Започва второто издание на фестивала "Реките на града" в Русе

Започва второто издание на фестивала "Реките на града" в Русе

© ОрганизаторитеДнес се открива второто издание на фестивала Реките на града в Русе на Кея под Вития мост. Събитието обещава да бъде едно от най-популярните в региона това лято.


До 29 май разнообразната му програма ще предложи концерти, спортни мероприятия, уроци по танци, срещи с международни артисти, както и специални възможности за творците в Русе да развиват дейността си. А след това ще продължи и през цялото лято. Всички събития са с вход свободен.


Акценти от програмата


В петък, 27.05 в 18.30 ч. фестивалът ще бъде открит с концерт на местната рок група "Послепис".
В 19:30 DJ Groovy George ще води парти от популярната серия So 90s Alternative.


За 20.30 ч. е предвидено огнено шоу. А през целия ден гостите на фестивала могат да се насладят на библиотека на открито, хамаци, освежаващи напитки и приятна атмосфера край реката.


Програмата в събота, 28.05 започва в 11.00 ч. с открит урок по степ аеробика.


В 20.30 ч. е голямото събитие за фестивала тази година: концерт на "Керана и космонавтите", които гостуват за първи път в Русе.


В неделя, 29.05 ентусиастите от "Арената - предел на възможностите" ще предизвикат гостите на фестивала да пробват силите и съобразителността си в игри, познати от риалити формати по телевизията.


От 19:30 ч. започва открит урок по суинг танци за всички желаещи.


Ученици от русенски гимназии променят града си


Както и миналата година, архитектурна намеса под Вития мост ще промени облика на Кея и ще създаде условия русенци да прекарват повече време там с разнообразни занимания. Тя е създадена по идеи на ученици от 7 русенски гимназии.


Основните партньори на инициативата на организация "Колективът" са ПГО "Недка Иван Лазарова", ПГДВА "Йосиф Вондрак", ПГСАГ "Пеньо Пенев" и НУИ "Проф. Веселин Стоянов", като тази година се присъединиха ученици и от ПГРКК - Русе, МГ "Баба Тонка" и ПГИУ "Елиас Канети".


Дизайнът включва кътове за отдих, озеленяване и сянка. Осигурени са места за сядане и за групови занимания. Намесата се осъществява от естествени материали, които се използват повторно всяка година.


Започва второто издание на фестивала "Реките на града" в Русе

© Организаторите


Посетителите на фестивала ще могат да споделят и своите идеи за това как да се развива речният бряг в Русе чрез интерактивна скулптура на място.


Развитие на местните творци


На фестивала "Реките на града - Русе" е предвидена специална програма за местни творци, която да подпомогне развитието им. За два дни ще гостуват представители на Бюро "Творческа Европа" - България.


На 27.05. те ще провеждат неформални срещи на Кея. А на 28.05. в Дом Канети ще има презентация на програмата "Творческа Европа" и индивидуални консултации.


Фестивалът продължава през целия сезон. Архитектурната намеса ще остане на Кея до 30.09, като продължаваща програма от културни и спортни събития ще се състои през цялото лято с прожекции на лятно кино, театър, DJ сетове и концерти и обучения за младежи, като всички събития ще продължават да са със свободен достъп.


Инициативата "Реките на града - Русе" е подкрепена от Община Русе, фондация "Америка за България", Еконт, Grohe, БРП - Българско речно плаване, "Порт Пристис", програма Civic Europe, Бюро Творческа Европа - България, ЙАФ и агенция Имп-Акт. Организаторът на инициативата - Колективът - е партньор на програмата на ЕС "Нов европейски Баухаус".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK