Номинацията на Георги Господинов за Нобелова награда е напълно реална

Номинацията на Георги Господинов за Нобелова награда е напълно реална

© Роси МиховаВчера българската културна общественост бе разделена за сетен път на два лагера покрай една иначе доста радостна новина - Георги Господинов е номиниран за Нобеловата награда за литература за 2022 г.


Едни ликуваха от огромното признание за страната ни, а други подложиха на съмнение достоверността на добрата вест.


Съобщението за номинацията, дошло от българския ПЕН център, гласеше, че е изпратено предложение за номинация, подписано от председателката му Здравка Евтимова. Тя е направена още през януари и е одобрена от всички 51 члена на българския клон на международната организация, написа БНР и цитира Евтимова:

"Идеята за номинацията на Георги Господинов за Нобеловата награда за литература дойде от професор Амелия Личева. Единодушно номинирахме Георги Господинов за Нобеловата награда. Негов екип ни помогна да не допуснем фактологически грешки, да посочим точно кои награди е спечелил, за кои е номиниран, за неговите изяви в света и България - така че разполагахме с пълна и точна информация за постиженията на Георги Господинов, който е член на ПЕН клуба, с което много се гордеем. В рамките на два дни придвижихме неговите документи и ги изпратихме на адреса на Нобеловия комитет".

Проблем всъщност създаде едно "пояснение" на съобщението, разпространено в медиите - "кандидатурата на България е изпратена още преди няколко месеца, но до момента няма отговор от Шведския нобелов комитет". Именно цитирането на тази "липса на отговор" пося съмнение в реалността на номинацията и предизвика множество коментари, че новината най-малкото не е съвсем коректна.
Съмненията днес се опита да разсее литераторът Светлозар Желев, който цитира какви точно са правилата на нобеловия комитет за номинациите за наградите му.


Георги Господинов: Избрани истории
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Ето какво написа той във фейсбук, обяснявайки подробно казуса:


"По въпроса с номинацията на Георги Господинов за Нобелова награда за литература. Какво ли не се изприказва, и то от писатели и журналисти, които претендират, че не било точно така. Всеки може да прочете на сайта на Нобеловата награда как се номинира, във всички области, включително и литература. Има 4 вида така наречени "квалифицирани номинатори", които цитирам по-долу, директно от сайта на английски, но ето и накратко на български:

  1. Членове на Шведската академия и други сходни институции;
  2. Професори и академични лица в областта на литературата;
  3. Предишни носители на наградата;
  4. Председатели на писателски организации, които са представителни за страните си.
Процесът е описан и е абсолютно стриктен, по месеци и срокове, и започва с изпращане на писма от Шведската академия до тези "квалифицирани номинатори", с молба да излъчат номинации. Пак казвам, Академията кани.


След това, до 1 февруари, тези лица и институции, изпращат своите номинации. Номинации. Всички тези стъпки са спазени в случая с Георги Господинов, който напълно заслужава тази награда, но ако няма формално номиниране, никой няма как да я получи.


Ако се чудите, защо велики писатели и поети не са я получавали, просто не са били номинирани от имащите право на това, или в процеса на подбора са отпаднали.

Българският ПЕН център е легитимна организация, призната от всички и част от световната мрежа на ПЕН. Здравка Евтимова като председател на ПЕН центъра е подписала номинацията, и е изпратена в срок. Всички изисквания на процеса за номиниране са спазени.

И да, Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда за литература, също както са били номинирани Пенчо Славейков, Йордан Радичков и т.н. Оттук нататък тече процесът на оценка вътре в Академията, ще бъдат избрани 5 финалисти, а през октомври и носителят на Нобеловата награда за литература.


Надявам се разкриването на номинацията на Георги Господинов не хвърли сянка върху процеса на избора, защото тази информация по принцип се пази в тайна от Шведската академия за срок от 50 години, и не попречи да бъде оценен подобаващо.


Стискам палци, Георги! Надявам се всички българи да го правим."


Времеубежище
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Георги Господинов е най-превежданият и награждаван български писател в чужбина. Негови книги са издадени на повече от 20 езика.


Последният му роман "Времеубежище" (ИК "Жанет 45") вече получи различни номинации и отличия - италианската литературна награда "Премио Стрега Еуропео", финалист е за друга престижна италианска награда, "Грегор фон Рецори". Дебютният му "Естествен роман" пък спечели голямата награда за литература на Атина за миналата година.


През последните месеци "Времеубежище" получи и множество положителни критики от престижни международни издания - "Гардиън", "Ню Йорк Таймс" и други, а британският "Таймс" го сравни с Джордж Оруел.


Новината за номинацията на Георги Господинов за Нобелова награда за литература идва някак логично на фона на световния успех на автора и наистина е голям повод за гордост за българската култура.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK