Танцовият пърформанс "IN C" на Саша Валц ще има българска премиера в "Топлоцентрала"

Танцовият пърформанс "IN C" на Саша Валц ще има българска премиера в "Топлоцентрала"

© ОрганизаторитеЕдно от най-новите арт пространства в София - "Топлоцентрала", ще представи първата си продукция - "IN C", по хореография на Саша Валц и музика на Тери Райли.


Събитието се организира в партньорство с "Гьоте-институт България" и ще се проведе в два поредни дни - 27 и 28 май от 19.30 ч. Пърформансът е под ръководството на хореографа Орландо Родригез (Sasha Waltz & Guests), който работи с 12 селектирани български танцьори в продължение на четири месеца преди официалната премиера.


Кадри от репетиционния процес на "IN C" в "Топлоцентрала".

© Топлоцентрала

Кадри от репетиционния процес на "IN C" в "Топлоцентрала".


Саша Валц
В края на ноември 2021 г. "Гьоте-институт България" представи за първи път у нас легендарния танцов пърформанс "Алея на космонавтите" на Саша Валц. Събитието бе откриващо за новото пространство за независима арт сцена "Топлоцентрала". Половин година по-късно то отново става домакин на спектакъл по хореография на именитата танцовата компания с най-актуалната ѝ работа.


Премиерата на "IN C" се случва онлайн в Берлин през март 2021 г. и от тогава пърформансът е изнасян на различни сцени по света, последната от които е в Ню Йорк.


Саша Валц е хореографка, танцьорка и режисьорка с голямо международно влияние. Тя създава концепцията на последния си танцов пърформанс под влиянието на пандемията от коронавирус, която принуди творците да преосмислят художествената продукция и театъра в контекста на дигиталния свят.


Танцовият пърформанс "IN C" на Саша Валц ще има българска премиера в "Топлоцентрала"

© Топлоцентрала


Именно заради ограничителните мерки, които бяха наложени на културния сектор, Валц решава да приложи дистанционна видеохореографска система, която да ѝ позволи да общува с танцьорите от своята трупа, разпръсната по целия свят.


IN C


Самата музикална композиция "IN C" на Тери Райли пък е създадена през 1964 г. и бележи началото на минималистичната музика по време на експериментално освобождаване в това творческо поле.


Хореографът ѝ Орландо Родригез е роден през 1974 г. в Каракас, Венецуела. Прави първите си артистични стъпки едновременно в театъра и в танца. Понастоящем е изпълнител и хореограф на свободна практика в Европа, работи в Берлин и си сътрудничи с партньори от Германия, Италия, Франция, Венецуела, Румъния и САЩ.


От 2009 г. има различни ангажименти със Sasha Waltz & Guests в Берлин, като изпълнява и сътрудничи в много проекти по целия свят. Най-скорошното му партньорство със Саша Валц е в създаването на "IN C".

""IN C" е динамична игрова система, съставена от 53 фигури на движение за структурирана импровизация с ясни правила и закони. Дължината на парчето и броят на музикантите и танцьорите са променливи. "In C" е демократична партитура, защото дава свобода на отделните танцьори в ансамбъла: един пърформанс за това да изразиш своята индивидуалност в група, а не просто да си част от нея като отделен индивид" , споделя самата Саша Валц.

Танцовият пърформанс "IN C" на Саша Валц ще има българска премиера в "Топлоцентрала"

© Топлоцентрала


Българската премиера


В българския вариант на световния спектакъл участват Ана Петкова, Василия Дребова, Виолета Витанова, Емилия Тончева, Жана Пенчева, Зорница Стоянова, Ивайло Димитров, Искра Иванова, Карина Илиева, Станислав Генадиев, Филип Миланов, Яница Атанасова.


Костюмите са на Мартина Варийска.


Билети за "IN C" могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK