гениално проникват в музиката му - "Балада в ре минор", "Скерцо в си минор", "Етюд в до минор", често наричан "Революционен", а Роберт Шуман пише: "Шопен въвежда духа на Бетовен в концертната зала."


Полският институт в София кани на Шопенов концерт с безплатен вход

© Полски културен институт


По-нататъшният живот на композитора е свързан с Париж, където той се установява през 1831 г. Там се среща с хора на изкуството от различни европейски страни: композиторите Хектор Берлиоз, Ференц Лист, Николо Паганини, Винченцо Белини, Джакомо Майербер, с писателите Хайнрих Хайне, Адам Мицкевич, Жорж Санд, художника Йожен Делакроа, който рисува портрета на Шопен.


След това пътува до Германия (1834 - 1836), където се запознава с Менделсон и Шуман, посещава и Англия (1837). През 1840 г. Шопен пише Втората си соната за пиано в си бемол минор - една от най-трагичните му творби, третата ѝ част е известният "Траурен марш".


Неизлечимо болен от туберкулоза, през последните години от живота си Шопен прави голямо турне в Англия и Шотландия (1848), което окончателно подкопава здравето му. Умира твърде млад, на 39 години, в Париж, където е погребан. Музиката му оказва силно влияние на следващите поколения композитори от Ференц Лист до Клод Дебюси и Карол Шимановски, Сергей Рахманинов и много други.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK